Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport Homeland Security - principalele amenințări la adresa SUA. Rusia, un agent al haosului
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Cunoscutul Sufan Center vorbește despre evaluarea trimestrială pe care Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (Homeland Security) l-a publicat acum câteva zile. 
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Astfel, Homeland a lansat prima sa evaluare asupra amenințărilor teritoriale (HTA) care planează asupra SUA. Raportul publicat evaluează amenințările asupra țării în șapte domenii: activități cibernetice, de influență externă, securitate economică, terorism, organizații criminale transnaționale, imigrație ilegală și dezastre naturale.

Deși cunoscută pentru sobrietatea sa în descrierea amenințărilor reale la adresa SUA, analistului îi este clar că cea mai evidentă parte a raportului, cea care are reale conotații politice este secțiunea privind imigrația ilegală. Deși toată lumea percepe exact modul în care o organizatie sau indivizi cu intenții criminale la adresa SUA pot exploata rotile și mecanismele create de imigrația ilegală, raportul nu oferă niciun detaliu despre amenințarea reprezentată de imigrația ilegală.

 

Problema extremismului

 

Ca atare, criticii de servicu ai raportului s-au grăbit să critice această lipsă de substanță a capitolului, mai ales că există deja un conflict provocat de faptul că exista informații conform cărora, raportul integral a fost întârziat de frica conducătorilor departamentului datorită referințelor la pericolul reprezentant de organizațiile suprematiste albe, care ar fi putut să-l enerveze pe președintele Trump.

Cu toate acestea, raportul Homeland Security, clarifică faptul că reprezentanții extremiști albi reprezintă o amenințare durabilă pentru securitatea națională. HTA face referire la „extremismul violent anti-guvernamental / anti-autoritate”, deși nu reușește să facă referire în mod specific la milițiile armate pe nume, un pericol clar și prezent și o amenințare tot mai mare de terorism intern, evidențiată de complotul recent descoperit privind răpirea  și judecarea de către un grup de supremtiști albi a guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă evidențiază activitățile maligne duse de către Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Capacitățile cibernetice sofisticate ale Rusiei și Chinei reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică a SUA. Operațiunile cibernetice ale Chinei vor continua să se concentreze asupra intereselor comerciale ale SUA, în special pe cele care au legătură cu proiectele de apărare și producția de tehnologie de ultimă generație. De asemenea, în raport, se apreciază că Rusia va continua să se angajeze în campanii de influență străină menite să slăbească  anumite poziții naționale sau internaționale ale Statelor Unite.

 

Rusia, principalul actor și un agent al haosului

 

În special, DHS consideră că Rusia este probabil principalul actor de influență sub acoperire și furnizor de dezinformare în America. Regimul Putin continuă să rămână un agent al haosului, deoarece încearcă să submineze încrederea cetățenilor americani în instituțiile democratice ale SUA.  Astfel se consideră că pandemia de Covid-19 a oferit Federației Ruse posibilitatea de a amplifica această campanie, inoculând ideea că guvernul american nu a făcut față situației de criză medicală.

Raportul dă vina, de asemenea, pe China pentru că a folosit instrumentele de media social pentru a crea narațiuni false despre originile virusului Covid-19.

Într-o măsură mai mică, actorii online iranieni au încercat, de asemenea, să răspândească dezinformarea cu privire la virus și originea lui, învinuind în mod specific Statele Unite pentru crearea și transformarea virusului în armă biologică. Coreea de Nord este menționată doar de trei ori în raport, iar amenințarea sa pentru SUA este reprezentată de activitățile sale infracționale cibernetice.

În cele din urmă, raportul subliniază că Rusia rămâne angajată în utilizarea atât a unui întreg instrumentar ideologic și informational pentru a influența alegătorii americani înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. În timp ce raportul nu spune în mod explicit că Rusia îl susține pe președintele Trump, el indică că „Rusia folosește măsuri de divizare pentru a perturba procesul electoral - inclusiv denigrarea fostului vicepreședinte Biden”. O formula diplomatică pentru a sublinia imixtiunea brutală a Rusiei în procesul de alegeri prezidențial, ca element fundamental de sinteză și stabilitate a democrației americane și instituțiilor sale.

