Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții pe proprietatea lui Arsen Avakov, fost ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei. Ancheta se referă la achiziționarea de elicoptere franceze Airbus.
Vadim Bakatin a fost ultimul șef al Comitetului Securității Statului, temutul KGB. Surse ale agenției ruse Tass au confirmat că Bakatin a decedat la 85 de ani, în cursul zilei de ieri.
Bakatin s-a născut în 1937 în Kiseliovsk, Rusia. Acesta a murit la Moscova.
Un oficial rus a confirmat pentru Tass decesul lui Bakatin și a amintit controversatul moment din cariera acestuia, când nu doar că a dezvăluit schema de spionaj a sovieticilor și modul în care erau interceptați americanii în sediul noii ambasade de la Moscova, dar și de faptul că Bakatin a desecretizat nume ale agenților KGB, dar și alte documente sensibile. Actualul oficial rus citat de Tass consideră că „multe vieți au fost distruse, principiile pe care se bazează un serviciu secret au fost încălcate și mulți dintre aliații noștri s-au simțit trădați”.
Înainte să conducă KGB-ul, Batakin a fost ministru de Interne al Uniunii Sovietice între 1988 și 1990.
Momentul controversat din 1991, când Batakin a dezvăluit ambasadorului american modul în care sovieticii au instalat dispozitive pentru a asculta oficialii americani, s-a realizat cu acordul lui Mihail Gorbaciov, ultimul secretar general al URSS.
Vadim Bakatin a fost destituit din funcție în 1992 de președintele Boris Elțîn iar de atunci nu a mai ocupat funcții publice.
Decizia din 1991 provoacă în continuare numeroase controverse, Bakatin fiind nu de puține ori acuzat de trădare. Nu a fost însă niciodată pus sub învinuire în mod oficial.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții pe proprietatea lui Arsen Avakov, fost ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei. Ancheta se referă la achiziționarea de elicoptere franceze Airbus.
Serghei Narâşkin, şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), sustine că NATO nu va reuşi să-i provoace Moscovei o "înfrângere strategică", în pofida faptului că a trimis arme şi echipamente militare în Ucraina în valoare de miliarde de dolari, relatează Reuters.
Direcţia de Contraspionaj din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut doi bărbaţi care erau militari activi în cadrul armatei ucrainene, dar lucrau ca agenţi sub acoperire pentru agenţiile ruse de securitate.
Publicația Washington Post, citând „o persoană apropiată lui Budanov”, scrie că șeful serviciului de informații al Armatei ucrainene a fost vizat în ultimii ani de cel puțin 10 încercări de asasinat.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat în secret Kievul la sfârșitul săptămânii trecute. Zelenski și Budanov au fost informați despre planurile rușilor
Marocul și Israelul au convenit să-și extindă cooperarea militară în domenii precum informații, apărare antiaeriană și război electronic, se menționează într-un comunicat emis de Comandamentul Forțelor Armate Regale, marți, în urma unei reuniuni a unui comitet mixt desfășurate la Rabat.
Fostul ministru adjunct iranian al apărării, Alireza Akbari, a fost spânzurat în Iran, după cum a informat agenția de știri de stat Mizan. Acesta avea o a doua cetățenie, britanică, și a fost acuzat de spionaj pentru serviciile britanice de informații. Activiștii pentru drepturile omului consideră că mărturisirile lui Akbari au fost obținute prin tortură.
În prezent, rușii au un deficit de rachete balistice Iskander, stocurile de Kalibr se epuizează, iar numărul de rachete de croazieră Kh-101, Kh-555 este în scădere. În același timp, Ucraina face tot posibilul pentru a împiedica creșterea producției de orice fel de arme în Rusia, potrivit lui Vadim Skibitski, reprezentant al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, relatează Ukrinform.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a vorbit despre cât de serioasă este ameninţarea unei noi agresiuni militare ruse din Belarus, despre câte drone kamikaze iraniene aşteaptă Rusia să primească și care este stadiul acordului cu Iranul privind rachetele balistice. Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful GUR, consideră că manevrele Rusiei cu trupe pe teritoriul Belarusului sunt o încercare a Moscovei de a convinge Ucraina că armata rusă se pregătește să atace din nord.
