Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bătălia de la Kursk. Cea mai mare confruntare de tancuri din istorie
Istorie
Data actualizării:
Data publicării:
La Kursk, Armata germană a încercat să închidă forțele sovietice într-o capcană și să distrugă Armata rusă prinsă la mijloc, întorcând decisiv războiul din Est din nou în favoarea Germaniei după dezastrul de la Stalingrad. Dar nemții au întâmpinat o rezistență aprigă.
EXCLUSIV

Operațiunea „Citadela” cunoscută și ca Bătălia de la Kursk, era programată în prima parte a lunii mai, rușii neavând posibilitatea să își refacă trupele.

Deși a primit sfaturi să pornească operațiunea, Hitler a decis să o amâne de mai multe ori, sperând la îmbunătățirea forțelor terestre prin dotarea cu noile tancuri Panther a căror  producție era în desfășurare și care trebuiau să substituie tancurile Tiger, tancuri pentru care costurile de construcție erau enorme. Obiectivul era să încercuiască și să distrugă trupele sovietice.

Pe 4 iulie, în ajunul atacului, încrederea germanilor e uriașă și e datorată de noile Panther și de superioritatea tancurilor Tiger. În primele ore ale zilei de 5 iulie începea atacul. 

Forțele germane din aproapiere de Kurs numărau peste 900.000 de soldați, 10.000 de tunuri, 2.700 de tancuri și 2.000 de avioane.

Tancurile au fost cele care au condus atacul. 

Panther, pentru prima oară în acțiune

Noile Panther, un răspuns la devastatoarele tancuri sovietice T-34, își demonstrează rapid superioritatea împreună cu tancurile Tiger. 

(w670)

Tunul de mare viteză, blindajul înclinat și gros, mobilitatea, toate acestea erau avantaje enorme care păreau foarte eficiente.

Bătălia începe cu dreptul pentru germani iar armata de sud a mareșalului Erich von Manstein, care are majoritatea tancurilor Tiger și toate noile Panther, înaintează aproape 16 km.

Este pentru prima dată când tancurile Panther au parte de acțiune. Puterea lor de foc se dovedește foarte eficientă, dar exista o mare problemă cauzată de graba în care au fost fabricate: cu un motor extrem de puternic și complex, tancurile Panther se stricau mereu. Complexitatea tancurilor Panther făcea aproape imposibilă repararea acestora direct pe teren.

Linia defensivă sovietică

În timp ce fiabilitatea tancurilor era o problemă reală pentru germani, aceștia urmau să descopere și că rușii au multe linii defensive. Întârzierea operațiunii „Citadela” și informațiile obținute de serviciile secrete rusești, au permis Armatei Roșii să se pregătească pentru atacul naziștilor, construind o vastă linie de apărare pentru a respinge atacul. Fortificațiile rusești s-au întins pe mai bine de 200 de km în spatele frontului. Nemții erau nevoiți să-și croiască drumul prin linii defensive bine elaborate, prin tranșee, capcane pentru tancuri, cazemate.

Pe lângă linia de apărare, la Kursk, rușii aveau mai multe trupe, tunuri și tancuri, într-o proporție de 3 la 1. În scene ce amintesc de Primul Război Mondial, rușii erau pregătiți să arunce în luptă tot mai mulți soldați și mașini, încrezători că pot fi înlocuiți.

Prohorovka, cea mai mare luptă cu tancuri

După 6 zile de la începutul operațiunii, pe 11 iulie 1943, armata mareșalului Erich von Manstein a distrus sute de tancuri rusești cu puține pierderi. Nemții erau euforici. Considerau că puterea armatei germane nu putea fi învinsă. Superioritatea armelor și tacticilor germane părea să fi străpuns apărarea sovietică iar drumul către Kursk era deschis. S-au înșelat.

La 12 iulie 1943 are loc cea mai mare luptă cu tancuri pe un singur câmp, aproape de orașul Prohorovka. Tancurile germane sunt din noi depășite numeric de peste trei ori în timp ce zeci de tancuri sovietice au lansat atacul. Pierderile rușilor sunt cumplite. Aproape 200 de tancuri într-o singură zi în timp ce nemții pierd doar cinci.

Chiar dacă germanii doboară o mulțime de T-34 la sud de Kursk, la nord, Armata Roșie lansează o vastă operațiune, cu peste 1.000.000 de soldați și 3.500 de tancuri. 

Indiferent de pierderile uriașe suferite de osvietic, Hitler are senzația că resursele acestora sunt nelimitate. Situația avea să se înrăutățească în momentul în care la sud a apărut o nouă amenințare.

