Saab este un producător de top în domeniul militar, cu o istorie solidă în dezvoltarea de soluții inovatoare pentru lupta la nivel terestru. Compania Saab înțelege rolul esențial pe care îl joacă astăzi combinarea puterii de foc, mobilitatea și ușurința cu care sunt utilizate armele pe câmpul de luptă de către trupele dislocate în teren. Pentru a răspunde tuturor acestor nevoi, compania Saab a dezvoltat sistemul ''Ground Combat'' care presupune echiparea soldaților cu lansatoare de grenade antitanc pentru a avea un succes cât mai mare într-o luptă terestră în mediul urban.
scris de Cristian Soare
DefenseRomania se numără printre publicaţiile care au luat parte la prezentarea portofoliu de produse pe care compania Saab le include în conceptul Ground Combat System.
Se consideră adesea că războiul modern se desfășoară în cinci domenii cheie: în aer, pe uscat, pe mare, în spațiu și în spațiul cibernetic. Termenul "luptă terestră" (n.r. ground-combat) său "război terestru" se referă la luptele care au loc la sol, implicând de obicei forțe terestre precum infanteria, vehiculele de luptă și artileria.
Scopul luptei terestre este de a găsi, angaja și neutraliza inamicul și de a câștiga suprafeţe cât mai mari dintr-un teritoriu. Militarii angajaţi în luptă vor încerca să cucerească elemente cheie de infrastructură critică și poziții tactice, provocând în același timp daune cât mai mari inamicului.
Saab oferă o soluţie la provocările pe care le aduce războiul terestru modern
O componentă-cheie a războiului terestru modern este ceea ce se numeşte ''dismounted close combat'' - un fel de "luptă corp la corp'' în care majoritatea combatanților se deplasează pe jos, mai degrabă decât cu vehicule militare. Astfel de trupe pot proveni din ramuri militare, inclusiv infanterie, forțe pentru operații speciale și pușcași marini.
Lupta ''corp la corp'' poate avea loc pe o varietate de terenuri, de la străzile unor orașe până la zonele rurale. Din ce în ce mai mult, confruntările se desfășoară în medii urbane complexe în care soldații trebuie să fie atenți la pericolele din jur. De asemenea, trupele trebuie să se confrunte adesea cu tancuri echipate cu kituri speciale de protecție care le ajută să se adapteze la lupta în mediile urbane.
Pe măsură ce amenințările la adresa securității globale se schimbă, operațiunile - atât militare, cât și civile - necesită cea mai mare coordonare și sincronizare. Conform companiei Saab, formarea trebuie să ofere același nivel de interoperabilitate. Cu soluțiile Saab pentru simulări, se oferă acces la o gamă largă de competențe.
Saab recunoaște importanța unei integrări fără cusur între diferitele sisteme de luptă terestre. Soluțiile lor sunt concepute pentru a funcționa în mod armonios cu infrastructura militară și sistemele de comandă existente, sporind astfel eficiența operațională generală. Acest lucru permite un răspuns mai coordonat și mai eficient pe câmpul de luptă.
Instruire și asistență:
Saab merge dincolo de simpla furnizare de arme. Oferă solutii complete de instruire pentru a se asigura că soldații pot valorifica toate capacitățile sistemelor lor. În plus, ei oferă asistență continuă prin servicii de întreținere și piese de schimb ușor disponibile, minimizând timpul de nefuncționare și maximizând disponibilitatea operațională.
Ground Combat Indoor Trainer de la Saab este un exemplu excelent de echipament care asigură o pregătire militară extrem de realistă, fiind în același timp rentabil din punct de vedere al costurilor. Dispozitivul funcționează fără a utiliza muniție reală, eliminând cerința de reîncărcare cu muniție și reducând risipa în poligoanele de tragere. Abordarea nu are niciun efect asupra mediului înconjurător, îmbunătățind în același timp abilitățile esenţiale de luptă.
