Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Potrivit TVN24.pl, ministrul Apărării Mariusz Blszczak a anunțat că a trimis o solicitare către SUA pentru achiziția a 500 de lansatoare HIMARS. Anunțul a fost făcut pe o rețea de socializare.
Acesta a subliniat că cele 500 de lansatoare M142 HIMARS vor echipa 80 de batalioane. Mai mult, procesul de achiziție se va face prin integrarea în economia poloneză și cu implicarea industirie de apărare de la Varșovia.
Amintim că acum două zile, fapt semnalat și de DefenseRomania, Polonia, tot prin vocea ministrului Apărării de la Varșovia, a anunțat că a comandat noi sisteme de apărare antiaeriane și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
La începutul anului 2019, Polonia şi Statele Unite au încheiat un contract în valoare de 414 milioane de dolari (365 de milioane de euro) pentru dotarea armatei poloneze cu lansatoare americane de rachete HIMARS.
Polonia plănuise să achiziționeze sistemele fabricate de Lockheed Martin încă din anul 2015, însă planurile sale inițiale de a participa la producția sistemului de rachete în cadrul programului „Homar”, prin intermediul industriei naţionale de armament, s-au dovedit a fi complexe și s-au confruntat cu mai multe piedici în procesul de negociere. Consorțiul industrial polonez în frunte cu Grupul Polonez de Armament (PGZ) urma să preia tehnologia construirii rachetelor, a instalațiilor electronice de conducere a luptei și a focului, dar s-a hotărât ulterior de către ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak ca sistemul de rachete să fie cumpărat de armata poloneză, gata asamblat.
Lockheed Martin furnizează deja de mai mulți ani către US Army și aliaților din NATO sisteme sol-sol cu bătaie mare HIMARS.
Sistemele sunt achiziționate inclusiv de către România, țara noastră fiind de altfel primul stat din Europa de Est care a achiziționat HIMARS.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Potrivit site-ului DefenseNews.com, în timp ce Slovacia se pregătește să achiziționeze noi tancuri de luptă pentru armata sa, vicepremierul și ministrul apărării Robert Kaliňák a anunțat că ministerul său ia în considerare CV90120, un vehicul ușor pe șenile, ca una dintre opțiuni.
Compania americană din industria de apărare Raytheon va începe producția unui sistem Patriot destinat Olandei. Bateria antiaeriană va înlocui Patriotul donat Ucrainei.
Cercetătorii chinezi ar fi dezvoltat o nouă armă de tip „high power microwave” (HPM) cu o putere echivalentă cu energia electromagnetică eliberată de o explozie nucleară. De asemenea, relativ compactă, noua armă s-ar putea dovedi revoluționară pentru operațiunile militare anti-drone și anti-satelit. Arma este încă în curs de dezvoltare și nu a părăsit laboratorul, astfel încât nu a fost încă testată pe teren. Arme precum aceasta pot provoca daune semnificative și chiar distruge componente electronice, ceea ce le face foarte utile pentru operațiunile militare moderne.
Pe 10 ianuarie 2025, un raport al National Armaments Directors, emis în cadrul ,,Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei'', a evidențiat cele mai importante progrese inregistre în ceea ce priveste cooperarea militară internațională. Printre inițiativele cheie se numără un proiect ambițios de coproducție pentru fabricarea a până la 1.000 de rachete Patriot GEM-T în Germania, ce presupune colaborarea Germaniei, Olandei, României și Spaniei. Această inițiativă strategică, determinată de războiul din Ucraina și de tensiunile din Europa de Est, reprezintă un pas crucial în îmbunătățirea capabilităților de apărare aeriană ale statelor membre NATO și în consolidarea autonomiei lor strategice.
Compania suedeză de apărare Saab a dezvoltat o tehnologie pentru integrarea unui grup de drone într-o rețea unică pentru efectuarea de misiuni de luptă in mod autonom. Ministrul Apărării din Suedia, Pal Johnson, a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe, după o întâlnire a miniștrilor apărării NATO la sediul Alianței din Bruxelles. Johnson a menționat că armata suedeză va testa tehnologia de stol de drone, dezvoltată în ultimul an, în timpul exercițiului Arctic Strike.
