Potrivit unui raport neclasificat al Pentagonului, incidentul a avut loc în vara anului trecut în timpul unei misiuni a US Air Force.
Potrivit unui raport neclasificat al Pentagonului, incidentul a avut loc în vara anului trecut în timpul unei misiuni a US Air Force.
În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO. Întrebat de declarația diplomatului rus, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat că protejarea spațiului aerian aliat nu se face „cu ce spune sau crede Federația Rusă”.
Baza Aeriană Boboc semnalează într-o postare din data de 18 iunie că sunt „35 de ani de la primul zbor al aeronavei IAR-99 Standard”, avion militar produs 100% în România, de către Avioane Craiova S.A.
Bulgaria a identificat în cele din urmă locul în care s-a prăbușit aeronava de vânătoare de tip MiG-29, identificând componente ale avionului. Din păcate însă șansele ca bulgarii să găsească cutia neagră sunt nule.
Aeronave româneşti MiG-21 LanceR şi britanice Typhoons execută exerciţii alături de distrugătorul britanic HMS Defender şi fregata olandeză HNLMS Evertsen aflate în misiune în Marea Neagră.
Sursele rusești de monitorizare a aviației de pe Twitter au semnalat faptul că, în ultimele două zile, în Rusia au fost înregistrate mișcări intense ale aeronavelor AWACS de tip A-50U din dotarea Forțelor Aerocosmice.
Aflat într-o vizită de lucru în Ținutul Primorie, vicepremierul rus, Yuri Borisov, a declarat, pe 16.06.2021, că Ministerul Apărării și compania Sukhoi planifică dezvoltarea unei versiuni cu două locuri a avionului de vânătoare Su-57 pentru export.
Ministerul rus al Apărării a informat că, pe 15.06.2021, două bombardiere strategice rusești de tip Tu-160 au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Baltice.
Prezent în micuța Elveție, înainte de întrevederea cu președintele rus Vladimir Putin, întrevedere care a avut loc la Geneva, președintele american Joe Biden a încercat să dea un boost (impuls) aeronavelor americane F-35 și F/A-18 Super Hornet, aflate în competiție directă cu aeronavele franceze Rafale pentru un contract important în Elveția.
China a efectuat cea mai amplă incursiune aeriană în zona de apărare antiaeriană a Taiwanului. Zeci de avioane de luptă și bombardiere au survolat Taiwanul de la nord la sud. Misiunea avioanelor chineze are loc în timp ce în Marea Chinei de Sud se află grupul de luptă condus de portavionul american USS Ronald Reagan. Totodată, acțiunea chineză e văzută ca un răspuns după Summitul G7 și Summitu NATO din urmă cu câteva zile.
Comandamentul Forțelor Aeriene ale SUA din Europa și Africa a informat că, pe 14.06.2021, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress aparținând Aripii 2 Aviație din cadrul Bazei Aeriene Barksdale (statul Louisiana) au îndeplinit misiuni comune cu Forțele Aeriene ale Greciei deasupra Mării Egee și cu Forțele Aeriene ale Turciei deasupra Mării Negre.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de avioane, că, în acest an, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi încă două avioane de vânătoare de generația a cincea Su-57 din producția de serie. Primul avion de acest tip a fost predate Forțelor Aerocosmice la sfârșitul anului trecut.
După ajungerea în țară în urmă cu câteva săptămâni a ultimului avion F-16 Fighting Falcon din lotul de 5, România și-a completat escadrila de F-16.
Guvernul de la Copenhaga a denunţat încălcarea vineri a spaţiului aerian danez de către două avioane ruseşti şi l-a convocat pe ambasadorul Moscovei în legătură cu acest incident, calificat drept preocupant de către ministrul apărării, transmite AFP.
Prezența militară a NATO în Marea Neagră nu ajută la normalizarea relațiilor dintre Federația Rusă și aliați, crede ambasadorul Valey Kuzmin. În acest sens, un pas important, în opinia ambasadorului rus la București, Valery Kuzmin, ar fi ca NATO să nu mai intercepteze aeronavele militare ale Rusiei care zboară în spațiul aerian internațional.
