România a demarat oficial achiziția unui batalion de tancuri americane Abrams. Vor fi achiziționate 54 de tancuri, însă planurile Armatei sunt ca înzestrarea cu tancuri principale de luptă să continue.
scris de
Darius Muresan
EXCLUSIV
Tancuri americane de luptă M1A2 Abrams, în timpul războiului din Irak. Foto: Military.com
,Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractului aferent programului de înzestrare 'Tanc principal de luptă', etapa I. Etapa I a programului de înzestrare cu iniţiere în anul 2023 presupune achiziţia a 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 şi 12 derivate, pe şasiu de tanc, în uz, din stocul Armatei SUA, inclusiv muniţia şi stimulatoarele de instruire", se precizează în solicitarea Ministerului Apărării Naţionale.
Costul programului de înzestrare cu cele 54 de tancuri Abrams și 12 ”derivate, pe şasiu de tanc” va fi de 1 miliard de euro, potrivit documentelor consultate de DefenseRomania.
Unde va fi dislocat batalionul de tancuri Abrams al României? Transilvania e o opțiune pentru cele 54 de tancuri, dar direcțiile de amenințare sunt altele
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent recent la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, unde s-a abordat problema infrastructurii și a mobilității militare, a subliniat că tancurile vor trebui dislocate cât mai aproape de direcțiile de amenințare cele mai mari. Iar acestea sunt Est și Sud.
„Soluția cea mai bună e cea de înzestrare a unităților aflate pe direcțiile cele mai amenințate. Adică soluția geografică. Putem avea un batalion de tancuri Abrams în Transilvania, și să fie pregătit pentru menținerea teritoriului național împotriva oricăror încercări de secesiune sau insurgență internă, și nu intru în detalii căci nu acesta este subiectul emisiunii, dar pe de altă parte trebuie să ne uităm către direcțiile cele mai amenințate”, arată generalul Bălăceanu.
Tancurile Abrams trebuie să ajungă rapid pe cele mai amenințate direcții din România: Sud și mai ales Est
Mobilitate militară: Transport feroviar de tancuri americane Abrams, foto: U.S. Army
Acesta a explicat direcțiile de amenințare și a subliniat că cel mai probabil primul batalion de tancuri Abrams va fi situat într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie de transport pe distanțe mari.
„Să sperăm că într-un viitor apropiat vom relua problema pe care eu am însușit-o în amănunt în Academia Militară Generală, anume modul în care se duce o operație de apărare pe zone: Zona Vest, care include Transilvania, zona de operații Est care include Moldova, zona de operații Sud centrată pe București și zona de operații Sud-Est, unde Dobrogea era o zonă de operații distinctă întrucât geografia impune acest lucru.
Or, direcțiile care pot fi amenințate sunt în zona de operații de Est și de Sud, cu predilecție în Est. Ca urmare, cel mai probabil primul batalion de tancuri Abrams va fi situat într-o zonă de unde poate să acționeze fără să fie nevoie să se execute transportul pe distanțe mari.
Decizia nu îmi aparține mie, dar dacă se va înlocui dotarea Batalionului 284 Tancuri din Galați, din cadrul Brigăzii 282 Blindată de la Focșani, în locul TR-85M1 cu Abrams, trebuie gândit modul în care - din Galați spre Dobrogea sau spre Iași - execuți mișcarea acestor tancuri”, a conchis generalul (r.) Virgil Bălăceanu.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic unde generalul (r.) Virgil Bălăceanu abordează tema infrastructurii precare din România și mobilitatea militară
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
La doar nouă ani după desființarea ultimului corp de armată, Forțele Terestre Poloneze trec din nou la organizarea pe corpuri de armată. Ministrul Apărării Poloniei, Mariusz Błaszczak a anunțat joi, 20 iulie, că va fi format un corp de armată în cadrul Forțelor Terestre, potrivit publicației poloneze Defense 24. Comandantul acestei structuri va fi generalul-maior Adam Joks care, din 2021 și până recent, a fost locțiitor al comandantului Corpului V al U.S. Army (Forțele Terestre ale SUA).
Ucrainenii au primit până acum peste 100 de vehicule de luptă pentru infanterie (IFV) Bradley, iar Pentagonul a anunțat săptămânile trecute că va suplimenta numărul acestora.
