Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alexandru cel Mare și cucerirea Orientului. Victorii militare de excepție
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
În primăvara anului 334 î. Hr. la vârsta de doar 22 de ani, tânărul Alexandru Macedon avea să treacă Helespontul, începând o campanie și un război a cărui dimensiuni și consecințe nimeni nu putea vreodată să le bănuiască.
alexandru cel mare
EXCLUSIV
alexandru cel mare

O campanie ce va schimba întreaga Istorie

Forțele din partea greacă aveau să fie reduse, la ele adăugându-se și neîncrederea lui Alexandru în aliați. El și-a completat armata cu efective puternice tesaliene, trace sau peoniene. În total, Alexandru dispunea de 32.000 de infanteriști și circa 7.000 de călăreți (dintre care 1.800 de nobili macedoneni). Expediția avea să fie mai degrabă imaginea puterii personale a lui Alexandru și a Macedoniei (regiune geografică și istorică a Greciei de azi).

Tactica propusă de marele rege persan Darius al III-lea, cea a "pământului pârjolit" nu răspundea intereselor aristocrației locale care își vedea pâjolit pământul și nici mentalității războinice persane. Însă ea ținea cont de efectivele modeste ale macedonenilor și de fidelitatea nesigură a Greciei.

Constrâns, Darius caută o confruntare directă cu Alexandru, o greșeală ce va fi plătită scump. În noiembrie 333 î.Hr., la Issos, în condiții total defavorabile, Alexandru provoacă deruta armatei persane și a lui Darius care fuge de pe câmpul de luptă, lăsând în mâinile Macedoneanului propria-i familie și suită, dar și tezaurul de campanie.

A urmat asediul și cucerirea Tyr-ului, a coastei siro-palestiniene ce asigura controlul asupra Mediteranei de răsărit, anexarea Egiptului (332/331 î.Hr.), asediul Gazei. Egiptul înceta să mai fie o satrapie persană iar guvernarea sa era preluată de comandanți macedoneni. În 331 î.Hr. Alexandru cel Mare ridică Alexandria, celebrul oraș egiptean, predestinată să lege valea Nilului de bazinul mediteranean.

Înfrângerea drastică a lui Darius și consecințele sale

În primăvara lui 331 î. Hr., după ce reorganizează administrația teritoriilor asiatice, Alexandru se îndreaptă spre Mesopotaamia, unde Darius strânsese o armată enormă. Amploarea confruntării de la Gaugamela, aproape de cursul Tigrului, și grava înfrângere pe care Darius a suferit-o, au consecințe uriașe. Darius este izgonit din Babilonia și din restul imperiului.

Alexandru cel Mare dobândește aproape fără alte confruntări Mesopotamia și Irakul de vest cu imensele lor bogății.

După ce iernează la Persepolis, Alexandru îi dă foc. Semnificația era foarte importantă: palatul ceremoniilor de reînnoire anuală a imperiului suveran, locul încoronării și funeraliilor Marilor Regi persani, se prăbușea în flăcări.

Alexandru începea să se bazeze tot mai mult pe aristocrația persană și trece la reorganizarea și împrospătarea trupelor, lucru ce va nemulțumi partea elenă.

În 330 î.Hr. regele macedonean pornește spre provinciile caspice, unde în mijlocul unor neamuri războinice și nesupuse Darius își găsise refugiul. De aici începea o lume misterioasă, virgină și de neatins, lucru care ce a alimentat și mai mult reticiențele grecilor.

(w670) 

Ruptura dintre Alexandru și armată

După multe dificultăți, Aleandru avea să-l ajungă din urmă pe Darius, dar Mare Rege zăcea mort. Fusese asasinat de uzurpatorul Bessos. Alexandru răspândește știrea că, în clipa morții, Darius i-ar fi încredințat, împreună cu datoria de a-l răzbuna, succesiunea legitimă la tronul persan. Alexandru nu mai era nici "campionul Eladei", nici un monarh tradițional macedonean, "primus inter pares". Izbugnise o ruptură și o criză între Alexandru și comandanții macedoneni iar armata era din ce în ce mai ostenită.