Evaluarea asupra riscurilor la adresa SUA arată în mod clar că cea mai semnificativă amenințare a actorilor non-statali  este reprezentată de ideologia și activiștii supremației albe, care, prin activităților lor din ce în ce mai vizibile și contondente, continuă să vizeze minoritățile rasiale și religioase, cele sexuale, exponenții politicilor multiculturale și activiști sociali de stânga. De altfel raportul conține o diagramă a atacurilor teroriste care au reprezentat o amenințare pentru cetățenii din SUA în perioada 2018-2019.

Conform acestor statistici, rasiștii albi au comis mai multe atacuri și au ucis mai mulți americani decât toate celelalte tipuri de extremiști locali/domestici la un loc. Evaluarea explică faptul că rasiștii albi și grupurile anti-guvernamentale de dreapta au folosit oportunist criza medicală declașată de Covid-19, precum și protestele pașnice ale minorităților rasiale.

 

Organizațiile teroriste continuă să plănuiască atacuri, dar capacitatea lor e limitată

 

În cele din urmă, raportul apreciază că, deși organizațiile teroriste străine continua să plănuiască atacuri la adresa SUA și intereselor sale naționale sau internaționale, capacitatea lor de a face acest lucru rămâne totuși limitată. În schimb, grupuri precum ISIS și Al-Qaeda vor căuta să inspire cetățeni americani și să cultive extremiști violenți în interiorul teritoriul național al SUA.

Abordarea online a acestor grupuri, în special a ISIS, rămâne o preocupare fundamentală, deoarece propaganda urii și dezinformarea pot ajunge în continuare la cetățenii americani prin intermediul rețelelor sociale sau a altor platforme media electronice. Interesant este faptul că evaluarea de risc nominalizează un al treilea element terorist străin și anume organizația Hezbollah libaneză.

Conform evaluării, acest grup poate fi folosit de Iran ca instrument în organizarea unui atac asupra SUA, mai ales în cazul în care relațiile SUA-Iran se vor deteriora și mai mult. Raportul mai arată că organizațiile teroriste străine reprezintă o amenințare semnificativă pentru activele și interesele SUA de peste mări, în diverse alte continente. Din nefericire alături de ISIS și al-Qaeda, precum și mai multe organizații criminale transnaționale, raprotul, de frica reacției lui Donald Trump, nu menționează divizia Atomwaffen, Boogaloo Bois, Proud Boys sau QAnon, mai ales că persoanele asociate cu aceste grupări și mișcări au ucis deja cetățeni mericani, mai ales în timpul tensiunilor rasiale provocate de către asasinarea afroamericanului Floyd.