Generalul american Tod Wolters, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a declarat că țările membre NATO, care dezvoltă avioane militare de generația a șasea, ar trebui să se asigure că planurile lor sunt sincronizate pentru a evita duplicarea.
La scurt timp după miezul nopții, în dimineața zilei de 9 mai, un pilot bulgar și avionul său, un MiG-29, au dispărut de pe radar la aproape 5 km distanţă în Marea Neagră, în timpul exercițiului militar anual Shabla 21. În cel mai scurt timp a început o operațiune de căutare și salvare condusă de Ministerul bulgar al Apărării – la care participă două corvete, elicoptere ale forțelor aeriene și un vehicul aerian fără pilot.
India are o nevoie mare de avioane de vânătoare, iar această nevoie atrage de la sine și o necesitate imediată pentru aeronave de antrenament. Iar IAR-99 poate fi o soluție pentru New Delhi.
Un avion rus Su-35 al Forțelor de Apărare Aeriană ale Flotei Pacificului a interceptat azi un avion de recunoaștere și cercetare strategică RC-135 al US Air Force care zbura peste Oceanul Pacific, a informat joi Ministerul Apărării din Rusia.
Consiliul Atlantic al Bulgariei a cerut suspendarea zborurilor cu toate avioanele de luptă MiG-29 reparate de Russian Aircraft Building Corporation și lansarea imediată a unui control detaliat al calității lucrărilor efectuate la aceste aeronave. Totodată, controlul ar trebui efectuat de către o echipă de experți din țările NATO și partenere Alianței.
Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "General de brigadă Ion Bungescu" a fost rampă de lansare pentru performantele sisteme de rachete antiaeriene din dotarea Armatei României și a Armatei Statelor Unite ale Americii, în cadrul exercițiului DACIA 21 LIVEX.
La baza aeriană saudită "Prince Sultan" se desfășoară timp de două săptămâni exercițiul aerian comun "Tuwaiq-2", care are ca scop instruirea forțelor participante în misiuni de zbor aerian.
Cele şase elicoptere uşoare H135 SMURD destinate gestionării situaţiilor de urgenţă, intrate în dotarea IGSU, vor reduce timpul intervenţie, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, după ce a participat la evenimentul de recepţie a ultimelor trei astfel de aeronave.
Pe 9 iunie 2021, miniștrii apărării din 10 țări membre ale NATO au convenit consolidarea pregătirea piloților militari naționali pe baza noilor tehnologii. Belgia, Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Spania și Turcia participă la programul care va da o nouă dimensiune infrastructurii de formare a piloților din aceste țări.
Falcon Strike 21 este un amplu exerciţiu aerian multinațional de antrenament condus de Forțele Aeriene Italiene. Exerciţiu a început la baza aeriană Amendola, Italia, pe 7 iunie.
Media Day pentru exercițiile multinaționale conectate seriilor de pregătire DEFENDER-Europe 21 și DACIA 21 LIVEX este organizată la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia, judeţul Constanța.
United States Marine Corps (USMC, Infanteria marină a SUA) a demonstrat cu succes în testarea în zbor conexiunea bilaterală dintre elicopterul AH-1Z Viper și o stație terestră cu ajutorul componentelor hardware și software noi ale sistemului Link-16.
Francezii sunt pe val. Dassault Aviation a semnat recent un contract pentru aeronave Rafale cu Croația, câștigând licitația din acest stat membru NATO, și, potrivit unor surse și analize din media franceză și elvețiană, Rafale ar urma să câștige și „bătălia pentru Elveția” în fața F-35, F/A-18 Super Hornet sau Eurofighter.
Oficiali ai Forțelor Aeriene Poloneze investighează un incident care implică un avion de vânătoare MiG-29 care a deschis accidental focul – din tunul automat de 30 mm – asupra unui alt avion de vânătoare MiG-29. Incidentul ar fi avut loc pe 14 mai în timpul unui exerciţiu militar.
Dronele turceşti au dovedit, încă o dată, că nu au nevoie de prea multă reclamă, deoarece sunt foarte eficiente împotriva sistemelor rusești de apărare aeriană. Mass-media rusă a difuzat un material video care surprinde momentul în care un sistem rusesc de rachete 9K33 Osa încercă să doboare o dronă turcească Bayraktar-TB-2, dar eşuează lamentabil.