În total, Ucraina a primit și va primi 186 de IFV Bradley și 4 vehicule Bradley de tip Fire Support Team (M7 BFiST), acestea din urmă fiind vehicule de observare, dotate cu echipamente de localizare a țintei, ce pot localiza ținte la distanțe de până la 20 km.
Fundația Serhîi Pritula a anunțat că începe o campanie de strângere de fonduri "Detect - Destroy" pentru achiziționarea de complexe aeriene fără pilot la bord pentru Serviciul de informații al apărării din Ucraina. Biroul de presă al fundației a comunicat acest lucru pe paginile sale de socializare. În cadrul proiectului, fundația intenționează să utilizeze fondurile strânse pentru a achiziționa cinci UAV-uri EOS C VTOL. În total, urmează să fie transferate cinci stații de control la sol și 15 UAV-uri.
Gigantul coreean Hanwha dorește un parteneriat pe termen lung cu industria de apărare din România. Astfel, în cazul în care România va alege să intre în „clubul K9” și să achiziționeze obuziere autopropulsate de 155 mm K9 Thunder, Hanwha deschide ușa unei cooperări mult mai ample, nu a unei simple achiziții.
Producătorul turc de vehicule militare Otokar și-a prezentat ultimele inovații în cadrul unei conferințe de presă susținute la facilitatea sa din Sakarya Arifiye.
Canalele de propagandă rusă susțin folosirea intensă a mașinilor de luptă Terminator pe direcția Avdiivka în Donețk, estul Ucrainei. Mașinile de luptă Terminator sunt prezentate de industria rusă ca tehnică de ultimă generație iar folosirea lor în invazia din Ucraina a mai fost documentată de-a lungul timpului.
Italia intenţionează să cumpere tancuri de luptă Leopard 2 de fabricaţie germană pentru a-şi spori forţele terestre în urma invaziei ruse a Ucrainei, a declarat joi un subsecretar al Apărării în parlamentul italian, relatează Reuters.
Guvernul de la Sofia a promis Ucrainei un pachet de ajutor militar, care include 100 de vehicule blindate de transport de trupe. Pachetul a reprezintă primă măsură oficială de a ajuta Kievul cu echipamente grele, relatează Euractiv.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 12.07.2023, că Forțele Armate ale Federației Ruse finalizează procesul de preluare a armelor și echipamentelor militare de la unitățile PMC Wagner.
România va achiziționa cel puțin un batalion de tancuri americane Abrams. Marea provocarea nu va fi însă consumul acestor tancuri, ci infrastructura din țara noastră, capitol la care suntem pe ultimele locuri în Europa.
Summitul istoric al NATO care a debutat azi la Vilnisus își propune să întărească și mai mult Flancul Estic al NATO în contextul războiului de agresiune neprovocat declanșat de Rusia în Ucraina, cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
România a demarat procedurile pentru achiziția a 54 de tancuri americane Abrams, dar ținta nu e înzestrarea cu tancuri la nivel de un batalion ci se dorește achiziția a 300 de tancuri, potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării, Mária Precner, a declarat, pe 08.07.2023, că primul dintre cele 16 tunuri autopropulsate de tip Zuzana 2 destinate Ucrainei va fi produs până la sfârșitul lunii iulie.
România demarează în viitorul foarte apropiat programul de înzestrare cu obuziere de 155 mm, iar cooperarea industrială e un obiectiv. În acest sens s-au purtat deja discuții cu gigantul sud-coreean Hanwha în vederea producției în România a unor componente ale obuzierelor autopropulsate K9 Thunder.
Franța a fost primul stat care a anunțat că va preda Ucrainei blindate care dispun de putere de foc, deschizând astfel drumul pentru deciziile occidentalilor de a livra tancuri Challenger 2, Leopard sau Abrams.
Ucraina e tot mai aproape să primească undă verde din SUA pentru rachetele ATACMS cu rază de 300 de kilometri. În pofida numeroaselor solicitări, Washingtonul a refuzat până în prezent să deblocheze acest pachet, dar lucrurile s-au schimbat radical la Casa Albă.
