Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat prin telefon cu şeful CIA, William Burns, despre 'conflicte regionale' în timpul vizitei recente efectuate de acesta în Rusia, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Vadim Bakatin a fost ultimul șef al Comitetului Securității Statului, temutul KGB. Surse ale agenției ruse Tass au confirmat că Bakatin a decedat la 85 de ani, în cursul zilei de ieri.
Bakatin s-a născut în 1937 în Kiseliovsk, Rusia. Acesta a murit la Moscova.
Un oficial rus a confirmat pentru Tass decesul lui Bakatin și a amintit controversatul moment din cariera acestuia, când nu doar că a dezvăluit schema de spionaj a sovieticilor și modul în care erau interceptați americanii în sediul noii ambasade de la Moscova, dar și de faptul că Bakatin a desecretizat nume ale agenților KGB, dar și alte documente sensibile. Actualul oficial rus citat de Tass consideră că „multe vieți au fost distruse, principiile pe care se bazează un serviciu secret au fost încălcate și mulți dintre aliații noștri s-au simțit trădați”.
Înainte să conducă KGB-ul, Batakin a fost ministru de Interne al Uniunii Sovietice între 1988 și 1990.
Momentul controversat din 1991, când Batakin a dezvăluit ambasadorului american modul în care sovieticii au instalat dispozitive pentru a asculta oficialii americani, s-a realizat cu acordul lui Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al URSS.
Vadim Bakatin a fost destituit din funcție în 1992 de președintele Boris Elțîn iar de atunci nu a mai ocupat funcții publice.
Decizia din 1991 provoacă în continuare numeroase controverse, Bakatin fiind nu de puține ori acuzat de trădare. Nu a fost însă niciodată pus sub învinuire în mod oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat prin telefon cu şeful CIA, William Burns, despre 'conflicte regionale' în timpul vizitei recente efectuate de acesta în Rusia, a afirmat luni Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Un agent chinez al serviciilor de informaţii ale Beijingului a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză, a anunţat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite, transmite Agerpres, care citează AFP.
Serviciile germane de securitate cred că un bărbat găsit mort lângă ambasadei Rusiei de la Berlin luna trecută era un agent sub acoperire al serviciului rus de informaţii FSB, relatează Agerpres, care citează Der Spiegel, preluat de Reuters.
Guvernul ungar a recunoscut joi pentru prima dată că a cumpărat programul de spionaj Pegasus, care conform mass-media internaţionale a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Turcia susține că a destructurat o rețea de spionaj a Mossadului care acționa pe teritoriul turc, dar care ar fi primit ordine și în alte state, aici apărând numele României.
FBI derulează "activităţi de aplicare a legii" la locuinţa oligarhului rus Oleg Deripaska de la Washington, informează marţi NBC News, citând un purtător de cuvânt al agenţiei, relatează Reuters.
O "cârtiţă" în serviciul Rusiei a lucrat în cabinetul ministrului apărării din Franţa, a făcut cunoscut fostul director al serviciului de informaţii externe (DGSE), Bernard Bajolet, într-un reportaj difuzat duminică seara pe canalul France 5, notează Agerpres, care citează AFP.
Un american inginer în Marina americană şi soţia sa au fost arestaţi sâmbătă în statul Virginia şi inculpaţi pentru spionaj nuclear în favoarea unui guvern străin, agentul cărora le-au vândut informaţii plătite de acesta cu criptomonede fiind de fapt un agent FBI sub acoperire, a anunţat justiţia americană, potrivit AFP.
Spionii ruşi "au furat formula vaccinului Oxford/AstraZeneca Covid, care a fost folosită pentru crearea vaccinului Sputnik, anunţă publicaţia The Sun.
Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.
Membrii Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI au efectuat joi o vizită de lucru la Galaţi, la Direcţia Regională de Informaţii Moldova Sud a Serviciului Român de Informaţii, cu competenţe în judeţele Galaţi (sediul principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea. În contextul discuţiilor, comisia SRI va propune modificări legislative prin care primarii să fie beneficiari de informaţii de la serviciile de informaţii, la fel ca prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene.