Raportul în sine exprimă poziția oficială a administrației americane actuale, reiterând atât vechi cât și noi amenințări la adresa securității naționale americane. Se subliniază încă odată, că pentru SUA, doar numele actorilor amenințărilor se schimbă, nu și dinamica complexă a acestora.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Doi militari ai Marinei SUA au fost arestați fiind acuzați că au vândut informații secrete Chinei
Prins între interesele financiare și teama pentru propria existență, oligarhul rus sprijină războiul din Ucraina
Serviciile din R. Moldova se „rup” de Rusia. SIS a denunțat două acorduri de parteneriat cu FSB rus
Șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) susţine că militarii ucraineni vor începe curând eliberarea peninsulei Crimeea
Vicepreședintele comisiei de apărare din Ucraina, vacanță de lux în Maldive. Zelenski îl acuză de trădare, iar SBU a deschis o anchetă
Omul de afaceri ucrainean Evgheni Muraev, dorit de regimul Putin ca posibil preşedinte al Ucrainei după invazie: SBU a strâns mai multe dovezi
Șeful informațiilor ucrainene: Mergem după inamici precum Mossad-ul, avem și surse la Kremlin
Directorul Agenției de Securitate și Informații din Serbia, Aleksandar Vulin, a fost inclus pe lista de sancțiuni a SUA
Reţea de spionaj, destructurată în Republica Moldova: Doi cetăţenii ruşi, sub comanda FSB, identificau şi recrutau cetăţeni moldoveni
Ofensivă intelligence a Turciei pentru a ține Kurdistanul irakian departe de influența Iranului
Într-un gest rar, Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al SRI: Mandatul trebuie să fie limitat. Misiunea mea - îndeplinită
Directorul CIA ar fi efectuat o vizitează discretă în Ucraina: I-a fost prezentat acestuia o strategie de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia
O eroare a spionajului rusesc a făcut ca serviciile de informații lituaniene să confirme că un paşaport găsit în biroul lui Prigojin a fost folosit de o sosie a acestuia
Transferul “pe ascuns” al prizonierilor de război ucraineni din Rusia în Ungaria naște noi tensiuni între Budapesta și Kiev
O întâlnire „secretă” confirmă declinul Rusiei: Blocată în Pacific, China înțelege că se află într-o poziție dificilă și alege dialogul cu SUA
Praga nuanțează declarațiile președintelui ceh Pavel care a declarat că cetățenii ruși din Occident ar trebui monitorizați pe modelul implementat de SUA între 1942 şi 1945
Rusia folosește și ”intermediari” pentru a împiedica Suedia să adere la NATO - Serviciul suedez de Informații Militare
Instalaţia de interceptare ar completa acțiunile Chinei, care are de mult timp o unitate de spionaj în Cuba
Serviciile ucrainene au publicat o conversație interceptată în care rușii recunosc că au distrus barajul Kahovka, dar acțiunea „nu a mers conform planului”
China ar putea construi o bază de spionaj în Cuba (WSJ). Oficialii de la Casa Albă spun că informațiile ”nu sunt exacte"
Rușii pun gând rău telefoanelor Apple. FSB susține că serviciile SUA au penetrat mii de telefoane într-o operațiune de spionaj
Serviciul de informații al Ministerului francez al Apărării își reorganizează activitatea, trecând la o analiză de „360 de grade” a amenințărilor
Ministerului Apărării al Regatului Unit: Războiul din Ucraina a făcut din Rusia o societate paramilitară
Autoritățile de ocupație din Peninsula Crimeea formează noi "armate private": Cine sunt cazacii afiliaţi grupurilor de mercenari ''Tavrida'' şi ''Livadia''?
Anchetatorii germani suspectează un fost soldat ucrainean implicat în exploziile de la Nord Stream: Acesta ar fi folosit un paşaport românesc
Serviciul Militar ucrainean de Informaţii (GUR) susţine acţiunile partizanilor ruşi în regiunea Belgorod: Are loc operațiunea de creare a unei ''zone de securitate''
Asasinarea bloggerul militar rus Maxim Fomin: Rusia a emis un mandat de capturare pe numele unui cetăţean ucrainean
Trei oameni de ştiinţă care lucrau la proiectele rachetelor hipersonice, dezvoltate de industria rusă de apărare, au fost arestaţi pentru înaltă trădare
FBI a dezactivat un software de spionaj cibernetic, pus la punct de FSB
Serviciului ucrainean de Informații Militare (GUR): Fondatorul Wagner Group critică conducerea armatei ruse pentru că se aşteaptă la o viață de după Putin

