Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport Homeland Security - principalele amenințări la adresa SUA. Rusia, un agent al haosului
13 oct 2020, 15:12
Cunoscutul Sufan Center vorbește despre evaluarea trimestrială pe care Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (Homeland Security) l-a publicat acum câteva zile. 
Sursă foto: US Army Facebook

Astfel, Homeland a lansat prima sa evaluare asupra amenințărilor teritoriale (HTA) care planează asupra SUA. Raportul publicat evaluează amenințările asupra țării în șapte domenii: activități cibernetice, de influență externă, securitate economică, terorism, organizații criminale transnaționale, imigrație ilegală și dezastre naturale.

Deși cunoscută pentru sobrietatea sa în descrierea amenințărilor reale la adresa SUA, analistului îi este clar că cea mai evidentă parte a raportului, cea care are reale conotații politice este secțiunea privind imigrația ilegală. Deși toată lumea percepe exact modul în care o organizatie sau indivizi cu intenții criminale la adresa SUA pot exploata rotile și mecanismele create de imigrația ilegală, raportul nu oferă niciun detaliu despre amenințarea reprezentată de imigrația ilegală.

 

Problema extremismului

 

Ca atare, criticii de servicu ai raportului s-au grăbit să critice această lipsă de substanță a capitolului, mai ales că există deja un conflict provocat de faptul că exista informații conform cărora, raportul integral a fost întârziat de frica conducătorilor departamentului datorită referințelor la pericolul reprezentant de organizațiile suprematiste albe, care ar fi putut să-l enerveze pe președintele Trump.

Cu toate acestea, raportul Homeland Security, clarifică faptul că reprezentanții extremiști albi reprezintă o amenințare durabilă pentru securitatea națională. HTA face referire la „extremismul violent anti-guvernamental / anti-autoritate”, deși nu reușește să facă referire în mod specific la milițiile armate pe nume, un pericol clar și prezent și o amenințare tot mai mare de terorism intern, evidențiată de complotul recent descoperit privind răpirea  și judecarea de către un grup de supremtiști albi a guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă evidențiază activitățile maligne duse de către Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Capacitățile cibernetice sofisticate ale Rusiei și Chinei reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică a SUA. Operațiunile cibernetice ale Chinei vor continua să se concentreze asupra intereselor comerciale ale SUA, în special pe cele care au legătură cu proiectele de apărare și producția de tehnologie de ultimă generație. De asemenea, în raport, se apreciază că Rusia va continua să se angajeze în campanii de influență străină menite să slăbească  anumite poziții naționale sau internaționale ale Statelor Unite.

 

Rusia, principalul actor și un agent al haosului

 

În special, DHS consideră că Rusia este probabil principalul actor de influență sub acoperire și furnizor de dezinformare în America. Regimul Putin continuă să rămână un agent al haosului, deoarece încearcă să submineze încrederea cetățenilor americani în instituțiile democratice ale SUA.  Astfel se consideră că pandemia de Covid-19 a oferit Federației Ruse posibilitatea de a amplifica această campanie, inoculând ideea că guvernul american nu a făcut față situației de criză medicală.

Raportul dă vina, de asemenea, pe China pentru că a folosit instrumentele de media social pentru a crea narațiuni false despre originile virusului Covid-19.

Într-o măsură mai mică, actorii online iranieni au încercat, de asemenea, să răspândească dezinformarea cu privire la virus și originea lui, învinuind în mod specific Statele Unite pentru crearea și transformarea virusului în armă biologică. Coreea de Nord este menționată doar de trei ori în raport, iar amenințarea sa pentru SUA este reprezentată de activitățile sale infracționale cibernetice.

În cele din urmă, raportul subliniază că Rusia rămâne angajată în utilizarea atât a unui întreg instrumentar ideologic și informational pentru a influența alegătorii americani înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. În timp ce raportul nu spune în mod explicit că Rusia îl susține pe președintele Trump, el indică că „Rusia folosește măsuri de divizare pentru a perturba procesul electoral - inclusiv denigrarea fostului vicepreședinte Biden”. O formula diplomatică pentru a sublinia imixtiunea brutală a Rusiei în procesul de alegeri prezidențial, ca element fundamental de sinteză și stabilitate a democrației americane și instituțiilor sale.

Evaluarea asupra riscurilor la adresa SUA arată în mod clar că cea mai semnificativă amenințare a actorilor non-statali  este reprezentată de ideologia și activiștii supremației albe, care, prin activităților lor din ce în ce mai vizibile și contondente, continuă să vizeze minoritățile rasiale și religioase, cele sexuale, exponenții politicilor multiculturale și activiști sociali de stânga. De altfel raportul conține o diagramă a atacurilor teroriste care au reprezentat o amenințare pentru cetățenii din SUA în perioada 2018-2019.

