Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
Birourile permanente reunite au decis marţi să transmită solicitarea la comisiile parlamentare de apărare.
"Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se arată în solicitarea MApN, precizează Agerpres.
În acest context, MApN a cerut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare:
Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.
Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4.200 milioane euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va derula în două etape, se precizează în document, menţionându-se că în etapa I se are în vedere achiziţia a şase sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.
Iniţierea primei etape se va realiza în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030, valoarea estimată a contractelor de achiziţie fiind de 2.100 milioane euro. Pentru etapa a II-a iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro, mai precizează MApN.
Programul constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.
Valoarea totală a programului este estimată la 2.995 milioane euro. Şi în acest caz programul, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 9 ani, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoare de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 milioane euro. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.
Programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1.923 milioane dolari, mai precizează MApN.
Programul se va desfăşura în două etape, prima, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani, are în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, valoarea estimată a contractelor fiind de 1.158 milioane dolari. Pentru etapa a II-a se are în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028.
Programul constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.
Programul constă în achiziţia a 299 rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 239 milioane dolari.
În ultimele două programe, achiziţia se va realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip "Guvern la Guvern", cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Unul din cele mai așteptate programe de înzestrare ale Armatei României este cu siguranță cel al mașinilor de luptă ale infanteriei. Licitația urmează să fie demarată în viitorul apropiat iar obiectivul este producția în România.
Conducerea Fabricii de Avioane Craiova susține că în acest moment la Craiova sunt gata trei avioane IAR-99SM Standard Modernizat din cele zece. Doar că nu pot fi livrate deoarece omologarea nu s-a încheiat.,
Compania Leonardo a lansat un nou sistem de război electronic, numit „BriteStorm”, care va permite forțelor armate să opereze în adâncimea teritoriului inamic în pofida prezenței sistemelor moderne de apărare antiaeriană integrată.
Este destul de rar ca o flotă de vehicule militare să fie consemnată la sol în urma descoperirii unei probleme tehnice, un astfel de tratament fiind în general aplicat aeronavelor. La 18 octombrie 2024, Direcția Generală pentru Resurse Materiale (DGMR) din cadrul Ministerului belgian al Apărării a decis să nu mai utilizeze toate vehiculele blindate Mowag Piranha IIIC 8×8 după ce, în timpul lucrărilor de întreținere, au fost descoperite fisuri la nivelul șasiului la mai multe dintre acestea.
Într-un interviu acordat site-ului Portal Obronny la 15 octombrie 2024, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunțat că Polonia ia în considerare în mod serios achiziționarea de elicoptere de transport inclusiv CH-47 Chinook, pentru a rezolva a rezolva problemele de natură logistică cu care se confrunta forțele sale armate. Acesta a subliniat necesitatea unor elicoptere mai mari, capabile să transporte încărcături grele și mai multe trupe în zone inaccesibile, facilitând în același timp evacuarea personalului. Ministrul polonez a menționat că o comandă ar putea fi plasata în scurt timp, semnalând o schimbare în strategia logistică a Varșoviei ca răspuns la provocările operaționale și la crizele actuale.
În calitate de membru NATO, Ungaria gândește strategic și își dorește o cooperare mai strânsă cu Saab pentru dezvoltarea avioanelor Gripen.
Un model al avionului de vânătoare aflat în prezent în curs de dezvoltare de Japonia, Regatul Unit și Italia a fost dezvăluit la Expoziția Internațională Aerospațială de la Tokyo desfășurată în perioada 16-19 octombrie.
Ucraina a prezentat „Sting”, o nouă dronă de tip first-person view (FPV) concepută pentru a intercepta dronele de atac Shahed-136 de fabricație iraniană ale Rusiei, potrivit unui raport al The Telegraph. Sting, dezvoltată de grupul Wild Hornets, reprezintă o schimbare în strategia de apărare aeriană, utilizând o soluție agilă și cu costuri reduse pentru a contracara amenințarea tot mai mare reprezentată de aceste drone kamikaze.
Documentul prevede implementarea unor proiecte comune sau a unor inițiative naționale separate care vizează consolidarea apărării antiaeriene a Forțelor Armate ale Ucrainei.
România urmărește să extindă achiziția de tancuri în viitorul apropiat iar unul din obiectivele programului e implicarea industriei de apărare în proces prin cooperare industrială în ceea ce guvernanții noștri numesc continuu „revitalizarea industriei”.