Soldații își pot perfecționa abilitățile de tragere într-un mediu digital, fără a fi supuși limitărilor de spațiu impuse de poligoanele tradiționale. Soluția prezentată de Saab îmbunătățește eficiența instruirii, reducând în același timp provocările logistice şi permite simularea mai multor scenarii de luptă.
Portofoliul de produse al Saab, destinat luptei terestre, echipează soldații cu o gamă completă de armament, oferindu-le posibilitatea de a face față oricărei situații și de a îndeplini obiectivele misiunii. Ofertele companiei includ:
Carl-Gustaf M4: Această armă fără recul de ultimă generație este renumită pentru versatilitatea și puterea sa de foc. Poate ataca o gamă largă de ținte, de la infanterie la vehicule blindate, și este lăudată pentru ușurința cu care poate fi utilizată și adaptabilitatea la diverse medii de luptă.
NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon): Această armă de unică folosință, cu o singură lovitură, oferă capacități antitanc excepționale. Designul său ușor și operarea simplă o fac ideală pentru îndeplinirea misiunilor de luptă în mediul urban.
NLAW, cunoscut și sub numele de Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon (MBT LAW), este un sistem antitanc, format dintr-un lansator de unică folosință preîncărcat cu o singură rachetă ghidată. Racheta poate fi trasă în două moduri distincte, ''direct attack'' și ''top attack'' - modul în care muniția NLAW este setată să se detoneze deasupra unui tanc unde blindajul este de obicei cea mai slabă .
Sistemul NLAW poate lovi cu uşurinţă un tanc aflat la 800 m distanță și poate străpunge blindaje cu o grosime de peste 500 mm, deoarece utilizatorul trebui să ținta timp de 3-5 secunde ţinta fixată, timp în care giroscopul din proiectil măsoară viteza ţintei.
AT4: Această familie de arme anti-tanc și-a câștigat reputația de a fi una dintre cele mai de succes arme de acest tip. Ușoare, portabile și de unică folosință, aceste arme sunt concepute pentru a fi ușor de utilizat și eficiente împotriva vehiculelor blindate inamice.
Saab prioritizează nevoile soldatului modern
Saab se angajează în cercetare și dezvoltare continuă pentru a se asigura că sistemele sale de luptă terestre rămân în fruntea progreselor tehnologice.
Armele proiectate de compania suedeză sunt concepute pentru a fi eficiente în medii diverse, de la câmpuri de luptă deschise la zone urbane aglomerate.
Armele sunt ușor de utilizat și cerințele minime de instruire asigură faptul că soldații pot folosi aceste sisteme în mod eficient și util.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Lockheed Martin a anunțat formarea Astris AI, o filială axată pe facilitarea adoptării soluțiilor de inteligență artificială (AI) în întreaga bază industrială de apărare a SUA și în sectoarele industriale comerciale care au cerințe de siguranță ridicate.
Modernizarea Armatei continuă. România are câteva zeci de programe majore de înzestrare, în diferite stadii de derulare, iar contractul de achiziți a sistemelor antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune este aproape de a fi semnat.
Companiile BAE Systems (Regatul Unit), Leonardo (Italia) și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au anunțat, la 13 decembrie 2024, formarea unei întreprinderi comune pentru Global Combat Air Programme (GCAP). Această colaborare se bazează pe parteneriatul dintre Regatul Unit, Japonia și Italia, stabilit odată cu lansarea programului în decembrie 2022, și reflectă progresele acestora, în contrast cu provocările cu care se confruntă proiectul franco-germano-spaniol Future Combat Air System (FCAS). Joint-venture-ul atribuie o proprietate egală de 33,3% fiecărei companii și are sarcina de a proiecta, dezvolta și livra un avion de luptă de nouă generație până în 2035. Se preconizează că aeronava va rămâne operațională după 2070.
Compania Raytheon, o filială a RTX, a anunțat, la 11 decembrie 2024, o etapă importantă în dezvoltarea senzorului LTAMDS (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor). În timpul unei evaluări operaționale la poligonul White Sands din New Mexico, militarii U.S. Army au utilizat cu succes sistemul radar LTAMDS pentru a ghida interceptoarele Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) astfel încât să neutralizeze niște ținte simulate ale unor rachete de croazieră și balistice. Acest rezultat marchează un pas esențial către desfășurarea acestui sistem radar avansat, dovedind capacitatea sa de a detecta, urmări și ataca o varietate de amenințări.