Conform acestor statistici, rasiștii albi au comis mai multe atacuri și au ucis mai mulți americani decât toate celelalte tipuri de extremiști locali/domestici la un loc. Evaluarea explică faptul că rasiștii albi și grupurile anti-guvernamentale de dreapta au folosit oportunist criza medicală declașată de Covid-19, precum și protestele pașnice ale minorităților rasiale.

 

Organizațiile teroriste continuă să plănuiască atacuri, dar capacitatea lor e limitată

 

În cele din urmă, raportul apreciază că, deși organizațiile teroriste străine continua să plănuiască atacuri la adresa SUA și intereselor sale naționale sau internaționale, capacitatea lor de a face acest lucru rămâne totuși limitată. În schimb, grupuri precum ISIS și Al-Qaeda vor căuta să inspire cetățeni americani și să cultive extremiști violenți în interiorul teritoriul național al SUA.

Abordarea online a acestor grupuri, în special a ISIS, rămâne o preocupare fundamentală, deoarece propaganda urii și dezinformarea pot ajunge în continuare la cetățenii americani prin intermediul rețelelor sociale sau a altor platforme media electronice. Interesant este faptul că evaluarea de risc nominalizează un al treilea element terorist străin și anume organizația Hezbollah libaneză.

Conform evaluării, acest grup poate fi folosit de Iran ca instrument în organizarea unui atac asupra SUA, mai ales în cazul în care relațiile SUA-Iran se vor deteriora și mai mult. Raportul mai arată că organizațiile teroriste străine reprezintă o amenințare semnificativă pentru activele și interesele SUA de peste mări, în diverse alte continente. Din nefericire alături de ISIS și al-Qaeda, precum și mai multe organizații criminale transnaționale, raprotul, de frica reacției lui Donald Trump, nu menționează divizia Atomwaffen, Boogaloo Bois, Proud Boys sau QAnon, mai ales că persoanele asociate cu aceste grupări și mișcări au ucis deja cetățeni mericani, mai ales în timpul tensiunilor rasiale provocate de către asasinarea afroamericanului Floyd.

Raportul în sine exprimă poziția oficială a administrației americane actuale, reiterând atât vechi cât și noi amenințări la adresa securității naționale americane. Se subliniază încă odată, că pentru SUA, doar numele actorilor amenințărilor se schimbă, nu și dinamica complexă a acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Spionajul militar ucrainean: Numele a peste 600 de agenţi ruşi ai FSB sunt de astăzi la liber pe internet
Polonia expulzează zeci de „diplomați” ruși, spioni ai serviciilor de informații ruse, identificați de contraspionajul polonez
EXCLUSIV
Noi detalii despre uciderea ucraineanului Denis Kireev. Ce rol a jucat propaganda rusă şi de ce spionajul ucrainean spune că acesta a căzut la datorie
SBU: Trădător depistat în rândul delegaţiei ucrainene care negociază pacea cu Rusia
Serviciile de informaţii occidentale: China a cerut Rusiei să amâne invadarea Ucrainei până după Jocurile Olimpice
Documente militare ruse: Operațiunea de capturare a Ucrainei urma să aibă loc în termen de 15 zile
Serviciile din R. Moldova au blocat Sputnik. Site-ul de propagandă rusă nu mai funcționează nici în România
Şeful spionilor britanici revendică o victorie de intelligence în cazul invadării Ucrainei de către Putin
SUA afirmă: Rusia a întocmit o listă neagră cu ucraineni pe care vrea să-i elimine
Spionajul militar britanic: Rusia continuă să îşi consolideze capacităţile militare la graniţa cu Ucraina
Discuțiile dintre serviciile secrete egiptene și turce sunt afectate de dosarele Libia și Frăția Musulmană
Eduard Hellvig, directorul SRI, invitat în Parlamentul României pentru a discuta criza din Est și situația de la granița Ucrainei
Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a destructurat o rețea de sabotori care opera pentru serviciile speciale ruse
Programul de spionaj Pegasus a crescut cu 200% vânzările la telefoanele 2G în Israel
Serviciile americane au interceptat oficiali din Armata rusă care afirmă că invadarea Ucrainei va fi mult mai dificilă decât crede Putin
Nimic nou pe frontul de est. Rusia vrea să ştim că este la graniţele Ucrainei, dar maschează dislocarea de sisteme Iskander
Spionajul militar ucrainean: Serviciile speciale ruse pregătesc „provocări” împotriva propriilor soldați din Transnistria, pentru a da vina pe Ucraina
Breşă de securitate la nivelul Ministerului polonez al Apărării: Date clasificate despre echipamentele armatei au ajuns la liber pe internet
Toți ochii sunt îndreptați spre Rusia: Operațiuni speciale cu iz de spionaj. Un important cablu submarin de comunicații a fost avariat
Un agent rus, arestat de Serviciul Ucrainean de Securitate (Foto/Video). Planifica atacuri teroriste în portul Odessa
Iranul este în gardă. Teheranul a restructurat Forța Națională de Poliție ajungând astfel la 17 agenții naționale de informații
Analişti ucraineni: În Kazahstan au fost desfăşuraţi militari ruşi care au participat la agresiunea militară împotriva Ucrainei
Din motive de securitate, armata elveţiană le-a interzis militarilor utilizarea serviciilor de mesagerie precum Whatsapp, Signal sau Telegram
Mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova sunt bănuiți că fac parte din Wagner Group
Spionajul militar ucrainean: Până la 800 de ofițeri și generali ruși sunt staţionaţi permanent în Donbas
Parlamentarii din Comisia de control a SRl, vizită de lucru la Iași
Parchetul german cere închisoare pe viață pentru un rus care a asasinat într-un parc din Berlin un opozant cecen al Moscovei
Demonstrație de forță a Mossadului: Serviciul israelian a distrus o centrală nucleară iraniană racolând oameni de știință iranieni
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
FSB susține că a arestat spioni ai serviciilor ucrainene care ar fi plănuit un atac pe teritoriul Rusiei