Trei angajaţi străini ai principalei companii bulgare de armament, Arsenal, au fost arestaţi sub bănuiala că au fost implicaţi în „dispariţia” unor produse şi documente sensibile din fabrica acesteia, a indicat joi Ministerul bulgar de Interne, citat de Reuters şi BTA, potrivit Agerpres.
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii americane (CIA), William Burns, a anunţat joi că înfiinţează o unitate specială care vizează sporirea atenţiei asupra Chinei, într-o perioadă de relaţii tensionate între cele mai mari două economii ale lumii, informează Reuters.
Decizia NATO de a expulza opt diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei la sediul Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles pentru presupuse activităţi de spionaj subminează orice şansă de normalizare a relaţiilor cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat joi Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează EFE.
NATO a retras acreditarea a opt membri ai misiunii Rusiei la sediul Alianţei care erau ''ofiţeri de informaţii ruşi nedeclaraţi'', a anunţat miercuri o oficialitate NATO, potrivit Reuters.
Mossadul a reluat căutările pilotului militar Ron Arad, dispărut încă din 1986 și considerat decedat. Anunțul despre o operațiune spectaculoasă și curajoasă a fost făcut chiar de premierul israelian Naftali Bennett.
UE a denunţat vineri activităţile de spionaj cibernetic "inacceptabile" ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona, relatează AFP.
Investigaţii ale autorităţilor franceze pentru a depista un eventual spionaj asupra telefoanelor mobile ale membrilor guvernului efectuat prin programul israelian Pegasus au constatat semne de interferenţă suspecte în aparatele a cel puţin cinci membri ai actualului guvern, potrivit EFE, care citează site-ul de informare francez Mediapart.
Ministerul apărării din Lituania a recomandat consumatorilor să evite cumpărarea de telefoane mobile chinezeşti şi a sfătuit populaţia să renunţe la cele pe care le are, după ce un raport guvernamental a constatat că aceste dispozitive au încorporate capabilităţi de cenzură, informează miercuri Reuters.
Jurnalistul militar Radu Tudor a făcut referiri cu privire la implicarea serviciilor de informații din România în chestiuni de politică internă, într-un material publicat pe blogul personal.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că Rusia este 'responsabilă' de asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, devenit un critic virulent al Kremlinului şi otrăvit cu poloniu radioactiv în 2006 în Marea Britanie, transmite AFP.
Iulian Cristian Gherghe, cu gradul de general - maior în rezervă, fost director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (DGIA), a fost condamnat de Curtea Militară de Apel Bucureşti la un an şi cinci luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi uz de fals.
Serviciul rus de securitate FSB susține că deține dovezi cu privire la acte de sabotaj și implicarea serviciilor militare de informații din Ucraina în tentative de destabilizare a Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de Federația Rusă în 2014.
Parchetul general din Georgia a anunţat marţi deschiderea unei anchete după publicarea unor documente afirmând că membri ai bisericii ortodoxe din această ţară caucaziană au fost spionaţi de serviciile de informaţii, notează AFP.
România şi Suedia sunt statele care s-au dovedit a fi deosebit de relevante şi competente în domeniul strategiilor de război, susţine directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor din Moscova, Ruslan Puhov, notează publicaţia MESAJ.MD.
Un număr de 20 de persoane care erau deja cunoscute serviciilor de informaţii germane se află printre afganii evacuaţi de la Kabul de armata germană, transmite Agerpres, care citează DPA.
Rusia a comis ample încălcări ale drepturilor omului în Crimeea, peninsulă care a fost anexată de la Ucraina în 2014, relevă un raport făcut public joi de Naţiunilor Unite, potrivit Agerpres, care citează DPA.
Un german, angajat al unei firme de securitate informatică, este judecat începând de miercuri pentru că a transmis Rusiei date despre camera inferioară a parlamentului german, relatează Agerpres, care citează AFP.
Directorul CIA, William Burns, a avut luni o întâlnire confidenţială la Kabul cu cofondatorul mişcării talibane Abdul Ghani Baradar, scrie publicaţia The Washington Post, citată de AFP, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel între SUA şi regimul fundamentalist după ce acesta din urmă a preluat puterea în Afganistan săptămâna trecută.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a întâlnit duminică la Cairo cu şeful Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, pentru a discuta despre unele dosare regionale, între care situaţia din Teritoriile palestiniene şi din Afganistan, potrivit AFP.
