Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noile lansatoare de rachete termobarice rusești TOS-2 vor fi dislocate pentru prima dată în Regiunea Militară Sud
News
Data publicării:
Sudul Federației Ruse va fi apărat de lansatoare de rachete termobarice pe roți. După cum a informat cotidianul Izvestia, pe 18.11.2020, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, Regiunea Militară Sud va fi prima care va fi dotată cu noile lansatoare grele de rachete termobarice TOS-2 sau Tosochka.

Instalațiile mai mobile și mai precise de pe camioane blindate vor înlocui la trupe modelele din generația anterioară, proiectate pe baza tancurilor. TOS-2 se bazează pe camionul blindat Tornado-U. Prin urmare, noile lansatoare sunt capabile să facă marșuri de mare viteză pe sute și chiar mii de kilometri. De asemenea, pot fi aeropurtate cu ușurință. Potrivit experților militari, trimiterea unor cantități mari din cele mai noi echipamente militare către sud va crea o rezervă rapidă și agilă în regiune.

 

Modernizarea dotării trupelor pe direcția sud

 

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru Izvestia că toate lansatoarele de rachete termobarice TOS-2 din producția nouă vor merge în sudul Rusiei, unde, în trei sau patru ani, vor înlocui complet sistemele TOS-1 Buratino și TOS-1A Solntsepek. În prezent, un batalion dotat cu astfel de vehicule de luptă, face parte din brigada de protecție chimică, biologică și de radiații a Regiunii Militare Sud. De asemenea, în fiecare regiment de protecție chimică, biologică și de radiații din cele trei armate de arme întrunite ale regiunii există câte o companie TOS.

În luna august a acestui an, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a promis că livrarea noilor aruncătoare de flăcări la trupe va începe până la sfârșitul anului 2020. Potrivit acestuia, Tosochka va crește semnificativ capacitățile de luptă ale grupărilor de forțe pe direcțiile strategice. Conform planurilor armatei, până în anul 2025, echipamentele Trupelor de protecție chimică, biologică și de radiații va fi actualizat în proporție de 85%.

Începutul testelor militare ale TOS-2 a fost anunțat după prima lor demonstrație publică din acest an, la Parada Victoriei de la Moscova, pe 24 iunie. Potrivit Ministerului Apărării, acestea au fost testate pentru prima dată la trupe în cadrul exercițiului strategic Caucaz-2020, desfășurat în luna septembrie.

Muniția cu explozie volumetrică sau termobarică, utilizată de sisteme, creează în timpul exploziei o undă de șoc puternică și o zonă de temperatură foarte ridicată. Împotriva fortificațiilor și structurilor infanteriei adăpostite, acestea sunt mai eficiente decât obuzele și rachetele convenționale explozive cu fragmentație.

„Zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud include Marea Neagră, Crimeea, Caucazul și alte teritorii sudice importante. Faptul că Rusia furnizează cele mai noi tipuri de arme către această regiune reprezintă un semnal, inclusiv unul de natură politică, pentru toți cei care încearcă să creeze probleme în această zonă”, a remarcat fostul secretar general adjunct al ONU, Serghei Ordzhonikidze.

„Sudul țării este acum într-o stare de tensiune strategică. În România, americanii construiesc un sistem de apărare antirachetă. Nave de război cu rachete de croazieră la bord intră în Marea Neagră. Există o situație dificilă la granița cu Ucraina, probleme în Caucaz. Nu aș fi surprins dacă în viitor ar apărea amenințări și din partea afgană”, a declarat diplomatul pentru Izvestia.

 

TOS în prima linie

 

Succesorul pe roți al deja cunoscutelor Buratino și Solntsepek a fost produs de societatea NPO Splav, la comanda Ministerului Apărării. Proiectantul acestuia este Biroul Special de Construcții, care face parte din grupul de companii Motovilikhinskiye Zavody. De asemenea, societatea produce și alte lansatoare moderne de tip Smerch, Tornado-G și Tornado-S.