În iulie 1943, forțele britanice și americane debarcă în Sicilia, Italia. Exista pericolul ca Italia, aliata Germaniei, să fie compleșită și învinsă. Hitler e forțat să ia o decizie radicală asupra strategiei și să retragă unități din est. Mareșalul Erich von Manstein e conștient că o asemenea decizie ar periclita succesul la Kursk, dar decizia Fuhrerului este definitivă, considerând un pericol strategic mult mai mare pentru Germania. În fond, Sicilia era mult mai aproape de Berlin decât îndepărtatul Kursk.

(w670)

Operațiunea „Citadela”, anulată

Astfel, operațiunea „Citadela” este anulată. 

La Kursk, germanii au pierdut aproape 57.000 de soldați, față de aproape 178.000 de ruși. Însă tot nu reușesc să își îndeplinească obiectivul.

Mareșalul Erich von Manstein e demis de Hitler martie 1944. După război este condamnat la 18 ani de închisoare pentru crime de război, dar este eliberat după patru ani. Avea să moară în 1973.

Bătălia de la Kursk a fost martora unui război total și devastator. Cu toată superioritatea tehnologică germană, aceștia au fost copleșiți de numărul uriaș al efectivelor sovietice și de decizia lui Stalin de a sacrifica orice e necesar pentru a-i opri.

Germania nazistă nu va mai avansa niciodată în Est.

Bătălia de la Kursk a reprezentat începutul sfârșitului pentru cel de-al Treilea Reich.

Sursă:

National Geographic


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Armata României în ziua atacului URSS-ului pentru eliberarea teritoriilor ocupate
UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940
Ziua Eroilor | Cîţu: Să le cinstim memoria eroilor neamului ducând mai departe valorile pentru care aceştia au luptat
Debarcarea lui Hrușciov, o lecție pentru Ceaușescu. Șansele ca Armata să schimbe regimul au fost nule
Foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie care au recrutat mii de elevi în perioada comunistă, reclamaţi la Parchet de CNSAS
EXCLUSIV
Istoria paralelă scrisă de ruși. Moscova interzice comparația între URSS și Germania nazistă, dar uită de Holodomor
US Army, la Iwo Jima. Sursă foto: ABC News
EXCLUSIV
Fără SUA, Armata Roșie nu ar fi ajuns niciodată la Berlin. URSS, stat agresor, prezentat azi de Moscova drept victimă
Bratislava evocă rolul Armatei României în eliberarea Slovaciei în cel de-al Doilea Război Mondial
EXCLUSIV
De ce 9 mai e o „invenție” rusească a victoriei în război. Criza de nervi a lui Stalin a făcut ca Germania să capituleze de două ori
Moartea lui Hitler, un mit spulberat după ce Rusia a aprobat analiza rămășițelor. Dictatorul nu a fugit în Argentina
Oradea sărbătorește eliberarea ei de către Armata României, de sub regimul regimul bolşevic al lui Bela Kun, în 1919
Adolf Hitler, la Paris, după capitularea Franței
EXCLUSIV
Evacuarea miraculoasă de la Dunkirk și căderea Parisului. Franța a capitulat nu pentru că a fost înfrântă, ci pentru că s-a predat
A murit veteranul Gheorghe Bădulescu. Nea Gheorghiță a luptat în Armata României la Cotul Donului unde a căzut prizonier
Arhivele Securității de la MApN: Nu au fost predate documentele care ar putea aduce atingere securității naționale
Foto: Masacrul de la Katyn, ce amintește de masacrul de la Fântâna Albă, ambele organizate de trupele sovietice
EXCLUSIV
MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941
Zborul Tarom 371. Cea mai mare catastrofă aviatică din istoria României - Tragedia de la Balotești
„Sfatul Țării”, care a decis la 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu Regatul României
EXCLUSIV
UNIREA Basarabiei cu România, 27 martie 1918: Decizia „Sfatului Țării” - „De azi și înainte și pentru totdeauna”
Operațiunea Allied Force. Slobodan Miloșevici putea evita bombardarea Serbiei de către NATO
Ocupația sovietică în România. Armata română a încercat să opună rezistență Armatei Roșii
Ce ne spune ultimul mare război în care a luptat China, despre următorul conflict
Sistemul Brodie, primul ”portavion” al SUA
Ziua în care un MiG-21 al Coreei de Nord a doborât un avion militar al SUA
Gorbaciov, ultimul lider al URSS, lăudat de Putin pentru rolul jucat în istoria ţării sale şi a lumii
Gorbaciov nu regretă nimic din prăbușirea URSS: Perestroika a fost cea mai mare realizare politică
România și coșmarul Mineriadelor din anii '90. Premierul Cîțu: Nu voi permite o mineriadă în mandatul meu
Ion Mihai Pacepa a murit. Enigmele fugii din România, reacția lui Nicolae Ceaușescu și ascensiunea Elenei
Februarie 1965: Primele trupe terestre ale US Army ajung în Vietnam, o greșeală ce a dus la o catastrofă militară
MASACRUL DE LA LUNCA | Sovieticii au secerat sute de români care doreau doar să ajungă în România
Secretara unui lagăr nazist, acuzată de complicitate la crimă
Moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet. „Maniu pleca spre groapa comună și spre gloria eternă”

