Retehnologizarea/extinderea unei fabrici de muniție de calibru greu ar putea fi completată de realizarea, în parteneriat cu Germania, a unei fabrici de producție de pulberi, arată ministrul economiei Florin Spătaru.
Astfel, Arnaud Rousset, vorbind despre planurile MBDA în România, amintește de Memorandumul semnat de către producătorul de rachete cu Electromecanica și Romarm.
MBDA precizează că Electormecanica Ploiești poate deveni un centru de excelență pentru rachete de tip Mistral, Mica și Exocet. Arnaud Rousset dă exemplul de succes al rachetei Magic 2, operabilă și azi pe aeronavele MiG-21 LanceR.
Exocet, sursă foto: MBDA
„Ne angajăm să oferim în continuare României asistență în îmbunătățirea capacităților sale de apărare, cu scopul comun de a dispune de un sistem de apărare european, complet integrat și relevant. MBDA este gata să coopereze cu industria românească de apărare. De fapt, să continuăm cooperarea. Primul nostru contract a fost semnat în România în 1995 pentru o rachetă concepută în vederea modernizării avioanelor MIG-23 și MIG-21 LanceR. E vorba de celebra rachetă Magic 2 care este operabilă și azi, Electromecanica Ploiești fiind compania responsabilă de întreținerea acesteia. Am avut multe programe în derulare în ultimii 10 ani, în special în zona rachetelor aer-aer cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.
Am muncit foarte mult în ultimii ani, a fost un proces îndelungat care ne-a permis să semnăm un Memorandum cu Romarm și cu Electromecanica Ploiești pentru Mistral, Mica și Exocet. Memorandumul include întreținerea, transferul de tehnologie, și trainingul. Electromecanica Ploiești ar putea fi baza unui centru de excelență pentru aceste trei rachete”, a precizat Arnaud Rousset, în exclusivitate pentru DefenseRomania.
Oficialul MBDA a vorbit și despre viitoarele programe de înzestrare ale României.
„Și, bineînțeles, suntem interesați de programele de înzestrare anunțate de Ministerul Apărării și așteptăm demararea procedurilor oficiale de către autoritățile române. Mă refer aici la programele SHORAD/VSHORAD, MANPADS, C-UAS.
Încă de la începutul discuțiilor despre aceste programe, MBDA a urmat pașii pentru a îndeplini toate cerințele. Pentru programul SHORAD/VSHORAD am propus rachete VL MICA și Mistral. Este important de menționat că, încă de când au debutat discuțiile, cu ani în urmă, MBDA a continuat să modernizeze aceste rachete. Upgrade-uri au fost posibile în special datorită cooperării strânse cu specialiștii români. De asemenea, este important de menționat că Mistral missile Ground Based Air Defence (GBAD) dipune de compatibilitate și interoperabilitate deplină cu sistemele NATO. Prin noua rachetă VL MICA NG s-a îmbunătățit semnificativ raza de acțiune, performanța și costurile iar noua rachetă Mistral 3 aduce o rază de acțiune mai mare, o capacitate îmbunătățită având performanțe de neegalat împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor înarmate. Am propus (n.r. - României), de asemenea, Mistral 3 în programul MANPADS (Man-portable air-defense systems), un sistem portabil de apărare anti-aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, care dispune de sistemul de ultimă generație de tip fire-and-forget”, a conchis oficialul MBDA.
În ceea ce privește pandemia, Arnaud Rousset ne-a precizat că „în ciuda particularităților acestei crize fără precedent, MBDA a reușit să crească în ultimii doi ani. Cifrele vorbesc de la sine. În 2021, MBDA a realizat venituri de 4,2 miliarde de euro, depășind pentru prima dată cifra de 4 miliarde de euro”. El a adăugat că actualele comenzi se ridică la 4.1 miliarde de euro.
„Pe parcursul anului 2021, MBDA a continuat să-și extindă personalul în mod constant, angajând 1.200 noi lucrători în toată Europa, crescând personalul total MBDA la peste 13.000”, a mai precizat acesta.
