Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alexandru cel Mare și cucerirea Orientului. Victorii militare de excepție
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În primăvara anului 334 î. Hr. la vârsta de doar 22 de ani, tânărul Alexandru Macedon avea să treacă Helespontul, începând o campanie și un război a cărui dimensiuni și consecințe nimeni nu putea vreodată să le bănuiască.
alexandru cel mare
EXCLUSIV
alexandru cel mare

O campanie ce va schimba întreaga Istorie

Forțele din partea greacă aveau să fie reduse, la ele adăugându-se și neîncrederea lui Alexandru în aliați. El și-a completat armata cu efective puternice tesaliene, trace sau peoniene. În total, Alexandru dispunea de 32.000 de infanteriști și circa 7.000 de călăreți (dintre care 1.800 de nobili macedoneni). Expediția avea să fie mai degrabă imaginea puterii personale a lui Alexandru și a Macedoniei (regiune geografică și istorică a Greciei de azi).

Tactica propusă de marele rege persan Darius al III-lea, cea a "pământului pârjolit" nu răspundea intereselor aristocrației locale care își vedea pâjolit pământul și nici mentalității războinice persane. Însă ea ținea cont de efectivele modeste ale macedonenilor și de fidelitatea nesigură a Greciei.

Constrâns, Darius caută o confruntare directă cu Alexandru, o greșeală ce va fi plătită scump. În noiembrie 333 î.Hr., la Issos, în condiții total defavorabile, Alexandru provoacă deruta armatei persane și a lui Darius care fuge de pe câmpul de luptă, lăsând în mâinile Macedoneanului propria-i familie și suită, dar și tezaurul de campanie.

A urmat asediul și cucerirea Tyr-ului, a coastei siro-palestiniene ce asigura controlul asupra Mediteranei de răsărit, anexarea Egiptului (332/331 î.Hr.), asediul Gazei. Egiptul înceta să mai fie o satrapie persană iar guvernarea sa era preluată de comandanți macedoneni. În 331 î.Hr. Alexandru cel Mare ridică Alexandria, celebrul oraș egiptean, predestinată să lege valea Nilului de bazinul mediteranean.

Înfrângerea drastică a lui Darius și consecințele sale

În primăvara lui 331 î. Hr., după ce reorganizează administrația teritoriilor asiatice, Alexandru se îndreaptă spre Mesopotaamia, unde Darius strânsese o armată enormă. Amploarea confruntării de la Gaugamela, aproape de cursul Tigrului, și grava înfrângere pe care Darius a suferit-o, au consecințe uriașe. Darius este izgonit din Babilonia și din restul imperiului.

Alexandru cel Mare dobândește aproape fără alte confruntări Mesopotamia și Irakul de vest cu imensele lor bogății.

După ce iernează la Persepolis, Alexandru îi dă foc. Semnificația era foarte importantă: palatul ceremoniilor de reînnoire anuală a imperiului suveran, locul încoronării și funeraliilor Marilor Regi persani, se prăbușea în flăcări.

Alexandru începea să se bazeze tot mai mult pe aristocrația persană și trece la reorganizarea și împrospătarea trupelor, lucru ce va nemulțumi partea elenă.

În 330 î.Hr. regele macedonean pornește spre provinciile caspice, unde în mijlocul unor neamuri războinice și nesupuse Darius își găsise refugiul. De aici începea o lume misterioasă, virgină și de neatins, lucru care ce a alimentat și mai mult reticiențele grecilor.

(w670) 

Ruptura dintre Alexandru și armată

După multe dificultăți, Aleandru avea să-l ajungă din urmă pe Darius, dar Mare Rege zăcea mort. Fusese asasinat de uzurpatorul Bessos. Alexandru răspândește știrea că, în clipa morții, Darius i-ar fi încredințat, împreună cu datoria de a-l răzbuna, succesiunea legitimă la tronul persan. Alexandru nu mai era nici "campionul Eladei", nici un monarh tradițional macedonean, "primus inter pares". Izbugnise o ruptură și o criză între Alexandru și comandanții macedoneni iar armata era din ce în ce mai ostenită.

Astfel are loc "complotul lui Philotas", fiul unui bătrân general. Au loc execuții violente și rapide, iar Alexandru îi înlocuiește pe generalii Regelui Filip, regretatul său tată,  cu colaboratori fideli.

În 327 î.Hr. are loc confruntarea finală cu Bessos și tot atunci printr-un gest cu o valoare simbolică și politică, Alexandru se căsătorea cu Roxana, fiica unui înalt nobil persan. Cearta violentă cu vechiul său prieten, Cleitos cel Negru, și uciderea acestuia, este urmată de noi tensiuni uriașe între Alexandru și armată ce sunt generate și de decizia lui Alexandru de a mobiliza și integra în rândul armatei macedoniene aproximativ 30.000 de persani.