Programul Next Generation Air Dominance (NGAD) reprezintă una dintre cele mai ambitioase și strategice inițiative pentru viitorul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. Scopul principal al acestui proiect este dezvoltarea unui nou avion de vânătoare de generație a șasea care să înlocuiască avioanele de generație a cincea, cum ar fi F-35 și F-22.
Generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, comandantul șef al armatei iraniene, a anunțat că armata are în prezent o unitate separată care desfășoară misiuni cu drone, indicând posibilitatea formării unei forțe independente dedicate dronelor în viitor, dar această chestiune nu face parte în prezent din planurile pe termen scurt.
România a donat Ucrainei anul trecut un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, o mișcare care a fost la început primită cu scepticism. Dar ea s-a dovedit cartea câștigătoare. De ce? O explică chiar ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.
Forțele Armate Sârbe utilizează o cantitate semnificativă de echipamente și arme de proveniență sovietică și rusă, inclusiv 14 avioane MiG-29 și 30 de tancuri T-72, precum și șase sisteme de apărare aeriană Pantsir. Având în vedere că Serbia nu mai poate conta pe Rusia pentru aprovizionarea cu arme, a fost necesar să caute surse alternative pentru a face rost de componentele necesare mentenanţei, după cum precizează generalul Milan Mojsilović, Șeful Statului Major al Forțelor Armate Sârbe, într-un interviu pentru cotidianul sârb Vecernje Novosti.
Bombardierul stealth american B-21 Raider începe să-și ''întindă aripile'' și deja face furori. Rapoartele confirmă faptul că mai mult de un prototip s-a ridicat la cer pentru teste de zbor riguroase, semnalând faptul că acest avion revoluționar este tot mai aproape de a deveni o mașină de război în toată regula.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat o sesiune de lansare a proiectului COOKSON, care va avea loc pe 22 ianuarie 2025 la Londra. Evenimentul invită partenerii industriali din NATO, Ucraina și țările Five-Eyes (Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă și SUA) să contribuie la dezvoltarea unei drone maritime versatile, rapide și greu detectabile concepută pentru operații cu precădere în Ucraina.
Pe 7 ianuarie 2024, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat o serie de inițiative pentru a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Turciei. Vorbind după prima întâlnire a Cabinetului de Miniștri din 2025, Erdogan a evidențiat unele proiecte strategice care subliniază ambițiile militare ale Turciei
Apariția unor noi avioane de luptă chinezești în ultimele săptămâni – două potențiale bombardiere (unul mare iar celălalt mediu), o aeronavă mai mică de dimensiunile unui avion de vânătoare și o nouă platformă AWACS – nu a influențat deciziile recente ale conducerii actuale a Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) privind programul NGAD sau perspectiva strategică mai largă a serviciului, a spus secretarul USAF, Frank Kendall.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
Elbit Systems Ltd. a obținut un contract în valoare de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru furnizarea către o țară europeană NATO a sistemelor sale multistrat (multi-layered) de luptă împotriva avioanelor fără pilot (Counter Unmanned Aerial Systems - C-UAS). Contractul va fi implementat pe o perioadă de 3 ani, potrivit celor de la Elbit.
Rusia continuă să acumuleze pierderi de vehicule care sunt probabil nesustenabile pe termen mediu, scriu analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului. Capacitatea de producție a Rusiei ar putea să nu țină pasul.
Forțele Navale ale Turciei au început noul an anunțând construirea a trei nave de război bazate pe proiecte interne: un submarin, un portavion și nava principală a foarte așteptatei serie de distrugătoare TF-2000, dedicate misiunilor de apărare antiaeriană.
Un startup estonian a dezvoltat o rachetă în miniatură concepută pentru a contracara dronele care zboară la mică altitudine, pe care intenționează să o testeze în Ucraina luna aceasta, în timp ce atacurile cu drone rusești continuă să provoace haos în întreaga țară sfâșiată de război.
