Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Războiul informațional. George Maior: Prima linie de ripostă e expunerea dezinformării
11 mai, 18:31
George Maior, ambasadorul României în SUA, a vorbit în cadrul unui interviu despre războiul informaționa în contextul pandemiei de COVID-19.

În contextul în care pandemia de coronavirus a „înghețat” întreaga planetă, războiul informațional nu doar că a continuat, ci s-a acutizat. SUA și China se află în plin astfel de conflict, în timp ce propaganda rusă și chineză e foarte activă cu privire la ajutoarele pe care le acordă în pandemie.

Ambasadorul României în SUA a acordat un amplu interviu pentru DC News. George Maior este de părere că „prima linie de ripostă” la războiul informațional este expunerea acestor informații prin date reale.

„Riposta la dezinformare e încercarea de a o expune prin informație reală. Aceasta e prima linie de ripostă. Aici sunt multe lucruri de făcut, nu este ușor. Aceste subiecte sunt elemente de discuție și în format bilateral și multilateral.

Fiecare actor statal încearcă să își întărească propriile interese prin orice mijloace. Important e ca dincolo de nivelul existent de informare, dezinformare, propagandă, în relațiile dintre statele aliate să avem încredere și aspecte bazate pe evaluări obiective”, a precizat ambasadorul George Maior.

 

Războiul informațional SUA, China, Rusia

 

Rusia a început, dincolo de graniţele sale, să exploateze pandemia şi să transforme toată acesta situaţie critică în avantaje geopolitice. Astfel, Moscova a început prin a-şi construi imaginea de ''bun samaritean'' pe 22 martie când a început expedierea primelor echipamente medicale către Italia,  în urma unei discuţii pe care preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimiri Putin, a avut-o cu premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Pe de altă parte, politologul Cristian Pîrvulescu e de părere că nici China nu este străină de aceste acțiuni propagandistice, dar joacă un soft power la două capete, o strategie mult mai inteligentă decât cea a Federației Ruse pe care o consideră „de sorginte KGB-istă”. 

Administraţia Trump acuză autorităţile chineze că au alertat cu întârziere comunitatea internaţională cu privire la epidemie şi că au ascuns amploarea acesteia. Şi, prin urmare, că sunt responsabile de răspândirea globală a noului virus, de moartea a sute de mii de oameni şi de actuala criză economică fără precedent.

Mai mult, preşedintele Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo suspectează acum în mod deschis că Beijingul ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi fost la originea pandemiei. Şeful diplomaţiei americane a declarat că deţine "dovezi imense" care arată că virusul, de origine naturală, provenea dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan, deşi a recunoscut că nu are o "certitudine" în acest sens. Pompeo nu a dezvăluit însă niciuna din aceste dovezi, aşa că această teză, care nu a fost confirmată public de serviciile de informaţii americane, se bazează deocamdată doar pe aceste suspiciuni.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Exercițiu militar fără precedent al SUA, în Marea Neagră
În loc de tancuri T-14 Armata, Forţele Armate Ruse primesc promisiuni
Serbia ar fi comandat un sistem de apărare antiaeriană din China
Când va primi Flota rusă din Marea Neagră primele rachete hipersonice Zircon?
Germania închide ochii la acţiunile militare ale Turciei. Berlinul a aprobat livrări de armament către Ankara
Armata israeliană a deschis focul asupra a patru persoane care îi ameninţau frontiera cu Siria (Video)
Un grup iranian revendică 28 de atacuri cibernetice asupra Israelului
Sursă foto: Indian Navy Facebook
EXCLUSIV
India vrea ca Rusia să se alăture inițiativei Indo-Pacific condusă de SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro