Reprezentanţii companiilor de apărare din Europa: Pentru a nu mai depinde de importuri avem nevoie de comenzi reale, nu de obiective asumate pe hârtie
Industria europeană de apărare solicită mai multe "comenzi ferme, nu doar obiective" asumate pe hartie sub forma unor promisiuni, a raportat Reuters la 30 noiembrie, citând grupul de lobby ASD (European Aerospace, Security, and Defense Industries).
Producția de proiectile de artilerie DM121 de 155 mm. Sursa foto: Rheinmetall.
,,Ucraina a fost un semnal de alarmă pentru industria europeană", a declarat Micael Johannson, vicepreședintele ASD, în marja unei reuniuni a industriei.
Potrivit Reuters, Johannson a declarat că Europa se confruntă cu o adevărată provocare pentru "a relua producția de muniții și sisteme de armament, lucru care nu a mai fost făcut de foarte mult timp".
Acest lucru "necesită un întreg ecosistem", a spus Johannson. Între timp, armele sunt cumpărate din SUA, ceea ce "ar putea fi, pe termen scurt, o decizie bună", dar "nu oferă rentabilitatea investiției pentru contribuabili", a relatat Kyiv Independent.
ASD reprezintă peste 4.000 de entități din 19 țări, inclusiv companii precum BAE Systems și Rheinmetall, care împreună au peste 800.000 de angajați. Membrii săi reprezintă 98% din cifra de afaceri a sectorului în Europa.
De asemenea, trebuie să precizăm că incapacitatea U.E de a accelera producția de armament se află la originea penuriei acute de muniție din Ucraina.
O abordare strategică a industriei de apărare a Uniunii Europene trebuie să analizeze, de asemenea, problema capacităților de apărare ale Ucrainei, pe lângă propriile nevoi. Declarația relevantă a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul Conferinței anuale 2023 a Agenției Europene de Apărare (EDA) de la Bruxelles, transmite Ukrinform.
,,Accent strategic. Reguli mai bune. Utilizare dublă. Și finanțare. Aceștia sunt cei patru piloni principali ai viitoarei noastre strategii. Dar, la final, mai sunt câteva subiecte pe care vreau să le ridic în legătură cu domeniul geografic al activității noastre. O abordare strategică a industriei noastre de apărare trebuie să analizeze, de asemenea, chestiunea capacităților de apărare ale Ucrainei, pe lângă nevoile noastre proprii. Strategia noastră poate fi completă doar dacă ia în considerare și nevoile Ucrainei și capacitatea industrială a Ucrainei", a declarat von der Leyen.
În cuvintele sale, primul pas pentru a realiza acest lucru este implicarea Ucrainei în procesul de consultare a strategiei industriale. Acest lucru ar trebui să conducă la integrarea Ucrainei în unele dintre programele europene de apărare, cu acordul Parlamentului European și al Consiliului, dacă este necesar.
Reuters a relatat că vicepreședintele ASD "nu a putut prezice" când Europa ar putea îndeplini obiectivul U.E de a crește producția de obuze de 155 mm la 1 milion de proiectile pe an pentru Ucraina, stabilit în martie 2023.
Prima etapă a programului presupune rambursarea livrărilor din stocurile proprii ale statelor membre, în timp ce a doua etapă constă în achiziționarea în comun de muniție nouă.
Vestea că este puțin probabil ca Europa să atingă acest obiectiv a apărut în octombrie, când Bloomberg a raportat că U.E a onorat doar 30% din livrările planificate. Bloomberg a relatat apoi, în noiembrie, că U.E nu crede că are șanse să își îndeplinească obiectivul de a livra Ucrainei toate cele 1 milion de proiectile de artilerie promise până în martie.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a confirmat la 13 noiembrie că U.E este în întârziere în ceea ce privește livrarea celor 1 milion de obuze. Kuleba a pus întârzierea pe seama stării precare a industriei europene de apărare.
Oficialul ucrainean a recunoscut că raportul Bloomberg este corect, adăugând că Ucraina "trage multe semnale de alarmă".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News