Reţeaua de propagandă ''Portal Kombat'': Un raport realizat în Franța indică modul în care Rusia se pregăteşte să amplifice dezinformarea într-un an marcat de alegeri
Experții francezi în securitate informatică au publicat o analiză a rețelelor de site-uri web gestionate de Rusia, concepute pentru propagandă și dezinformare având legătură cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care vizează acum publicul din țările occidentale.
Raportul realizat de agenția franceză VIGINUM, care aparține serviciilor guvernamentale de securitate, analizează cel puțin 193 de site-uri a căror sarcină principală este de a difuza materiale care justifică acțiunile Moscovei, defăimează Ucraina și discreditează guvernele occidentale.
De asemenea, Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă în scopul subminării guvernelor lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a acestui tip de conținut înainte de alegerile europene din iunie, potrivit Reuters.
Statele occidentale au acuzat în repetate rânduri agenții ruși că folosesc rețelele de socializare și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică din țările lor împotriva susținerii Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești.
Raportul VIGINUM subliniază, de asemenea, că rețelele care vizează publicul occidental sunt în mare parte configurate într-un mod similar cu site-urile destinate ucrainenilor, care au fost intens utilizate la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 2022.
Oficialii francezi subliniază că impactul unor astfel de rețele a fost limitat până în prezent, dar anticipează că dezinformarea va fi probabil utilizată cu o ''forță renăscută'' în momentul în care UE începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare, iar SUA se pregătește pentru alegerile prezidențiale.
Baza noii rețele, pe care francezii o numesc ''Portal Kombat'', este alcătuită din site-uri care scriu în engleză, franceză, spaniolă, poloneză și alte limbi, cu niveluri diferite de activitate.
Surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, departamentul francez de supraveghere care monitorizează activitățile de ingerință digitală străină, a identificat aproximativ 193 de site-uri web care urmăreau să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din surse de știri și instituții rusești.
"Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a "operațiunii militare speciale" și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi", a declarat un diplomat francez, referindu-se la termenul folosit de Moscova pentru invazie.
Experții subliniază faptul că, în multe cazuri, prezentarea informațiilor este adaptată la anumite locații și la anumite categorii de public, iar distribuirea acestora este în mare măsură automatizată.
Rusia crează o reţea de site-uri, gata să lanseze atacuri informaționale directe pentru a influența societatea și politica europeană
Printre acestea se numără, de exemplu, site-ul pravda-en.com, care acum reia în mare parte ceea ce spune jurnalistul american Tucker Carlson, cunoscut pentru declarațiile sale potrivit cărora susține Rusia și cere să nu-i mai ajute pe ucraineni să se apere împotriva agresiunii rusești.
Unele site-uri, cum ar fi odessa.ru, în limba rusă, au încă pagini doar parțial complete și sunt semiactive. Dar raportul VIGINUM subliniază că rețeaua poate fi activată foarte rapid pentru un val "uriaș" de dezinformare.
Diplomații au declarat că, spre deosebire de campaniile anterioare de dezinformare, portalul de internet Kombat, așa cum a fost supranumit de Franța, urmărește să atragă oamenii pe aceste site-uri, unele cu nume de domenii locale, astfel încât informațiile să poată fi apoi răspândite la nivel local.
"Acestea sunt atacuri asupra democrației noastre", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite ca încrederea oamenilor să fie subminată.
Oficialii francezi au declarat că, până în prezent, site-urile în cauză au făcut puține intruziuni. Însă îngrijorarea lor este că, având în vedere că anul acesta se împlinesc doi ani de la războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, UE și Statele Unite și Jocurile Olimpice, site-urile au fost puse la punct pentru ca, la momentul potrivit, să poată răspândi cantități mari de ''informații nocive''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News