Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
Raportul realizat de agenția franceză VIGINUM, care aparține serviciilor guvernamentale de securitate, analizează cel puțin 193 de site-uri a căror sarcină principală este de a difuza materiale care justifică acțiunile Moscovei, defăimează Ucraina și discreditează guvernele occidentale.
De asemenea, Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă în scopul subminării guvernelor lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a acestui tip de conținut înainte de alegerile europene din iunie, potrivit Reuters.
Statele occidentale au acuzat în repetate rânduri agenții ruși că folosesc rețelele de socializare și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică din țările lor împotriva susținerii Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești.
Raportul VIGINUM subliniază, de asemenea, că rețelele care vizează publicul occidental sunt în mare parte configurate într-un mod similar cu site-urile destinate ucrainenilor, care au fost intens utilizate la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în 2022.
Oficialii francezi subliniază că impactul unor astfel de rețele a fost limitat până în prezent, dar anticipează că dezinformarea va fi probabil utilizată cu o ''forță renăscută'' în momentul în care UE începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare, iar SUA se pregătește pentru alegerile prezidențiale.
Baza noii rețele, pe care francezii o numesc ''Portal Kombat'', este alcătuită din site-uri care scriu în engleză, franceză, spaniolă, poloneză și alte limbi, cu niveluri diferite de activitate.
Surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, departamentul francez de supraveghere care monitorizează activitățile de ingerință digitală străină, a identificat aproximativ 193 de site-uri web care urmăreau să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din surse de știri și instituții rusești.
"Obiectivul pare să fie acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a "operațiunii militare speciale" și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi", a declarat un diplomat francez, referindu-se la termenul folosit de Moscova pentru invazie.
Experții subliniază faptul că, în multe cazuri, prezentarea informațiilor este adaptată la anumite locații și la anumite categorii de public, iar distribuirea acestora este în mare măsură automatizată.
Printre acestea se numără, de exemplu, site-ul pravda-en.com, care acum reia în mare parte ceea ce spune jurnalistul american Tucker Carlson, cunoscut pentru declarațiile sale potrivit cărora susține Rusia și cere să nu-i mai ajute pe ucraineni să se apere împotriva agresiunii rusești.
Unele site-uri, cum ar fi odessa.ru, în limba rusă, au încă pagini doar parțial complete și sunt semiactive. Dar raportul VIGINUM subliniază că rețeaua poate fi activată foarte rapid pentru un val "uriaș" de dezinformare.
Diplomații au declarat că, spre deosebire de campaniile anterioare de dezinformare, portalul de internet Kombat, așa cum a fost supranumit de Franța, urmărește să atragă oamenii pe aceste site-uri, unele cu nume de domenii locale, astfel încât informațiile să poată fi apoi răspândite la nivel local.
"Acestea sunt atacuri asupra democrației noastre", a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, adăugând că Uniunea Europeană nu poate permite ca încrederea oamenilor să fie subminată.
Oficialii francezi au declarat că, până în prezent, site-urile în cauză au făcut puține intruziuni. Însă îngrijorarea lor este că, având în vedere că anul acesta se împlinesc doi ani de la războiul din Ucraina, alegerile din Rusia, UE și Statele Unite și Jocurile Olimpice, site-urile au fost puse la punct pentru ca, la momentul potrivit, să poată răspândi cantități mari de ''informații nocive''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pentru prima dată în 18 ani, Transnistria a convocat un „congres al deputaților de toate nivelurile”.
Rusia își intensifică operațiunea de dezinformare Maidan-3 pentru a provoca conflicte interne în Ucraina și în țările care o susțin, iar apoi să lovească și să învingă trupele ucrainene din est, a avertizat comisia prezidențială de informații de la Kiev.
Polonia știe de unde vin adevăratele amenințări.
Avionul A-50U, doborât pe 23 februarie, a fost lovit la peste 170 de km de linia frontului. Rusia a pierdut într-o lună două avioane-radar Beriev A-50 de tip AWACS. La începutul invaziei rușii aveau doar 6 aparate modernizate - dintre care unul a fost avariat în Belarus (în 2023), iar două au fost doborâte anul acesta.
Amenințările oficialilor ruși vin constant, iar declarațiile au un scop precis: slăbirea unității în rândul aliaților NATO.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a anunțat, pe 22.02.2024, că Vladimir Putin a participat la un zbor al unui bombardier strategic modernizat de tip Tu-160M.