Un recent interviu acordat de comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, general colonel Oleksandr Syrskyi, pentru The Guardian, aduce mai multă lumină asupra situației actuale a contraofensivei ucrainene și dezvăluie modul în care au fost gestionate în mod favorabil unele situații critice în care s-au aflat forțele ucrainene pe parcursul luptelor.
România va achiziționa din SUA 54 de tancuri Abrams. Procesul de achiziție va trebui însă completat pe mai multe paliere, pentru ca tancurile americane să poată fi fructificate de Armata României la adevărata lor valoare.
Ungaria se răfuiește cu SUA după ce la Washington a fost blocată achiziția de către Budapesta a sistemelor de lansare multiplă HIMARS ca urmare a poziției Guvernului Orban în ceea ce privește extinderea NATO după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Armata poloneză își face temele și își cunoaște vulnerabilitățile. Varșovia știe că are un risc mai ridicat de invazie terestră, iar episodul invaziei ruse din Ucraina a fost suficient pentru a înțelege că primele ore și zile sunt vitale pentru cursul războiului.
Un simbol israelian va fi exportat pentru prima dată în Europa, la 40 de ani după ce a intrat în serviciul Forțelor Armate ale Israelului. Vechile tancuri Merkava fabricate în Israel vor fi vândute în curând către două armate străine, dintre care una europeană, pentru a fi în continuare întrebuințate în pofida vechimii lor.
Tancul T-90M Proryv este considerat de ruși cel mai bun tanc principal de luptă din lume. Cu siguranță este însă cel mai bun produs al Rusiei la nivel de tancuri, exceptând desigur tancul „fantomă” T-14 Armata. Însă pierderile de T-90 sunt mari în Ucraina indiferent de cum vrea Rusia să mascheze acest lucru.
Compania germană Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Agenția Norvegiană pentru Materiale de Apărare (NDMA) au convenit să alinieze nomenclatorul celor 54 de tancuri Leopard 2 noi contractate de Norvegia în martie 2023 cu cel al biroului german de achiziții pentru completarea cu Leopard 2, deoarece Norwegian Leopard 2 are toate caracteristicile statutului de configurare redefinite ale Leopard 2A8.
E Revelionul în propaganda rusă după ce trupele de ocupație ruse au reușit să captureze un tanc de producție germană de tip Leopard 2A6 și 4 blindate de luptă americane Bradley.
Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, a subliniat problemele mari cu care se confruntă Armata României în ceea ce privește găsirea de șoferi.
Eșec major al unui sistem antiaerian de tip Tor-M2 al Rusiei. La doar câteva fracțiuni după lansarea rachetei împotriva unei ținte aeriene, aceasta și-a modificat traiectoria, întorcându-se și lovind în imediata apropiere a sistemului.
România urmează să achiziționeze submarine franceze de tip Scorpene, produse de Naval Group, aceeași companie implicată în programul corvetelor, un program care a eșuat și pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a anulat în cele din urmă. Ministrul Apărării Angel Tîlvăr dă asigurări însă că lecțiile din acel program sunt învățate.
Potrivit publicației The Kyiv Independent, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, pe 25.09.2023, că atacul de săptămâna trecută asupra sediului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) din Sevastopol s-a soldat cu moartea a 34 de ofițeri ruși, inclusiv a comandantului flotei, și rănirea altor 105 militari.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.
În cea mai recentă etapă a programului franco-britanic Măsuri de Contracarare a Minelor Marine (MMCM), Thales a finalizat cu succes o demonstrație pe mare a capacității de a localiza, identifica și neutraliza minele marine a primului sistem complet integrat de contramăsuri antimină din lume, bazat pe drone.
O explozie puternică a avut loc în această dimineață în orașul ocupat Sorokino (fostul Krasnodon), din regiunea Lugansk. Potrivit unor informații neoficiale, un depozit de muniții al forțelor ruse a fost lovit. Într-un videoclip postat de jurnalistul ucrainean Denis Kazansky sunt surprinse detonări secundare de muniție la locul exploziei.
Practicile din anii negri ai stalinismului par să redevină la modă în Federația Rusă. Cu un președinte Vladimir Putin tot mai autoritar care nu mai tolerează niciun strop de opoziție, Rusia înaintează cu viteză către sistemul stalinist, în care oricine are o poziție diferită de poziția oficială riscă fie ani grei de temniță - vezi Alexei Navalnîi, fie moartea prin împușcare, otrăvire, defenestrare sau în urma unui accident aeronautic.
Miniștrii apărării din Franța și Germania se așteaptă să reînceapă negocierile cu privire la programul MGCS (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System), mai cunoscut şi sub denumirea de ’’Eurotank’’. Unul dintre motivele pentru care programul ''viitorului tanc european'' nu a avansat tine de neînţelegerile dintre companiile Rheinmetall şi Nexter. Acum, discuţiile ar urma să fie reluat între cele două părţi pentru lansarea programului în 2024, după care alte țări europene s-ar putea alătura inițiativei.
Un fragment dintr-o rachetă antiaeriană S-300 a căzut pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, au anunţat luni autorităţile locale, relatează agenţia EFE şi presa de peste Prut, potrivit Agerpres.
Președintele rus Vladimir Putin i-a dat termen până în octombrie ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să oprească contraofensiva ucraineană, relatează Institutul pentru Studiul Războiului, citând o sursă din interior, a precizat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Sistemul de asigurare a serviciilor conexe funcționării aeronavei americane de vânătoare F-35 nu pare deocamdată pregătit să mențină avionul disponibil 100% pentru misiunile de luptă pentru care acesta a fost creat.
Președintele Volodimir Zelenski a calificat drept istorică decizia SUA de a produce în comun cu Ucraina arme și sisteme de apărare. "Există o decizie istorică a SUA de a produce în comun arme și sisteme de apărare, inclusiv de apărare aeriană. Este un lucru care până de curând era o fantezie absolută, dar care va deveni realitate'', a spus Zelenski.
Kremlinul a respins din nou luni criticile vizând trupele ruse desfăşurate în Nagorno-Karabah, răspunzându-i premierul armean Nikol Paşinian, care a calificat duminică drept "ineficiente" alianţele actuale ale ţării sale, în special cu Moscova, relatează Agerpres, care citează AFP.
Abilitatea și capacitatea de a utiliza avioane de luptă de pe șosele nu este un trend la modă, ci o realitate dictată de condiţiile de pe câmpul de luptă modern. Serviciul de presă al Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a rezumat pe site-ul său oficial rezultatele participării a două avioane de luptă Eurofighter Typhoon la exercițiul Baana din Finlanda, în timpul căruia aceste aeronave britanice au aterizat și decolat cu succes pentru prima dată de pe un drum obișnuit, alături de avioane F-35.
Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute - ASPI).
Contractul privind achiziția celor patru corvete din clasa Gowind 2500, contract anulat de România, avea o componentă esențială pentru fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, anume modernizarea navelor.
Forțele Aeriene ale SUA au testat drona XQ-58 Valkyrie cu inteligență artificială integrată, a comunicat laboratorul de cercetare al U.S. Air Force. Kratos Defense & Security Solutions, un producător de drone, a semnat, în iunie 2023, un acord cu Shield AI pentru a integra un sistem cu inteligență artificială pentru drona XQ-58 Valkyrie.
În ultima lună, forțele ruse au câștigat 90 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, în timp ce Ucraina a cucerit puțin peste 40, recuperând în total aproximativ 54% din teritoriul său ocupat de Rusia din februarie 2022.
Într-o demonstrație a angajamentului continuu față de securitatea transatlantică și interoperabilitatea apărării, Forțele navale americane din Europa, împreună cu Forțele de apărare daneze, vor efectua exerciții pentru a proteja convoaiele maritime în apropierea insulei Bornholm din Marea Baltică.
Serviciul de presă al companiei de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 22.09.2023, că militarii ruși au primit în dotare un avion modernizat de descoperire la distanță prin radiolocație de tip A-50U.
Forțele Armate Ucrainene au acum una dintre rutele logistice rusești de pe frontul Bakhmut pe lista principală de tine și acţionează pentru a le tăia pe celelalte, a precizat Illia Yevlash, șefa serviciului de presă al Grupului de forțe din est al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ihnat, a declarat că Ucraina are nevoie disperată de rachete balistice americane ATACMS. El a adăugat că Forțele Armate Ucrainene au nevoie, de asemenea, de rachete de croazieră aer-sol cu rază lungă de acțiune germano-suedeze TAURUS. Acestea vor fi capabile să lovească apărarea aeriană rusă din Peninsula Crimeea.