„TOS este un sistem de vârf. Acesta însă trebuie să facă parte din formațiuni de luptă, deoarece raza sa de acțiune este mică. Din această cauză apare și problema protecției. În același timp tancurile au o resursă limitată: motorul are doar 300 de ore. Costul unei baze șenilate este mult mai mare decât cel al unei baze pe roți. Viteza sa maximă este de doar 60 de kilometri pe oră și există restricții privind circulația pe drumurile publice. În secolul trecut, tancurile și echipamentele bazate pe acestea erau o prioritate, deoarece atunci nu exista o rețea rutieră dezvoltată. În urma ploilor, drumurile erau transformate în noroi și, cu excepția vehiculelor cu șenile, nimeni nu putea circula pe ele. Astăzi însă, avem foarte puține drumuri pe care să nu poată circula camioanele Ural. Prin urmare, pentru a reduce costurile și a crește mobilitatea operațională și tactică a echipamentelor noi, a fost ales un șasiu cu roți. Dar, deoarece acest vehicul nu poate fi protejat la fel de fiabil ca în cazul șasiului șenilat, s-a decis creșterea distanței de tragere. Tosochka, în comparație cu sistemele anterioare, are mai puțină putere, dar o bătaie mai mare și o zonă extinsă de distrugere”, a declarat expertul militar Aleksey Khlopotov pentru Izvestia.

Alegerea pentru Tosochka a șasiului pe roți cu trei osii Ural-63706 Tornado-U a necesitat ușurarea mașinii. Astfel, numărul de ghidaje pentru rachete a fost redus de la 24 pentru TOS-1A la 18. Dar, TOS-2 este echipat cu o macara de manipulare, care ajută la reîncărcarea rapidă a proiectilelor, fără ajutorul unei mașini speciale de transport și încărcare.

Primele prototipuri ale sistemelor de lansare de rachete termobarice nu puteau trage decât la 3,5 kilometri, ceea ce le făcea vulnerabile la armele antitanc. Acum Tosochka poate trage la șase kilometri. Este planificat să se dezvolte pentru acesta și noi rachete cu corecție, care vor face instalația și mai precisă și mai mortală.

Tosochka are deja un calculator balistic îmbunătățit și integrat cu sistemele automatizate de conducere a focului artileriei. Acest lucru permite executarea tragerilor fără părăsirea cabinei autovehiculului. Calculele necesare pentru tragere sunt făcute de computer.

 

Valuri în munți

 

Primele sisteme de aruncătoare de flăcări grele pe șasiul tancurilor T-72 din fosta URSS au început să fie dezvoltate încă din anii '70. În următorul deceniu a fost creată muniția termobarică pentru ele, care a crescut radical puterea de foc a instalațiilor. Primele vehicule experimentale au fost întrebuințate în mod activ în războiul din Afganistan, până la retragerea trupelor sovietice de acolo. S-a remarcat faptul că, în munți, acestea s-au dovedit a fi chiar mai mortale decât pe câmpie, datorită multiplicării și a reflecției undelor de șoc ale exploziilor rachetelor.

În mod oficial, primul sistem greu de lansare de rachete termobarice a fost introdus în dotare abia în 1995. La începutul acestui secol, a fost dezvoltată noua sa modificare TOS-1A Solntsepek. A fost folosit tancul T-90 ca bază, iar noua versiune a rachetelor aproape și-a dublat bătaia, până la șase kilometri. Vehiculele modernizate au fost achiziționate de mai multe țări, inclusiv Azerbaidjanul, Kazahstanul și Arabia Saudită.

TOS au fost, de asemenea, utilizate în mod activ în Irak. Armata le-a folosit în timpul luptelor decisive cu gruparea Stat Islamic pentru orașul Mosul. Armata guvernului sirian a folosit instalațiile TOS în luptele pentru orașul Alep și în timpul asaltului asupra fortificațiilor militanților din regiunile muntoase din provincia Latakia.