Premierul Dorin Recean dă de înțeles că George Simion reprezintă un pericol pentru stabilitatea Republicii Moldova.
Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) a raportat că Rusia trimite unități de forte special instruite în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a ''genera'' numărul dorit de voturi în timpul așa-numitelor "alegeri", cum ar fi "alegerile" prezidențiale din Federația Rusă programate pentru luna viitoare.
Încă de la începutul războiului din Ucraina, analiștii au avertizat asupra riscului ca Moldova ar putea să fie următoarea țintă aflată în vizorul Kremlinului.
Cum era de așteptat, lecția subiectivă de istorie ținută de Putin în fața prezentatorului TV american Tucker Carlson nu putea rămâne fără ecou, iar printre criticile care vin, ce-i drept, mai mult din zona occidentală, se numără și poziția unui fost lider al unui stat din Asia Centrală.
Experții francezi în securitate informatică au publicat o analiză a rețelelor de site-uri web gestionate de Rusia, concepute pentru propagandă și dezinformare având legătură cu războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, care vizează acum publicul din țările occidentale.
Franţa a dezvăluit luni o reţea "structurată şi coordonată" de site-uri care difuzează propagandă rusă în Europa şi în Statele Unite, menită să legitimeze războiul împotriva Ucrainei şi al cărei conţinut este de natură să "aducă atingere intereselor fundamentale ale naţiunii", relatează AFP și Agerpres.
Kremlinul vine cu episodul ”Rusia în NATO” - o discuție, mai mult ca sigur, adevărată relatată de Putin - care arată cât de rafinată este propaganda rusă.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat, într-un interviu acordat prezentatorului TV ultra-conservator american Tucker Carlson, difuzat joi, că nu are ”niciun interes” să atace Polonia sau Letonia.
Liderul de la Kremlin dă un semnal important că e gata să negocieze. Războiul din Ucraina se poate „încheia în câteva săptămâni”, iar Putin spune care e condiția.
Pentru România urmează un golden year electoral, un „an de aur” cu patru rânduri de alegeri. Alegeri electorale sunt însă în întreaga Uniune Europeană, dar și în state care organizează scrutine locale, parlamentare sau prezidențiale, cel mai elocvent exemplu fiind SUA, unde pe 5 noiembrie ochii întregii lumi vor fi ațintiți pe alegerile prezidențiale americane.
Întorsătură misterioasă de situație în povestea sistemelor antiaeriene grecești S-300, despre care se presupunea că vor ajunge în Ucraina.
Șeful Statului Major al Armatei României, generalul Gheorghiță Vlad, a făcut unele declarații publice cu privire la starea Armatei, intențiile agresive ale Rusiei, precum și declarații cu privire la proiecte legislative ce ar trebui să refacă rezerva îmbătrânită a României. Generalul Vlad va fi audiat azi de senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului pentru clarificări.
Leonid Pasecinik, guvernatorul instalat de ruşi în Luhansk, a acuzat forţele Kievului că au atacat intenţionat brutăria, despre care a spus că este cunoscută pentru că are pâine proaspătă la sfârşit de săptămână.
Ministerul francez de Externe îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Paris, pe 5 februarie, pentru a condamna uciderea a doi cetățeni francezi care desfășurau acțiuni umanitare în Ucraina și pentru a protesta împotriva valului de dezinformare anti-franceză, după cum au informat Le Figaro și AFP citând surse diplomatice.
Grație acțiunilor desfășurate de către Forțele Armate Ucrainene, ziua de 31 ianuarie 2024 poate fi considerată, în mod obiectiv, cea mai reușită utilizare a unei varietăți de arme cu rază lungă de acțiune, care a dus la înregistrarea unor pierderi semnificative pentru forțele ruse. Vorbim atât de atacul eficient al Forțelor Aeriene Ucrainene asupra aerodromului Belbek din Peninsula Crimeea, cât și de scufundarea navei purtătoare de rachete Ivanivets de către dronele kamikaze. Dar, având în vedere acest context, se poate urmări modul în care așa-zișii "comandanți militari" din Federația Rusă au comentat toate aceste evenimente.
Atmosfera de la televiziunile moscovite vrea să lase impresia unei Rusii aflate sub asediu. Victimizarea are loc în condițiile în care forțele ruse sunt cele care au invadat Ucraina, după ce luni de zile masaseră trupe la graniță, pretextând că sunt exerciții și Occidentul minte cu privire la invazia iminentă (asta, ca să ne readucem aminte de unde am plecat).