Arnaud Rousset a amintit câteva programe majore în care MBDA e implicat, precum FCAS/W (Future Cruise and Anti-Ship Weapon), program derulat de Franța și Regatul Unit, programul SAMP/T NG, noua generație de sisteme antiaeriene cu rază medie de acțiune dezvoltate de un EUROSAM consorțiu european format din MBDA și Thales, sau programul Aster MLR. Un alt succes major este integrarea rachetelor Meteor și SPEAR pe avioanele de generația a V-a de tip F-35, dar și integrarea sistemelor MICA-NG și Sea Ceptor pe fregatele britanice din clasa Type 31 și distrugătoarele din clasa Type 45. În Italia MBDA e implicată în programul sistemelor anti-navă Teseo și Teseo MKII E. În ceea ce privește exportul s-a semnat un contract major cu Grecia la începutul acestui an, există contracte privind armamentul pentru Rafale (Mica, Meteor, Exocet), dar și integrare de armament pe sisteme navale în Brazilia, Canada, Egipt și încă o țară pe care oficialul MBDA nu a dezvăluit-o.
MBDA subliniază că rămâne un jucător care pune un accent important pe Europa, iar cea mai bună dovadă în acest sens e că a deschis un birou permanent la Bruxelles pentru a fi mai aproape de instituțiile Uniunii Europene și NATO, în vederea încurajării cooperării în industria de apărare europeană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Retehnologizarea/extinderea unei fabrici de muniție de calibru greu ar putea fi completată de realizarea, în parteneriat cu Germania, a unei fabrici de producție de pulberi, arată ministrul economiei Florin Spătaru.
Forțele Navale ale SUA au decis să facă prima mutare în proiectul dronelor de luptă colaborative. Vor fi testate aeronave invizibile fără pilot, care colaborează între ele, pentru a îndeplini misiuni de luptă, inclusiv suprimarea apărării antiaeriene inamice - una dintre cele mai dificile.
Ministerul Apărării din Polonia, care în 2022 s-a remarcat prin investiții majore în noi programe militare de înzestrare, peste 8,5 miliarde de dolari vor fi cheltuite numai pentru tancuri, a decis să înceapă anul 2023 cu semnarea unui nou contract pentru Armata poloneză. Ministerul polonez al Apărării și Agenția Poloneză pentru Armament au început anul prin semnarea unui contract pentru aproape 70.000 de carabine Grot C16 FB-A2, calibrul 5,56x45 mm, fabricate de întreprinderea ''Broni Lucznik''.
Rheinmetall, producătorul vehiculului german de luptă pentru infanterie Puma, a anunțat că aproape toate echipamentele care s-au stricat în timpul exercițiului de luna trecută au fost reparate.
O fabrică din România ar putea produce muniție de artilerie de 152 și 155 mm.
Rezultatele testului au fost anunțate de Ismail Demir, subsecretarul industriei de apărare. Racheta a fost lansată vertical și a lovit o țintă aflată la peste 100 km distanță.
NATO trebuie să crească producţia de arme în contextul în care războiul din Ucraina se prelungeşte, iar nevoia Kievului de materiale militare sporeşte, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu difuzat duminică, relatează luni DPA.
Compania General Dynamics Land Systems (GDLS) a început în noiembrie 2022 asamblarea primului tanc uşor pentru armata americană, dezvoltat ca parte a programului Mobile Protected Firepower (MPF). In vara anului terecut, Armata SUA a anunțat că GDLS a câștigat competiția pentru programul Mobile Protected Firepower și i s-a atribuit un contract în valoare de 1,14 miliarde USD pentru a produce primele 96 de tancuri uşoare Griffin II.
Franța a livrat Ucrainei 18 obuziere autopropulsate Caesar. Multe dintre acestea sunt serios avariate, iar motivul este deja cunoscut - focuri intense de artilerie. Acest lucru duce la uzura tunului de 155mm, a precizat cotidianul francez Le Figaro, la 28 decembrie 2022.
Comitetul de promovare a proiectelor de apărare din Coreea de Sud a aprobat miercuri programe majore destinate îmbunătățirii capacității de luptă a avioanelor F-15K și pentru importul de aeronave de realimentare, cu scopul de a contracara amenințările nord-coreene în creștere.
Biroul Programului Comun F-35 și Lockheed Martin au încheiat un contract privind producția și livrarea a până la 398 de aeronave F-35, pentru 30 de miliarde de dolari, care au ca beneficiari SUA, state aliate și state partenere, aparate care vor face parte din Loturile 15 și 16, cu opțiunea pentru Lotul 17.
Guvernul polonez va prefera finanțarea „din afara pieței” pentru cheltuielile cu apărarea. Aceasta urmează să fie obținută de la băncile guvernamentale de dezvoltare, potrivit publicației Business Insider.