BAE Systems , Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC) au ajuns la un acord pentru a forma o nouă companie în cadrul unui joint venture pentru Global Combat Air Program (GCAP).
Industria de apărare din Polonia a reușit o performanță notabilă după ce au parafat un contract extern pentru dronele de recunoaștere de tip FlyEye dezvoltate autohton.
Kratos Defence and Security a finalizat recent primul zbor al vehiculului său de luptă fără echipaj (UCAV) stealth Thanatos, în timp ce compania se concentrează pe dezvoltarea unui sistem complet integrat.
Presa ucraineană a relatat, pe 12.12.2024, citând surse anonime și informații de pe rețelele de socializare și din mass-media rusă, că, în timpul unei operațiuni speciale desfășurate în apropiere de Moscova, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării l-a eliminat pe Mihail Shațski, proiectant de rachete și drone rusești folosite în Ucraina.
România a semnat recent contractul pentru achiziția primelor 32 de avioane de luptă de generația 5-a de tip F-35 Lightning II, în ceea ce e cel mai mare contract de înzestrare din istoria țării noastre.
Ucraina a efectuat cu succes teste ale noii sale rachete „Ruta”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. În timpul discursului rostit marți la ceremonia de decernare a Premiului Național Borys Paton 2024, acesta a menționat în treacăt noua armă, pe lângă faptul că a vorbit despre alte realizari recente.
China a anunțat că limitează exportul de componente critice pe care Ucraina le poate folosi la fabricarea dronelor implicate în războiul său împotriva invaziei Rusiei, după cum a informat Bloomberg.
După cu reiese din informaţiile publicate la sfârşitul lunii noiembrie, Franța a inițiat un plan amplu de refacere și extindere a stocurilor sale de rachete, ca parte a unei strategii pe termen lung de consolidare a capacităților de apărare. Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că stocurile de rachete de croazieră SCALP-EG ale Forțelor Aeriene Franceze vor fi reaprovizionate până la sfârşitul anului 2024.
Deteriorarea situației politice din Coreea de Sud afectează relațiile acesteia cu unele țări partenere din Europa. În prezent, este vorba despre Polonia, iar Coreea de Sud este alarmată de faptul că Varșovia nu va semna, cel mai probabil, acordul pentru achiziționarea a 820 de tancuri K2 Black Panther până la sfârșitul anului.
Baza forțelor aeriene americane va fi constituită din aeronavele cu pilot pentru mulți ani de acum înainte, a declarat generalul de brigadă Doug Wiskert, care comandă Aripa 412 de testare de la baza Edwards Air Force din California.
Compania de stat Rosoboronexport din Federația Rusă a anunțat că, pe 09.12.2024, la Șantierul naval din Kaliningrad, Rusia a predat Indiei o fregată Proiect 11356. Ceremonia solemnă de predare a navei s-a desfășurat în prezența ministrului indian al apărării, Rajnath Singh.
Palantir și Anduril, două dintre cele mai dinamice companii americane din domeniul industriei de apărare, semnează un parteneriat pentru diversificarea inteligenței artificiale în domeniul militar. Parteneriatul va îmbunătăți sistemele naționale de securitate ale SUA.
Polonia a realizat un progres revoluționar la capitolul modernizării apărării sale prin lansarea cu succes a rachetei ghidate CGR-080 de pe sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Homar-K, după cum reiese din recentele informaţii publicate de Ministerul polonez al Apărării pe reţeaua de socializare X. Această nouă rachetă, cu o rază de acțiune de 80 de kilometri, depășește raza de acțiune a sistemului american HIMARS M31 GMLRS și demonstrează angajamentul Poloniei de a dobândi capacități modere de artilerie și de a-și spori nivelul de luptă pe câmpul de luptă modern.
Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, dorește ca următorul buget pe șapte ani al UE să aloce „nu mai puțin de” 100 de miliarde EUR pentru apărare. Aceasta ar fi o creștere masivă - el a numit-o „ambițioasă” - deoarece actualul buget pe șapte ani de peste 1 trilion de euro are doar 10 miliarde de euro pentru apărare.
De la începutul războiului din Ucraina, artileria a redevenit un element central al conflictului, fiind responsabilă pentru aproape 80 % din pierderile umane în ceea ce a fost descris ca un război centrat pe artilerie, care amintește de Primul Război Mondial. În acest context, obuzierul americane de 155 mm M777 a apărut ca unul dintre cele mai eficiente sisteme din arsenalul Ucrainei, jucând un rol-cheie în apărarea împotriva și contracararea superiorității numerice a Rusiei.
Vineri, 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Forțele de Apărare ale Ucrainei au primit primul lot de rachete cu drone Peklo (trad. ”Iadul”).
Începând cu anul 2022, în ciuda cererii puternice generate de creșterea continuă a cheltuielilor militare, cifra de afaceri globală a primelor o sută de companii de armament din lume a scăzut cu 3,5% față de anul precedent, ajungând la 597 de miliarde de dolari. Potrivit Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI), această scădere s-a datorat parțial obstacolelor întâmpinate de mai multe întreprinderi din sectorul militar în adaptarea producției lor la conflicte de mare intensitate.
Beijingul sancționează companii americane din industria de apărare.
Măsura e mai mult simbolică întrucât colaborarea dintre cele două state pe acest palier este aproape inexistentă. Singura relație dintre cele două industrii militare este una în care China fură tehnologie americană. ”Ăștia fură totul”, explica pentru DefenseRomania și Excelența Sa, ambasadorul Adrian Zuckerman, referindu-se la metodele folosite de China.
Compania General Atomics Electromagnetic Systems (GA-EMS) a primit un contract de la Marina SUA pentru dezvoltarea unui proiectil de artilerie (calibru 155 mm) manevrabil cu rază lungă de acțiune (Long Range Maneuvering Projectile - LRMP).
Ministerul ceh al Apărării și compania germană Rheinmetall Landsysteme au încheiat, pe 04.12.2024, un contract pentru achiziționarea a 14 tancuri de luptă Leopard 2A4, în valoare de 3,98 miliarde de coroane, fără TVA. Achiziția a fost discutată de Guvernul ceh în noiembrie, iar ministerul a informat despre semnarea contractului într-un comunicat de presă emis astăzi. Potrivit părții cehe, toate cele 14 tancuri vor fi livrate până la sfârșitul anului 2026.
Japonia a făcut un pas uriaș spre o premieră: Ar putea vinde un sistem de armament major unei alte țări. E vorba de fregatele multifuncționale din clasa Mogami.
Palianîția dezvoltat recent de Ucraina, un hibrid de armă rezultată în urma combinării între o rachetă şi o dronă, a intrat în producția de serie, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un editorial de presa din 4 decembrie.
Războiul din Ucraina pare să marcheze trecerea la luptele viitorului. Vedem pe frontul ucrainean dronele aeriene deja clasice, drone terestre și navale, dar și experimente precum drone cu inteligență artificială care se adaptează la particularitățile fiecărei misiuni fără să primească comenzi de la un operator uman.
Anticipând faptul că viitorul avion de luptă de ultimă generație [NGF – New Generation Fighter] dezvoltat în cadrul programului „Sistem de luptă aerian al viitorului” [SCAF], în colaborare cu Germania și Spania, ar necesita o motorizare mult mai puternică decât cea a modelului Rafale, Direcția Generală a Armamentului [DGA] a încredințat încă din 2015 companiei Safran misiunea de a elabora un „concept inovator de turbină” la presiuni înalte, utilizând materiale mai performante. Dar nu e deloc exclus ca de noile motoare să beneficieze și Rafale în cea mai modernă versiune F5.
SUA va impune noi restricții asupra exporturilor către 140 de companii chineze, inclusiv companii producătoare de echipamente folosite la realizarea cipurilor avansate. Măsura vizează limitarea avântului Chinei în domeniul inteligenței artificiale cu aplicabilitate militară.
