Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alegerile din Pakistan, implicații regionale și globale
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Așa cum spuneam într-o analiză publicată acum câteva săptămâni, alegerile din Pakistan reprezintă în acest an unul din cele mai importante evenimente electorale pe care umanitatea le poate avea.
prim-ministrul Pakistanului, Imran Kahn
EXCLUSIV
prim-ministrul Pakistanului, Imran Kahn

Cu aproape jumătate de voturi exprimate, deja numărate, câștigător în aceste alegeri se detașează celebrul jucător de cricket pakistanez Imran Khan, reprezentantul partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf care deja deține un număr și un avans important de voturi.

Deși nu au fost alegeri ușoare, deși celelalte partide politice cum ar fi Liga Pakistaneză Musulmană Nawaz, precum și Partidul Poporului din Pakistan, alături de multe alte organizații politice religioase și laice regionale, au denunțat alegerile ca fiind violente și pline de iregularități, se poate spune totuși că Imran Khan a câștigat aceste alegeri. 

Din acest punct de vedere, Imran Khan a apărut ieri seară, la televiziunea pakistaneză, celebrându-și victoria și declarându-și victoria în alegeri. Ceea ce este foarte important de înțeles este că aceste alegeri poziționează Pakistanul într-o ecuație regională și internațională extrem de complexă. De aceea Imran Khan în cuvântarea sa victorioasă a prezentat câteva elemente de politică externă pe care guvernul său le va urmări după formarea sa.

China, înaintea SUA

Fără discuție, și prima mare surpriză pe care un politician pakistanez a făcut-o prin declarațiile sale, este aceea de a pune pe primul loc al intereselor Pakistanului, nu relațiile cu SUA ci cu China. Din acest punct de vedere este foarte important pentru că, să nu uităm, între Pakistan și China există un pachet de relații economice extrem de important iar el reprezintă 65 de miliarde de dolari anual.

Imran Khan a declarat că Pakistanului i-a fost acordată o șansă de către China prin constituirea acelui coridor economic China-Pakistan. Acest coridor care face parte din celebrul plan chinez BRI reprezintă o sumă de investiții enorme în economia pakistanează. Această relație economică, spune câștigătorul alegerilor din Pakistan, a permis a sute de milioane de oameni, atât în China cât și în Pakistan, să se ridice din sărăcie iar din acest punct de vedere succesul economic al Chinei este un exemplu pentru Pakistan.

Cartea Afganistan

A doua țară, și nu întâmplător, ca importanță în declarația sa de politică externă a fost Afganistan. Khan a declarat că atât războiul împotriva terorii condus de SUA, cât și jihadul, războiul islamic condus de talibani și de alte facțiuni islamiste, au provocat suferințe enorme poporului afgan. Afganistanul pentru Pakistan este un spațiu de retenție și de interes. Sunt cunoscute deja relațiile între complexul industrial militar pakistanez și diferite facțiuni talibane sau non-talibane, dar islamiste în esență din Afganistan.

Propunerea inedită însă pe care Imran Khan o are, este aceea de a dizolva practic granițele între Pakistan și Afganistan, cum declara acesta, exact ca în Uniunea Europeană. O astfel de măsură va fi întâlnită cu mare reticiență atât de către UE cât și de către SUA care vor vedea o compromitere a politicii de securitate a Afganistanului printr-un transfer mult mai suplu și printr-o capacitate mult mai mare a diverselor facțiuni islamiste de a se deplasa în interiorul Pakistanului sau din interiorul Pakistanului spre Afganistan.

SUA, abia a treia 

A treia țară pe care a fost nominalizată sunt SUA. Nu întâmplător pe locul trei, SUA s-au bucurat de o mai mică atenție din partea câștigătorului alegerilor din Pakistan. Deși dorește o relație mutual benefică, acesta este însă opozantul unei politici unilaterale americane în regiune și în special în interiorul Pakistanului. Imran Khan a declarat că dorește o relație de balans între cele două puteri atomice, iar acest lucru va reprezenta un punct sinusoidal în relațiile dintre cele două țări. Balansul între SUA și Pakistanul va fi foarte greu de obținut atâta timp cât politica fundamentală de securitate americană își are pivotul în India. Această declarație atrage de fapt atenția SUA că Pakistanul nu va dori să își piardă rolul crucial pe care îl joacă în mecanismul de securitate american în ceea ce privește atât regiunea cât și rolul pe care dorește să și-l întărească în ceea ce privește relațiile de securitate în triunghi, între Pakistan, SUA și China. 

