Pe fondul conflictului din Ucraina, Vladimir Putin transformă Rusia într-un stat militarizat: Cheltuielile cu apărarea și securitatea vor reprezenta 40% din bugetul pe 2025
Rusia își va crește cheltuielile pentru apărare cu 25%, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, în timp ce Vladimir Putin promite să-și continue eforturile de război în Ucraina și să-și intensifice și mai mult confruntarea cu Occidentul.
Angajați care lucrează la o fabrică a producătorului rus de rachete Almaz-Antey din Ulyanovsk, Rusia. Sursa foto: Ministerului rus al Apărării.
Cea mai recentă creștere planificată a cheltuielilor va duce bugetul de apărare al Rusiei la un record de 13,5 trilioane de ruble (109 miliarde de lire sterline) în 2025, potrivit documentelor bugetare publicate luni (30 septembrie) pe site-ul parlamentului. Aceasta este cu aproximativ 3 trilioane de ruble mai mult decât a fost rezervat pentru apărare în acest an, când a fost, de asemenea, atins un record pentru perioada anterioară.
Luate împreună, cheltuielile pentru apărare și securitate vor reprezenta 41,5 trilioane de ruble în 2025, adică aproximativ 40% din totalul cheltuielilor guvernamentale ale Rusiei.
Bugetul pentru 2025 sugerează faptul că Putin a îmbrățișat ceea ce economiștii au numit “keynesianism militar”, marcat de o creștere semnificativă a cheltuielilor militare, care a alimentat războiul din Ucraina, a stimulat un boom al cheltuielilor de consum și a dus la creșterea inflației.
,,Această creștere este o confirmare a faptului că economia a trecut pe picior de război și, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând, canalizarea banilor către armată și un sector de apărare umflat va rămâne o prioritate de top”, a scris Bell, o publicație rusă de top specializată în economie.
,,Este clar că cheltuielile pentru armată și securitate vor depăși cheltuielile combinate pentru educație, sănătate, politică socială și economia națională”, a adăugat aceasta.
Potrivit proiectului de buget, cheltuielile sociale sunt de așteptat să scadă cu 16%, de la 7,7 trilioane de ruble în acest an la 6,5 trilioane de ruble anul viitor.
Investițiile masive rusești în armată i-au îngrijorat pe planificatorii de război europeni, care au spus că NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a susține un război pe termen lung. Între timp, Ucraina se confruntă cu incertitudini cu privire la nivelul viitorului sprijin din partea celor mai apropiați aliați ai săi.
Acest lucru a sporit încrederea Moscovei, iar Vladimir Putin s-a lăudat luni că “toate obiectivele stabilite” în ceea ce Rusia numește operațiunea sa militară specială “vor fi atinse”.
Discursurile lui Putin din ultimul an au fost marcate de creșterea încrederii, pe măsură ce trupele ruse avansează în estul Ucrainei.
Recent, el a adoptat o poziție dură, cerând capitularea necondiționată a Ucrainei și “denazificarea Ucrainei, demilitarizarea și adoptarea unui statut neutru”.
Analiștii cred că perspectivele economice pe termen lung pentru Rusia sunt mult mai sumbre decât erau înainte de invazie.
Pivotarea Kremlinului către China și alte piețe, încălcarea sancțiunilor și alte soluții nu pot compensa accesul direct la piețele sau tehnologia occidentală.
Explozia cheltuielilor militare din Rusia a dus la creșterea inflației, forțând banca centrală să crească costurile împrumuturilor, în timp ce țara se luptă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar Moscova continuă să pompeze resurse fiscale și fizice în armată.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News