Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Compania militară privată rusă Wagner a recrutat noi mercenari din Siria pentru a-i trimite în Libia
09 iun, 11:48
Rusia, prin intermediul companiei militare private Wagner Group (PMC), a desfăşurat, în luna mai, o amplă operaţiune de recrutare a unor sirieni, pentru a-i trimite să lupte în Libia alături de miliţiile conduse de mareşalul Khalifa Haftar.

Informaţiile cu privire la faptul că din Siria au fost recrutaţi mercenari pentru a fi trimis în Libia, au fost oferite pentru Reuters de către mai multe surse, sub protecţia anonimatului, care sunt parte a opoziţiei siriene.

Compania militară privată Wagner Group ar fi desfăşurat procesul de recrutare, sub atentă monitorizare a Armatei ruse, susţin sursele citate de Reuters, iar un fost membru al Wagner Group a declarat că a trimis pentru prima dată sirieni în Libia în 2019.

Ministerul rus al Apărării și Compania militară privată Wagner Group nu au răspuns la întrebările agenţiei Reuters, pentru a confirma sau infirma aceste informaţii.

Citeşte şi: Fuga mercenarilor ruşi din Libia. Noi dovezi ale prezenţei companiei militare private Wagner Group (Foto/Video)

Rusia a fost şi rămâne un aliat important al Siriei în războiului civil dintre forțele loiale lui Bashar al-Assad și rebelii susținuți de Occident care doresc înlăturarea de la putere a dictatorului acuzat de crime împotriva poporului sirian. Unii experți spun că implicarea Moscovei în Libia este o extindere a ambiției sale de a-şi proiecta influența în estul Mediteranei.

Egiptul și Emiratele Arabe Unite au acordat, de asemenea, sprijin şi suport militar mareşalului Haftar, deoarece suspectează GNA că are legături cu Frăția Musulmană. Turcia, pe de altă parte, susține GNA în sprijinul căruia a desfăşurat, în ultima perioadă, militari şi tehnica militară – în special drone de atac.

 

Rusia colaborează cu Siria pentru a trimite mercenari în Libia

 

Documente oficiale ale Organizației Națiunilor Unite sugerează că între 800 și 1.200 de mercenari ruși din Grupul Wagner se află în Libia din 2018 încoace. 

DefenseRomania anunța încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an că Rusia a transferat mai mulţi mercenarii din Siria în Libia pentru a oferi sprijin şi suport militar Armatei Naționale Libiene (LNA) a generalului Khalifa Haftar.

Cu toate că există nenumărate dovezi cu privire la prezența mercenarilor ruși din Grupul Wagner în Libia, poziția oficială a Moscovei e de a nega. Președintele Vladimir Putin a declarat la începutul acestui an, abordând subiectul prezenței mercenarilor ruși în Libia, că dacă aceștia sunt prezenți în Libia ei nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de Moscova.

Mai mulţi oficiali americani, au declarat, la începutul lunii mai, că Rusia lucrează cu regimul din Siria al lui Bashar al-Assad pentru a trimite în Libia mercenari care să lupte alături de forțele mareșalului Khalifa Haftar.

Mai mulți oficiali ai Departamentului de Stat printre care și secretarul adjunct Christopher Robinson au declarat, la momentul respectiv, că eforturile Moscovei de a-și extinde prezența în Africa și de-a lungul Mării Mediterane agravează situația.

,,Libia a devenit următoarea țintă a Rusiei maligne pentru a exploata conflictele regionale pentru propriul său câștig politic și economic. În timp ce Rusia solicită public sprijinul pentru o soluție politică, în Siria sau Libia, se implică simultan în activități care subminează  procesul de pace și amplifică conflictul", preciza atunci Robinson.