În cele peste 10 luni de invazie rusă asupra Ucrainei, Armata Rusiei a pierdut numeroasă tehnică militară în timp ce unele echipamente militare au fost capturate de ucraineni. Printre echipamentele moderne se numără și mașini de luptă ale infanteriei BMP-3.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, respinge afirmaţiile privind livrarea de arme către Ucraina, precizând că la instituţia pe care o conduce nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produse în România.
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă care trebuie să continue succesul pe care dronele Bayraktar TB-2 și ANKA l-au dobândit în domeniul avioanelor de luptă fără pilot. În acest context, s-a dezvăluit că, pe lângă Bayraktar KIZILELMA, dezvoltat de compania Baykar, care a finalizat recent primul său zbor, Turkish Aerospace Industries (TAI) lucrează, de asemenea, la un avion de luptă fără pilot numit ANKA-3.
Ministerul lituanian al Apărării a anunțat, la 22 decembrie 2022, că a semnat un acord cu Statele Unite pentru achiziționarea de drone kamikaze Switchblade 300 și Switchblade 600, proiectate și fabricate de compania americană AeroVironment. Valoarea contractului se ridică la aproximativ 45 de milioane de euro.
U.S. Marine Corps este cu un pas mai aproape de înlocuirea vechilor sale vehicule blindate ușoare, deoarece toate prototipurile noului vehicul militar de recunoaştere, dezvoltate în cadrul programului militar ARV (Advanced Reconnaissance Vehicle), sunt acum în custodia pușcașilor marini. Oficial, două companii concurează pentru a construi viitorul vehicul de recunoaştere, care va înlocui vechile LAV-uri din anii 1980. U.S. Marine Corps intenţionează să renunţe la toate vehicule LAV-25 până la începutul lui 2030.
Cel mai important producător de arme din Cehia, compania de armament Colt CZ, a încheiat un acord cu compania de stat maghiară N7 Holding Ltd. În cadrul acestui acord, care pune bazele unei colaborări pe termen lung, cele două companii intenţionează să înființeze împreună compania Colt CZ Ungaria. Scopul cooperării este înființarea unei fabrici de arme de calibru mic în Ungaria, care va furniza echipamente pentru Forțele Armate Ungare.
O amplă delegație politică a României a efectuat în aceste zile o vizită în Coreea de Sud, unde s-a discutat despre achiziția de armament, dar și despre industria română de apărare. Obuzierele de 155 mm sud-coreene K9 Thunder au fost și ele pe agenda decidenților politici români.
Pe 20 decembrie, Comitetul executiv al industriilor de apărare din Turcia a anunțat, în cadrul unei întâlniri, începerea producției în masă a sistemelor "SIPER", "HISAR" și "SUNGUR” destinate întăririi apărării antiaeriene a țării.
Republica Cehă, Suedia și BAE Systems au semnat un Memorandum de înțelegere care oferă un cadru neangajant pentru negocierea unui acord de livrare a vehiculelor de luptă pentru infanterie CV90 Forțelor Armate ale Republicii Cehe. Negocierile contractului vor avea loc în prima jumătate a anului 2023.
După ce săptămână trecut au apărut informaţii că noile blindate Puma au o serie de probleme tehnice care le împiedică să intre în serviciul operaţional al Bundeswehr-ului (armata germană), în publicația britanică The Times au apărut informaţii, care fac referire la un raport al Ministerului german al Apărării, ca 73 dintre cele 105 obuziere autopropulsate PzH 2000 era în stare de funcţionare, dar numai 50% sunt pregătire pentru luptă. Cu alte cuvinte, toată puterea de foc a artileriei armatei germane stă în baza a 36 de obuziere autopropulsate PzH 2000.
Bulgaria a exportat arme în valoare de aproximativ 2,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-august 2022 către peste 50 de ţări din întreaga lume, a declarat ministrul economiei şi industriei bulgar Nikola Stoianov, informează miercuri Novinite.com.
MApN, prin Romtehnica, și Elbit Systems au semnat ieri contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
Albania a semnat, marți, un acord pentru achiziționarea unei flote de avioane militare fără pilot de la compania turcă "Bayraktar".
Corporația întrunită constructoare de avioane (OAK) din Rusia, parte a corporației de stat Rostec, a anunțat, pe 19.12.2022, că încă un bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor.
Într-un final, după ce o primă licitație a fost anulată, MApN a semnat contractul cu gigantul israelian Elbit Systems pentru furnizarea de drone Watchkeeper X.