Astfel are loc "complotul lui Philotas", fiul unui bătrân general. Au loc execuții violente și rapide, iar Alexandru îi înlocuiește pe generalii Regelui Filip, regretatul său tată,  cu colaboratori fideli.

În 327 î.Hr. are loc confruntarea finală cu Bessos și tot atunci printr-un gest cu o valoare simbolică și politică, Alexandru se căsătorea cu Roxana, fiica unui înalt nobil persan. Cearta violentă cu vechiul său prieten, Cleitos cel Negru, și uciderea acestuia, este urmată de noi tensiuni uriașe între Alexandru și armată ce sunt generate și de decizia lui Alexandru de a mobiliza și integra în rândul armatei macedoniene aproximativ 30.000 de persani.

Ultimul drum spre India

După ce iernează la Nikaia, în primăvara lui 326 î. Hr., Alexandru cel Mare pornește spre India în fruntea unei armate de macedoneni, mercenari europeni și asiatici, cavaleri din estul imperiului, egipteni și fenicieni, însumând aproximativ 120.000 de ostași. Pe drum, regele continuă să ridice noi Alexandrii, cetăți și orașe.

Alexandru ajunge până la hotarele orientale ale Pendjabului (nord-vestul Indiei). Ar fi continuat fără îndoială dacă nu s-ar fi pentru ultima oară de împotrivirea armatei ce dorea să se întoarcă acasă. Cucerise ținuturi la care nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să viseze.

Moartea subită a marelui Alexandru

Pe lângă căsătoriile dinastice simultane, armata macedoneană a reacționat extrem de reticient la politica lui Alexandru de integrare a iranienilor. Reușește cu brio să înăbușească o nouă revoltă ce izbunise la Susa.

Dar în 323 î.Hr. când Alexnadru plănuia noi campanii, o moarte subită îl făcea să dispară în eternitate pe cel ce fondase un imperiu pe atât de imens, pe tot atât de puțin consolidat.

Alexandru nu va mai vedea vreodată Grecia și va muri în Babilon la doar 32 de ani. Însă ceea ce a reușit în cei 10 ani de campanie, fără să cunoască nici măcar o înfrângere, va marca întreg cursul Istorie pentru milenii.

Moștenirea lui Alexandru

Moștenirea lăsată de Alexandru cel Mare e fără egal. De-a lungul timpului, începând cu împărații romani, trecând pe la Napoleon Bonaparte și terminând cu dictatorii contemporani, cu toții au încercat să calce pe urmele lui Alexandru. Cu toții au încercat să fie Alexandru, dar fără succes.

După mai bine de două milenii, Alexandru cel Mare rămâne de neegalat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”
Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt și Iosif Vissarionovici Stalin, în timpul Conferinței de la Yalta. Sursă foto: Wikipedia
EXCLUSIV
Conferința de la Yalta și 'împărțirea lumii'. Churchill, Stalin și 'trădarea' României
Podul lui Traian. Construcția lui Apolodor din Damasc peste Dunăre, din timpul campaniei împotriva Daciei, încă un punct de reper
Alex Vraciu, pilotul militar de origine română care a scris istorie pentru SUA: Șase bombardiere japoneze doborâte în opt minute
Putin rescrie 'legal' istoria. În Rusia vor fi pedepsiți cei care compară URSS cu Germania nazistă
Un episod uitat: Avionul în care se afla tânărul Ceaușescu s-a prăbușit în URSS. Accidentul putea schimba destinul comunismului românesc
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern

Ştiri Recomandate

Aproape imposibil de crezut, dar totuși adevărat: SUA împreună cu aliații dezvoltă următoarea versiune a sistemului S-300 rusesc
De ce cumpără Polonia 96 de Apache? Elicopterele de atac sunt doar o piesă dintr-un program secret care va transforma Polonia în principala forță terestră a Europei
Renunță SUA la generația a 6-a în detrimentul unor „avioane de luptă ușoare” pe modelul F-16? Situația e mult mai complicată decât pare
De ce visul Rusiei de a deține portavioane s-a terminat mereu cu dezastre. Amiral Kuznețov ruginește, dar rușii visau la 15 nave, mult peste SUA
Ucraina respiră în Est și contraatacă limitat. Armata a 2-a rusă e încetinită iar ucrainenii încercă să câștige timp pentru fortificarea Porkrovskului
SUA avertizează asupra riscului crescut de sabotaj al cablurilor submarine critice de către o unitate militară secretă rusă
Kosovo a închis doup din cele patru posturi de frontieră cu Serbia. Manifestații pe partea sârbă
Un nou atac masiv al Rusiei asupra Ucrainei. Din 67 de drone lansate, ucrainenii au doborât 58
Ciolacu a fost comparat cu Winston Churchill, dar premierul României spune că „e un pic cam mult”
”Generozitatea” Moscovei din ultimele atacuri masive aeriene își găsește răspunsul: Iranul a început să transfere rachete balistice către Armata rusă
Întâlnire între Meloni și Zelenski pentru sprijinirea Ucrainei. În Italia situația în coaliție e complicată, pro-rusul Salvini fiind foarte activ după operațiunea Kursk
Cu aproximativ 6 mld. USD încă nealocați, SUA trimit Ucrainei o nouă tranșă de ajutor militar. Țările care au mai anunțat contribuții
Egiptul primește 2 Super Hercules. Aeronavele C-130 sunt calul de bătaie pentru transportul militarilor și al tehnicii de luptă ale României
Balticii nu cred în povești rusești: Lituania instalează dinți de dragon la granița cu Rusia, o lecție la care România ar trebui să fie atentă
China vânează piața de armament din Orientul Mijlociu și propune arme cu laser, eficiente și împotriva dronelor kamikaze iraniene
Proiectul F-16 pentru Ucraina continuă. Canada începe pregătirea primului grup de piloți, în timp ce Olanda transferă Kievului rachete pentru F-16
„Strategia funcționează”. Operațiunea Kursk a înghețat ofensiva Rusiei din Donbas, susțin ucrainenii
Secretarul general al NATO: „Facem apel la China să nu mai susțină războiul ilegal al Rusiei”
Zelensky participă la summitul de la Ramstein pentru a face lobby pentru furnizarea de sisteme de apărarea aeriană şi arme cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina
Bursukul polonez în România? Mașina de luptă amfibie Borsuk ar putea fi marea surprinză în licitația uriașă a României pentru MLI
Polonia revizuiește raportul, afirmând că este posibil să nu fi avut loc nicio încălcare a spațiului aerian de către o dronă rusească
Goana după trofee militare. Forţele ruse de ocupaţie din Ucraina publică noi imagini cu recuperarea de pe front a unor epave de tancuri Abrams şi Leopard
Drone vs. Drone (Foto/Video): Noua luptă aeriană a ucrainenilor cu forţele ruse pentru impunerea superiorităţii aeriene
O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ideea de a transfera rachete JASSM către Ucraina ar putea însemna o schimbare majoră în politica lui Biden cu privire la atacurile îndreptate împotriva Rusiei
Vladimir Putin a anunțat că o sprijină pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din SUA. “Donald Trump a impus atâtea sancțiuni Rusiei, cum nu a făcut-o niciun alt președinte american”
„Bătălia podurilor” din regiunea rusă Kursk continuă (Foto/Video): Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale, o nouă misiune de sabotaj vizează infrstructura militară rusă
Scandal de corupție în jurul proiectelor rusești legate de sisteme de arme secrete
Marcel Ciolacu a fost primit de premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu: România susţine dreptul Israelului la autoapărare
Parlamentul ucrainean l-a numit pe Andrei Sibiga în funcția de ministru Afacerilor Externe
Toți pașii au fost parcurși: Iohannis a promulgat legea, iar un sistem Patriot românesc ajunge în Ucraina
Evidențiind progresul strategiei sale privind utilizarea dronelor, Polonia prezintă robotul kamikaze ARES: Forțele Armate Poloneze trebuie să facă față provocărilor războiului modern
pixel