Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia transformă Crimeea în bază militară cu facilităţi nucleare - ''Cartea Albă'' a Serviciului de Informații Externe din Ucraina
Intelligence
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia mărește în mod constant capacitățile de luptă ale forţelor sale armate, staţionate ilegal în Crimeea ocupată, crește numărul acestora și le înarmează cu noi tipuri de arme şi creează condiții pentru consolidarea potențialului său nuclear în regiune, se precizează în cel mai recent document de planificare strategică al Serviciul de Informații Externe din Ucraina, SZRU.

Pe 24 ianuarie, de ziua aniversară a Serviciului de Informații Externe din Ucraina, SZRU, a fost publicat cel mai recent document de planificare strategică, numit ’’Cartea Albă 2021’’.

Cartea Albă prezintă evaluările pe care SZRU le face asupra celor mai importante amenințări externe de securitate, la adresa statului Ucraina,  în domeniile: politica externă, economic, informațional, dar și în alte domenii. Accentul fiind pus pe sursa acestor amenințări, şi anume Rusia.

Serviciul de Informații Externe din Ucraina precizează că guvernul de la Moscova nu a luat în considerare niciodată dezvoltarea economiei din Crimeea, în ciuda declarațiilor susţinute. Prin creșterea numărului de soldați în peninsulă ocupată și crearea condițiilor pentru consolidarea potențialului său nuclear în zonă, Kremlinul intenționează să facă din Rusia o putere dominantă în Regiunea Mării Negre.

Citeşte şi: Armata ucraineană a avut în 2014 un plan pentru a împiedica anexarea Crimeii, dar acesta nu a fost pus în practică

Rusia a creat în Crimeea o armată puternică, formată din peste 32.500 de oameni, acoperind, astfel, componenta terestră, aeriană și maritimă. Partea rusă creează condiții pentru desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul ocupat temporar din Pensula Crimeea, deoarece de-a lungul timpului a întreprins lucrării de modernizare a infrastructurii nucleare. Potrivit documentului SZRU, interesul Rusiei pentru modernizarea infrastructurii şi facilitaţilor nucleare din Pensula Crimeea, face ca acest lucru să constituie o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

 

Să nu uităm de anul 2015. Rusia declară că este dispusă şi are dreptul să instaleze arme nucleare în Crimeea

 

Pentru a nu lăsa loc de interpretări asupra semnalului de alarmă pe care SZRU îl trage cu privire la demersurile Rusia de a transforma Crimeea într-o bază militară cu facilităţi nucleare, trebuie amintit că, încă din 2015, mai mulţi oficiali ruşi au susţinut că în peninsulă se pot amplasa arme nucleare.

,,Crimeea va sprijini amplasare armelor nucleare pe teritoriul său odată ce o astfel de decizie va fi luată la Moscova. Dacă un astfel de ordin vine de la comandantul nostru șef, îl vom sprijini'', a declarat pentru agenția propagandistică de știri Sputnik, în 2015, preşedintele administrației de ocupație din Crimeea, Serghei Aksionov.

Toto în acelaşi an, un înalt oficial al Ministerului rus de Externe a declarat că Rusia are dreptul să plaseze arme nucleare în Peninsula Crimeea.

„În mod firesc, Rusia are dreptul de a instala arme nucleare în orice regiune de pe teritoriul său, dacă consideră că este necesar. Susținem că avem un astfel de drept, deși Kievul are o opinie diferită în această privință", declara, la momentul respectiv, șeful Departamentului pentru Neproliferare Nucleară și Controlul Armelor, Mikhail Ulianov.

 

Modernizarea infrastructurii militare şi a facilitaţilor nucleare din Crimeea, o ameninţare de securitate tot mai des evocată

 

De amintit ca, în cadrul unei emisiuni difuzate pe 14 noiembrie 2020, secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Serhiy Krivonos, a declarat că “Rusia ar putea avea arme nucleare pe teritoriul Crimeei”.

Krivonos a explicat, la momentul respectiv, că Federația Rusă are un mare potențial pentru depozitarea și desfășurarea armelor nucleare în Crimeea: ,,Încă din perioada sovietică, au existat mai multe facilități care au fost folosite pentru depozitarea armelor nucleare. Una dintre acestea este așa-numita Feodosia-13, acum satul Krasnokamyanka.”