Războiul din Ucraina afectează planurile de înzestrare ale armatei ruse. Programul de dezvoltare a rachetei balistice hipersonice “Zmeevik” a fost oprit.
Administrația președintelui american Joe Biden ar fi decis să furnizeze rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS către Ucraina chiar înainte de vizită oficială în SUA a președintelui Volodimir Zelenski, dar Casa Alba nu a dorit să dezvăluie această informaţie publicului, relatează Financial Times, cu referire la surse oficiale. Până la o abordare mai cuprinzătoare aspra subiectului putem să ne punem întrebarea: De ce această informaţie apare în presă, dacă oficialii de la Washington chiar nu au vrut să o comunice în mod oficial?
Președintele Volodimir Zelenski a prezis, în timpul vizitei sale la Washington, că Forțele Armate ale Ucrainei vor elibera orașul Bakhmut până la sfârșitul anului, ceea ce indică deja o contradicţie între cum vede derularea contraofensivei și scepticismul Statelor Unite cu privire la înregistrarea unor reuşite semnificative de către armata ucraineană, scrie The New York Times.
Deputații Dumei de Stat au prezentat parlamentului, spre examinare, un nou set de amendamente la legislația penală în vigoare în Rusia. Dacă vor fi adoptate, modificările propuse vor extinde domeniul de aplicare al legilor împotriva „discreditării” Armatei ruse și răspândirii „știrilor false” despre Ministerul Apărării și operațiile militare desfășurate de acesta.
Cartierul general al Flotei ruse a Mării Negre din Sevastopol, ocupat temporar, a fost lovit în timpul unei reuniuni la care participau mai mulţi comandanţi militari. Acest atac a fost rezultatul unei operațiuni reușite a Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
În timp ce președintele Volodimir Zelenski a efectuat o vizită oficială mult așteptată în SUA, iar Casa Albă urma să anunțe un nou pachet de ajutor militar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Kiev, mass-media ucraineană acuză Occidentul că îi lipsește voința politică pentru a asigura victoria Ucrainei. Potrivit informaţiilor apărute în timpul şi după vizita lui Zelenski în SUA, din acest nou pachet de ajutor militar vor lipsi din nou mult doritele rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, despre care Kievul spune că ar putea schimba cursul războiului.
Potrivit informațiilor publicate recent de către compania germană Rheinmetall, un sistem de arme laser, dezvoltat în parteneriat cu MBDA Deutschland a finalizat cu succes testele. De asemenea, se precizează că arma laser a fost instalat la bordul fregatei germane Sachsen. Toate testele sunt efectuate sub atentă monitorizare a Biroului Federal pentru Înzestrare, Tehnologie Informațională și Asistență din cadrul Bundeswehr – BAAINBw.
Forțele Armate Ucrainene au un „plan foarte cuprinzător”, a declarat președintele Ucrainei. Volodimir Zelenski a promis că militarii ucraineni vor elibera orașul Bakhmut și alte două orașe cheie ucrainene de sub ocupația rusă. Acest lucru a fost declarat într-o conversație cu un grup restrâns de jurnaliști americani, au relatat CNN și USA Today.
Sediul Flotei ruse din Marea Neagră a fost atacat cu succes de rachete de croazieră ucrainene. Atacul a fost raportat ieri de presă locală. În jurul orei 13:00, pe 22 septembrie, sediul Marinei ruse din Sevastopol a fost lovit de o rachetă, în urma atacului clădirea a fost grav avariată. Azi, mass-media ucraineană a publicat primele imagini realizat de martori oculari care se aflau la câteva sute de metrii de sediul Flotei ruse din Marea Neagră
În cadrul unei conferințe organizate de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu privire la furnizarea de ajutor militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei, a fost dezvăluit numărul de tansportoare blindate Rosomak transferate de Polonia.
Adjunctul directorului Biroului Central de Proiectare pentru tehnică navală Rubin din Federația Rusă, Andrei Baranov, a anunțat, pe 22.09.2023, că societatea va oferi armatei un nou proiect de submarin nuclear strategic, ce poate fi dezvoltat pe termen mediu pentru o eventuală înlocuire a submarinelor din clasa Borey.