Compania spaniolă de apărare Tess Defense va livra marți, 20 decembrie, primele șapte vehicule de luptă Dragon 8×8 către Forţele Armate Spaniole, ca parte a programului militar de înzestrare ''Fuerza 35'', derulat de Ministerul spanilor al Apărării. Prima fază a programului ''Fuerza 35'' presupune livrarea a 348 de vehicule de luptă VCR Dragon 8X8 în următorii cinci ani.
Ministerul ceh al Apărării negociază livrarea sistemelor de apărare antiaeriană Rafael Spyder LR de producție israeliană. Anul trecut, în octombrie, Republica Cehă a semnat un contract cu compania israeliană Rafael pentru achiziționarea a patru baterii de sisteme de apărare antiaeriană Spyder LR.
Germania a promis luni Slovaciei sistemul Mantis care îi va consolida apărarea antiaeriană, a făcut cunoscut ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, citat de AFP.
SUA vor oferi Ucrainei proiectile ghidate prin GPS cu rază lungă de acțiune.
China a declarat vineri că un 'dirijabil' care zboară deasupra Statelor Unite este pentru cercetări civile meteorologice şi alte scopuri ştiinţifice.
Beijingul şi-a exprimat regretul pentru faptul că acesta a deviat de la traiectorie, pătrunzând în spaţiul aerian american, transmite Reuters.
Ucrainenii au reușit să distrugă una din „mândriile” industriei ruse de apărare, sistemul de apărare aeriană Tor-M2DTl, în versiunea pentru zona arctică. Prezent la postul Digi 24, generalul (r.) Dan Grecu a explicat lovitura aplicată de un proiectil ghidat Excalibur.
Vineri, 3 februarie, la Kiev are loc un important summit Ucraina-UE.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare industrială dintre Compania Națională Romarm S.A. și Hanhwa Aerospace în vederea producției în România a unor sisteme militare terestre, a pulberilor și explozibilor.
Sistemele de rachete antiaeriene SAMP/T ar trebui să fie desfășurate pe linia frontului din Ucraina în următoarele două luni, a declarat de ministrul italian de externe Antonio Tajani în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune italian Rai.
Opozantul şi fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, aflat în prezent în spital în timp ce execută o pedeapsă cu închisoarea, "riscă să moară" din cauza unei grave pierderi în greutate, au alertat vineri medicii şi avocaţii săi, citaţi de AFP și Agerpres
Norvegia va cumpara 54 de tancuri noi Leopard 2A7 fabricate în Germania pentru armata sa de la consortiul german de aparare KraussMaffei Wegmann (KMW), cu posibilitatea de a achiziţiona alte 18 tancuri ulterior, a anunţat guvernul de la Oslo.
Președintele rus Vladimir Putin a supraestimat probabil din nou forța armatei ruse, motiv pentru care marea sa ofensivă în estul Ucrainei se va încheia prematur, în timpul sezonului ploios de primăvară, și nu va fi eficientă, consideră analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW).
Rishi Sunak, prim-ministrul Regatului Unit, nu a exclus posibilitatea furnizării de avioane de luptă Ucrainei, chiar dacă a declarat că pregătirea pentru operarea acestora ar putea dura luni, dacă nu ani.
Pe 02.02.2023, portalul pro-Kremlin Topwar.ru a semnalat faptul că, potrivit unei hărți postate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, noile „teritorii” rusești au devenit parte a Regiunii Militare Sud. Astfel, ca și în cazul Crimeei în 2014, așa-zisele Republici Populare Donețk și Lugansk, precum și Regiunile Zaporojie și Herson au fost incluse în Regiunea Militară Sud.
Doar unul din trei germani are încredere în Bundeswehr, armata ţării, relevă un studiu citat vineri de DPA. Există preocupări majore mai ales în ce priveşte echipamentele armatei, potrivit sondajului realizat de Infratest Dimap pentru postul public ARD.
Guvernul german a aprobat livrarea de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile sale industriale şi este în discuţii pentru a răscumpăra 15 sisteme antiaeriene Gepard din Qatar pentru a le trimite Kievului, a informat vineri ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de Reuters.
Militarii ucraineni au ajuns la baza militară Fort Sill din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și se pare că pregătirea pe sistemul Patriot decurge mai repede decât se credea.
Ucraina este gata să garanteze că rachetele cu rază lungă de acțiune nu vor ataca teritoriul Rusiei - Forțele Armate spun că au suficiente ținte în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei.