Ştiri Recomandate

O dronă militară s-ar fi prăbuşit într-o zonă izolată din Insulă Mare a Brăilei (Video): Primele imagini cu craterul format de prăbușirea dronei
Danemarca vinde 24 de avioane F-16 Argentinei. Experții sunt indignați de situație, în timp ce Putin promite să "distrugă" avioanele F-16 ucrainene
Rușii au lovit din nou ținte ucrainene de la Harkov la Lvov. Au fost vizate mai multe obiective energetice de pe întreg teritoriul Ucrainei
Nici vorbă de retragere. SUA au planuri mari cu F-22: Rază de acțiune mai mare la viteze supersonice și noile rachete AIM-260 de ultimă generație
20 de ani de când România a aderat la NATO: Un act istoric prin care țara noastră s-a integrat în familia euro-atlantică
Au intrat și rușii în Marea Roșie. Nave de luptă rusești se îndreaptă spre estul Mediteranei pentru a întări gruparea de acolo aflată la cel mai redus nivel istoric
Rusia amână din nou livrarea sistemelor S-400 către India. Cauza: Operațiunea militară specială de 3 zile se află în cea de-a 764-a zi
Su-35, cel mai promovat avion rus sau Su-27? Cert e că un avion rus „pierde lupta” cu forța gravitațională” (Video). Posibil doborât chiar de ruși
Zelenski: Rusia pregătește o ofensivă și nu suntem pregătiți
Noul ajutor militar pentru Kiev sporește paradoxul nemțesc: Deși a transferat Ucrainei arme cât toată Uniunea Europeană, Berlinul încă se teme de subiectul Taurus
Un C-130 francez a aterizat în premieră la Brașov. Avioane franceze Atlas (transport) și A330 (realimentare aeriană) vor putea fi și ele dislocate aici
Scenariul livrării Ucrainei a unor „F-16 cu armament nuclear” și decolarea avioanelor din România arată că Rusia se teme de F-16
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Rusia culege roadele politicii izolaționiste: Relațiile tensionate cu Moscova au forțat serviciile americane să ofere doar o parte din informațiile privind iminența amenințării teroriste
Ce înseamnă crearea unei „Armate a Niprului” în Ucraina de către Rusia. Îngrijorări privind luarea cu asalt a malului drept după reconfigurarea obiectivelor
Cehia vrea blindate de ultima generaţie: Contractul pentru 76 de tancuri Leopard 2A8 tot mai aproape de a fi parafat
Germania spune că poartă responsabilitatea „războiului și păcii”: Rachetele Taurus pentru Ucraina ar putea declanșa războiul între NATO și Rusia
Eventualul conflict între NATO și Rusia: Britanicii recunosc că sunt nepregătiți, finlandezii sunt gata de luptă, suedezii își avertizează populația
Germania prezintă macheta viitorului avion de luptă de ultimă generație DLR: Este acest proiect un competitor al programului FCAS?
Interviu E.S. Adrian Zuckerman | Previziuni privind războiul din Ucraina pentru 2024 / Poziția României la frontiera de est a NATO
Grecia admite că nu mai poate continua cu atâtea avioane diferite. F-16 Block 30 și Mirage 2000 vor fi vândute pentru a „aerisi” aviația militară
Utilizarea rachetei hipersonice Zircon de către Rusia poate indica o lipsă de alte rachete la nivelul arsenalului și poate reprezenta o provocare pentru forțele armate ucrainene
Declarațiile lui Emmanuel Macron cu privire la posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina au înfuriat oficialii americani
Turcia continuă să exporte explozibili și muniții către Israel, deși critică dur intervenția militară din Fâșia Gaza
A fost lansat la apă un nou submarin din clasa Scorpene construit de francezi în Brazilia. România vizează și ea astfel de submarine
Zelenski spune că nu e nicio justificare rațională pentru a explica de ce Patriot nu acoperă cerul Ucrainei. Apel și pentru F-16
Hamas refuză să elibereze ostaticii până când Israelul nu va retrage trupele din Gaza
Bombele cu planare sunt asul din mâneca Rusiei ce trebuie rapid neutralizat. FAB-3000 ar fi cu adevărat devastatoare pentru Ucraina
Cehia destructurează o rețea pan-europeană de propagandă rusă, care se ocupa cu dinamitarea alegerilor europarlamentare. Urmele duc chiar la ”finul lui Putin”
Franța nu va trimite militari să lupte în Ucraina. Tot ce trebuie să știi după ce în presă au apărut informații că Regimentul 126 Infanterie francez va fi dislocat în Ucraina
Discuții în Coreea despre cooperarea industrială dintre Hanwha și România. Toate drumurile duc la obuzierele K9 Thunder
”Putem face mai mult”. Cehia ridică miza și anunță că ar putea procura 1,5 milioane de obuze pentru Ucraina
pixel