Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Raport Homeland Security - principalele amenințări la adresa SUA. Rusia, un agent al haosului
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Cunoscutul Sufan Center vorbește despre evaluarea trimestrială pe care Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (Homeland Security) l-a publicat acum câteva zile. 
Sursă foto: US Army Facebook
Sursă foto: US Army Facebook

Astfel, Homeland a lansat prima sa evaluare asupra amenințărilor teritoriale (HTA) care planează asupra SUA. Raportul publicat evaluează amenințările asupra țării în șapte domenii: activități cibernetice, de influență externă, securitate economică, terorism, organizații criminale transnaționale, imigrație ilegală și dezastre naturale.

Deși cunoscută pentru sobrietatea sa în descrierea amenințărilor reale la adresa SUA, analistului îi este clar că cea mai evidentă parte a raportului, cea care are reale conotații politice este secțiunea privind imigrația ilegală. Deși toată lumea percepe exact modul în care o organizatie sau indivizi cu intenții criminale la adresa SUA pot exploata rotile și mecanismele create de imigrația ilegală, raportul nu oferă niciun detaliu despre amenințarea reprezentată de imigrația ilegală.

 

Problema extremismului

 

Ca atare, criticii de servicu ai raportului s-au grăbit să critice această lipsă de substanță a capitolului, mai ales că există deja un conflict provocat de faptul că exista informații conform cărora, raportul integral a fost întârziat de frica conducătorilor departamentului datorită referințelor la pericolul reprezentant de organizațiile suprematiste albe, care ar fi putut să-l enerveze pe președintele Trump.

Cu toate acestea, raportul Homeland Security, clarifică faptul că reprezentanții extremiști albi reprezintă o amenințare durabilă pentru securitatea națională. HTA face referire la „extremismul violent anti-guvernamental / anti-autoritate”, deși nu reușește să facă referire în mod specific la milițiile armate pe nume, un pericol clar și prezent și o amenințare tot mai mare de terorism intern, evidențiată de complotul recent descoperit privind răpirea  și judecarea de către un grup de supremtiști albi a guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer.

Raportul Departamentului pentru Securitate Internă evidențiază activitățile maligne duse de către Rusia, China, Iran și Coreea de Nord.

Capacitățile cibernetice sofisticate ale Rusiei și Chinei reprezintă o amenințare pentru infrastructura critică a SUA. Operațiunile cibernetice ale Chinei vor continua să se concentreze asupra intereselor comerciale ale SUA, în special pe cele care au legătură cu proiectele de apărare și producția de tehnologie de ultimă generație. De asemenea, în raport, se apreciază că Rusia va continua să se angajeze în campanii de influență străină menite să slăbească  anumite poziții naționale sau internaționale ale Statelor Unite.

 

Rusia, principalul actor și un agent al haosului

 

În special, DHS consideră că Rusia este probabil principalul actor de influență sub acoperire și furnizor de dezinformare în America. Regimul Putin continuă să rămână un agent al haosului, deoarece încearcă să submineze încrederea cetățenilor americani în instituțiile democratice ale SUA.  Astfel se consideră că pandemia de Covid-19 a oferit Federației Ruse posibilitatea de a amplifica această campanie, inoculând ideea că guvernul american nu a făcut față situației de criză medicală.

Raportul dă vina, de asemenea, pe China pentru că a folosit instrumentele de media social pentru a crea narațiuni false despre originile virusului Covid-19.

Într-o măsură mai mică, actorii online iranieni au încercat, de asemenea, să răspândească dezinformarea cu privire la virus și originea lui, învinuind în mod specific Statele Unite pentru crearea și transformarea virusului în armă biologică. Coreea de Nord este menționată doar de trei ori în raport, iar amenințarea sa pentru SUA este reprezentată de activitățile sale infracționale cibernetice.

În cele din urmă, raportul subliniază că Rusia rămâne angajată în utilizarea atât a unui întreg instrumentar ideologic și informational pentru a influența alegătorii americani înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. În timp ce raportul nu spune în mod explicit că Rusia îl susține pe președintele Trump, el indică că „Rusia folosește măsuri de divizare pentru a perturba procesul electoral - inclusiv denigrarea fostului vicepreședinte Biden”. O formula diplomatică pentru a sublinia imixtiunea brutală a Rusiei în procesul de alegeri prezidențial, ca element fundamental de sinteză și stabilitate a democrației americane și instituțiilor sale.

