Pe 10 martie, Forțele Navale turce au primit a doua dintre cele șase aeronave de patrulare ATR-72 comandate în cadrul proiectului Meltem-3 și redenumite P-72, de către Turcia, după instalarea la bord a sistemelor specifice destinației aeronavelor.
Pe 10 martie, Forțele Navale turce au primit a doua dintre cele șase aeronave de patrulare ATR-72 comandate în cadrul proiectului Meltem-3 și redenumite P-72, de către Turcia, după instalarea la bord a sistemelor specifice destinației aeronavelor.
Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a informat că, pe 11.03.2021, avioane de vânătoare japoneze de tip F-15 au interceptat două bombardiere strategice rusești Tu-95MS, care au zburat deasupra Mării Japoniei și în partea de nord-vest a Oceanului Pacific.
Întreaga flotă de avioane de vânătoare F-16 a Belgiei, coloana vertebrală a forțelor sale aeriene, este ţinută la sol, începând de ieri, după ce una dintre aceste aeronave a întâmpinat, pe 11 februarie, probleme de natură tehnică la motor. Începând de ieri, misiunile de poliţie aeriană ale Forţelor Aeriene Belgiene au fost preluate de Olanda, potrivit publicaţiei The Drive.
Mai mulți reprezentanți ruși s-au arătat oarecum deranjați de declarațiile locotenent colonelului José Enrique Hernández Medel, comandantul detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole dislocat la baza Mihail Kogălniceanu, potrivit cărora, pe 4 martie, aeronave Eurofighter au fost ridicate în aer pentru a intercepta două avioane Su-30SM rusești care zburau în zona sudică a Mării Negre.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 10.03.2021, că avioane de vânătoare de tip MiG-31BM, aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană în Chukotka, au desfășurat un exercițiu dincolo de Cercul Polar pentru interceptarea unei aeronave, care a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse în spațiul aerian.
Declarațiile congresmanului democrat Adam Smith, președintele Comitetului pentru Forțe din Camera Reprezentanților a SUA, cu privire la programul F-35 Lightning II, au dat naștere unor disensiuni cu privire la cel mai scump program de armament din istoria Statelor Unite ale Americii.
Compania portugheză OGMA a anunțat că a finalizat repararea și modernizarea unui avion F-16 care va fi livrat Forțelor Aeriene Române. Este vorba despre ultimul F-16 din lotul de 5 aeronave care au fost achiziționate de țara noastră.
Anul acesta România va demara mult așteptatul program de achiziționare a dronelor tactice. Și, se pare, potrivit informațiilor noastre, MApN are pe masă trei oferte.
Două avioane F-16 au fost la un pas să se prăbușească, în două incidente diferite, după ce piloții acestora și-au pierdut cunoștința fiind supuși la presiunea forței G în timpul manevrelor. Sistemele aparatelor au salvat de fiecare dată situația.
Guvernul de pe Downing Street de la Londra urmează să anuleze o comandă de 90 de avioane F-35 Lightning II care ar fi trebuit să ajungă sub comanda Royal Air Force.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.03.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că prototipul noii drone de atac Altius va începe, în vara acestui an, o serie de teste de zbor cu întrebuințarea armamentului dirijat, inclusiv a rachetelor de mare precizie.
Agenția de presă rusă Interfax, precum agențiile de presă americane și israeliene ABC News și Jerusalem Post, informează că, pe 07.03.2021, pe fondul tensiunilor dintre autoritățile de la Washington și Teheran, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au efectuat un zbor fără aterizare de pe teritoriul SUA și până în Orientul Apropiat, în proximitatea frontierelor Iranului, și retur.
Cel mai rapid avion cu reacție construit vreodată rămâne SR-71 Blackbird, un avion ce pare mai degrabă desprins dintr-un proiect SF din timpul Războiului Rece.
Proiectul pentru viitorului avion de vânătoare european - programul ''New Generation Fighter'' (NGF), principala componentă a Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF) - întâmpină dificultăți.
Forțele aerospațiale ale Franței au anunțat, pe 4 martie, că avionul de luptă multirol, Rafale F3-R, a efectuat primul său zbor operațional, echipat cu racheta METEOR.
Proiectul viitorului avion de vânătoare al UE, aflat în stadiul de prototip pus pe hârtie de giganții din industria apărării implicați în proiect, s-a încâlcit în discuţiile dificile dintre Franţa, Germania şi Spania şi companiile acestor state. Ele s-au lovit de problema împărţirii sarcinilor şi responsabilităţilor, comentează AFP, într-o amplă analiză, citată de Agerpres.
România e un punct important din punct de vedere strategic în cadrul NATO și a flancului estic. Iar pe lângă misiunile din Marea Neagră, dronele americane MQ-9 Reaper dislocate la Câmpia Turzii vor efectua misiuni de recunoaștere și supraveghere în Balcani.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 04.03.2021, un avion rusesc de supraveghere aeriană de tip Tu-214ON Open Sky a îndeplinit o misiune specială de-a lungul granițelor Crimeei, al cărui scop nu a fost anunțat de reprezentanții ruși.
Avioanele Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Spaniole, dilocate la baza Mihail Kogălniceanu, au efectuat prima misiune de interceptare în cadrul serviciului de Poliție Aeriană.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter, pe 04.03.2021, o dronă americană de cercetare strategică a îndeplinit misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance) în proximitatea frontierelor rusești din Regiunea Mării Negre. Aceasta a zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiile aeriene ale Georgiei și Ucrainei.
Forțele Terestre ale SUA (US Army) din Europa au anunțat că, aproximativ 60 de elicoptere vor zbura din Franța către zonele de desfășurare din Germania, Polonia și Letonia.
În cursul acestei săptămâni, pe rețeaua de socializare rusă Telegram, au apărut mai multe imagini, dar şi un material video cu momentul în care cel mai nou avion de vânătoare ale Rusiei, Su-57, este supus unei etape de testare la sol a sistemelor de arme – încercări de tragere cu tunul din dotare de 30 de mm.
Airbus Helicopters Romania a încheiat livrarea primelor trei dintre cele șase elicoptere de tip H135 Inspectoratului General de Aviație, cu următoarele trei livrări programate până la mijlocul anului 2021.
Pe 3 martie, NATO a desfășurat simultan exerciții militare aeriene și aeronavale în Marea Baltică și Marea Neagră asigurându-se că forțele aliate rămân pregătite să opereze împreună și să răspundă oricărei amenințări.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) a informat că, pe 03.03.2021, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a interceptat două bombardiere strategice B-1B aparținând Forțelor Aeriene ale SUA deasupra Mării Baltice.
Incident în Germania, unde două aeronave ale Luftwaffe participau la un antrenament care presupunea bombardarea unor ținte în poligonul de aviație din Nordhorn, Saxonia Inferioară.
Un pilot de teste din cadrul US Air Force a testat pentru prima oară capacitățile noului avion F-15EX.
PZL Mielec, parte a Lockheed Martin, oferă Ministerului de Interne al României 12 elicoptere multirol Black Hawk S-70i. Elicopterele sunt destinate Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Compania BAE Systems desfășoară, în cadrul unui program în valoare de 58 de milioane de dolari, lucrări de implementare a unor noi echipamente de protecție activă și pasivă în cadrul sistemelor F-15 Eagle.
Potrivit surselor rusești de monitorizare a aviației de pe Twitter, în conformitate cu Planul de rotație a grupului de aviație al Forțelor Aerocosmice ale Rusiei din Siria, pe 02.03.2021, au revenit pe teritoriul rus patru avioane de vânătoare de tip Su-35S, care au fost însoțite de un avion de transport Tu-154M (număr de bord RA-85042).