Bătălia de la Stalingrad – Volgograd-ul de azi - reprezintă nu doar un important moment de cotitură pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial, ci și o adevărată tragedie pentru Armata Română.
Bătălia de la Stalingrad – Volgograd-ul de azi - reprezintă nu doar un important moment de cotitură pentru soarta celui de-al Doilea Război Mondial, ci și o adevărată tragedie pentru Armata Română.
Japonia a adus joi un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani de Statele Unite asupra oraşului Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.
Acum 101 ani, românii strigau la Mărășești ”Pe aici nu se trece”, și nu s-a trecut. Istoricul Manuel Stănescu ne prezintă câteva aspecte specifice acelui an de foc pentru țara noastră, într-un interviu exclusiv.
Pe 4 august 1919, acum 101 de ani, Armata Română desăvârșea una din cele mai importante acțiuni din istoria sa - intrarea în Ungaria, cucerirea Budapestei și distrugerea Republicii Sovietice Ungare.
Aproximativ 800 de grenade incendiare, provenind din Primul Război Mondial, au fost scoase de pirotehnişti din depozitul descoperit la Topliţa. Operațiunea va fi reluată miercuri dimineața.
Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire, dar și despre primul Jihad din lumea arabă.
Istoricul Daniela Zaharia a declarat, în cadrul unui interviu DCNews, că România a avut doi negociatori în Conferința de Pace de la Paris, Ionel Brătianu, cel rău, și Alexandru Vaida Voievod, cel bun.
Prezentă la interviurile DCNews, Daniela Zaharia, istoric, a vorbit despre Marea Unire și intervenția României în Ungaria.
Majoritatea ruşilor pun la îndoială faptul că astronauţii americani au ajuns pe lună în 1969, iar Statele Unite au falsificat date pentru a dovedi contrariul, potrivit unui sondaj realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice din Rusia (VTsIOM), informează agenţiile de presă EFE şi RBK.
Janina Lewandowska Dowbor, singura femeie ofițer polonez printre prizonierii luați de sovietici în timpul invaziei Poloniei, asucunde o poveste tragică.
O echipă de cercetători a descoperit epava unei nave de război ruseşti care a naufragiat acum 113 ani în largul coastelor Coreei de Sud.
Contribuţia Franţei şi a Misiunii Militare Franceze conduse de generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea şi instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial" va fi organizată de Academia Română, joi, la Conacul General Berthelot, din comuna cu acelaşi nume, din judeţul Hunedoara, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Pe data de 30 noiembrie 1939 începea așa-zisul „Război de iarnă” dintre URSS și micuța Finlanda care a avut curaj să se opună lui Iosif Vissarionovici Stalin.
Franţa sărbătoreşte ziua naţională la 14 iulie. Aceasta marchează aniversarea căderii Bastiliei (1789). Situată în Vestul Europei, Franţa are limite Belgia, Luxemburg, Germania, Elveţia, Italia, Monaco, Marea Mediterană, Spania, Andorra, Oceanul Atlantic şi Canalul Mânecii.
La Kursk, Armata germană a încercat să închidă forțele sovietice într-o capcană și să distrugă Armata rusă prinsă la mijloc, întorcând decisiv războiul din Est din nou în favoarea Germaniei după dezastrul de la Stalingrad. Dar nemții au întâmpinat o rezistență aprigă.
William Taubman, biograful lui Nikita Hrușciov, liderul sovietic care a după moartea lui Stalin a câștigat lupta pentru putere și a condus URSS până în 1964, povestește despre o posibilă confruntare între URSS și SUA.
Vlad Țepeș este fără îndoială unul din cei mai mari domnitori din istoria țărilor române. Însă pe lângă mitul conturat în jurul lui ”Dracula”, nu foarte multe persoane cunosc faptul că Vlad Țepeș a condus un celebru ”atac de noapte” împotriva sultanului Mehmet al II-lea Cuceritorul.
Regele Ferdinand. Forțelor Navale Române i-au comemorat pe marinarii de la bordul distrugătorului Regele Ferdinand căzuți la datorie în luna mai a anului 1944.
În primăvara anului 334 î. Hr. la vârsta de doar 22 de ani, tânărul Alexandru Macedon avea să treacă Helespontul, începând o campanie și un război a cărui dimensiuni și consecințe nimeni nu putea vreodată să le bănuiască.
Acad. Ioan Scurtu prezintă Marea Unire din 1918 din perspectiva adevărului istoric și denunță mistificările propagandei comuniste, din țară, rusești sau ungurești, pe plan mondial. E o lecţie a istoriei la modul general, spune acd. Scurtu. Pe de-o parte a fost acest exemplu pe care l-au dat basarabenii şi care a fost aplicat de bucovineni şi de ardeleni, iar pe de altă parte este vorba despre faptul că românii au realizat Marea Unire prin vot, decis de organisme reprezentative, alese în chip democratic. Nu se poate spune că România a anexat aceste teritorii - cum s-a susţinut în istoriografia sovietică şi în bună parte se susţine şi astăzi în istoriografia rusă.
Jurnalistul Radu Tudor a făcut un apel către români să doneze câte 2 euro pentru primul centru de recuperare a militarilor români răniți în teatrele de operațiuni.
Militarii din Forțele Navale Române participă, în perioada 26-27 aprilie, la activități evocatoare, organizate cu prilejul „Zilei Veteranilor de Război”, în garnizoanele Constanţa, Brăila, Babadag şi Tulcea.
Vizita în Israel a reprezentat pentru prim-ministrul Viorica Dăncilă un prilej de a vizita Memorialul Yad Vashem, unde a luat parte la ceremonia de aprindere a Flăcării Veșnice.
Viorica Dăncilă a transmis, astăzi, cu ocazia Zilei Veternalilor de Război un mesaj emoționant.
Lecţie de patriotism şi respect faţă de ţară dată de un veteran în vârstă de 100 de ani.
În primul deceniu după Hristos, Ierusalimul se afla sub controlul Imperiului Roman. Sicarii, un grup – fanatic religios – de evrei, urmăreau șubrezirea autorității romane și eliberarea Țării Sfinte, prin acte de violență, rebeliune și asasinate. Întreaga operațiune era îndelung plănuită.