Bulgaria comandă sistemul de apărare aeriană IRIS-T SLM: Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield
Bulgaria a comandat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut pe 7 octombrie de biroul de presă al companiei germane Diehl Defense, care produce acest sistem de apărare antiaeriană. Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield, la care Bulgaria a aderat anul trecut.
Sistem de apărare antiaeriană german de tip IRIS-T. Foto: Mezha.media
În plus față de extinderea capacităților armatei bulgare, această achiziție contribuie la consolidarea apărării aeriene globale a Europei și a NATO.
În luna august a acestui an, Parlamentul bulgar a aprobat achiziționarea sistemului IRIS-T SLM. Vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea unei baterii, cu opțiunea de a achiziționa cinci baterii suplimentare până în 2032.
Conform informațiilor anterioare, această achiziție a costat 199 de milioane de dolari. Compensația primită pentru donarea de echipamente militare Ucrainei de către Bulgaria în 2024 va finanța parțial aceste costuri.
În plus, se preconizează că valoarea compensației în 2025 va crește pe măsură ce Bulgaria continuă să ofere asistență militară Ucrainei.
Inițial, Ministerul bulgar al Apărării a convenit cu guvernul german și cu Diehl Defense să achiziționeze aceste sisteme de apărare aeriană.
La momentul respectiv, s-a discutat despre planurile de achiziționare a IRIS-T în configuraţia SLM, precum și a versiunii SLX cu rază lungă de acțiune, pe care Bulgaria intenționează să o achiziționeze în viitor.
Sistemul IRIS-T este conceput pentru a distruge aeronave, elicoptere, UAV-uri și rachete de croazieră. Acesta are rază medie și scurtă de acţiune și este echipat cu diferite tipuri de rachete. IRIS-T SLM poate angaja ținte aeriene la o distanță de până la 40 km, iar versiunea SLS cu rază scurtă acţiune - până la 12 km.
Sistemul IRIS-T SLM și-a demonstrat eficiența în interceptarea țintelor aeriene pe teritoriul Ucrainei, ceea ce a determinat multe țări europene să comande aceste sisteme. Principalii clienți ai acestui sistem de apărare aeriană sunt Ucraina, Egipt, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Austria, Slovenia și Germania.
Care sunt motivele reale pentru care Bulgaria doreşte IRIS-T în detrimentul Patriot?
Dacă lăsăm la o parte problemele administrative cunoscute semnalate de fostul ministru bulgar [care, în realitate, sunt destul de reale], publicaţia Bulgarian Military sugerează că ar trebui să ne concentrăm asupra esenței acestei deciziei - de ce se doreşte IRIS-T în detrimentul Patriot?
Primul motiv important este disparitatea costurilor dintre IRIS-SLM și Patriot. S-a observat deja că o baterie IRIS-T SLM bulgară va costa aproximativ 200 de milioane de dolari. În comparație, o singură baterie MIM-104 Patriot are un preț de aproximativ 1 miliard de dolari.
Dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, Bulgaria are nevoie de cel puțin șapte baterii de apărare aeriană. Pentru aceasta, Bulgaria a planificat cu Diehl Defense achiziționarea celor șapte baterii până în 2032, pentru un cost de 1,4 miliarde de dolari. Diferența de cost este izbitoare.
Un alt motiv cheie este alegerea Bulgariei de a se alinia inițiativei paneuropene pentru o apărare aeriană unificată, Inițiativa Europeană pentru Scutul Aerian [ESSI].
Alăturându-și forțele cu Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit, angajamentul Bulgariei față de ESSI subliniază preferința pentru producătorii europeni, în special Germania - o țară cu care Bulgaria a dezvoltat relații puternice în ultimele trei decenii, încă din perioada Războiului Rece și a existenței Germaniei de Est.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News