Statele Unite susțin apelurile Ucrainei pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, după ce confruntările între forțele ruse și ucrainene s-au intensificat, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Potrivit news.usni.org, portavionul american George H.W. Bush (CVN-77) a plecat, pe 10.08.2022, din Baza Navală Norfolk, urmând să execute primul marș de lungă durată în zona de responsabilitate a Flotei a VI-a .
Departamentul Apărării al SUA a dezvăluit că Washingtonul a trimis rachete antiradar în Ucraina pentru a viza sistemele radar rusești, ca parte a eforturilor sale de a îmbunătăți capacitățile militare ale Ucrainei.
De la începutul agresiunii militare ruse în Ucraina, mulţi analişti militari s-au întrebat des cum ''a doua cea mai mare armată a lumii'' se află într-o stare atât de precară, ţinând cont de zecile de militare anunţate de ministerul rus al apărării ca investiţie pentru programe de înzestrare. Răspunsul a venit destul de repede: starea precară în care se află acum armata rusă se datorează faptelor de corupţiei ale superiorilor din ministerul rus al apărării şi din conducerea complexului militar industrial.
Compania militară privată rusă, cunoscută sub numele de "PMC" "Wagner Group", se află pe lista lungă a instrumentelor pe care Rusia le foloseşte pentru a-şi atinge scopurile, atât în Ucraina, cât şi în alte state. Pentru a-și masca acţiunile, care de multe ori seamănă cu cele ale unor grupări teroriste, această organizaţie se ascunde sub masca unei ''companii militare private'', care nu are însă nimic de-a face cu modul în care este înțeles acest termen în lumea civilizată.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este improbabil ca Vladimir Putin să reuşească vreodată să ocupe Ucraina, relatează DPA.
Aviația militară a Bulgariei se confruntă cu probleme cât se poate de serioase, fapt admis chiar de ministrul Apărării de la Sofia care a anunțat că vecinii noștri de la sud de Dunăre negociază preluarea unor avioane în leasing pentru a îndeplini misiunile de poliție aeriană.
Fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse din perioada 2004-2008, general de armată Yuri Baluyevsky, apreciază că dronele comerciale simple de tip quadrocopter de producție chinezească au făcut o adevărată revoluție în întrebuințarea artileriei tradiționale.
Primele imagini din satelit ale bazei aeriene ruse Novofedorivka din Crimeea după explozii au fost publicate în mediul online de @OSINTua (specialist OSINT) și preluate de presa ucraineană.
Rusia a atacat zeci de ţinte militare şi civile în încercarea de a-şi stabili controlul deplin asupra regiunilor Lugansk şi Doneţk, în estul Ucrainei, cu 120 de rachete care au lovit zona din jurul oraşului Nikopol (sud) în cursul nopţii, au declarat responsabili ucraineni, citaţi de Reuters și Agerpres.
Marea Britanie şi Danemarca îşi vor suplimenta ajutorul militar şi financiar furnizat Ucrainei, au anunţat cele două ţări occidentale, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit joi la Copenhaga cu ministrul apărării ucrainean pentru a discuta despre sprijinul pe termen lung pentru ţara est-europeană invadată de Rusia în 24 februarie, transmite Reuters.
Ucraina cere de mai mult timp statelor aliate avioane de luptă, nu doar sovietice Su-25 sau MiG-29, dar și avioane moderne de generația a IV-a, cu precădere F-16 Fighting Falcon sau F-15. Forțele armate ucrainene insistă că au nevoie de aceste aeronave pentru contraofensivă și eliberarea teritoriilor ocupate de forțele ruse.
În aceste zile pe rețele de socializare au apărut mai multe materiale video cu o coloană de sisteme HIMARS ale Armatei române pe șoselele din România. MApN a anunțat azi că la începutul lunii au avut loc activități de instruire cu aceste sisteme.
Criza din Kosovo e departe de a se termine, ea fiind amânată. Kosovo a anunțat că nu va renunța la procedura de reînmatriculare a autovehiculelor şi de, ceea ce Belgradul numește „schimbare a documentelor personale a cetățenilor din nord”, decizie care a fost amânată pentru 1 septembrie și care a stârnit un val de violențe din partea sârbilor kosovari. De partea cealaltă Serbia acuză Priștina că urmărește să genereze un război, însă kosovarii explică că legea vine cu multe beneficii iar în jurul ei au fost generate numeroase fake news-uri.