România va trimite piloți la pregătire în Portugalia, în așteptarea celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia.
Generalul (r.) Cristian Barbu, fost rector al Academiei Tehnice Militare, a explicat de ce rachetele GLSDB vor deveni un adevărat coșmar pentru trupele ruse din Ucraina.
Statele Unite și Filipine au anunțat joi o extindere a parteneriatului dintre cele două state, concretizat prin creșterea prezenței militare a SUA în arhipelagul din Asia de Sud-Est.
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit României pentru sprijinul consecvent acordat Republicii Moldova, în cadrul unei întâlniri, joi, cu ambasadorul român Cristian-Leon Ţurcanu, transmite Agepres, care citează Radio Chişinău.
Încă din primele luni ale invaziei ruse din Ucraina au circulat informații privind așa-numitele ”detașamente de blocare”, formate în special din cecenii lui Kadîrov, care aveau ca scop împiedicarea militarilor ruși să fugă de pe front.
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat joi că ambasadorul Statelor Unite la Budapesta - ca, de altfel, orice alt ambasador - nu are de ce să se amestece în afacerile interne ale Ungariei, transmite agenția națională Agerpres, care citează agenția maghiară MTI.
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de rachete cu rază lungă de acţiune Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon, informează Reuters şi AFP.
Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski vorbește deschis despre lovirea României și a Poloniei în cazul în care avioane de luptă donate Ucrainei vor folosi arodromurile din aceste state pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.
Uniunea Europeană dublează numărul de trupe ucrainene pe care intenționează să le antreneze, au declarat miercuri oficialii UE.
Submarinul britanic HMS Vanguard, care este supus unor lucrări de mentenanţa de mai bine de șapte ani, face subiectul un scandal de proporţii la nivelul Ministerului britanic al Apărării, deoarece câteva șuruburi au fost fixate cu .... superglue. Șuruburile nu ar fi unele banale, ci sunt cele care fixează izolația de pe țevile cu lichidul care răcește reactorul nuclear, scrie ziarul The Sun.
Este foarte posibil ca Federația Rusă să apeleze și la ultimii ași din mânecă: "conservele adormite" din structurile de forță ale Ucrainei.
Este puțin probabil ca forțele ucrainene să fie capabile să recucerească Crimeea de la trupele rusești în viitorul apropiat, au declarat patru oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) în fața congresmenilor din cadrul Comisia pentru serviciile armate a Camerei Reprezentanţilor. Acesta evaluare îi va supăra cu siguranță pe oficialii de la Kiev, care consideră că recuperarea peninsulei este unul dintre obiectivele lor principale.
Compania franceză Thales a primit un contract pentru fabricarea a două radare GM200 pentru Ucraina. Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, au participat la ceremonia de semnare. Miniștrii s-au întâlnit la sediul companiei Thales din Limours, situat la sud de Paris. Vizită a inclus un tur al activităților de proiectare, producție și mentenanţa a sistemelor radar pe care compania Thales le dezvolta.
În cadrul unui interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, a declarat, pe 01.02.2023, că Ucraina ar trebui să fie primită în NATO “de îndată ce acest război se va încheia”.
Potrivit informațiilor publicate pe site-ul danez "OLFI" la 1 februarie 2023, Danemarca intenționează să achiziționeze 20 de tancuri Leopard 1A5 scoase din uz, care sunt deţinut de compania germană FFG. Aceste tancuri Leopard 1A5 ar putea fi reparate și repuse în funcțiune și apoi trimise în Ucraina.
Ucraina solicită de la lună la lună sisteme arme tot mai avansate pentru a putea respinge agresiune militară rusă. Acum este vorba de avioane de luptă, cel mai recent element de pe lista de dorințe a Ucrainei sunt avioanele F-16. Decizia SUA și a Germaniei de a furniza tancuri Kievului a reaprins discuțiile privind posibilitatea ca țările occidentale să trimită avioane F-16, despre care oficialii ucraineni au spus că vor contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă. Cu toate acestea, într-o singură săptămână au apărut destul de multe declaraţii contradictorii cu privire la disponibilitatea statelor occidentale de a furniza Ucrainei avioane de luptă.
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a cerut un nou pachet de asistență militară din partea țărilor NATO, deoarece oficialii de la Kiev se așteaptă la o ofensivă a armatei ruse în estul sau sudul Ucrainei.