Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alexandru cel Mare și cucerirea Orientului. Victorii militare de excepție
12 mai 2018, 20:48
În primăvara anului 334 î. Hr. la vârsta de doar 22 de ani, tânărul Alexandru Macedon avea să treacă Helespontul, începând o campanie și un război a cărui dimensiuni și consecințe nimeni nu putea vreodată să le bănuiască.
alexandru cel mare
EXCLUSIV

O campanie ce va schimba întreaga Istorie

Forțele din partea greacă aveau să fie reduse, la ele adăugându-se și neîncrederea lui Alexandru în aliați. El și-a completat armata cu efective puternice tesaliene, trace sau peoniene. În total, Alexandru dispunea de 32.000 de infanteriști și circa 7.000 de călăreți (dintre care 1.800 de nobili macedoneni). Expediția avea să fie mai degrabă imaginea puterii personale a lui Alexandru și a Macedoniei (regiune geografică și istorică a Greciei de azi).

Tactica propusă de marele rege persan Darius al III-lea, cea a "pământului pârjolit" nu răspundea intereselor aristocrației locale care își vedea pâjolit pământul și nici mentalității războinice persane. Însă ea ținea cont de efectivele modeste ale macedonenilor și de fidelitatea nesigură a Greciei.

Constrâns, Darius caută o confruntare directă cu Alexandru, o greșeală ce va fi plătită scump. În noiembrie 333 î.Hr., la Issos, în condiții total defavorabile, Alexandru provoacă deruta armatei persane și a lui Darius care fuge de pe câmpul de luptă, lăsând în mâinile Macedoneanului propria-i familie și suită, dar și tezaurul de campanie.

A urmat asediul și cucerirea Tyr-ului, a coastei siro-palestiniene ce asigura controlul asupra Mediteranei de răsărit, anexarea Egiptului (332/331 î.Hr.), asediul Gazei. Egiptul înceta să mai fie o satrapie persană iar guvernarea sa era preluată de comandanți macedoneni. În 331 î.Hr. Alexandru cel Mare ridică Alexandria, celebrul oraș egiptean, predestinată să lege valea Nilului de bazinul mediteranean.

Înfrângerea drastică a lui Darius și consecințele sale

În primăvara lui 331 î. Hr., după ce reorganizează administrația teritoriilor asiatice, Alexandru se îndreaptă spre Mesopotaamia, unde Darius strânsese o armată enormă. Amploarea confruntării de la Gaugamela, aproape de cursul Tigrului, și grava înfrângere pe care Darius a suferit-o, au consecințe uriașe. Darius este izgonit din Babilonia și din restul imperiului.

Alexandru cel Mare dobândește aproape fără alte confruntări Mesopotamia și Irakul de vest cu imensele lor bogății.

După ce iernează la Persepolis, Alexandru îi dă foc. Semnificația era foarte importantă: palatul ceremoniilor de reînnoire anuală a imperiului suveran, locul încoronării și funeraliilor Marilor Regi persani, se prăbușea în flăcări.

Alexandru începea să se bazeze tot mai mult pe aristocrația persană și trece la reorganizarea și împrospătarea trupelor, lucru ce va nemulțumi partea elenă.

În 330 î.Hr. regele macedonean pornește spre provinciile caspice, unde în mijlocul unor neamuri războinice și nesupuse Darius își găsise refugiul. De aici începea o lume misterioasă, virgină și de neatins, lucru care ce a alimentat și mai mult reticiențele grecilor.

(w670) 

Ruptura dintre Alexandru și armată

După multe dificultăți, Aleandru avea să-l ajungă din urmă pe Darius, dar Mare Rege zăcea mort. Fusese asasinat de uzurpatorul Bessos. Alexandru răspândește știrea că, în clipa morții, Darius i-ar fi încredințat, împreună cu datoria de a-l răzbuna, succesiunea legitimă la tronul persan. Alexandru nu mai era nici "campionul Eladei", nici un monarh tradițional macedonean, "primus inter pares". Izbugnise o ruptură și o criză între Alexandru și comandanții macedoneni iar armata era din ce în ce mai ostenită.

Astfel are loc "complotul lui Philotas", fiul unui bătrân general. Au loc execuții violente și rapide, iar Alexandru îi înlocuiește pe generalii Regelui Filip, regretatul său tată,  cu colaboratori fideli.

În 327 î.Hr. are loc confruntarea finală cu Bessos și tot atunci printr-un gest cu o valoare simbolică și politică, Alexandru se căsătorea cu Roxana, fiica unui înalt nobil persan. Cearta violentă cu vechiul său prieten, Cleitos cel Negru, și uciderea acestuia, este urmată de noi tensiuni uriașe între Alexandru și armată ce sunt generate și de decizia lui Alexandru de a mobiliza și integra în rândul armatei macedoniene aproximativ 30.000 de persani.

Ultimul drum spre India

După ce iernează la Nikaia, în primăvara lui 326 î. Hr., Alexandru cel Mare pornește spre India în fruntea unei armate de macedoneni, mercenari europeni și asiatici, cavaleri din estul imperiului, egipteni și fenicieni, însumând aproximativ 120.000 de ostași. Pe drum, regele continuă să ridice noi Alexandrii, cetăți și orașe.

Alexandru ajunge până la hotarele orientale ale Pendjabului (nord-vestul Indiei). Ar fi continuat fără îndoială dacă nu s-ar fi pentru ultima oară de împotrivirea armatei ce dorea să se întoarcă acasă. Cucerise ținuturi la care nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să viseze.