Senatorul AUR Claudiu Târziu a transmis un drept la replică redacției DefenseRomania ca urmare a materialului publicat ieri în care acesta era acuzat de faptul că servește narativului propagandei ruse.
În cursul acestor zile un fake news de proporții despre un F-16 al României care a bombardat poziții ale ocupantului rus în Ucraina a făcut valuri pe rețelele de socializare.
Rusia profită de revendicările tot mai vocale ale mișcărilor naționaliste europene de extremă dreaptă asupra teritoriului ucrainean, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul sau din 29 ianuarie. Mișcările de extremă dreaptă din Ungaria și România au stârnit îngrijorare săptămâna trecută, după ce liderii partidelor din țările respective au făcut trimitere la revendicări ale unor părți din teritoriul Ucrainei.
Așa cum era de așteptat, MApN a demontat un fake news de proporții al propagandei ruse, care a fost răspândit pe rețelele de socializare, și care susținea că un F-16C al României a bombardat forțe ruse din apropiere de Herson, Ucraina.
Propaganda rusă răspândește în mod constant narațiuni care au ca scop destabilizarea și slăbirea sprijinului pe care statele occidentale îl oferă Ucrainei. Printre acestea se numără falsa naraţiune că Occidentul s-ar fi săturat de Ucraina și și-ar fi pierdut interesul pentru a o ajuta. Falsa naraţiune are ca scop manipularea atât a peisajului politic, cât și a percepţiei publice, ridicând îndoieli cu privire la necesitatea continuării sprijinului și asistenței pentru Ucraina. Centrul pentru Comunicare Strategică de la Kiev a anunţat că se va ocupa de analizarea mesajelor care sunt răspândite cel mai des pentru a accentua această falsă narațiune.
Război etern, sau stat comun cu Rusia. Această „alegere” a fost prezentată ucrainenilor de către șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul președinte și prim-ministru rus Dmitri Medvedev.
Președintele rus Vladimir Putin ar putea vizita Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezvăluit acest lucru luni, spunând că călătoria ar putea avea loc în viitorul apropiat.
Un parlamentar rus și aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a sugerat în timpul unei recente apariții la televizor că următoarea țintă a Moscovei ar putea fi Polonia.
Pentru a doua oară în această săptămână, analiza ISW avertizează privind riscurile ca Rusia să încerce o destabilizare a Republicii Moldova.
Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.
Aviația militară a Israelului zboară deasupra Beirutului, capitala Libanului, chiar în momentul în care Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, susține un discurs.
China reprezintă cea mai mare provocare din istoria Statelor Unite, chiar mai semnificativă decât Războiul Rece, a declarat miercuri Kurt Campbell, numărul doi în ierarhia diplomației americane. El a îndemnat Uniunea Europeană să adopte o atitudine mai fermă față de China, relatează Agerpres și France Presse.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care are pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei, a început joi, la Palatul Cotroceni, şi este prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.
Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, generalul Igor Gorgan, a fost acuzat de presupuse acte de spionaj în favoarea Rusiei, informează agențiile Agerore și EFE, dar și presa din Moldova.
Într-un raport prezentat pe 19.09.2024, Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului pentru Ucraina (HRMMU) a apreciat că atacurile aeriene sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă, probabil, o încălcare a dreptului internațional umanitar.
Zonele din nordul Siriei sunt martorele unor tensiuni de securitate între forțele turce și facțiunea Brigada Suqur Al-Shamal, condusă de Hassan Khairiya. Motivul tensiunii se datorează faptului că partea turcă a emis recent ordine de dizolvare a facțiunii din cadrul așa-numitei Armate Naționale și de a preda sectoarele acesteia Brigăzii de Grăniceri și Poliției Militare.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
Germania a înmânat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar , care include tancuri Leopard 1 A5, vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, tunuri antiaeriene Gepard și muniție de 155 mm, a informat Interfax-Ucraina joi, 19 septembrie, citând date de la guvernul german.
Muniția de artilerie indiană ajunge în Ucraina prin Italia și Republica Cehă, iar transferul se desfășoară de cel puțin un an, relatează oficiali europeni și indieni, citați de Reuters.
Ultimii doi ani au adus progrese semnificative în inovarea pe câmpul de luptă, cu implicații profunde asupra modului în care se desfășoară războiul modern. Cel mai nou document al Marinei SUA - ”Proiectul 33” - propune, printre altele, creșterea substanțială a numărului de drone maritime ce vor fi integrate în sistemul de luptă.
