La data de 06 ianuarie 2020, a sosit în țară sistemul de simulare RT-3 (Reconfigurable Table Top Trainer), produs de către compania Raytheon. Pe acest simulator, militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot.
Începând cu data de 20 ianuarie 2020, un număr de 12 militari au început un program de instruire pentru operarea simulatorului RT-3, anunţă reprezentanţii Forţelor Aeriene Române, printr-un comunicat de presă.
Până la această dată, peste 50 de militari din cadrul Forțelor Aeriene, au absolvit la United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma, o serie de cursuri de operare și mentenanță pentru sistemul Patriot.
În noiembrie 2017, România a trimis o scrisoare de ofertă şi acceptare pentru a deschide calea pentru achiziţionarea sistemului Patriot
Începând cu luna iunie a acestui an, primul sistem Patriot va intra în dotarea Forțelor Aeriene Române, următoarele 3 sisteme urmând a fi livrate până la sfârșitul anului 2022.
Programul major de înzestrare cu sistemele de rachete Patriot prevede achiziţia a şapte astfel de sisteme - patru destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei Statului Major al Forţelor Terestre.
România a contractat deja de la Statele Unite pentru circa 3,9 miliarde de dolari achiziția a șapte baterii Patriot în cea mai recentă configurație hardware-software, la pachet cu câteva sute de interceptori. Prima baterie ar trebui să intre în uz din 2020-2021.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, primul sistem Patriot livrat României va deveni operaţional în 2020 iar sistemele 2, 3 şi 4 - în 2022. În 2022 va fi livrată în România şi o consolă de comandă de cea mai nouă generaţie, ce detectează până la 100 de ţinte, pe o rază de 100 de kilometri. Potrivit reprezentanţilor Raytheon, România va fi una dintre primele ţări ce vor beneficia de o asemenea consolă, după SUA.
Din cele șapte baterii, patru vor fi la Forțele Aeriene și trei vor fi la Forțele Terestre. O baterie are fiecare câte o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate fiecare pe câte un camion, un radar, o unitate de conducere a focului, generatoare și alte echipamente).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News