Citeşte şi: General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea

În această localitate, susținea Krivonos, se află o mare bază de depozitare la care s-a lucrat timp de 6 ani, de la începutul anilor 1950, care are aproximativ 30 km de tuneluri de dimensiunea unui metrou și care a aparținut Direcției 12 a Ministerului Apărării al URSS, responsabilă de armamentul nuclear. Ultimele piese de armament din bază au fost retrase la mijlocul anilor '90, iar instalațiile au fost parțial conservate și în mare parte furate.

,,Conform informațiilor noastre, după anexarea Crimeei, Rusia a început să efectueze anumite lucrări la aceste facilități", a precizat Krivonos.

De asemenea, oficialul ucrainean a declarat că o altă bază militară din Crimeea unde ar putea fi staționate armament nuclear este baza navală din Balaklava, utilizată de submarinele rusești.

Conform informațiilor publicate în ’’Cartea Albă 2021’’, aproape toate sistemele de rachete antiaeriene cu capacitate nucleară din perioada sovietică au fost introduse în serviciul forţelor armate din Crimeea. Pe fondul re-echipării în curs a acestor sisteme de rachete sol-aer cu rachete moderne, noi sisteme de rachete au fost puse în funcțiune. 

Astfel de lansatoare acoperă deja cea mai mare parte a Mării Negre. De asemenea, Rusia a desfășurat în Crimeea avioane și nave militară care pot fi echipate cu arme nucleare ( diferite tipuri de rachete n.a).

,,Demersurile Rusiei de a implementa sisteme de apărare aeriană în Crimeea anexată, de a moderniza Flota Rusă de la  Marea Neagră și de a desfășura nave cu rachete de croazieră, cum ar fi Kalibr-NK și Kalibr-PL, demonstrează planurile Moscovei de a-și asigura propriile capacități de control a accesului atât în ​​Marea Neagră, cât și în Mediterana”, se mai precizează în documentul de planificare strategică al SZRU.

Mai mult, planurile Rusiei de a dezvolta și utiliza arme nucleare tactice, inclusiv pe teritoriul ocupat temporar din Crimeea, „permit Kremlinului să crească presiunea asupra comunității internaționale și să domine agresiv teatrele de operațiuni din Marea Neagră, Marea Mediterană şi Europa.

Un astfel de comportament din partea Kremlinului, spune Cartea albă, reprezintă o amenințare nu numai pentru securitatea și interesele naționale ale Ucrainei, ci și pentru cele ale partenerilor strategici ai acesteia.

,,Rusia transformă treptat și cuprinzător Crimeea într-o mare bază militară, luând în considerare toți factorii necesari, inclusiv dimensiunea socială. Structura demografică din peninsulă este modificată. Tătarii din Crimeea, ca parte ‘’’neloială” a populației, sunt fiind împins în mod deliberat spre Ucraina sau Turcia, prin manipularea politicilor de ajutor social, în timp ce armata și familiile lor sunt transformate într-o bază socială a puterii ocupante", relatează SZRU.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