Anul trecut a devenit cel mai dificil pentru sistemul energetic al Ucrainei de la începutul războiului pe scară largă. În 2024, „inamicul a început să bombardeze încă din martie”.
Într-un interviu acordat unei publicații germane, CEO-ul companiei Hensoldt, Oliver Doerre, a detaliat ideile sale despre dezvoltarea armatei germane și viitorul industriei de apărare.
Serbia a finalizat un contract de achiziție de arme în valoare de 335 de milioane de dolari cu compania israeliană de apărare Elbit Systems.
Renumita fabrică de tractoare „Ursus” din Polonia, care după ani de creare a acestui brand s-a confruntat cu falimentul la începutul acestui an, nu se va închide, ci se va lansa într-un nou capitol: producerea de echipamente militare.
Serviciul de presă al concernului Uralvagonzavod din Rusia a anunțat, pe 31.12.2024, închierea pe anul în curs a livrărilor de tancuri T-90M Proryv și T-72B3M către Ministerul Apărării. În mod tradițional, tancurile au fost decorate cu drapelul Rusiei și cu un pom de Anul Nou.
După pierderile record suferite de armata Rusiei în acest an, conducerea de la Moscova a venit cu un nou plan de a atrage populația în rândul forțelor sale armate.
După cum a relatat Military Observer pe 26 decembrie 2024, rapoartele care vin din Rusia sugerează că un tanc american M1A1 Abrams, capturat în timpul conflictului din Ucraina, a fost transportat către oraşul Nijni Tagil. Aici se afla uzina Uralvagonzavod, principala unitate de producție de vehicule blindate pentru armata rusă. Tancul Abrams se alătură unui tanc german Leopard 2A6, capturat anterior în timpul conflictului și livrat la aceeași unitate. Ambele tancuri sunt supuse unei examinări tehnice de către inginerii ruși.
Guvernul Italiei a dat vineri undă verde producătorului turc de drone Baykar să cumpere Piaggio Aerospace, firma aflată din 2018 sub administrarea specială a statului italian, un proces echivalent cu protecția împotriva falimentului, din cauza dificultăților financiare.
În urmă cu câteva zile, Atena a convenit asupra livrării forțelor armate ucrainene a 24 de rachete antiaeriene Sea Sparrow. Acestea sunt rachete care există atât în arsenalul Marinei, cât și al Forțelor Aeriene, și au fost deja considerate inutile din punct de vedere operațional la nivel militar, potrivit unui articol din 27 decembrie al publicației elene Kathimerini.
În cadrul unui interviu acordat jurnalistei Galina Ostapovets în studioul canalului de televiziune Noviny.LIVE, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Andrei Yusov, a declarat, pe 27.12.2024, că Rusia dispune în prezent de o rezervă de aproximativ 1.400 de rachete.
Dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat războiul din Ucraina va fi oprit, grație unui acord în care părțile vor fi făcut concesiile necesare, se pune problema cum vor putea arăta lucrurile după aceea din punct de vedere al asigurării securității Ucrainei pe termen scurt și mediu.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, dacă lui Donald Trump va reuși să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor, el îi va propune liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, un schimb de teritorii – teritoriile ucrainene ocupate în schimbul unor părți din regiunea Kursk, parte aflată sub controlul forțelor ucrainene.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
Uniunea Europeană va oferi fonduri UE de 50 de miliarde de euro (51,6 miliarde de dolari) pentru a susține ambițiile blocului comunitar în materie de inteligență artificială, a declarat marți președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce țările se confruntă cu liderul în tehnologie.
Rusia s-a oferit să producă în India avionul de luptă stealth Su-57 care ar urma să intre și în dotarea Forțelor Aeriene Indiene, a declarat marți un oficial rus și un oficial din India, în timp ce Moscova încearcă să intensifice relațiile de apărare cu New Delhi.
