O escadrilă japoneză de F-35B ar putea ajuta la apărarea insulelor Senkaku revendicate de China
Japonia ar putea disloca avioane de luptă F-35B Lightning II în partea de sud a țării, pentru a contribui la apărarea insulelor îndepărtate pe care le revendică China. Astfel, aeronavele cu decolare rapidă și aterizare verticală ar putea fi instalate la Baza Aeriană Nyutabaru din prefectura Miyazaki, după cum a informat Kyodo News, pe 5 aprilie, citând surse guvernamentale.
Într-un interviu telefonic, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Japonia a confirmat agenției americane de știri Stars and Stripes că dislocarea avioanelor este în prezent în discuție, dar nu a fost luată încă nicio decizie. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a cerut să nu-i fie citat numele, aceasta fiind o practică regulată în Japonia.
Cert este că în prezent Japonia este în curs de a achiziționa nu mai puțin de 105 avioane în versiunea F-35A (cu decolare și aterizare clasică) și 42 de avioane în versiunea F-35B care vor opera pe așa-numitele portelicoptere Izumo și Kaga, aflate în curs de modernizare pentru a putea utiliza aceste aeronave.
Avioanele dislocate vor fi operaționale în 2024 și vor spori capacitățile de apărare din insulele Senkaku, administrate de Japonia, dar revendicate și de Taiwan și China, a anunțat Kyodo News. Avioanele vor participa la exerciții alături de F-35B-urile americane de la Baza Aeriană Iwakuni a Marine Corps, din prefectura Yamaguchi.
În timpul unei conversații telefonice purtate în ianuarie cu omologul său japonez, ministrul Apărării Nobuo Kishi, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a susținut că armata americană va răspunde la orice atac asupra insulelor Senkaku.
De asemenea, Kishi s-a întâlnit sâmbătă, 3 aprilie, cu comandantul Forțelor SUA în Japonia, generalul Kevin Schneider și cu comandantul Aripii 35 Luptă Aeriană, colonelul Jesse Friedel la Misawa, pentru a dezbate modalitățile de a face forțele aeriene imprevizibile pentru adversarii potențiali și a sublinia importanța facilității de la Misawa pentru piloții japonezi care se antrenează pe aeronava de generația a cincea.
Comentariul autorului: Referitor la cele două nave japoneze, înscrierea acestora de către armata japoneză în categoria portelicoptere este una controversată. Având o lungime de 248 m, punți de zbor extensibile și hangare mari, Izumo și Kaga sunt cele mai mari nave din Forța de Apărare Maritimă a Japoniei (JMSDF) și sunt considerate de către specialiști portavioane în toată regula, în pofida denumirii oficiale.
Acest lucru, aflat în totală contradicție cu tendințele altor state de a-și prezenta în mod exagerat capabilitățile militare, a fost tratat aproape ca un secret de JMSDF. În cele din urmă, la sfârșitul anului 2018, când Tokyo a confirmat că cele două nave vor fi modificate pentru a opera F-35B, a recunoscut practic și că acestea intră în categoria portavioanelor.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News