Rușii au reușit să captureze și să extragă din Ucraina un tanc Leopard 2 în versiunea A6. Tancul se află deja la uzina Uralvagonzavod, principala uzină de producție a tancurilor, unde sunt produse și celebrele T-90.
În timp ce unele companii producătoare de echipamente militare dezbat care armă este cea mai eficientă pentru contracararea dronelor, conglomeratul italian de apărare Leonardo a decis să monteze aproape toate opțiunile disponibile pe un transportor blindat Stryker, numindu-l Counter-UAS Directed Energy Stryker (C-UAS DE). Acest vehicul militar greu dispune de un tun automat de 30 mm, un sistem de război electronic, un lansator de rachete sol-aer și un sistem de arme laser.
Ministerul Apărării din India a semnat un acord cu compania americană General Atomics pentru achiziționarea a nu mai puțin de 31 de UAV-uri de mare altitudine (HALE) de tipul MQ-9B Sky/Sea Guardian. Mai precis, contractul, încheiat în baza unui acord de vânzări militare în străinătate (FMS), va permite armatei indiene să obțină 15 drone Sky Guardian (pentru Forțele Aeriene) și 16 drone Sea Guardian (pentru Forțele Navale), după cum a detaliat Ministerul de Justiție din India pe platforma X.
Guvernul turc intenționează să impună o nouă taxă, pe cardurile de credit, destinată finanțării industriei de apărare, în timp ce acest proiect propus de partidul de guvernământ îi nemulțumește pe turci care suferă deja din cauza unei inflații ridicate. În timp ce deținătorii de carduri de credit se luptă să evite noua taxă, ministrul turc de finanțe, Mehmet Simsek, a apărat-o marți ca fiind necesară, invocând conflictele în curs din Orientul Mijlociu.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Sud a fost prezent în studiourile DefenseRomania unde a discutat despre dezvoltarea cooperării bilaterale la nivelul industriei de apărare și a explicat și de ce, în comparație cu alte companii vestice, coreenii sunt mai mult decât dornici să deschidă linii de asamblare și producție în România. Planul ar viza mai multe tipuri de armament, nu doar obuziere K9 Thunder.
Leonardo și Rheinmetall au anunțat formarea, la 15 octombrie 2024, a unui joint-venture dedicat producției de vehicule de luptă de nouă generație. Denumită Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LRMV), acest parteneriat marchează o colaborare semnificativă între giganții industriei de apărare din Italia și Germania, vizând atât piețele interne, cât și cele internaționale. Cu sediul central la Roma și o bază operațională în La Spezia, LRMV urmează să fie lansată oficial la începutul anului 2025, în așteptarea aprobării autorităților de reglementare.
Ministerul Forțelor Armate de la Paris, prin vocea ministrului Sebastian Lecornu, a oferit câteva detalii interesante despre viitorul portavion nuclear francez PA NG. Nava e planificată să înlocuiască portavionul Charles de Gaulle.
Sikorsky, parte a Lockheed Martin, a primit un contract de 6 milioane de dolari din partea DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată în Apărare) pentru a echipa elicopterul UH-60M Black Hawk al armatei SUA cu sistemul său avansat de autonomie ALIAS/MATRIX. E vorba de un prototip al UH-60M Black Hawk pe care americanii îl dezvoltă.
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
Northrop Grumman, lider în producția de arme de calibru mediu, a prezentat cea mai recentă inovație a sa: tunul cu lanț cu dublă alimentare M230 Link Fed.
Franța ține pasul cu cele mai noi sisteme de luptă ale domeniului aerian – avioanele de luptă fără pilot care colaborează între ele, cunoscute mai larg sub acronimul CCA (Collaborative combat aircraft). Noua dronă de luptă va fi una stealth.
Bulgaria a comandat sistemul de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM pentru a-și consolida capacitățile de apărare aeriană. Anunțul a fost făcut pe 7 octombrie de biroul de presă al companiei germane Diehl Defense, care produce acest sistem de apărare antiaeriană. Achiziția face parte din inițiativa europeană Sky Shield, la care Bulgaria a aderat anul trecut.
Compania turcă Otokar a anunțat că a fost declarată câștigătoare de către Ministerul Apărării Naționale (MApN) în programul de înzestrare cu blindate ușoare 4x4 al României.
