Pana de curând se credea că introducerea dronelor și eliminarea pilotilor avioanelor de luptă militare va produce o mare economie financiară cu efect benefic in sensul reducerii cheltuielilor militare ale Statelor Unite ale Americii.
Pana de curând se credea că introducerea dronelor și eliminarea pilotilor avioanelor de luptă militare va produce o mare economie financiară cu efect benefic in sensul reducerii cheltuielilor militare ale Statelor Unite ale Americii.
Un elicopter Mi-8 al Federației Ruse a violat spațiul aerian al Ucrainei. Un jurnalist ucrainean a filmat elicopterul rus, aflat care survola teritoriile Ucrainei.
Ambițioasa Turcie continuă să dezvolte TF-X, noul avion autohton de generația a V-a. Iar Ankara, cel puțin la nivel declarativ, nu pare afectată de excluderea din programul F-35.
Forțele Aeriene Române nu vor beneficia de elicoptere noi prea curând. Programul privind achiziționarea elicopterelor pentru Forțele Aeriene va fi demarat abia după 2030.
În cursul zilei de ieri, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini, preluat ulterior şi de publicaţiile de specialitate din domeniul apărării, cu un avion F-22 Raptor care a avut probleme la trenul de aterizare.
MApN a alocat un contract în valoare de aproximativ 8 milioane de euro pentru reparații capitale a aeronavelor militare MiG-21 LanceR și IAK-52.
La 12 martie 2021, la cea de-a 22-a aniversare a aderării Poloniei la NATO, un bombardier strategic B-1B Lancer al US Air Force, desfășurat în prezent în Norvegia ca parte a unei misiuni de tip Bomber Task Force (BTF), a aterizat la baza aeriană poloneză Powidz.
United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF) precizează într-un comunicat de presă că aproximativ zece elicoptere de tip Black Hawk ale Armatei SUA, dislocate la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, urmează să zboare spre Letonia, în perioada 12-16 martie.
Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit vineri, 12 martie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, vizita ambasadorului Republicii Portugheze în România, Teresa Macedo.
Un avion de vânătoare MiG-29 de la Brigada 40 Aviație Tactică a Forțelor Aeriene din Ucraina, în timp ce se afla la sol, în incinta bazei aeriene Vasylki, a suferit avarii majore după ce a fost lovit de un automobil Volkswagen Touran care era condus de un ofițer aflat într-o stare avansată de ebrietate.
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a deplasat vineri la Centrul naţional de studii spaţiale (CNES) de la Toulouse (sud) pentru a asista la exerciţiul militar spaţial AsterX, de contracarare a atacurilor împotriva unui satelit în spaţiul cosmic, primul de acest gen organizat în Franţa şi în Europa, relatează France Presse.
Rusia e dispusă să vândă Turciei aeronave Su-57 sau Su-35, în cazul în care Ankara le solicită, dar dă asigurări că partea turcă, membră NATO, nu va avea acces la secretele programelor și va beneficia doar de versiunea standard a avioanelor de vânătoare.
Potrivit cotidianului Krasnaya Zvezda, în ultima săptămână, radarele rusești au înregistrat peste 50 de zboruri ale unor mijloace de cercetare străine în proximitatea frontierelor Federației Ruse. Astfel, 34 de avioane de cercetare și 22 de drone străine au îndeplinit misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance), în special în apropierea Peninsulei Crimeea și Regiunii Kaliningrad.
Primul F-15EX a zburat la baza Forțelor Aeriene Eglin, Florida, pe 11 martie, la o zi după ce forțele aeriene au finalizat faza de testare a avionul. Al doilea avion va fi livrat pe 6 aprilie, iar la manșă se va afla generalul Mark D. Kelly, șeful Comandamentului de luptă aeriană.
Joel Best, director Global Business Development Europe la Bell Helicopter, a discutat cu publicația noastră despre oferta americanilor în ceea ce privește elicopterele pentru Armata României. Oferta Bell există iar americanii se angajează ca în cazul în care vor câștiga contractul să efectueze mentenanța în România.