Un agent al serviciilor de informaţii germane, suspectat că a transmis informaţii Rusiei, a fost arestat miercuri la Berlin, a anunţat joi parchetul federal, citat de Agerpres și France Presse.
Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989.
Analiştii site-ului ucrainean Sprotyv - cunoscut şi sub denumirea de ''Centrul Rezistenței Naționale'' din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale armatei ucrainene - au relatat într-un raport, bazat pe informaţii primite din Belarus, că Federația Rusă pregătește o provocare pe teritoriul Belarusului, în imediata apropiere a graniței cu Ucraina.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor.
Chiar dacă guvernele statelor occidentale au impus mai multe pachete de sancţiuni Federaţiei Ruse, aceasta reuşeşte să aibă în continuarea acces la componente şi echipamente occidentale, în special cipuri, care sunt extrem de necesare în producţia de arme. O investigație realizată de agenţia de presă Reuters și think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) arată că Rusia reuşeşte să aibă acces la cipuri prin intermediul unui lanţ de aprovizionare care trece prin Turcia și Hong Kong.
Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, ar fi fost fotografiat la Viena, Austria. Mai multe surse ucrainene vorbesc despre prezența sa în capitala Austriei. În imaginile publicate apare un bărbat care seamănă izbitor cu Serghei Narîşkin, dar prezența sa în Austria nu e confirmată oficial.
Brittney Griner, vedeta WNBA (Women's Naţional Basketball Association), care a fost reținută de Rusia pentru mai multe luni de zile, în baza unor acuzații de trafic de droguri, a fost eliberată joi în cadrul unui schimb de prizonieri cu traficantul internațional de arme Viktor Bout, a precizat CBS News, citând un oficial american.
Unele rachete pe care Rusia le foloseşte acum pentru a bombarda Ucraina sunt produse recent şi vin direct de pe linia de producție. Printre armele folosite de ruşi se numără rachete produse în luna august a acestui an, a declarat sâmbătă generalul Vadim Skibitsky, şef adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare [GUR]. Ucraina a făcut de mai multe ori apel la statele occidentale să impună un pachet de sancţiuni mai dur industriei ruse de apărare pentru a îngreuna reaprovizionarea armatei ruse cu armament.
Un agent rus a fost arestat la Odesa de SBU (Serviciu de Securitate al Ucrainei), în timp ce se pregătea să transmită informații privind plasamentul bateriilor de coastă Neptun, precum și a sistemelor de apărare antiaeriană.
La câteva săptămâni după inaugurarea (04.11.2022) noului sediu al Wagner din Sankt Petersburg,, ultranaționalistul sârb Damjan Knezevic a efectuat o vizită la sediul controversatei companii ruse.
Pe 1 decembrie, Serbia l-a numit șef al serviciilor de informații pe Alexander Vulin, o cunoscută personalitate pro-rusă, apropiată președintelui Alexander Vucic, după cum a informat televiziunea sârbă de stat.
Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze "activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse", a anunţat SBU.
Un raport al serviciilor secrete americane a dezvăluit că Emiratele Arabe Unite au depus eforturi intense pentru a manipula sistemul politic american de mult timp, unele dintre ele constituind "activități de spionaj", în ciuda descrierii statului arab drept "partener apropiat și de încredere al Statelor Unite".
Noua Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va intra în curând în Parlament, a declarat șeful Legislativului Igor Grosu.