Pe măsură ce sancțiunile occidentale continuă să pună presiune pe industria militară a Rusiei, există dovezi care sugerează că întreprinderea rusă Planar se folosește de filiala sa din SUA, Copper Mountain Technologies (CMT), pentru a eluda aceste sancțiuni și a transfera tehnologii avansate de pe piețele americane. Prezenta anchetă se bazează pe informațiile descoperite de grupul de hackeri „Cyber Resistance” și oferă date suplimentare despre modul în care întreprinderea Planar, un producător important de produse electronice, lucrează pentru a susține obiectivele militare ale Rusiei.
La 7 octombrie, Departamentul de Stat al SUA a declarat că a aprobat vânzarea către România a patru sisteme radar Sentinel și a echipamentelor aferente, în valoare de aproximativ 110 milioane de dolari. Congresul trebuie să aprobe tranzacția, ceea ce este un lucru destul de probabil.
DefenseRomania participat săptămâna trecută la a Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). Publicația noastră a discutat în Coreea de Sud, în marja expoziției militare, și cu oficiali guvernamentali coreeni, despre posibilitatea dezvoltării relației bilaterale dintre România și Coreea.
Pentagonul dorește să înarmeze armata americană cu drone ieftine „de unică folosință” care pot fi produse în serie, iar oficialii americani din domeniul apararii se adresează în primul rând furnizorilor comerciali de astfel de sisteme. La începutul acestei săptămâni, US Defence Innovation Unit a publicat o cerere de ofertă pentru dezvoltarea de vehicule aeriene fără pilot și a publicat, de asemenea, cerințele pentru astfel de arme.
Până anul viitor, Polonia așteaptă cu nerăbdare să primească primul său avion ușor de atac FA-50PL Fighting Eagle Block 20, a cărui livrare este programată pentru anul 2025. Liniile de producţie ale companiei Korea Aerospace Industries [KAI] funcționează în ritm alert, fabricând 36 de aeronave în configurația „PL”. Conform informațiilor oferite de diverse publicații poloneze, construcția primelor două aeronave este în plină desfășurare, iar fotografiile recent prezentate din interiorul uzinei KAI sugerează că aceste modele sunt aproape terminare.
Agenția Poloneză pentru Armament a anunțat că intenționează să încheie 50 de contracte în domeniul apărării până la sfârșitul anului, o măsură care va consolida semnificativ capacitățile militare ale Poloniei.
Compania Pratt & Whitney a primit un contract în valoare de 1,31 miliarde de dolari la 30 septembrie pentru a continua procesul de modernizare pentru motorul F135 destinat avioanelor de luptă F-35. Dacă programul se desfășoară conform așteptărilor, primul motor operațional ar trebui să intre în funcțiune în 2029.
Excelența Sa Prokopchuk, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, la împlinirea a 1.000 de zile de la invazia brutală, neprovocată și pe scară largă a ocupantului rus asupra țării noastre vecine, a semnat pentru DefenseRomania un editorial în care rememorează rezistența eroică a Armatei ucrainene și a poporului ucrainean în fața unui adversar atât de puternic. Șeful misiunii diplomatice a Ucrainei în București mulțumește României pentru sprijinul umanitar, militar și politic pe care țara noastră l-a acordat imediat după invazie și readuce aminte că Ucraina azi e în fața unui război de supraviețuire în care Rusia apelează la teroare, violuri, genocid, execuții și deportări ale populației civile. Redăm integral textul.
Dezvoltarea armelor hipersonice începe să devină, tot mai mult, un efort multinațional pe fondul provocărilor tehnologice ridicate de explorarea unui domeniu relativ nou. Departamentul american al Apărării (DoD) a anunțat, luni, un nou parteneriat de testare hipersonică cu Australia și Regatul Unit, un acord axat pe îmbunătățirea facilităților și a schimbului de informații în cele trei țări, potrivit Defense News.
În 2019, Bulgaria a comandat primele opt noi avioane F-16V Block 70 din Statele Unite, care au costat 1,2 miliarde de dolari, inclusiv armamentul. Toate acestea urmează să fie livrate în 2025, iar primele două în martie-aprilie 2025. Dar, în ciuda celor cinci ani care au trecut, infrastructura terestră, piloții și tehnicienii nu sunt încă pregătiți să primească noile aeronave. Ministrul interimar al apărării din Bulgaria, Atanas Zapryanov, a mărturisit acest lucru într-un interviu acordat Euractiv.