Pe 10 martie, Forțele Navale turce au primit a doua dintre cele șase aeronave de patrulare ATR-72 comandate în cadrul proiectului Meltem-3 și redenumite P-72, de către Turcia, după instalarea la bord a sistemelor specifice destinației aeronavelor.
Departamentul pentru informare și comunicare în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a informat că, pe 11.03.2021, avioane de vânătoare japoneze de tip F-15 au interceptat două bombardiere strategice rusești Tu-95MS, care au zburat deasupra Mării Japoniei și în partea de nord-vest a Oceanului Pacific.
Întreaga flotă de avioane de vânătoare F-16 a Belgiei, coloana vertebrală a forțelor sale aeriene, este ţinută la sol, începând de ieri, după ce una dintre aceste aeronave a întâmpinat, pe 11 februarie, probleme de natură tehnică la motor. Începând de ieri, misiunile de poliţie aeriană ale Forţelor Aeriene Belgiene au fost preluate de Olanda, potrivit publicaţiei The Drive.
Mai mulți reprezentanți ruși s-au arătat oarecum deranjați de declarațiile locotenent colonelului José Enrique Hernández Medel, comandantul detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole dislocat la baza Mihail Kogălniceanu, potrivit cărora, pe 4 martie, aeronave Eurofighter au fost ridicate în aer pentru a intercepta două avioane Su-30SM rusești care zburau în zona sudică a Mării Negre.
Departamentul asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Oceanul Pacific (FROP) a anunțat, pe 10.03.2021, că avioane de vânătoare de tip MiG-31BM, aflate în serviciul de luptă pentru apărarea antiaeriană în Chukotka, au desfășurat un exercițiu dincolo de Cercul Polar pentru interceptarea unei aeronave, care a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse în spațiul aerian.
Declarațiile congresmanului democrat Adam Smith, președintele Comitetului pentru Forțe din Camera Reprezentanților a SUA, cu privire la programul F-35 Lightning II, au dat naștere unor disensiuni cu privire la cel mai scump program de armament din istoria Statelor Unite ale Americii.
Compania portugheză OGMA a anunțat că a finalizat repararea și modernizarea unui avion F-16 care va fi livrat Forțelor Aeriene Române. Este vorba despre ultimul F-16 din lotul de 5 aeronave care au fost achiziționate de țara noastră.
Anul acesta România va demara mult așteptatul program de achiziționare a dronelor tactice. Și, se pare, potrivit informațiilor noastre, MApN are pe masă trei oferte.
Două avioane F-16 au fost la un pas să se prăbușească, în două incidente diferite, după ce piloții acestora și-au pierdut cunoștința fiind supuși la presiunea forței G în timpul manevrelor. Sistemele aparatelor au salvat de fiecare dată situația.
Guvernul de pe Downing Street de la Londra urmează să anuleze o comandă de 90 de avioane F-35 Lightning II care ar fi trebuit să ajungă sub comanda Royal Air Force.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 08.03.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că prototipul noii drone de atac Altius va începe, în vara acestui an, o serie de teste de zbor cu întrebuințarea armamentului dirijat, inclusiv a rachetelor de mare precizie.
Agenția de presă rusă Interfax, precum agențiile de presă americane și israeliene ABC News și Jerusalem Post, informează că, pe 07.03.2021, pe fondul tensiunilor dintre autoritățile de la Washington și Teheran, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au efectuat un zbor fără aterizare de pe teritoriul SUA și până în Orientul Apropiat, în proximitatea frontierelor Iranului, și retur.
Cel mai rapid avion cu reacție construit vreodată rămâne SR-71 Blackbird, un avion ce pare mai degrabă desprins dintr-un proiect SF din timpul Războiului Rece.
Proiectul pentru viitorului avion de vânătoare european - programul ''New Generation Fighter'' (NGF), principala componentă a Sistemului de luptă aeriană al viitorului (SCAF) - întâmpină dificultăți.
Forțele aerospațiale ale Franței au anunțat, pe 4 martie, că avionul de luptă multirol, Rafale F3-R, a efectuat primul său zbor operațional, echipat cu racheta METEOR.