În luna octombrie au apărut primele informaţii că o dronă iraniană de recunoaștere și atac Mohajer-6, care a fost "adusă" cu mare grijă la sol de către Forțele Armate Ucrainene, la sfârșitul lunii septembrie, a fost construită cu componente occidentale. Acum, The Wall Street Journal dezvăluie că drona iraniană Mohajer-6 este asamblată în proporție de 75% din componente fabricate în ţările occidentale, inclusiv cu componente de provenienţă israeliană.
Ministrul israelian al apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană cum este Domul de Fier (Iron Dome), relatează TPS.
Potrivit ministrului ucrainean al apărării Oleksi Resnikov, de îndată ce Ucraina va avea rachete produse pe plan intern, cu o rază de acțiune mai mare de 300-400 km, atunci partenerii occidentali vor furniza rachete ATACMS și alte tipuri de arme.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 9 iunie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Norvegia că a finalizat vânzarea a 32 dintre avioanele sale de luptă F-16 către România, după unda verde dată de autorităţile americane şi norvegiene.
Facilitatea care ar urma să fie localizată în Cuba ar permite Beijingului să spioneze Statele Unite prin interceptarea comunicațiilor electronice, dar Cuba respinge raportul ca fiind „nefondat”.
Forțele armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni ofensive în direcția Bahmut, dar și în cel puțin alte două zone ale frontului, în ultima zi, arată analiștii ISW .Potrivit rapoartelor, Ucraina a format 12 brigăzi speciale de contraofensivă. Experții scriu că Ucraina pare să fi desfășurat doar o fracțiune din rezerva de forțe disponibile.
De partea cealaltă, trebuie remarcat faptul că forțele din Districtul Militar de Sud al Rusiei, desfășurate în sud-estul Ucrainei, sunt probabil o grupare de forțe de mai bună calitate decât grupurile ruse din alte părți ale frontului.
Deși există detalii puține, se pare că, pe 08.06.2023, bombardierele strategice americane B-1B dislocate în prezent la Baza Aeriană Fairford din Marea Britanie, ca parte a rotației Bomber Task Force (BTF), au executat o misiune de antrenament fără precedent. Două aeronave de acest tip au zburat până în Golful Persic și au tras cu armament de ultimă generație de-a lungul drumului, inclusiv rachete AGM-158 Joint Air-Surface Standoff Rachete (JASSM).
SUA se pregătește să anunțe un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate, care va include o creștere semnificativă a apărării aeriene.
În noaptea de 09 iunie, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac la scară largă asupra țintelor din Ucraina, întrebuințând rachete și vehicule aeriene fără pilot. Dimineața, loviturile au fost confirmate oficial de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
CV90 sunt folosite și de unele țări NATO.
În aceste zile, sunt în desfășurare discuții la nivel înalt între Canberra, Kiev și Washington cu privire la livrarea avioanelor de luptă F/A-18 A/B Hornet din Australia. Ucraina ar putea primi „zeci de F/A-18 vechi, dar funcționale”, care vor fi în curând disponibile pentru export, deoarece Australia, Canada, Elveția și Finlanda fac deja tranziția de la F/A-18 la F-35.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministerul Afacerilor Externe informează că, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost informat joi, în cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat pentru afaceri strategice, asupra deciziei autorităţilor române de a reduce personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării diplomatice şi tehnico-administrative a României în Federaţia Rusă.
Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 08.06.2023, că Germania va dona Slovaciei două sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Mantis. Primul dintre acestea va fi livrat în termen de câteva săptămâni. Noile sisteme vor fi întrebuințate de militarii slovaci pentru întărirea apărării frontierei cu Ucraina.
Forțele americane, taiwaneze și japoneze vor împărtăși date în timp real de la dronele de recunoaștere pentru a consolida coordonarea, a raportat miercuri Financial Times, citând persoane familiare cu proiectul.
Potrivit generalului american Mark Milley, armata ucraineană este bine pregătită atât pentru operațiuni ofensive, cât și pentru cele defensive.