Ştiri Recomandate

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria: Refuzul Vienei de a primi România în Schengen „periclitează coexistenţa noastră constructivă”
România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului
Sub șocul consumului de muniție, americanii schimbă strategia: Transformarea Ucrainei într-o forță de elită cu eficacitate mai mare
Americanii se arată interesați de Iron Beam: Lockheed Martin și Rafael vor produce un sistem laser și pentru SUA
SUA au decis înlocuitorul legendarelor Black Hawk. Tilrotorul V-280 Valor e „alesul” pentru Forțele Terestre ale SUA
Ungaria se răzbună: Folosește arma veto-ului pentru a bloca pachetul de ajutor pentru Ucraina în 2023
Republica Moldova și Ucraina ar putea construi un nou pod peste Nipru care va lega cele două state
Austria ne închide oficial ușa. Cancelarul austriac Nehammer s-a pronunțat ferm împotriva aderării României la Schengen
”Sunt avioane excelente". Armata Ungariei intenționează să-și completeze flota de Gripen cu încă patru aeronave
Forțele Armate Poloneze au primit primele 24 de obuziere autopropulsate K9 din Coreea de Sud. Compania sud-coreeană Hanwha Defense vrea un centru logistic în Polonia
O nouă zi, o altă bază militară rusă vizată de noi atacuri (Video). Mai multe explozii au avut loc în apropiere de baza aeriană din Kursk
China reacționează după un raport al SUA: Arsenalul nuclear chinez se va tripla până în 2035
Leopard 2 nu se vinde. KMW se plânge că este tras pe sfoară de Rheinmetall, că Scholz face doar promisiuni iar Polonia nu cumpără tancuri germane
Două plicuri cu conţinut suspect, la sediul Ambasadei Ucrainei din Bucureşti. SRI: Plicurile au fost ridicate în vederea expertizării
Atacul asupra aerodromurilor ruseşti Riazan și Engels. Primele imagini cu un bombardier Tu-22M3 serios avariat
Kosovo va solicita înainte de sfârşitul acestui an aderarea la Uniunea Europeană
Momentul în care un sistem antiaerian Gepard, folosit de armata ucraineană, interceptează o rachetă rusă de croazieră (Video)
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei. Răspuns la atacarea aerodromurilor Riazan și Engels sau atac pregătit cu multe zile înainte?
ECOWAS pune pe picioare o forță regională care să intervină împotriva loviturilor de stat și a terorismului
Rușii intră adânc în depozitele de muniții din Războiul Rece: Echipamente din anii 1960 ajung în Ucraina
Zbor inexplicabil până la distrugerea Tu-95 ruse. Are Ucraina drone capabile să lovească la 700 km în interiorul Rusiei?
Revolte violente în Mongolia. Protestatarii au pătruns în clădirea guvernului, iar patru agenți de securitate au fost uciși
O nouă rachetă a căzut în R. Moldova în timpul atacului Rusiei asupra Ucrainei (Foto)
Regimul de la Teheran suspendă poliția moralității, responsabilă cu vânătoarea femeilor fără hijab. Eliminarea patrulelor de îndrumare "nu va schimba nimic"
Noile variante de Piranha V pentru România (Video). Piranha inclusiv cu mortier Cardom Spear de 120 mm urmează să intre în dotarea Armatei
Georgia a anunțat că de la începutul invaziei ruse, 33 de combatanți georgieni au murit pe front luptând pentru Ucraina
Ministerul german al apărării nu este convins de programul F-35. Anticipează întârzieri în derularea achiziției și creșterea costurilor
Charles Michel nu mai e atât de optimist privind aderarea României la Schengen. Aderarea se joacă până în ultima clipă
Presa rusă: Atacul asupra bazei aeriene de la Engels legitimează folosirea armelor nucleare de către Rusia
MAI spune că pe teritoriul României nu există „secții de poliție” ale Chinei pentru monitorizarea cetățenilor chinezi