Din data de 20 ianuarie 2021, de când democratul Joe Biden a fost învestit în funcția de al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, nu există nicio informație cu privirie la vreun atac al US Air Force
Din data de 20 ianuarie 2021, de când democratul Joe Biden a fost învestit în funcția de al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, nu există nicio informație cu privirie la vreun atac al US Air Force
Ca parte a strategiei Federaţiei Ruse de consolidare a prezenței sale militare în Siria, Moscova urmează să desfășoare bombardiere strategice, cu capabilităţi nucleare, la baza aeriană de lângă Latakia, în vestul țării, potrivit unui raport al cotidianului rus Nezavisimaya Gazeta.
Un avion F/A-18E Super Hornet al Armatei SUA a interceptat şi urmărit, în timpul unei misiuni desfăşurate în Siria, în anul 2017, un avion rusesc Su-35. Chiar dacă incidentul s-a petrecut acum mai bine de trei ani, un raport recent al think tank-ului RAND Corporation sugerează că F/A-18E Super Hornet avea mai multe defecţiuni tehnice în timpul interceptării aeronavei ruse, inclusiv defecțiuni ale camerei cu infraroșu – folosită pentru a oferi pilotului o imagine mai precisă a țintelor staționare sau în mișcare.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat o vânzare, în valoare de 60 de milioane de dolari, pentru crearea unui centru de instruire în lupta aeriană pentru piloții de avioane F-16 din Iordania, a anunțat Agenția de Cooperare în Securitate și Apărare (DSCA).
Generalul american (r) american Phillip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa (SACEUR), a subliniat că recentele dislocări de tehnică militară ale US Army în România denotă importanța strategică pe care țara noastră o are.
Șeful Departamentului asigurare informațională din cadrul Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB), Roman Martov, a anunțat că, pe 15.02.2021, în cadrul unui exercițiu desfășurat în Regiunea Kaliningrad, echipaje ale avioanelor de vânătoare de tip Su-27 din compunerea Aviației navale a flotei au exersat lansări de rachete asupra mijloacelor aeriene care au simulat încălcarea graniței de stat a Federației Ruse.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 15.02.2021, echipajele a două escadrile de avioane de vânătoare-bombardament Su-34 și de vânătoare de tip Su-30 ale regimentelor de aviație din Regiunea Rostov au desfășurat, pentru prima dată, zboruri comune, în cooperare cu subunitățile radiotehnice dislocate pe aerodromurile de bază, în cadrul unui exercițiu tactic de zbor de amploare la Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană.
Mai multe rachete au lovit duminică noapte ţinte din apropierea Damascului, informează luni agenţia SANA, preluată de AFP. Agenţia siriană afirmă, citând o sursă militară, că puţin după miezul nopţii Israelul a desfăşurat o serie de atacuri cu rachete din zona Inaltimilor şi Galileea.
Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că Bază Aeriană 32 a Forţelor Aeriene Poloneze, situată în Lask, a fost selectată ca locație preferată pentru primele avioane de luptă F-35A Lightning II.
Potrivit publicației americane, Military Watch, care citează presa indiană, India analizează în mod serios încheierea unui contract, cu o valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari, privind achiziționarea a peste 100 de avioane de vânătoare rusești de tip MiG-35, de generație 4++.
În ultimii 30 de ani Federația Rusă a pus pe hârtie mai multe programe ambițioase în domeniul militar, dar nu toate au ajuns să fie finalizate. În orice caz, unul din cele mai interesante programe care încă uimește este Su-47 Berkut.
Săptămâna trecută, Georgia a anunțat realizarea propriului UAV de recunoaștere și atac, denumit “T-31”, la a cărui dezvoltare s-a lucrat mai bine de cinci ani.
Un detaşament alcătuit din aeronave MQ-9 Reaper şi circa 90 de militari aparţinând Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii este dislocat, pentru următoarele luni, în România, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii.
Analiștii militari din presa americană au remarcat faptul că Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat manevre neobișnuite în proximitatea unei baze importante a NATO din Islanda.
