Cu Patriot la mare căutare, SUA au ajuns la o producție-record de rachete PAC-3. Câte rachete a comandat România și care au fost principalii beneficiari în 2024
Războiul din Ucraina a dus la explozia cererii de sisteme antiaeriene, în timp ce producătorii de armament încearcă să țină pasul cu nivelul fără precedent al consumului de astfel de echipamente militare.
Rachetele Patriot au devenit în ultimii ani printre cele mai căutate echipamente militare la nivel mondial, iar cifrele publicate de gigantul american Lockheed Martin confirmă creșterea accelerată a cererii.
Lockheed Martin, compania care produce rachetele Patriot, a anunțat o producție anuală record pentru programul său ”Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement” (PAC-3 MSE).
Compania americană a dezvăluit că a livrat peste 500 de rachete PAC-3 MSE în 2024, ceea ce înseamnă o creștere a producției cu peste 30% față de 2023.
Patriot PAC-3 MSE / Lockheed Martin
Pentru anul acesta, compania își propune să producă aproximativ 600 de interceptoare, urmând ca o producția de rachete PAC-3 să ajungă la 650 de unități până în 2027.
În același timp, Boeing a anunțat că a crescut producția mecanismelor de ghidaj la 500 de unități anual. Mecanismele de ghidaj sunt o componentă cheie pentru eficacitatea PAC-3 MSE, iar Boeing spune că intenționează să-și extindă producția de la fabrica Huntsville, Alabama.
Potrivit datelor Pentagonului, producția de rachete PAC-3 MSE s-a dublat după începerea războiului din Ucraina.
România a comandat la rândul său astfel de rachete interceptoare. Unde se produc rachetele și care sunt principalii beneficiari

Interceptorul PAC-3 MSE, fabricat la unitatea Lockheed Martin din Camden, Arkansas, continuă să înregistreze o cerere crescută, arată și Brian Kubik, vicepreședinte al Programelor PAC-3. „Pentru a satisface cererea, am început să investim în avans pentru pentru a susține o capacitate de producție mai mare”, a declarat oficialul.
Datele Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), oferă un indiciu cu privire la beneficiarii potențiali ai rachetelor Patriot produse anul trecut. Potrivit SIPRI, în 2024 au fost livrate peste 300 de interceptoare.
Deși este posibil ca o parte din producția de rachete PAC-3 să fi mers către Ucraina, numărul acestora nu este public.
Cel mai mare beneficiar este Polonia, care a primit în 2024 unu număr de 208 interceptoare PAC-3, în timp ce Germania și Bahrain au recepționat 50, respectiv 60 de rachete.
Trebuie spus că, tot potrivit institutului internațional cu sediul în Stockholm, România a comandat, încă din 2017, un număr de aproximativ 200 de rachete interceptoare PAC-3 MSE și PAC-2. În 2023, țara noastră a mai cerut încă 200 de rachete PAC-2.
Amintim că Lockheed Martin dorește să stabilească o nouă linie de producție pentru rachete PAC-3 în Florida, potrivit unor surse ale Reuters.
De asemenea, SUA au ales Japonia, un aliat cheie, ca locație pentru producția comună de rachete Patriot. Anul trecut, compania japoneză Mitsubishi Heavy Industries producea deja aproximativ 30 de rachete PAC-3, iar sursele Reuters estimau că dublarea producției ar putea dura câțiva ani.
Interceptoarele PATRIOT
Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video
Sistemul PATRIOT folosește mai multe generații de rachete. Variantele includ Patriot Advanced Capability-2 (PAC-2), Guidance Enhanced Missile-Tactical (GEM-T), PAC-3 Cost Reduction Initiative (CRI) și rachetele PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE).
Racheta PAC-2 modernizată, folosită inițial în timpul Războiului din Golf.
Varianta Patriot GEM-T a PAC-2 a permis interceptorului să detecteze mai eficient ținte cu semnătură radar joasă și să aibă o detonare mai bună în apropierea rachetelor balistice.
Amintim că Germania, România, Olanda și Spania vor colabora pentru a produce în Germania până la 1.000 de rachete Patriot GEM-T (varianta îmbunătățită a rachetei PAC-2).
Mai multe tipuri de interceptoare într-un singur lansator Patriot. Lockheed Martin
Varianta PAC-3 CRI a crescut eficacitatea interceptorului prin utilizarea tehnologiei hit-to-kill comparativ cu explozia în proximitatea țintei.
PAC-3 MSE a oferit îmbunătățiri suplimentare de performanță, cu o viteză și o manevrabilitate mai mari, cu un motor de rachetă solid cu două impulsuri mai mare și aripioare de coadă mai mari.
Rachetele PAC-3 de astăzi sunt de obicei desfășurate într-un lansator Patriot M903 care conține 16 rachete PAC-3 CRI sau 12 PAC-3 MSE.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News