O unitate notorie a agenției ruse de informații militare (GRU) desfășoară atacuri cibernetice împotriva țărilor occidentale
Ce s-a ales de Wagner Group la un an de la moartea lui Evgheni Prigojin? Foștii mercenari fac acum parte din Rosgvardiya și din forțele cecene Akhmat
"Spionaj deosebit de intim", când agenții ruși își mint proprii copii. Detalii despre familia care a fost repatriată în Rusia după schimbul de prizonieri cu SUA
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Serviciile speciale ucrainene plănuiau asasinarea președintelui Putin și ministrului rus al apărării. Planurile au fost dejucate după o convorbire telefonică între miniștrii apărării din Rusia și SUA
”Patria nu te-a uitat”, consemnul Kremlinului pentru toți spionii ruși din Vest. Schimbul de condamnați va amplifica acțiunile de spionaj ale Moscovei?
Discuțiile privind schimbul istoric de prizonieri între Occident și Rusia au durat peste 2 ani: Care a fost cel mai important deţinut pentru Moscova?
Parlamentul R. Moldova, penetrat de ruși? SIS efectuează o investigație privind un caz de spionaj rusesc în forul suprem al Moldovei
O unitate specială a agenției ruse GRU recrutează sabotori în Europa prin intermediul Telegram și TikTok
Serviciile franceze de informații au arestat un rus, bănuit că pregătea acte de „destabilizare” în timpul Jocurilor Olimpice, în colaborare cu o ”putere străină”
Expulzarea diplomatului român din Rusia arată că România respinge tentaculele ruse. Spionajul rus, o caracatiță ce se întinde în Europa
SBU a dejucat o tentativă de lovitură de stat în Ucraina. Un grup subversiv planifica preluarea Radei și schimbarea guvernului
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Investigaţie media: Fostul șef al Marelui Stat Major al Republicii Moldova a lucrat pentru Rusia. România, menţionată ca poartă de intrare a echipamentelor militare destinate Ucrainei
Hibrid, război hibrid. Rusia vrea să sperie Europa prin zeci de operații speciale de sabotaj, atacuri cibernetice, campanii de dezinformare sau spionaj
Un sirian a aruncat cu cocktail Molotov în Ambasada Israelului din România. Brigada antitero a SRI a intervenit într-o fracțiune de secundă
Între epoca de după Războiul Rece și o eră nouă și incertă: CIA vede în războiul din Ucraina o oportunitate uriașă pentru a recruta spioni ruși
Contraspionajul britanic MI5 își schimbă centrul de greutate al activităților principale: Accentul va fi mutat de la teroriștii internaționali către spionii din Rusia și China
După spionaj, Rusia trece la următorul nivel: Serviciile ruse de informații și-au intensificat campania de sabotaj în Europa
O rețea coordonată de FSB-ul rusesc, destructurată de Serviciul ucrainean de Securitate. Președintele Ucrainei urma să fie asasinat într-un atac cu rachete antitanc
Înalt oficial american: Războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, puțin probabil să se încheie în viitorul apropiat
Serviciile secrete britanice indică numele unor înalți oficiali ruși care ar putea fi afectați de arestarea adjunctului ministrului rus al apărării
Cel puțin o treime dintre diplomații ruși din Elveția sunt spioni: Geneva a devenit un adevărat avanpost al spionajului rus
Serviciile de informații din NATO sunt cu ochii pe Serbia pe fondul escaladării tensiunilor cu Kosovo dar și din cauza exercițiului ”Vârtejul 2024”
Vizita unui oficial român din cadrul serviciilor de informaţii la Damasc, anunțată de o televiziune anti Assad, nu este confirmată de presă pro-guvernamentală siriană
Germania arestează doi cetățeni cu dublă cetățenie pentru legături cu serviciile ruse de informaţii: Principala ţintă, o bază militară cu tancuri Abrams pentru ucraineni
Spioni ruși la sediul NATO, atacuri asupra rețelelor de transport din UE, noi detalii despre rețeaua de spionaj din Austria
Spionaj la cel mai înalt nivel al NATO. Stoltenberg confirmă expulzarea mai multor diplomați ruși din sediul Alianței