Potrivit surselor consultate de Reuters, noile recrutări efectuate de Wagner Group, pentru a veni în sprijinul mareşalului Haftar, au venit pe fondul unei creşteri a confruntărilor militare în Libia, în timp ce războiul din Siria scădea ca intensitate. Recurările făcute de Wagner au inclus 300 cetăţeni sirieni din zona Homs, printre care foști luptători ai Armatei Siriene Libere şi aproximativ alţi 320 sirieni din sud-vestul ţării.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, care monitorizează atent situaţia conflictului din Siria, în luna mai, peste 900 de cetăţeni sirieni au fost recrutați de Rusia. Mercenarii, înainte de a pleca în Libia, ar fi instruiți la o bază militară din Homs, potrivit surselor citate de Reuters, care au precizat că salariile acestora are fi cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari pe lună.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Exercițiu militar fără precedent al SUA, în Marea Neagră
În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni
Serbia ar fi comandat un sistem de apărare antiaeriană din China
Când va primi Flota rusă din Marea Neagră primele rachete hipersonice Zircon?
Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara
Armata israeliană a deschis focul asupra a patru persoane care îi ameninţau frontiera cu Siria (Video)
Un grup iranian revendică 28 de atacuri cibernetice asupra Israelului
Sursă foto: Indian Navy Facebook
EXCLUSIV
India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA
Ministerul Apărării a extins capacitatea spitalului ROL 2 amplasat în incinta Institutului „Ana Aslan”
Exerciții militare comune Turcia - Azerbaidjan
Avioane rusești au aprovizionat cu armament forțele loiale mareșalului Khalifa Haftar
Statul Islamic revendică un atac în Afganistan
Disputa dintre Rusia și Belarus se adâncește după reținerea mercenarilor din Wagner Group. Rușii spun că au 'pierdut zborul'
Thailanda suspendă exerciţii militare comune cu SUA
Opt militari americani sunt consideraţi morţi după un naufragiu în largul coastelor Californiei
The Guardian se întreabă: 'Este acesta începutul sfârșitului pentru ultimul dictator al Europei?'
Ambasadorul SUA: 'România va fi protejată de orice influență malignă și nu trebuie să se îngrijoreze de integritatea teritorială'
Rusia trage Cortina de Fier peste Marea Neagră. Depozit nuclear recondiționat și transformarea Crimeei în portavion
Tancurile României și cât de utile mai sunt în conflictele de azi tancurile (Galerie foto)
Condamnarea pentru terorism a etnicilor maghiari Beke Istvan şi Szocs Zoltan. România pusă la zid de un deputat al Fidesz
Nou atac al grupării Boko Haram în Ciad
Campanie rusă de dezinformare: Statele baltice ar trebui să fie mândre de ocupația sovietică
Noi confruntări armate la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan
Iranul anunţă arestarea liderului unei grupări teroriste cu sediul în SUA
Parașutiștii ruși vor avea noi vehicule blindate
Cum de ei au reușit și noi nu? Compania israeliană Elbit Systems va moderniza avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Ucrainene
EAU anunţă începerea operaţiunilor la prima centrală nucleară din lumea arabă
Bărbatul care săptămâna trecută a luat ostatic un poliţist a fost ucis de forţele speciale ucrainene
Oficial german: Ungaria își modernizează forțele terestre cu ajutorul Germaniei. Budapesta şi-a prezentat tancurile Leopard 2 (Foto/Video)
Rheinmetall a prezentat noul tun de 130 mm, proiectat pentru viitoarele tancuri Leopard (Video)
Vehicul amfibiu al SUA, implicat într-un incident tragic. Cel puțin un pușcaș marin a murit și alți opt sunt dați dispăruți
Sancțiuni impuse Rusiei. Moscova anunță că se va răzbuna pe U.E: În diplomaţie, totul este reciproc!
Turcia, demonstraţie de forţă cu avioane F-16 în Azerbaijan (Foto/Video)
Gură de oxigen pentru industria de apărare. Investiție la Fabrica de Pulberi din Făgăraș, pentru ca România să nu mai depindă de Serbia
Bombardiere chineze, exerciții în Marea Chinei de Sud. Beijingul transmite SUA că unificarea cu Taiwanul e inevitabilă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro