Războiul informațional. George Maior: Prima linie de ripostă e expunerea dezinformării
George Maior, ambasadorul României în SUA, a vorbit în cadrul unui interviu despre războiul informaționa în contextul pandemiei de COVID-19.
În contextul în care pandemia de coronavirus a „înghețat” întreaga planetă, războiul informațional nu doar că a continuat, ci s-a acutizat. SUA și China se află în plin astfel de conflict, în timp ce propaganda rusă și chineză e foarte activă cu privire la ajutoarele pe care le acordă în pandemie.
Ambasadorul României în SUA a acordat un amplu interviu pentru DC News. George Maior este de părere că „prima linie de ripostă” la războiul informațional este expunerea acestor informații prin date reale.
„Riposta la dezinformare e încercarea de a o expune prin informație reală. Aceasta e prima linie de ripostă. Aici sunt multe lucruri de făcut, nu este ușor. Aceste subiecte sunt elemente de discuție și în format bilateral și multilateral.
Fiecare actor statal încearcă să își întărească propriile interese prin orice mijloace. Important e ca dincolo de nivelul existent de informare, dezinformare, propagandă, în relațiile dintre statele aliate să avem încredere și aspecte bazate pe evaluări obiective”, a precizat ambasadorul George Maior.
Războiul informațional SUA, China, Rusia
Rusia a început, dincolo de graniţele sale, să exploateze pandemia şi să transforme toată acesta situaţie critică în avantaje geopolitice. Astfel, Moscova a început prin a-şi construi imaginea de ''bun samaritean'' pe 22 martie când a început expedierea primelor echipamente medicale către Italia, în urma unei discuţii pe care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimiri Putin, a avut-o cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.
Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu e de părere că nici China nu este străină de aceste acțiuni propagandistice, dar joacă un soft power la două capete, o strategie mult mai inteligentă decât cea a Federației Ruse pe care o consideră „de sorginte KGB-istă”.
Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au alertat cu întârziere comunitatea internaţională cu privire la epidemie şi că au ascuns amploarea acesteia. Şi, prin urmare, că sunt responsabile de răspândirea globală a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.
Mai mult, preşedintele Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează acum în mod deschis că Beijingul ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi fost la originea pandemiei. Şeful diplomaţiei americane a declarat că deţine "dovezi imense" care arată că virusul, de origine naturală, provenea dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan, deşi a recunoscut că nu are o "certitudine" în acest sens. Pompeo nu a dezvăluit însă niciuna din aceste dovezi, aşa că această teză, care nu a fost confirmată public de serviciile de informaţii americane, se bazează deocamdată doar pe aceste suspiciuni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News