Citește și: Lansatoarele de rachete termobarice TOS-2 sunt testate de trupele ruse


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Toate drumurile duc la Moscova. Rețeaua Călin Gerogescu, campanie, finanțare, mercenari
Rusia va fi capabilă de un atac la scară largă în maxim 4 ani. Șeful Armatei germane: Prioritate o au armele din Europa, dar va trebui să cumpărăm din SUA
Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife

Ştiri Recomandate

Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră în Ucraina (Foto/Video): Un avion rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
Prioritate pentru Ucraina: Industria ucraineană de apărare a primit ordin să accelereze producția de sisteme balistice
Dincolo de linia frontului: Rusia pregătește un nou tip de agresiune în Ucraina, apelând la războiul informațional și atacuri precise cu drone
Plouă cu bombe de aviație în Ucraina: În luna aprilie, avioanele rusești au lansat asupra teritoriului ucrainean peste 5.000 de bombe ghidate
Campanie masivă de dezinformare, dirijată de Federația Rusă. Sunt folosite inclusiv "clone" care imită site-uri oficiale
Forţele Navale Turce vor să domine militar Marea Mediterană: Obiective asumate, submarine nucleare și intrarea în top 5 puteri navale din lume
În ciuda întârzierilor ajutorului militar occidental, inginerii ucraineni au sprijinit Armata ucraineană: Ruşii au încasat 7000 de atacuri cu diferite tipuri de drone şi arme ucrainene
SUA se pregătesc să ducă aviaţia militară la următorul nivel (Video): Testează deja avioane de vânătoare fără pilot pentru a spori capacitățile F-22 și F-35
Cum se desfăşoară o campanie de recrutare în spionaj pe social media (Video): CIA vrea să intre în casele chinezilor nemulţumiţi de politica Beijingului
Forţele Armate Ucrainene au atacat masiv Crimeea (Foto/Video): Au fost vizate importante baze militare ruseşti şi sisteme de apărare aeriană
Ucraina e dispusă să ajungă la pace, dar nu cu orice cost. Liniile roșii pe care Ucraina le-a trasat și de la care nu va face concesii
Noul SACEUR? Cine e generalul Alexus Grynkewich, fost pilot de F-16 și F-22 cu o bună reputație, susținut de Pentagon pentru cea mai înaltă funcție militară din Europa
Succes în timp record: Cât le-a trebuit francezilor să integreze bombele de mare precizie AASM Hammer pe avioane MiG-29 ucrainene în timp record
Armata rusă vrea un cadou pentru dictator. Rușii au intensificat acțiunile pe direcția Pokrovsk, intenționând, probabil, să captureze poziții importante până pe 9 mai
Europenii învață lecția navelor ruse transformate în „submarine” (Video). Drona franceză Seaquest, copie a Magura 5 ucraineană, a lovit cu succes o barjă
Din cimitirul aviației, direct în Ucraina. De ce au scos SUA avioane din „cimitirul F-16” și le-au transportat în Ucraina
Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
J.D. Vance: În următoarele 100 de zile, SUA vor organiza negocieri directe între părțile implicate în conflictul din Ucraina
Rubio: Există progrese, dar Rusia și Ucraina sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace
Nici nu a primit bine Bulgaria primul avion F-16 că l-a consemnat la sol: A fost identificată la bord o defecțiune a unuia dintre sisteme
Franța susține că „singurul obstacol” în calea păcii în Ucraina e Vladimir Putin
Aeronavele de avertizare timpurie ASC 890, ''ochii din cer'' ai aviaţiei ucrainene: Apărarea aeriană a Ucrainei devine mai robustă, iar avioanele F-16 mai letale pentru ruşi
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
Europenii au înţeles că experienţa ucrainenilor trebuie fructificată: Industria ucraineană se va alătura unui proiect finanțat de UE pentru dezvoltarea de drone
Noul sistem de arme cu microunde Epirus ExDECS, oferit U.S. Marine Corps pentru a lupta eficient cu roiurile de drone
A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina
Franța a luat în serios iniţiativa europeană a autonomiei strategice: A fost prezentat lansator de rachete francez Foudre MLRS ca o alternativă sistemul american HIMARS
pixel