Avioanele de vânătoare ale NATO, cele care efectuează misiuni de poliţie aeriană, au interceptat mai multe avioane militare rusești în spațiul aerian internațional din nordul și sud-estul Alianței, în zilele de 9 și 10 februarie 2021, se precizează într-un comunicat de presă al Alianţei Nord Atlantice.
Croația desfășoară cel mai îndrăzneț program de înzestrare și urmărește să achiziționeze aeronave de vânătoare, în contextul în care Forțele Aeriene ale acestui stat nu se bazează decât pe avioane vechi sovietice.
Guvernul filipinez a aprobat pentru forțele sale aeriene achiziția mai multor elicoptere S-70i Black Hawk construite din Polonia, pentru înlocuirea flotei îmbătrânite de elicoptere Huey din timpul războiului din Vietnam.
Pe 10 februarie, Ministerului Infrastructurii din Ucraina a anunțat că Kievul a propus reprezentanților NATO ca mijloacele aeriene ale Alianței să acționeze în spațiul de deasupra Crimeei, deoarece responsabilitatea pentru serviciile de trafic aerian din FIR (regiunea de informare a zborurilor) Simferopol este în continuare delegată Kievului prin tratatele internaționale.
Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 10.02.2021, două bombardiere cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3 au efectuat un zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre.
Brigada 1 Aviaţie de Luptă a US Army va fi desfăşurată în Europa, începând cu luna aprilie, pentru a lua parte la misiuni de instruire, ca parte a operațiunii Atlantic Resolve, potrivit unui comunicat de presă al US Army, cu menţiunea că militarii şi elicopterele vor ajunge în cel puțin patru țări aliate, printre care şi România.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 09.02.2021, în Regiunea Tver, a fost executat un exercițiu comun cu participarea unor bombardiere strategice Tu-95MS și avioane de vânătoare Su-35S.
Turcia este dispusă să nu utilizeze permanent sistemul rusesc de apărare antiaeriană S-400, dacă va ajunge la un acord cu Statele Unite pentru detensionarea relaţiilor legate de acest subiect, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, într-un interviu publicat marţi de cotidianul Hurriyet, preluat de AFP și citat de agenția Agerpres.
Potrivit topcor.ru și RT, reprezentanții Ministerelor Apărării din Letonia și Estonia, state membre ale Alianței Nord-Atlantice, precum și armata finlandeză, care funcționează după standardele NATO, și-au exprimat nemulțumirea față de Federația Rusă, în legătură cu utilizarea comunicațiilor celulare 5G lângă Sankt Petersburg, care operează pe frecvențe cuprinse între 4,8 și 4,99 GHz.
Serviciul de presă al Forțelor de Autoapărare din Finlanda a informat, pe 08.02.2021, că Forțele Aeriene finlandeze, în cooperare cu Forțele Aeriene ale SUA, vor desfășura exerciții în proximitatea frontierei rusești.
Serviciul de presă al Flotei ruse de Nord a informat, pe 08.02.2021, că a fost efectuată rotația avioanelor de interceptare cu rază lungă de acțiune MiG-31BM și a piloților, care îndeplinesc misiuni pe arhipelagul Novaya Zemlya.
Federația Rusă ar putea disloca în Siria bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. Acest lucru ar putea să se întâmple în următorul an.
US Army a stabilit ca prioritate achiziția de rachete Rafael Spike în al patrulea trimestru al anului 2022.
Lansat în 2015, acest proiect de dronă MALE (Medium altitude, long endurance), care reuneşte Franţa, Germania, Italia şi Spania, urmăreşte o eliberare din dependenţa de dronele americane Reaper. Dar discuţiile trenează iar Parisul și Berlinul
Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus a anunțat recent că al doilea lot de avioane de vânătoare multirol de tip Su-30SM va fi livrat Forțelor Aeriene în luna octombrie 2022.
Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că un bombardier modernizat cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3M a efectuat mai multe lansări-test cu noile rachete de croazieră H-32.