Planurile Turciei de a activa sistemul rusesc de apărare aeriană S-400 au fost amânate din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, această amânare nu trebuie înțeleasă ca o schimbare a priorităților militare ale Ankarei, întrucât președintele turc, Recep Tayyip Erdogan și guvernul său, au precizat în repetate rânduri că sistemele S-400 sunt o proritate pentru Turcia vor și fi activate, potrivit Ahval News.
Luni, oficialii turci au declarat că vor amâna punerea în funcţiune a sistemelor ruseşti S-400, programată să aibă loc luna aceasta, precizând că această decizie a fost luată pe fondul apariţiei unor complicaţii generate de pandemia COVID-19. Cu toate acestea, Ankara a dat asigurări că planurile privind punerea în funcţiune a acestor sisteme, dar şi utilizarea lor, rămân neschimbate.
Ca răspuns la aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortagus, a declarat pentru Reuters, că Washingtonul continuă să se opună „cu strictețe" achiziției de sisteme de rachete ruseşti S-400 de către Ankara, amintind, totodată, că potrivit legii americane - cunoscută sub numele Actul de Contracarare a Adversarilor Americii prin Sancțiuni - (CAATSA), statele care cumpără anumite tipuri de armament greu de la Rusia trebuie sancționate.
Citeşte şi: Turcia vrea să cumpere sisteme de rachete Patriot, dar nu va renunţa la S-400
Morgan Ortagus a ţinut să precizeze şi faptul că decizia Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete din Rusia, a creat între Turcia şi Statele Unite, dar mai ales în relaţia cu NATO, un obstacol major.
Deși S-400 rămâne un subiect de dispută, oficialii de la Ankara susținând că rachetele sunt o măsură de apărare necesară, unii analiști sunt de părere că amânarea activării acestor sisteme poate fi începutul unor noi negocieri şi discuţii la nivel diplomatic între Statele Unite și Turcia.
Directorul German Marshall Fund de la Ankara, Ozgur Unluhisarcikli, a declarat, potrivit Al-Monitor, că amânarea punerii în funcţiune a sistemelor S-400 este probabil o încercare a oficialilor turci de a evita impunerea unor sancţiuni economice de către Statele Unite, mai ales că se preconizează apariţia unei unei crize financiare globale, generată de această pandemie.
Ozgur Unluhisarcikli precizează că intenţia Turciei de a amâna temporar activarea acestor sisteme ar putea fi văzută și ca o deschidere pentru discuții bilaterale între Ankara şi Washington.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News