Racheta balistică intercontinentală rusă Sarmat, care trebuia să fie viitorul programului nuclear rus, pare a fi un eșec total. Potrivit canalului de Telegram VChK-OGPU, testele nereușite ale rachetei Sarmat (care este se află doar teoretic în serviciul Forțelor de Rachete ale Armatei Ruse) l-au costat funcția pe șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat comisiei conduse de președintele Comitetului militar al NATO, Giuseppe Cavo Dragone, o instalație subterană secretă de producție de rachete, dezvăluind dezvoltarea și producția sistemelor „Peklo”, racheta ghidată denumită și „rachetă dronă”.
Departamentul american al Apărării și-a reafirmat angajamentul față de programul bombardierului stealth B-21 Raider în cadrul proiectului său de buget pentru anul fiscal 2025, asigurând continuarea fazei de proiectare și dezvoltare și trecerea la producția de serie la scară redusă (Low-Rate Initial Production - LRIP). Bugetul include, de asemenea, fonduri pentru achiziționarea de piese cu termen lung de aprovizionare, un pas esențial în accelerarea producției. Ca bombardier de atac de ultimă generație cu rază lungă de acțiune, B-21 Raider este proiectat să înlocuiască treptat B-1 Lancer și B-2 Spirit, devenind în cele din urmă coloana vertebrală a flotei de bombardiere a Forțelor Aeriene ale SUA.
România dezvoltă relații economice și strategice tot mai strânse cu Asia de Sud-Est, având investiții sud-coreene și japoneze, cooperare militară cu Coreea de Sud și dialog politic cu Japonia.
Curtea Constituţională a constatat, marţi, vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi a stabilit ca Ilie Bolojan, preşedinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni. Mandatul lui Ilie Bolojan începe de la ora 00:00, 12 februarie 2025.
Donald Trump a evocat luni posibilitatea ca Ucraina să devină "rusă într-o zi", declarând că doreşte acces pentru SUA la pământurile rare ucrainene în schimbul ajutorului american pentru Kiev.
Kremlinul a reacționat imediat și spune că "o parte semnificativă" a Ucrainei vrea să fie rusă, iar asta o demonstrează referendumurile din regiunile ucrainene anexate.
Avioanele de luptă franceze Mirage 2000-5F s-au descurcat bine în contracararea dronelor Shahed utilizate de forțele houthi în timpul unei misiuni de patrulare în Yemen, doborând aproximativ 10 drone, potrivit șefului Statului Major al Forțelor Aeriene Franceze, generalul Jerome Bellanger.
Compania L3Harris a introdus noul său software AMORPHOUS, care are o singură interfață pentru utilizator în vederea gestionării simultane a mii de module autonome. Noul software se bazează pe principiul ,,open architecture'' și va permite forțelor armate ale SUA și aliaților lor să controleze simultan diferite tipuri de drone, chiar dacă acestea provin de la producători diferiți. Se precizează că noul software poate controla simultan atât UAV-uri, cât și drone terestre și de suprafață.
Fiica reprezentantului special al președintelui SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg, Megan Mobbs, conduce o fundație care oferă asistență nemilitară Kievului încă de la începutul invaziei ruse pe scară largă. Potrivit unui articol (10 februarie) din Washington Post, al jurnalistului Jim Geraghty , acesta este un „semn încurajator” că Trump nu va lăsa Ucraina fără sprijin. Totodată, el a adăugat că în prezent „nu există garanții că un tată este întotdeauna de acord cu fiica lui și invers”.
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a început ieri, 10 februarie, un turneu diplomatic în Europa, unde va discuta despre războiul ruso-ucrainean. Prima oprire este în Germania, urmată de Belgia și, în final, de Polonia. De asemenea, aceasta este prima participare a noii administrații americane la o reuniune a ,,Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei''.