Iranul a respins miercuri ca neîntemeiată acuzaţia Statelor Unite la adresa unui iranian pentru un complot ce ar fi vizat uciderea lui John Bolton, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Donald Trump, transmite Agerpres, care citează Reuters.
În poligonul Centrului de instruire al Forțelor Terestre Poloneze din Poznań, Mariusz Blaszczak, ministrul polonez al apărării, a luat parte la prima sesiune de pregătire a soldaților polonezi care urmează să opereze primele tancuri Abrams.
Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, potrivit Agerpres, care citează Interfax-Ukraina şi DPA.
Rusia se confruntă cu provocări tot mai mari în a menţine controlul asupra zonelor ocupate din sud-estul Ucrainei, asta după ce activitatea forțele de gherilă loiale Kievului şi-au intensificat activitatea şi ucid tot mai multe persoane care se declară susţinătoare ale demersurilor Moscovei - organizarea de referendumuri în regiunile ocupate.
Fostul preşedinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, a rupt tăcerea la aproximativ un an după căderea guvernului său, într-un interviu în care a învinuit SUA, pe politicienii afgani şi alţii pentru preluarea puterii de către talibani, transmite Agerpres, care citează DPA.
Comandamentul pentru apărarea aerocosmică a Americii de Nord (NORAD) a anunțat că, în perioada 08-10.08.2022, sistemul comun de apărare antiaeriană al SUA și Canadei a identificat două avioane de cercetare rusești în apropiere de Alaska.
Danemarca va trimite instructori militari în Marea Britanie pentru a antrena soldaţi ucraineni şi, de asemenea, are în vedere să pregătească ofiţeri ucraineni în Danemarca, a anunţat ministrul apărării danez Morten Bodskov într-un interviu publicat miercuri de cotidianul Jyllands-Posten, transmite Reuters.
Un oficial guvernamental ucrainean a declarat miercuri pentru The Washington Post că atacul asupra bazei aeriene ruse din Novofedorivka, Peninsula Crimeea, a fost opera Forţelor pentru Operaţii Speciale ale armatei ucrainene.
Elicopterul, un model Mi-8, a intrat fără permisiune în spaţiul aerian al Estoniei în seara zilei de 9 august, au anunţat forţele armate estoniene. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în legătură cu acest incident şi i-a prezentat o notă de protest.
Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu transportoare blindate de tip Piranha V pe străzile din București, imagini care la o primă analiză relevă un fapt interensat: Se pare că sunt gata noile variante de Piranha V ce urmează să fie livrate Armatei României.
La inițiativa Ministerului Economiei, în ședința de Guvern din data de 03 august 2022, a fost aprobat prin hotărâre de guvern Planul de restructurare operațională a Societății ROMAERO S.A. pentru perioada 2022-2031.
Rusia a creat 'aproape sigur' o nouă formaţiune majoră de forţe terestre pentru a veni în sprijinul efectivelor deja implicate în campania sa militară în Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.
China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan după ce va lua insula înapoi, arată un document oficial publicat miercuri, citat de Reuters, care semnalează totodată decizia preşedintelui Xi Jinping de a acorda mai puţină autonomie decât a sugerat anterior.
Producătorul vedetelor de patrulare rusești din clasa Raptor (Proiect 03160), Șantierul Naval Pella din Sankt Petersburg, a anunțat că ambarcațiunile de acest tip vor fi modernizate, ținând cont de întrebuințarea lor în cadrul operațiilor militare din Ucraina.
Un grup de experți a efectuat un posibil scenariu bazat pe calcule ce țin inclusiv de factorul meteorologic, în cazul unei catastrofe nucleare la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Noaptea trecută (9 - 10 august), armata rusă a bombardat raionul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, despărțit doar de Nipru de forțele ruse.
Ca urmare a vizitei efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi, speakerul Camerei Reprezentanților și al treilea om în statul american, China a demarat exerciții militare de amploare în jurul insulei pe care o revendică.
Turcia încă mai are speranțe că va achiziționa din SUA cele 40 de aeronave de luptă F-16 ” Fighting Falcon”.