Evaluarea asupra riscurilor la adresa SUA arată în mod clar că cea mai semnificativă amenințare a actorilor non-statali  este reprezentată de ideologia și activiștii supremației albe, care, prin activităților lor din ce în ce mai vizibile și contondente, continuă să vizeze minoritățile rasiale și religioase, cele sexuale, exponenții politicilor multiculturale și activiști sociali de stânga. De altfel raportul conține o diagramă a atacurilor teroriste care au reprezentat o amenințare pentru cetățenii din SUA în perioada 2018-2019.

Conform acestor statistici, rasiștii albi au comis mai multe atacuri și au ucis mai mulți americani decât toate celelalte tipuri de extremiști locali/domestici la un loc. Evaluarea explică faptul că rasiștii albi și grupurile anti-guvernamentale de dreapta au folosit oportunist criza medicală declașată de Covid-19, precum și protestele pașnice ale minorităților rasiale.

 

Organizațiile teroriste continuă să plănuiască atacuri, dar capacitatea lor e limitată

 

În cele din urmă, raportul apreciază că, deși organizațiile teroriste străine continua să plănuiască atacuri la adresa SUA și intereselor sale naționale sau internaționale, capacitatea lor de a face acest lucru rămâne totuși limitată. În schimb, grupuri precum ISIS și Al-Qaeda vor căuta să inspire cetățeni americani și să cultive extremiști violenți în interiorul teritoriul național al SUA.

Abordarea online a acestor grupuri, în special a ISIS, rămâne o preocupare fundamentală, deoarece propaganda urii și dezinformarea pot ajunge în continuare la cetățenii americani prin intermediul rețelelor sociale sau a altor platforme media electronice. Interesant este faptul că evaluarea de risc nominalizează un al treilea element terorist străin și anume organizația Hezbollah libaneză.

Conform evaluării, acest grup poate fi folosit de Iran ca instrument în organizarea unui atac asupra SUA, mai ales în cazul în care relațiile SUA-Iran se vor deteriora și mai mult. Raportul mai arată că organizațiile teroriste străine reprezintă o amenințare semnificativă pentru activele și interesele SUA de peste mări, în diverse alte continente. Din nefericire alături de ISIS și al-Qaeda, precum și mai multe organizații criminale transnaționale, raprotul, de frica reacției lui Donald Trump, nu menționează divizia Atomwaffen, Boogaloo Bois, Proud Boys sau QAnon, mai ales că persoanele asociate cu aceste grupări și mișcări au ucis deja cetățeni mericani, mai ales în timpul tensiunilor rasiale provocate de către asasinarea afroamericanului Floyd.

Raportul în sine exprimă poziția oficială a administrației americane actuale, reiterând atât vechi cât și noi amenințări la adresa securității naționale americane. Se subliniază încă odată, că pentru SUA, doar numele actorilor amenințărilor se schimbă, nu și dinamica complexă a acestora.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria
Spionaj la cel mai înalt nivel al NATO. Stoltenberg confirmă expulzarea mai multor diplomați ruși din sediul Alianței
Cum spiona Rusia sub acoperirea Nord Stream. Moscova are acum informații prețioase despre infrastructura critică a nordului Europei
Scandal de spionaj fără precedent în Polonia. Comandantul Eurocorps, din care și România face parte, demis după o anchetă a serviciilor militare de contrainformații
Teheranul cumpără din Rusia baloane de spionaj similare cu cel folosit de China anul trecut
Serviciile americane de informaţii explică de ce sunt false afirmațiile lui Putin despre războiul cu NATO: Vorbim despre fixația sa de a subjuga Ucraina
Raportul serviciilor secrete americane avertizează că Balcanii de Vest se pot confrunta cu conflicte etnice în 2024

