Aegis va intercepta rachete hipersonice. Performanță excelentă a unui sistem Aegis, similar cu cel dislocat în România de către SUA
Nava USS Pinckney (DDG 91) a finalizat cu succes testul FTX-40, cunoscut și sub numele de Stellar Banshee, folosind sistemul Aegis de la Lockheed Martin pentru a detecta, urmări și efectua un atac împotriva unei rachete balistice hipersonice avansate cu rază medie de acțiune (MRBM), folosind un simulator SM-6 Block IAU. Testul efectuat de gigantul Lockheed Martin a fost un succes.
Lansarea unui sistem Aegis, imagine cu caracter ilustrativ. Photo source: US Navy
Programul denumit FTX-40, susținut de Agenția de Apărare împotriva Rachetelor (Missile Defense Agency), Marina SUA, Lockheed Martin și parteneri din industrie, a testat un scenariu de atac hipersonic real, prezentând mai multe capabilități. Stellar Banshee a introdus o nouă țintă și o rachetă simulată, marcând utilizarea cu succes a celui mai recent software Aegis într-o configurație virtualizată pentru o misiune de testare în zbor a apărării împotriva rachetelor balistice (BMD).
Sistemul Aegis și apărarea hipersonică a SUA
„Sistemul nostru de luptă Aegis a protejat cu succes împotriva unei amenințări hipersonice simulate”, a declarat Chandra Marshall, vicepreședinte al Multi-Domain Combat Solutions la Lockheed Martin, potrivit unui comunicat emis de Lockheed către DefenseRomania. „Avantajul apărării hipersonice a Aegis Baseline 9 împotriva unei ținte MRBM aduce o capabilitate incredibilă care permite combatanților noștri să vadă ținta mai repede, asigurându-se că marinarii noștri răspund rapid în fața amenințărilor.”
Testul reușit evidențiază, de asemenea, capacitatea sistemului Aegis de a se adapta la mediul de luptă în continuă evoluție. Cu configurații adaptate atât pentru mediul maritim, cât și pentru cel terestru, Aegis demonstrează flexibilitatea și scalabilitatea sistemului, făcându-l un pilon cheie al apărării antirachetă.
Capabilitate dovedită permanent. Testul eschide calea intercetărilor reale de către sistemul Aegis

USS Pinckney (DDG 91), nava care a finalizat cu succes testul FTX-40, cunoscut și sub numele de Stellar Banshee, folosind sistemul Aegis de la Lockheed Martin pentru a detecta, urmări și efectua un atac împotriva unei rachete balistice hipersonice avansate cu rază medie de acțiune (MRBM). Photo: Lockheed Martin
Lockheed Martin conduce inovația, integrarea și suportul pentru testele de zbor în curs de desfășurare împreună cu Agenția de Apărare împotriva Rachetelor, Marina SUA și partenerii din industrie, modelând viitorul tehnologiei Aegis. Testul simulat FTX-40 anticipează viitoarele misiuni de interceptare cu foc real Aegis și este al treilea test pentru versiunea Capability Package 24 / Ballistic Missile Defense 5.1.5, inclusiv Sea-Based Terminal Increment 3.)
Anul trecut, echipele industriale și guvernamentale au efectuat cu succes FTX-23, test cunoscut și sub numele de Stellar Sisyphus, demonstrând capacitățile de urmărire ale senzorilor și a legăturilor de comunicații. Echipele au interceptat cu succes o țintă MRBM folosind racheta interceptoare SM-6 Dual II Software Upgrade în FTM-32.
În România se află un sistem similar dislocat: Aegis Ashore sau cunoscut popular ca „scutul de la Deveselu”

Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Aegis Ashore - varianta terestră a sistemului Aegis - a fost operaționalizată în SUA, Romania (Deveselu) și Polonia (Redzikowo). Scutul de la Deveselu a fost inaugurat acum aproape 9 ani, în timp ce Polonia este „acoperită” de Aegis începând din 2023.
Așa cum nota și DefenseRomania, potrivit unor documente de la Pentagon, SUA vor îmbunătăți substanțial capacitatea scutului de la Deveselu prin înlocuirea rachetelor cu unele de ultimă generație, capabile să neutralizeze mai multe tipuri de muniție. Totodată, sistemul de senzori de detecție ai radarului vor fi îmbunătățiți.
Potrivit informațiilor publice, sistemul Aegis Ashore de la Deveselu e format dintr-un radar antibalistic și are 24 de rachete interceptoare SM-3 Block IB.
Scutul e pur defensiv în pofida faptului că Rusia a acuzat de mai multe ori SUA de instalarea unor facilități ofensive în România, capabile să lovească Moscova.
SUA au operaționalizat un scut similar în Polonia, unde se află amplasat un al doilea sistem Aegis Ashore din Flancul Estic al NATO.
CITEȘTE ȘI: Ar trebui ca România să fie îngrijorată? Grecii anunță că SUA vor închide baza militară de la Alexandroupolis, după negocieri cu Rusia
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News