Natalia Khrabarchuk, o fostă educatoare de grădiniță, face parte din grupul de voluntari care s-au alăturat Forțelor Armate de Voluntari din Ucraina. Un material video publicat pe reţele de socializare prezintă un moment remarcabil pe care mulți soldați profesioniști, indiferent de partea conflictului în care luptă, l-ar putea privi cu destul de multă invidie. În dimineața zilei de 17 noiembrie, în mijlocul celui mai recent atac efectuat de Rusia asupra Ucrainei, Natalia Khrabarchuk a reușit să intercepteze și să distrugă o rachetă de croazieră rusească folosind un sistem 9K38 Igla.
România alocă 2.5% din PIB, prag pe care ce-i drept nu l-a atins până în prezent. Situația e și mai grea când ne uităm la banii cheltuiți pentru înzestrarea Armatei României. Iar pentru că până la „Dumnezeu te mănâncă sfinții”, pe lângă problemele birocratice s-a adăugat problema alegerilor prezidențiale și parlamentare care par să blocheze ministerele de resort.
O dronă scoasă dintr-un bazin de apă de langa Kiev și lansată de forțele ruse a atras atenția analistilor militari ucraineni. Rapoartele susțin că această dronă este o momeală, care costă între 1.000 și 1.300 de dolari. După ce a fost recuperată, drona a fost dezasamblată și analizată de experți militari ucraineni.
Rapoartele conform cărora Statele Unite ar fi acordat Ucrainei permisiunea de a efectua atacuri în adâncimea teritoriului Federaţiei Ruse Rusia, utilizând sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, au fost întâmpinate cu reacții diverse în Europa. Președintele polonez Andrzej Duda a salutat vestea și a declarat că decizia SUA ar putea fi un „moment decisiv” în contextul războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.11.2024, că flota rusă va fi completată în curând cu o nouă navă de luptă Proiect 22800 din clasa Karakurt.
Pe 18 noiembrie, agresorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra Odesei , lovind o clădire rezidențială în mijlocul zilei. Până la acest moment, cel puțin 10 persoane au murit.
India a realizat un pas tehnologic semnificativ prin testarea primei sale rachete hipersonice cu rază lungă de acțiune, alăturându-se grupului restrâns de țări care posedă această tehnologie militară avansată.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat, pe 18.11.2024, că decizia președintelui american, Joe Biden, de a permite atacuri cu rachete în adâncimea teritoriului Rusiei nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, dar va agrava soarta Ucrainei și viitorul său.
Consilierul președintelui ales Donald Trump, Boris Epshteyn, care a coordonat apărarea juridică în dosarele penale ale lui Trump, i-a sugerat președintelui ales să fie trimisul special pentru conflictul Rusia-Ucraina, au declarat mai multe surse pentru NYT.
USS Zumwalt e cel mai scump și mai modern distrugător construit vreodată, un proiect ce ar fi trebuit să vizeze înlocuirea în viitor a distrugătoarelor din clasa Arleigh Burke cu nave de ultimă generație. Clasa Zumwalt e cu adevărat impresionantă, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg.
Premierul român Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Bruxelles, a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO Mark Rutte, la sediul Alianţei Nord-Atlantice.
Ciolacu a anunţat că l-a informat pe Rutte despre faptul că, în cursul acestei săptămâni, România va semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziţionare a 32 de avioane F-35 de ultimă generaţie.
Planul de pace al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este inacceptabil pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Iranul a declarat că nu are nevoie de sistemele antiaeriene rusești S-400, promovate de Moscova ca fiind cele mai bune din lume. Argumentul Teheranului este că sistemele iraniene sunt mai bune.
Pe fondul mesajelor că administrația președintelui Joe Biden a revizuit restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane împotriva țintelor de pe teritoriul Rusiei, partenerii europeni semnalează că ar putea lua măsuri similare.
Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, implicând trupe nord-coreene, ceea ce reprezintă o „escaladare masivă” a războiului, a declarat Casa Albă. Luni, vorbind în fața mai multor jurnalişti, consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jonathan Feiner, a refuzat să comenteze informațiile apărute în presa conform cărora SUA ar fi permis Ucrainei să lanseze atacuri în adâncimea teritoriului rusesc folosind rachetele americane ATACMS.