Ştiri Recomandate

Rusia nu doar că refuză negocierea, dar accelerează mașinăria de război: Aprilie 2022 și iunie 2025, cele mai cumplite luni ale războiului (Raport oficial ONU)
Patriot și rachetele PAC-3 MSE au mai trecut un test critic în SUA. Interceptoarele sunt deja „combat proven” inclusiv împotriva hipersonicelor ruse Kinjal
Apărarea românească, cu ADN de Iron Dome. Ionuț Moșteanu confirmă că Rafael a câștigat licitația și speră „să nu ne încurcăm pe drum” în semnarea contractului
Doi luptători români din grupul Getica, răniți în Ucraina de o dronă FPV rusă folosită de ocupant pe post de mină. Paradoxal viața lor a fost salvată de o greșeală a rușilor
Ursula von der Leyen trece en fanfare de votul de încredere la moțiunea generată de europarlamentarul român Gheorghe Piperea
Scrisoarea generalilor: Mai puține F-35 și anularea programului E-7 Wedgetail pot duce la înfrângerea SUA în următorul război. Demers fără precedent în America
România spune adio AK-47 și dă startul înzestrării cu arme de asalt și mașini de luptă în două programe gigant. Termen ambițios pentru semnarea contractelor
Rutte nu exclude cel mai horror scenariu: Există un risc tot mai mare ca Rusia și China să atace coordonat, rușii Alianța în Europa iar chinezii în Taiwan
Statele membre NATO continuă să monitorizeze submarinul rusesc Novorossiysk aflat acum în partea de vest a Mării Mediterane
Incident rar în Ucraina: Un agent SBU a fost asasinat la Kiev. Serviciu de securitate a confirmat incidentul
Șase țări au primit scrisori de informare de la Trump în care erau anunțate că SUA impun tarife. Printre ele și R. Moldova
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Cine este de vină pentru Războiul din Ucraina? O analiză a deciziilor greșite pe care Statele Unite le-au luat începând cu 1990
Raport: Peste 1.000 de componente occidentale, găsite în avioanele rusești Su-34 și Su-35S. Cum reuşeşte Rusia să ocolească sancţiunile economice?
Un stat membru NATO care a dat Ucrainei toate tancurile sale T-72, și-a format în schimb o armată pregătită pentru secolul XXI
Programul militar ucrainean Neptun, de interes pentru spionajul chinez: Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut doi cetățeni chinezi pentru furt de secrete militare
Producția tancului K2 Black Panther, dedicată exclusiv Poloniei: Compania Hyundai Rotem triplează ritmul pe fondul unui nou contract masiv
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, primește interdicție de intrare în România din ”motive ce țin de siguranța națională”, precizează MAE
Taiwanul începe cele mai mari exerciții militare din istorie. Sistemele HIMARS, utilizate pentru prima dată
Tancuri Leclerc din cadrul Regimentului 1 de vânători al Armatei Franceze / Foto: 7th Army Training Command, flickr
EXCLUSIV
Cea mai mare prezență militară franceză externă e în România: Urmează „testul brigăzii” cu tancuri Leclerc. „Vom demonstra o proiecție de forță întregii lumi”
Test fără precedent: Un avion Rafale și un Mirage 2000 au lansat în premieră rachete MICA IR împotriva unor baloane aflate la 20 de km altitudine
Iranul și-a pierdut încrederea în S-300 rusești și preferă lansatoarele Chinei pentru a-și reconstrui apărarea aeriană distrusă de atacurile Israelului. Nici viitorul Su-35 iraniene nu e sigur
CEDO a condamnat Rusia pentru doborârea zborului MH17. Rusia, în spatele lovirii avionului de linie Boeing 777 al Malaysia Airlines soldat cu 298 de morți
România a preluat de la Bulgaria comanda Grupului naval pentru combaterea minelor în Marea Neagră
SUA „arată pisica” Rusiei printr-o declarație surprinzătoare despre Ucraina și rachete Tomahawk. Strategie de negociere sau Trump chiar și-a pierdut răbdarea?
Ambasadorul Franței în România: Nu suntem aici să atacăm pe nimeni ci să protejăm Alianța. Puterea nucleară a Franței contribuie la descurajare și la securitatea mondială
Soluții ”antiefracție” pentru frontiera cu Rusia: Lituania și Finlanda vor produce zeci de mii de mine antipersonal
Atac al Rusiei cu număr record de drone: Peste 700 de drone, lansate spre vestul Ucrainei, la sute de km de linia frontului. Polonia a ridicat din nou avioane F-16
Dacă aș fi din nou președinte... CNN a lansat o înregistrare audio cu Trump amenințând Rusia și China. ”Aș bombarda Moscova și Beijingul”
O veste nu tocmai bună despre noul portavion USS John F. Kennedy de 13 miliarde de dolari. De ce SUA vor avea doar 10 portavioane în loc de 11 timp de 1 an
Sistem de apărare antiaeriană de tip MANPAD Mistral 3. Photo source: MBDA
EXCLUSIV
Cum au ajuns sistemele Mistral 3 subiect de război politic. Ambasadorul Warnery: Nu e o „afacere” între Franța și România. Prețul e unic pentru toate statele implicate
Netanyahu s-a întâlnit cu Trump la Casa Albă pentru a doua zi la rând
Virajul lui Trump: Președintele SUA reia ajutorul pentru Ucraina, dar pune presiune pe Germania să suporte transferul unor sisteme Patriot
pixel