Ştiri Recomandate

F-urile României, umăr la umăr cu avioanele Eurofighter ale Aeronautica Militare pentru protejarea graniței NATO
Europa are încă o fabrică de componente F-35. Rheinmetall va produce anual peste 30 de secțiuni centrale de fuzelaj
Putin și Trump au avut o nouă discuție telefonică. Nu vom renunța la obiectivele noastre, i-a spus liderul de la Kremlin lui Trump
O companie din SUA va colabora cu Ucraina pentru producția în comun de drone
Ucrainenii au lichidat al unsprezecelea general rus. Locțiitorul șefului Forțelor Navale a fost ucis de un atac cu rachete
China avertizează UE cu privire la pericolul confruntării: „Nu ar trebui să ne considerăm rivali din cauza diferențelor dintre noi”
Să nu ajungem la voia întâmplări! Marea Britanie și Germania pregătesc un pact de apărare istoric, pe fondul temerilor legate de actuala politică SUA faţă de Europa
Robotul de luptă Type-X al Europei, echipat cu rachete franceze: Ce promite proiectul MARSEUS în contextul implementării autonimie strategice militare europene?
Cu sau fără sisteme ruseşti S-400, Turcia nu trebuie să primească F-35: Care sunt argumentele celor care se opun vânzării de avioane către Ankara
,,Spionul din Marea Baltică’’: Polonia a lansat la apă o navă SIGINT cu care vrea să redeseneze harta securității regionale în fața Rusiei
Grupul de companii românești E-INFRA devine partener strategic al Atlantic Council
„Vreți să mai putem face asta?” Liderii U.S. Air Force folosesc atacul din Iran ca argument care să sublinieze importanța modernizării triadei nucleare
Coreea de Nord este pregătită să trimită aproximativ 25-30.000 de militari în regiunile anexate din Ucraina
Apărarea ucraineană, întinsă la maxim: Cu doar 30% din balistice doborâte, oprirea livrărilor de rachete Patriot deschide cerul Ucrainei pentru Iskander și Kinjal
Decizia SUA de a limita livrările de rachete Patriot către Ucraina, primită cu urale la Moscova. Va accelera sfârșitul războiului, spun rușii
Serviciu militar obligatoriu pentru femei. Danemarca introduce ”loteria” pentru toți cetățenii de peste 18 ani
Apa nu-i ca aerul. Rușii vor un analog pentru ”Sea Baby”, dar succesul Shahed e departe: Dronele navale explodează înainte să ajungă la țintă
Teheranul era pregătit să mineze Strâmtoarea Ormuz după primele atacuri ale Israelului
Parteneriat strategic: ROMARM și Northrop Grumman vor produce în România radarul avansat G/ATOR
Împrumuturi la comun, soluția pentru accelerarea investiţiilor UE în apărare
,,Punem pe primul loc interesele Americii'' - aşa justifică Pentagonul oprirea livrărilor de rachete Patriot către Ucraina
Franța și Germania au dezvoltat un nou concept al viitorului tanc de luptă principal, denumit EMBT Enhanced Main Battle Tank.
EXCLUSIV
România și-a găsit locul în ,,grupul select'' al proiectului MARTE: Cine ne reprezintă pe plan european pentru dezvoltarea unui nou tanc greu?
Statisticile lunii iunie arată că rușii au apăsat pedala de accelerație în Ucraina: Mai mult teritoriu capturat, mai multe mijloace de distrugere folosite
Adaptarea la provocările câmpului de luptă modern: Armata SUA alocă peste 100 de milioane de dolari pentru a face din Abrams un tanc greu de detectat
Rusia predă Indiei încă o fregată Proiect 11356. Fregata ”Amiral Istomin” a fost transformată în ”Tamal”, pentru a putea primi turbinele ucrainene
Polonia își crește de cinci ori producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Sisteme antiaeriene IRIS-T și producție comună de drone. Germania preia frâiele înarmării Ucrainei
Germania, la răscruce. Merz confirmă discuțiile cu Franța privind o „umbrelă nucleară europeană”, dar precizează că e vorba despre o perspectivă îndepărtată
Reconcilierea turco-kurdă, faza a doua: PKK depune armele
Un Su-34 în minus. Bombardierul rusesc s-a prăbușit în timpul unui zbor de antrenament, în regiunea Nijni Novgorod
Trump nu exclude posibilitate ca Musk să fie deportat și îl amenință direct pe miliardar: Am putea pune DOGE pe Elon
"S-a auzit un bâzâit; după 5 minute, explozii". Noile drone ucrainene au lovit la 1.300 de km. Ținta, fabrica Kupol de drone și sisteme antiaeriaene Tor și Osa
pixel