E.S. David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, în cadrul Budapest Forum 2024, a susținut un discurs manifest și extrem de sugestiv și îngrijorător cu privire la calea pe care Ungaria, stat membru UE și NATO a ales-o. Iar din păcate nu mai vorbim de „simple cuvinte” pe care Guvernul Orban le folosește, ci de acțiuni profund anti-europene și anti-americane care vor schimba inevitabil raportul de relație între Budapesta și aliați.
Armata chineză a difuzat un videoclip al evenimentului din 2022, ca parte a unui documentar militar de propagandă.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat miercuri că centrul de greutate al războiului "se deplasează spre nord", o referire la frontul cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah.
Ulterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timpul nopții. Ei au vizat locațiile infrastructurii Hezbollah și depozitele de arme.
Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.
România a cerut pe 18 septembrie un răspuns „robust și coordonat” al NATO în cazul dronelor rusești care încalcă spațiul aerian aliat în timpul atacurilor împotriva Ucrainei. Vorbind la o reuniune a formatului București Nouă (B9), ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a cerut „aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2.
Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei Iraniene însărcinată cu operaţiile externe, a efectuat, marți, o vizită inopinată în capitala irakiană, Bagdad, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu lideri politici din Cadrul de Coordonare și liderii unor facţiuni armate irakiene sprijinite de Teheran.
Dronele ucrainene au țintit cu succes un depozit de arme din Toropets, în regiunea rusă Tver, în cursul nopții, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent la 18 septembrie.
Franța a anunțat o creștere a sprijinului militar acordat Ucrainei prin modernizarea unora dintre avioanele de luptă Mirage-2000-5 pe care s-a angajat să le livreze, după cum informează SudOuest. Aceste modificări vor conferi avioanelor capacități de atac la sol, marcând o schimbare față de rolul tradițional al Mirage-2000-5 de interceptor, care inițial nu includea utilizarea de muniții aer-sol.
În noaptea zilei de 17 septembrie, mai multe explozii au fost înregistrate de martori oculari locali în apropierea bazei aeriene ruse Engels, aflată la 750 km de Ucraina. Deși rapoartele oficiale nu au fost încă publicate, există probabilitatea unui atac cu dronă, deoarece presa rusă a relatat desfășurarea de misiuni de apărare aeriană, în regim de urgenţă, în regiunile Kursk și Bryansk în acea noapte.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
De peste trei săptămâni, atacurile rusești cu drone explozive Shahed s-au intensificat la un nivel nemaiîntâlnit până acum în războiul ruso-ucrainean. Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou peste 50 de UAV-uri Shahed asupra Ucrainei.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament aprobarea pentru achiziția unor vehicule amfibii de asalt americane de tip AAV-7. Potrivit documentului oficial consultat de DefenseRomania, e vorba de 44 de astfel de vehicule de asalt amfibii.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?
Rusia a pregătit o facilitate militară pe insula Novaya Zemlya pentru noi teste nucleare. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu cu contraamiralul Andrei Sinitsin, șeful facilității de testare a armelor nucleare, realizat de presă rusă. În timpul interviului, oficialul rus a precizat că facilitatea este pe deplin pregătită pentru reluarea testelor nucleare, care nu au mai fost efectuate pe acest sit de la 24 octombrie 1990.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
În cursul nopții de 18.09.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat cu drone un depozit de muniții din orașul Toropets (regiunea Tver).
Piloții Forțelor Aeriene ale SUA care termină programe de pregătire pe avioane T-38 Talon ar putea fi nevoiți să nu piloteze avioane de luptă, așa cum se așteptau, ci alte tipuri de aeronave inclusiv bombardiere.
Cotidianul american The Wall Street Journal a informat, în ediția din 17.09.2024, că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul care durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. Pierderile mari înregistrate de ambele părți crează nu numai probleme pe câmpul de luptă, ci provoacă și îngrijorări demografice.
Sute de pagere portabile au explodat aproape simultan marți în Liban și în unele părți ale Siriei, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv membri ai organizației jihadiste Hezbollah și o fetiță, și rănind un ambasador iranian, au declarat oficiali ai guvernului și Hezbollah. Oficialii au arătat cu degetul spre Israel în ceea ce a părut a fi un atac complex, de la distanță, care a rănit mai mult de 2 700 de persoane într-un moment de creșterea tensiunilor de la granița cu Libanul.