România, tratat cu Germania 1883. Alin Ciupală: S-a îndreptat către cel mai puternic
Istoricul Alin Ciupală explică de ce România s-a îndreptat, la sfârşitul secolului XIX, spre o alianţă cu Germania şi care a fost contextul în care s-a semnat acest tratat, în perioada în care se puneau bazele formării Antantei.
Istoricul Alin Ciupală explică, pentru cititorii Defense România, care au fost considerentele care au stat la baza formării Antantei, această alianţă între Marea Britanie, Franţa şi Rusia, formată cu puţin timp înainte de începerea Primului Război Mondial. În acest context, Alin Ciupală vorbeşte şi despre gestul făcut de către România care, în acea perioadă, încheie o alianţă cu Germania, cel mai puternic stat din Europa la acea vreme.
"După 1870, principala putere pe continent este Germania. Şi atunci, România a făcut, până la urmă, un gest firesc: s-a îndreptat către cel mai puternic. Pentru că numai un aliat puternic îţi putea garanta securitatea. Faptul că regele Carol provine din familia de Hohenzollern-Sigmaringen nu a reprezentat principala cauză a alianţei dintre România şi Germania. Este un element important, un element care a avut valoarea lui, dar este un element secundar. Şi înţelegem asta foarte bine dacă ne gândim că Germania va impune României păstrarea secretului faţă de acest tratat.Dacă era după România, tratatul era publicat a doua zi după semnarea lui. Ar fi fost cea mai importantă pavăză împotriva acestui pericol (n.r. – Rusia). În schimb, Bismark îi va cere lui Carol să păstreze tratatul secret", arată Alin Ciupală.
Obiectivul Germaniei
"Pentru că politica Germaniei are un singur obiectiv în această epocă: păstrarea izolării Franţei. Germania era conştientă că, după înfrângerea de la Sedan, Franţa – totuşi o putere importantă a Europei – nu se va mulţumi cu acest statut de putere secundară, îşi va lua revanşa. Şi atunci, principalul obiectiv al diplomaţiei germane este păstrarea izolării Franţei. Pentru că Franţa, de una singură, nu îşi poate lua revanşa, dar cu un aliat puternic o poate face.
Şi atunci Germania ştie un lucru: dacă Rusia ar cunoaşte acest tratat de alianţă pe care România îl are cu Germania, Rusia s-ar simţi ameninţată nu de România, ci de aliatul puternic al său şi, atunci, va face totul pentru a neutraliza această presiune. Cum? Îndreptându-se către principalul inamic al Germaniei, Franţa. Ceea ce se va şi întâmpla la începutul secolului XX, când alianţa dintre Franţa şi Rusia, de fapt întregeşte cel de-al doilea sistem politico-militar, după alianţa dintre Marea Britanie şi Franţa. Aşa apare Antanta", a explicat istoricul Alin Ciupală.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News