Ministrul de externe al Italiei a anunțat că mediatizatul parteneriat încheiat între Italia, Marea Britanie și Japonia pentru construirea unui avion de luptă avansat va fi foarte probabil extins pentru a include și Arabia Saudită.
Organizația europeană pentru cooperare în domeniul armamentului (OCCAR) a salutat alăturarea Indiei în programul multinațional de aeronave Eurodrone, aceasta devenind a doua țară din Asia-Pacific, după Japonia, care primește statutul de observator.
Mali intenționează să aibă propria sa industrie de apărare până la sfârșitul anului 2025, construind fabrici pentru asamblarea de arme și vehicule și fabricarea de muniții și explozibili, a anunțat generalul Assimi Goita, președinte de tranziție și șeful juntei militare care a ajuns la putere odată cu lovitura de stat din 2021, cu ocazia sărbătoririi a 64 de ani de existență a Forțelor Armate Maliene (Fama).
Racheta balistică Oreshnik folosită împotriva Ucrainei reprezintă o reală provocare pentru sistemele de apărare ucrainene, așa cum de altfel au recunoscut chiar și ucrainenii. Oreshnik are o capacitate majoră de distrugere și poate fi inclusiv integrată cu focos nuclear. Prezentată cu mare fast în presa de propagandă rusă, Oreshnik maschează însă un eșec al unei rachete intercontinentale care ar trebui să fie „imposibil de interceptat”: RS-28 Sarmat.
La începutul invaziei pe scară largă, Rusia a vrut să-l înlocuiască pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu fostul deputat, pro-rusul Viktor Medvedciuk, ulterior răscumpărat de Moscova contra a 100 de militari ucrianeni care au apărat Mariupolul.
Situația se complică pentru Flota rusă aflată în AMrea Mediterană, după ce noile autorități de la Damasc au reziliat acordul privind închirierea portului Tartus.
Președintele american Donald Trump i-a cerut trimisului special pentru Rusia și Ucraina, Keith Kellogg, să pună capăt războiului din Ucraina în 100 de zile, dar este puțin probabil să reușească, scrie The Wall Street Journal.
Oficialii Securității Internaționale l-au îndepărtat pe adm. Linda Fagan din rolul său de comandant al Gărzii de Coastă, potrivit unei note trimise membrilor serviciului - prima concediere a unui ofițer militar de vârf sub administrația Trump.
Ceangăii sunt una dintre cele mai enigmatice minorități din Europa. În România, aceștia aparțin unui grup etnic localizat în apropierea versanților estici ai Carpaților, în special județele Neamț, Bacău, Iași și Suceava. Majoritatea acestora se află în satele din jurul orașelor Bacău și Roman, de-a lungul râurilor Siret, Bistrița, Trotuș și Tuzlău.
Noul președinte american Donald Trump a declarat că Danemarca nu este capabilă să păstreze Groenlanda, în jurul căreia navighează nave rusești și chineze.
În discursul său de la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la Europa să crească cheltuielile pentru producția de armament și să dea dovadă de unitate în politica de securitate. În ceea ce privește procesul de pace din Ucraina, acesta a menționat că una dintre componentele garanțiilor de securitate pentru Kiev ar trebui să fie desfășurarea a cel puțin 200 000 de militari europeni pentru misiuni de menținere a păcii.
Micile avansuri ale unităților Forțelor Armate ale Federației Ruse în diferite sectoare ale frontului, observate de mai multe luni, încep să dea rezultate serioase, afectând cursul campaniei în ansamblu. Acest lucru a fost declarat la Radio NV de către expertul militar ucrainean, Denis Popovich, comentând ceea ce se întâmplă pe front.
Corporația germană de apărare KNDS Deutschland (Krauss-Maffei-Wegmann, KMW) a format un parteneriat cu un reprezentant ucrainean al industriei de apărare. Potrivit rapoartelor, firma nou formată se va concentra pe întreținerea și repararea echipamentelor militare furnizate de Germania pentru Forțele Armate Ucrainene.