Importanța Indiei

Câte despre India, practic cea mai importantă zonă de intersecție a intersecților globale, Khan a declarat că ar dori în primul rând ca India să înceteze în a-l mai considera ca un produs cinematrografic negativ, ca un actor negativ de la Bollywood iar acest lucru poate fi schimbat în primul rând prin faptul că el ar trebui totuși să fie recunoscut ca unul din cei mai mari jucători de cricket, sportul național atât în India cât și în Pakistan. 

Exprimarea pe care a avut-o în ceea ce privește India, este pe cât de vagă, pe cât de pakistaneză în esență. Sigur că își dorește o întărire a relațiilor pakistanezo-indiene, sigur că își dorește o dezvoltare a acestora, dar din punct de vedere al statutului celebrei provincii Kasmir, aflată în dispută încă de la formarea celor două state, nu poate să existe niciun fel de soluționare dacă India nu dorește să lucreze împreună cu Pakistanul. Acea declarație extrem de vagă și în linia politicii interne pakistaneze, răspunde temerilor Ligii Musulmane Pakistaneze și Partidului Poporului care l-au acuzat în timpul campaniei electorale de o apropiere mult prea mare, tocmai datorită jocului de circket de către India.

În ceea ce privește Iranul și Arabia Saudită, doi dușmani din Orientul Mijlociu, și două state aflate într-o competiție acerbă pentru relațiile cu Pakistanul, putem spune că Imran Khan a folosit doar câte o frază referitoare la tensiunile din regiune între aceste două țări. Sigur că declarațiile lui, lăsând ținta pe care o reprezintă poporul pakistanez, și țara pe care o va conduce foarte curând după aceste alegeri, reprezintă un program de politică externă destul de bine creionat.

UE, inexistentă

Faptul că SUA coboară pe locul trei în raport cu China și faptul că UE practic nu există în acest proiect ne fac să credem că Pakistanul este pregătit pentru o întărire a rolului său alături de China. Declarația de politică externă a lui Imran Khan care leagă pe primele două locuri China și Afganistan de interesele fundamentale, de dezvoltare ale Pakistanulu, reprezintă un semnal de alarmă pentru UE și reprezintă o consecință a politicii foarte schimbate și a unei politici foarte emancipate a SUA în raport cu regiunea. Coridorul economic și investiții chinez, deschis de către președintele Xi, este o soluție de moment pentru criza profundă, prelungită, aproape cronică pe care o suportă Pakistanul și pe care o suferă poporul pakistanez de aproape un deceniu.

Transferul de autoritate în spațiul indo-pacific și confirmarea rolului principal al Indiei în triunghiul SUA-China-India este reflectat în frustrarea Pakistanului care, putere atomică ca și celelalte două țări, nu poate să își găsească rolul de mediator și de intermediar în dialogul regional. De aceea Pakistanul indică Afganistanul ca fiind ticketul său spre arena mondială politică și biletul său de avion spre viitorul pe care acest jucător de cricket, un politician tânăr și neexperimentat, dar extrem de talentat, dorește să-l deschidă Pakistanului.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
Photo source: U.S. Department of Defense
EXCLUSIV
Pregătită să se apere în „bătălia pentru Groenlanda”, Danemarca arată SUA pisica rusă Nord Stream. Ștefan Popescu: În spatele danezilor se află Germania
Statele Unite își retrag câteva baterii Patriot din Coreea de Sud și le amplasează în Orientul Mijlociu: Un alt semn care indică pregătirile pentru o lovitură asupra instalațiilor nucleare iraniene?
SUA ar putea pierde superioritatea strategică în fața Chinei dacă nu își modernizează urgent triada nucleară
Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?

Ştiri Recomandate

Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
Trupurile a 600 de militari nord-coreeni s-au întors din Rusia sub formă de cenușă
O nouă rachetă pentru „uriașa” flotă de 20 de avioane Su-57. Rusia prezintă misterios un „proiect secret” care să răspundă armelor F-35 sau F-22
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
pixel