Ştiri Recomandate

Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
F-16 devine mai puternic: Noul sistem de război electronic Viper Shield permite avionului de luptă să bruieze rachetele inamice
România și-a trasat obiectivul de a semna 10 contracte mari de înzestrare anul acesta. Armament individual de ultimă generație, Piranha 5 și sisteme de apărare cu rază scurtă și foarte scurtă
Sistemele autonome vor juca un rol tot mai important în războaiele asimetrice: Armata SUA își consolidează capacitățile de atac prin achiziția de muniții Switchblade
Marina SUA a testat cu succes armele laser: HELIOS, folosit împotriva unei drone aeriene
Arctica, ocean rusesc? Dacă Trump vrea Groenlanda, noi vrem Arctica. Aliatul lui Putin propune rusificarea numelor
Rușii și-au umflat mușchii în Nord: Bombardiere Tu-95 au patrulat cu rachete de croazieră Kh-101 la vedere. Aliații au răspuns cu F-35
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
UE va cheltui încă 250 de milioane pentru a dezlega Moldova de energia rusească. Fondurile, utilizate pentru compensarea facturilor și pentru investiții
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Raportul instituțiilor franceze: Alegerile din România, ţinta unei operațiuni sofisticate. Legăturile merg până la o firmă cu sediul în Ucraina
Zelenski: Dacă SUA nu este pregătită să ne accepte în NATO, să ne dea arme nucleare
Turcia intenționează să stabilească două baze militare în Siria și să desfășoare avioane de luptă F-16
Polonia și Ucraina consolidează cooperarea în domeniul apărării pentru a-și perfecționa forțele armate
De ce nu ne putem încrede în intențiile politice ale Rusiei după un acord de încetare a focului în Ucraina? Gitanas Nauseda: Ruşii vor folosi această pauză pentru a-și consolida forţa militară
Primul oraș din Germania care interzice Bundeswehr să-și facă publicitate pentru recrutare. Cele două partide extremiste au votat cot la cot
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Țările de Jos vor livra Ucrainei un nou lot de avioane F-16 în 2025: Pentru ucraineni, aceste aeronave vor oferi un impuls major pentru capacitățile de luptă aeriană
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
SUA. Armistițiu în războiul comercial cu vecinii săi, dar nu și cu Beijingul. Cum a răspuns China la tarifele lui Trump
O veterană din armata SUA, invitată specială la Super Bowl 2025
Arctica înghețată devine următul „punct fierbinte”? Aliații, nevoiți să se adapteze războiului dronelor în Arctica pentru a „recupera” avansul Rusiei
Scenariul avioanelor F-16 ale României care „nu au putut decola” din cauza pistei înghețate, adaptat la F-35 de ruși, dar într-o nouă formă
De ce sunt vitale depozitele de gaz umplute la timp: Ucraina ajunge în zona roșie și e obligată să cumpere gaze la preț dublu. România a consumat peste 50% din depozite
Coreea de Sud își integrează cele mai puternice nave de luptă într-o singură flotă. Măsura, luată ca urmare a amenințărilor nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Apărarea europeană trebuie să accelereze, dar "nu va funcţiona" fără SUA. Rutte: Plafonul minim pentru apărare va fi ”considerabil mai mare de 2%”
Armata SUA va achiziționa aproximativ 700 de obuze M109A7 până în 2050, ca parte a efortului major de modernizare a artileriei
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
Turcia își exprimă interesul pentru avioane de generaţia a VI-a: De ce este tentant pentru turci proiectul european SCAF?
Moment istoric la sud de Dunăre: Primul F-16 Block 70 pentru Bulgaria a fost livrat. Viper, cea mai modernă versiune a F-ului american
pixel