Potrivit unor informații publicate de cotidianul german Bild, Germania este pregătită să înceapă livrările pe scară largă de drone kamikaze către Ucraina, care au o autonomie ridicată în condiții de luptă electronică (EW) și pot lovi eficient ținte aflate la mare distanță.
Premierul României Marcel Ciolacu împreună cu o delegație guvernamentală care îi include pe ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, va efectua azi o vizită de lucru la Bruxelles.
Guvernul ungar a confirmat că actori nestatali au accesat ilegal contractele agențiilor de achiziții pentru apărare ale țării, după cum a rezultat în urma conferinței de presă din 14 noiembrie 2024.
Odată cu creșterea cererii de echipamente militare, oficialii francezi din domeniul apărării au în vedere consolidarea forței de muncă prin mobilizarea „rezerviștilor industriali” experimentați.
Franța și Marea Britanie au acordat Ucrainei permisiunea de a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc folosind rachete SCALP/Storm Shadow, potrivit Le Figaro. Această decizie se aliniază cu aprobarea SUA din partea administrației președintelui Joe Biden, care a autorizat recent forțele ucrainene să utilizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor rusești.
Ministrul finlandez de externe, Elina Valtonen, a îndemnat liderii occidentali să se abțină de la efectuarea altor apeluri telefonice către președintele rus Vladimir Putin, ca urmare a apelului recent al cancelarului german Olaf Scholz, a declarat Valtonen la televiziunea germană pe 17 noiembrie. „Cel mai important lucru este să înțelegem că nu trebuie să ne angajăm într-o altă cursă pentru atenția Kremlinului chiar acum”, a declarat Valtonen la ARD. „Nu va ajuta dacă liderii statelor europene au apeluri telefonice coordonate sau necoordonate cu Putin”, a adăugat Valtonen, îndemnând la cooperarea Occidentului cu Kievul în această privință.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Varșovia atrage atenția Aliaților că „diplomația telefonică” nu poate opri Armata rusă iar acest lucru s-a mai încercat fără succes. Polonezii atrag atenția că înlocuirea sprijinului pentru Ucraina cu telefoane date la Moscova e o greșeală care ar putea costa scump Europa.
Cinci dintre cele câteva zeci de rachetele lansate recent de nave rusești asupra Ucrainei, sunt rachete de croazieră Kalibr şi pot fi văzute străpungând spaţiul aerian ucrainean, una după alta, într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Materialul video, distribuit de un jurnalist ucrainean, a fost postat în jurul orei 11 a.m. Se presupune că a fost filmat în regiunea Odesa duminică dimineața, când Rusia a lansat împotriva Ucrainei un total de 120 de rachete din mai multe direcții, inclusiv din Marea Neagră.
Polonezii au fost printre principalii donatori europeni ai Ucrainei în materie de tehnică militară, inclusiv în ceea ce privește aviația militară. Ca un amănunt, din discuțiile purtate anul acesta de publicația noastră la Varșovia cu oficiali polonezi, reiese faptul că 80% din tehnica sovietică pe care Polonia o deținea a fost donată sub o formă sau alta Ucrainei.
În atacul său pe scară largă din această dimineață, Rusia a lansat 120 de rachete de mai multe tipuri și 90 de drone asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană, inclusiv avioanele de luptă F-16, care au participat, de asemenea, la respingerea atacului, a distrus peste 140 de ținte aeriene, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, loviturile au provocat daune infrastructurii energetice.
În ciuda apelurilor din partea mai multor politicieni importanți, inclusiv membri ai guvernului de coaliție pe care îl conduce, cancelarul german Olaf Scholz s-a opus în mod constant ideii de a furniza rachetele de croazieră Taurus pe care Ucraina le solicită de aproape doi ani.
În prezent, capacitatea de producție a industriei de apărare a Ucrainei depășește cu mult capacitatea financiară de a achiziționa arme pentru forțele sale armate. Deblocarea exportului de arme și echipamente militare rămâne un subiect disputat la Kiev. Acest lucru ar ajuta companiile să-și realizeze potențialul și, prin intermediul comenzilor venite din partea altor state, să-si diversifice oportunitățile de a-și extinde producția și de a-și îmbunătăți propriile produse.
Purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a explicat cum podul Kerci ajută în acest moment armata ucraineană, deoarece ruşii prefere să desfăşoare aici un număr însemnat de sisteme de apărare aeriană şi nu direct în apropierea altor facilitaţi militare mai importante, cum ar fi depozitele de muniţii şi echipamente militare.