Moartea subită a marelui Alexandru

Pe lângă căsătoriile dinastice simultane, armata macedoneană a reacționat extrem de reticient la politica lui Alexandru de integrare a iranienilor. Reușește cu brio să înăbușească o nouă revoltă ce izbunise la Susa.

Dar în 323 î.Hr. când Alexnadru plănuia noi campanii, o moarte subită îl făcea să dispară în eternitate pe cel ce fondase un imperiu pe atât de imens, pe tot atât de puțin consolidat.

Alexandru nu va mai vedea vreodată Grecia și va muri în Babilon la doar 32 de ani. Însă ceea ce a reușit în cei 10 ani de campanie, fără să cunoască nici măcar o înfrângere, va marca întreg cursul Istorie pentru milenii.

Moștenirea lui Alexandru

Moștenirea lăsată de Alexandru cel Mare e fără egal. De-a lungul timpului, începând cu împărații romani, trecând pe la Napoleon Bonaparte și terminând cu dictatorii contemporani, cu toții au încercat să calce pe urmele lui Alexandru. Cu toții au încercat să fie Alexandru, dar fără succes.

După mai bine de două milenii, Alexandru cel Mare rămâne de neegalat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Ceaușescu și Pol Pot - dușmanul dușmanului meu este prietenul meu 
Rebeliunea legionară. Trei zile de lupte sângeroase între Armată, fidelă lui Ion Antonescu, şi Mişcarea Legionară
Franța ar fi fost complice la genocidul din Rwanda
Desert Storm: Eliberarea Kuweitului, o demonstrație de forță a SUA. Prima operațiune militară din războiul modern
Moldova: Un gram de dreptate pentru victimele stalinismului. Cei născuți în gulagurile sovietice vor avea statut de victime ale comunismului
Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului
EXCLUSIV
Ceaușescu, Rețeaua R și Securitatea. Cine a tras în noi, după '22? Ultimul stalinist al Europei, între Revoluție și lovitură de stat
1989. Operațiunea Trandafirul: Noaptea asasinilor și macabra incinerare a morților Timișoarei împușcați la Revoluție
Charles de Gaulle și criza din 13 mai 1958: O lovitură de stat?
Proiect educațional despre istoria României, în sprijinul românilor din Ucraina și Serbia
Asasinarea lui Nicolae Iorga de un comando de legionari. Mareșalul Ion Antonescu a preferat să se uite în altă parte
Nicolae Ceaușescu, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Român, desfășurat între 20 și 24 noiembrie 1989
EXCLUSIV
Congresul al XIV-lea: Ultima șansă a lui Ceaușescu de a ieși la pensie. 'Când o face plopul mere şi răchita micşunele'
75 de ani de la deschiderea Procesului de la Nürnberg
76 de ani de la eliberarea Clujului de sub ocupația horthystă
Bătălia de la Oarba de Mureș, o tragedie pentru Armata română - 'Katyn-ul românesc'. Mărturisiri: 'Ne era milă cum vă omoram'
Epava unei nave naziste ar putea deţine cheia pentru găsirea comorilor din Salonul de Chihlimbar
Epava submarinului USS Grenadier, descoperită după 77 de ani
Crucişător nazist, descoperit în largul Norvegiei, la 80 de ani după ce a fost scufundat
Radu Tudor, despre Primăvara de la Praga: Serviciile militare ale României aveau informații despre o invazie militară sovietică în '68
Rusia se spală pe mâini. Proiect pentru anularea condamnării pactului Ribbentrop-Molotov, revocând astfel o decizie istorică a Sovietului Suprem
A murit Nina Andreeva, opozantă a perestroikăi și cea care a organizat excluderea lui Gorbaciov din PCUS
EXCLUSIV
Eroii uitați ai României: Pilotul militar Horia Agarici, 'Salvatorul Constanței', care a doborât trei avioane sovietice într-o singură bătălie
Bucureșteni în genunchi după anunțul oficial cu privire la cedarea Basarabiei către URSS în 1940
EXCLUSIV
28 iunie 1940, cedarea Basarabiei. Și totuși, dacă Armata română ar fi opus rezistență sovieticilor?
Bătălia de la Tighina: Forțele moldovenești au rezistat eroic, dar nu au putut face față bombardamentelor Rusiei
Israelul dezvăluie noi detalii ale operațiunii în care Adolf Eichmann a fost capturat de serviciile israeliene
EXCLUSIV
După moartea lui Stalin: Cum a preluat Hrușciov puterea și a învins în cuibul de vipere al Kremlinului
Parlamentul a decis: Unirea Transilvaniei cu Regatul României va fi sărbătorită. 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon
EXCLUSIV
8 sau 9 Mai? De ce Rusia și Occidentul sărbătoresc la date diferite victoria împotriva Germaniei naziste
Ţările baltice au condamnat tentativele Rusiei de "falsificare a istoriei"
Trump și Putin, declarație comună rară care marchează întâlnirea US Army cu Armata Roșie în 1945

Ştiri Recomandate

SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Xi Jinping îi asigură pe europeni că Beijingul nu sprijină militar Rusia
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
Serviciile secrete din Serbia vor fi conduse de Alexander Vulin, un important vector pro-rus
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul
Războiul hibrid al Rusiei, un terorism de stat mascat, are mari probleme. Strategia de a ataca infrastructura Ucrainei - rezultate sub așteptări
De la vorbe la fapte. Decizii cheie, promisiuni valoroase, poziții ferme, convenite la București. Un NATO mai activ la Marea Neagră
Polonia presează și susține că a convins Berlinul de necesitatea Patriot în Ucraina. Guvernul de la Varșovia încearcă se speculeze electoral momentul - Politico