Ultimul drum spre India

După ce iernează la Nikaia, în primăvara lui 326 î. Hr., Alexandru cel Mare pornește spre India în fruntea unei armate de macedoneni, mercenari europeni și asiatici, cavaleri din estul imperiului, egipteni și fenicieni, însumând aproximativ 120.000 de ostași. Pe drum, regele continuă să ridice noi Alexandrii, cetăți și orașe.

Alexandru ajunge până la hotarele orientale ale Pendjabului (nord-vestul Indiei). Ar fi continuat fără îndoială dacă nu s-ar fi pentru ultima oară de împotrivirea armatei ce dorea să se întoarcă acasă. Cucerise ținuturi la care nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să viseze.

Moartea subită a marelui Alexandru

Pe lângă căsătoriile dinastice simultane, armata macedoneană a reacționat extrem de reticient la politica lui Alexandru de integrare a iranienilor. Reușește cu brio să înăbușească o nouă revoltă ce izbunise la Susa.

Dar în 323 î.Hr. când Alexnadru plănuia noi campanii, o moarte subită îl făcea să dispară în eternitate pe cel ce fondase un imperiu pe atât de imens, pe tot atât de puțin consolidat.

Alexandru nu va mai vedea vreodată Grecia și va muri în Babilon la doar 32 de ani. Însă ceea ce a reușit în cei 10 ani de campanie, fără să cunoască nici măcar o înfrângere, va marca întreg cursul Istorie pentru milenii.

Moștenirea lui Alexandru

Moștenirea lăsată de Alexandru cel Mare e fără egal. De-a lungul timpului, începând cu împărații romani, trecând pe la Napoleon Bonaparte și terminând cu dictatorii contemporani, cu toții au încercat să calce pe urmele lui Alexandru. Cu toții au încercat să fie Alexandru, dar fără succes.

După mai bine de două milenii, Alexandru cel Mare rămâne de neegalat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cu tancul Panther în pivniță. Un pensionar din Germania în vârstă de 84 de ani riscă o amendă uriașă
O corabie militară antică şi morminte greceşti, descoperite în oraşul scufundat Thonis-Heracleion din Egipt
SNSPA comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași
Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară

Ştiri Recomandate

Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump are 16 puncte. Textul integral a fost publicat și toate zvonurile sunt confirmate
„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA
Rusia mediatizează arestarea unui cetățean român pentru spionaj. MAE român: Este vorba despre cazul de acum patru luni
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan, deranjează Statele Unite: Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave”
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
Șoigu amenință că prezența forțelor de menținere a păcii în Ucraina va duce la Al Treilea Război Mondial. Moscova aduce în discuție și arma nucleară
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
Continuă seria de pierderi usturătoare pentru Forțele Aerocosmice. Ucrainenii mai distrug un Su-30SM rusesc. L-au prins în baza aeriană Rostov-pe-Don
În timp ce obuzierul M777 își trăiește a doua tinerețe, BAE spune că producția de muniție de 155 mm va crește de 16 ori, iar asta se datorează și tehnologiei noi
Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Rușii au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, lovind ținte de la Harkov la Șepetovka
Portugalia, ţara de la care România a cumpărat primele avioane F-16, confirmă că F-35 este singurul avion de vânătoare de generația a V-a capabil să înlocuiască F-16
Un angajament din 2018 uitat de SUA | În timp ce rachetele ruseşti lovesc Ucraina, Trump susține că pacea cu Rusia este aproape încheiată
Aşa arată un război comercial: China interzice Coreei de Sud să furnizeze SUA echipamente de apărare rezultate din prelucrarea minereurilor rare chinezești
Reversul medaliei: Cum s-au înregistrat în programul B-21, primul avion de generația a 6-a, pierderi de aproape jumătate de miliard de dolari
Fiecare o ține pe-a lui: În timp ce Ucraina nu vrea Crimeea rusă, rușii au trasat și ei o „linie roșie” pe care nu o vor accepta niciodată în negocieri
În Polonia imperialismul rus dă fiori. Sikorski: Nu aveți destul pământ? 11 fusuri orare și tot nu sunt suficiente?
Rusia aduce un MiG-35 și un tanc T-90 în „curtea din spate” a SUA. Mesaj sau strategie pe termen lung în zona de influență americană?
Ucraina respinge din capul locului un punct al tratatului de pace propus de SUA: Nu vom recunoaște niciodată Crimeea ca parte a Rusiei
Reprezentanții americani boicotează nivelul discuțiilor de la Londra pe tema încetării războiului ruso-ucrainean
Câte arsenale de muniţii şi rachete mai are Federația Rusă? Strategia Ucrainei de a lovi armata rusă ,,drept în inimă'' a dat roade
pixel