Italia urmează să desfășoare în Lituania sisteme de rachete de apărare antiaeriană terestre cu rază lungă de acțiune SAMP/T, ca parte a modelului rotativ de apărare antiaeriană al NATO, conform unei declarații publicate de Ministerul lituanian al Apărării (MoD) pe 10 februarie 2025. Această desfășurare, care include exerciții comune cu aliații NATO, urmărește să consolideze capacitățile de descurajare și apărare în regiune, în special în lumina preocupărilor actuale de securitate care decurg din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Europa încearcă să limiteze utilizarea ,,flotei fantomă'' de petroliere a Rusiei în urma unei serii de incidente în Marea Baltică, a relatat Politico la 10 februarie. În decembrie 2024, autoritățile finlandeze au sechestrat nava Eagle S, suspectând-o de sabotaj, amintesc jurnaliștii. „Confiscarea navei, care transporta 100.000 de barili de petrol din Sankt Petersburg, a fost un moment senzațional și pare să marcheze un nou front în războiul ascuns dintre Rusia și Occident”, a scris Politico.
Ucraina spune că, în ultimele săptămâni, a reușit să lovească două facilități unde erau depozitate dronele Shahed și muniția aferentă.
Administrația președintelui american Donald Trump și-a suspendat planul de pace pentru Ucraina pentru a le oferi aliaților NATO un loc la masa negocierilor, scrie The Telegraph.
Su-75 „Checkmate” se află, conform producătorului rus United Aircraft Corporation (UAC), în fazele finale de dezvoltare.
Pe 10 și 11 februarie 2025, Parisul va centrul inteligenței artificiale (IA) în cadrul Summit-ului de acțiune privind IA.
Scopul lui Musk și al Departamentului său de Eficiență Guvernamentală (DOGE), care a concediat mii de lucrători federali în primele săptămâni de existență, este controlul mai facil al instituțiilor prin intermediul inteligenței artificiale.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia, în contextul în care în Parlament a fost demarată procedura de suspendare a sa din funcția de șef al statului, gestul său fiind calificat drept surprinzător de agențiile internaționale de presă, potrivit unei recenzii a celor de la Agerpres.
Olaf Scholz anunţă că elaborează o propunere de creştere a prezenţei NATO pe insula arctică. În același timp, contracandidatul său în alegeri și favoritul pentru postul de cancelar, creștin-democratul Friedrich Merz, propune reducerea serviciilor publice pentru a crește cheltuielile pentru apărare.
Toate condiţiile preşedintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relaţiile cu SUA şi controlul asupra armamentelor, sugerând că Moscova joacă tare cu preşedintele american Donald Trump, comentează Reuters.
De ce ne era teamă, se pare că nu vom scăpa, în condițiile în care Rusia ”implementează” în războiul hibrid purtat împotriva statelor NATO câteva dintre soluțiile testate pe frontul din Ucraina, iar Berlinul resimte deja pe pielea sa modul de operare al rușilor.
Regiunea separatistă Transnistria din estul Republicii Moldova a refuzat ajutorul în valoare de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru depăşirea crizei energetice.
Gazele vor veni din Rusia, prin intermediul unei companii ungare, a anunţat luni premierul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Președintele Klaus Iohannis a susținut luni, 10 februarie, la 14:10, o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Declarația vine în contextul cererii de suspendare a președintelui înaintată de opoziție și care urma să fie depusă marți de plenul Parlamentului. Astfel, Klaus Iohannis şi-a anunţat demisia din funcţie cu data de 12 februarie.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins posibilitatea ca Ucraina să adere la NATO în viitorul apropiat, deoarece Statele Unite au respins propunerea. Acest aspect a fost discutat în timpul unei dezbateri televizate între el și candidatul la funcția de cancelar și liderul CDU/CSU Friedrich Merz, relatează DW.
Rusia și-a îmbunătățit în mod activ UAV-urile și mijloacele de război electronic (EW) pe baza experienței dobândite în războiul împotriva Ucrainei și a utilizat cele mai recente evoluții tehnologice în operațiuni hibride împotriva statelor membre NATO, potrivit ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Propagandiștii ruși au lansat, recent, un videoclip în care arată un drum acoperit efectiv cu plase de protecție care ar rezista atacurilor ucrainene cu UAV-uri. Comandantul unui grup dintr-un batalion de geniu rusesc a vorbit despre plasă antidronă instalată pe câțiva kilometri.