Într-un demers neobișnuit, președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut noi propuneri pentru acțiunile de îmbunătățire substanțială a apărării naționale. Deși au trecut sub trei ani de la ultima revizuire a strategiei de apărare, conducerea Franței intenționează să actualizeze din nou documentele în acest sens, inclusiv cel de bază și anume Evaluarea Strategică Națională (în franceză, Revue nationale stratégique).
Principalii lideri europeni și-au declarat disponibilitatea și voința de a dezvolta cooperarea transatlantică cu noua administrație prezidențială a SUA, dar există și avertismente venite din Europa. La 21 ianuarie, principalul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisarul pentru economie și productivitate, a subliniat că UE și SUA sunt parteneri strategici și a afirmat că cooperarea este importantă „mai ales într-un moment în care regimurile autocratice sfidează din ce în ce mai mult ordinea internațională bazată pe reguli”.
Relațiile dintre Rusia și China nu sunt supuse situației mondiale sau factorilor politici interni. Cooperarea dintre Moscova și Beijing se bazează pe prietenie, încredere reciprocă, egalitate, sprijin și beneficii, a declarat președintele rus Vladimir Putin în timpul unui apel video cu omologul său chinez Xi Jinping.
La 18 ianuarie, aeronave ale Forțelor Aeriene Portugheze au efectuat o misiune de supraveghere a unei nave rusești de cercetare oceanografică care a pătruns în Zona Economică Exclusivă a Portugaliei. Nava, cunoscută pentru capacitatea sa de a investiga infrastructura subacvatică de importanță strategică, cum ar fi cablurile de telecomunicații aflate la mare adâncime, a stârnit îngrijorare din cauza tehnologiei complexe, care includea submersibile capabile să efectueze operațiuni la mare adâncime.
Șeful statului major al armatei israeliene, Herci Halevi, i-a informat pe Netanyahu și pe ministrul apărării că va demisiona începând cu 6 martie, relatează presa locală.
Armata României se află pe pe un drum bun în privința numărului de personal. În ultimul an, s-au alăturat forțelor armate peste 8 mii de persoane, iar numărul ieșirilor nu a depășit 3 mii de persoane.
Donald Trump a blocat ajutorul acordat de SUA altor țări pentru o perioadă de 90 de zile și a ordonat un audit al programelor. Unul dintre primele sale decrete după preluarea mandatului, președintele american Donald Trump a suspendat ajutorul pentru orice alt stat sau organizație. Aceasta măsură ridică întrebarea dacă acest lucru amenință situația din Ucraina, care a primit 66,5 miliarde de dolari sub formă de ajutor pentru armament din partea SUA începând din 2022.
Președintele american Donald Trump și-a manifestat interesul pentru un plan foarte ambițios de a înconjura SUA cu un sistem stratificat de apărare de tip „Iron Dome” (n.r. - Cupola de Fier), pe model israelian.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins cererea lui Călin Georgescu privind impunerea de măsuri provizorii în dosarul în care acesta contestă anularea alegerilor prezidenţiale din România.
Cu administrația Joe Biden s-a încheiat o eră, cea a președinților americani - fie republicani, fie democrați - ale căror viziuni politice au fost ancorate în logica Războiului Rece, cu Europa cap compas.
„În întrevederea pe care am avut-o astăzi cu Ministrul de Externe și al Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, am reafirmat angajamentul României pentru securitatea energetică a regiunii noastre și hotărârea de a elimina orice dependență de șantajul energetic al celor care ne-au ținut captivi timp de decenii”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Noul președinte american Donald Trump a spus că dorește să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin. El nu a menționat o dată, dar a spus că ar putea fi „foarte curând”.
Conflictul din Ucraina 'nu se va încheia mâine și nici poimâine', a atenționat luni președintele francez Emmanuel Macron, într-un avertisment abia voalat la adresa lui Donald Trump, care tocmai depunea jurământul în calitate de președinte al SUA și care a promis un sfârșit rapid al războiului, informează Agerpres și AFP.