În cele 15 luni de război brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, China a jucat inteligent fiind unul din principalii câștigători din punct de vedere economic și chiar politic al invaziei ruse.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
Unități din întreaga Alianță nord-atlantică s-au adunat în apropiere de Bordușani pentru a depăși, pe 6 iunie 2023, cel mai mare obstacol al exercițiului - fluviului Dunărea.
Primul avion de luptă ușor sud-coreean pentru Polonia a fost prezentat cu mare fast în Coreea de Sud. Varșovia a catalogat evenimentul ca fiind un moment istoric pentru Forțele Aeriene Poloneze.
Guvernarea de la Chişinău nu se mai umileşte, ca în trecut, în faţa Kremlinului, dar apără interesele cetăţenilor Republicii Moldova şi spune lucrurilor pe nume, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu, adăugând că Republica Moldova nu se va mai lăsa "batjocorită" de Rusia, dar va vorbi deschis despre presiunile exercitate de Moscova asupra Chişinăului, potrivit Agrepres, care citează NewsMaker.
Aruncarea în aer a barajului de la Kahovka, cel mai mare accident tehnic din ultimele decenii, se profilează a fi un dezastru ecologic major. Viitura va afecta în total peste 80 de sate și orașe din aval de râul Nipru, inclusiv Herson cu aproape trei sute de mii de locuitori.
Arabia Saudită, Israelul și Qatarul s-au numărat printre cei mai importanți clienți ai Canadei pentru arme și echipamente militare după Statele Unite în 2022, potrivit noilor date oferite de Afaceri Globale Canada, departamentul țării care gestionează relațiile diplomatice, consulare și comerciale.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 07.06.2023, bombardiere strategice din Rusia și China au efectuat o patrulare comună în Regiunea Asia-Pacific. În acest scop, avioanele rusești au întrebuințat un aerodrom chinez.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că a vizitat regiunea sudică inundată Herson şi a discutat situaţia după distrugerea barajului Kahovka.
Armata ucraineană nu a declanşat încă o contraofensivă menită a recuceri teritoriul ocupat de Rusia, iar începutul acesteia va fi evident pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, a declarat miercuri un înalt oficial din sistemul de securitate. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a respins declaraţiile oficialilor ruşi care au spus că acea contraofensivă a început deja.
Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Odată ce pozițiile de șanțuri sunt localizate folosind drone, armata devine foarte vulnerabilă și mult mai expusă la focul inamicului.
Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență (E-ARC) realizează lunar un „Buletin de prognoză”, axat în această perioadă pe dosarul ucrainean. Prin intermediul acestui demers, reputata instituție din România furnizează publicului Euro-Atlantic cele mai recente informații despre evoluțiile din cadrul războiului brutal și nejustificat declanșat de Rusia în Ucraina.
Războiul brutal declanșat împotriva Ucrainei atârnă greu foarte greu pe umerii industriei ruse de apărare care ține cu mare dificultate pasul în ceea ce privește producția de echipamente militare, tancuri, muniție sau rachete. Drep dovadă Rusia devine tot mai dependentă de tehnica noului său aliat: Iranul.
Consiliul Cantoanelor Elvețiene (Camera superioară a Pralamentului elvețian) a decis că reexportul de arme elvețiene către țările implicate în conflicte militare nu contravine conceptului de neutralitate a țării și ar trebui permis în anumite condiții.
Compania Rheinmetall a primit o nouă comandă de la Ministerul Federal German al Apărării pentru livrarea a încă 20 de vehicule de luptă de infanterie ”Marder” către Ucraina.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele armate ruse au reușit să distrugă cu succes, pe frontul din Ucraina, opt tancuri Leopard 2 de fabricație germană, împreună cu peste ale 100 de alte vehicule blindate. Toate acestea aparţinând forţelor arme ucrainene. Însă ceea ce se vede în înregistrarea video pe care oficialii ruși au publicat-o pentru a susţine acest lucru nu seamănă cu un tanc Leopard.