„Scandalul” manualelor și „limba moldovenească”, explicat logic de Ucraina. România poate sta liniștită: Limba română e recunoscută
Zilele acestea un întreg scandal a alimentat propaganda rusă, dar a ținut și capul de afiș al unor publicații și posturi TV: În manualele din Ucraina încă apare sintagma „limba moldovenească” sau „literatura moldovenească și universală”. Kievul explică situația.
Amintim că la nivel oficial Ucraina a anunțat că renunță la sintagma „limba moldovenească”, Kievul luând decizia ca limba oficială pentru minoritatea românească din Ucraina să fie limba română.
Apariția în aceste zile a manualelor cu „limba moldovenească” a alimentat narativul anti-ucrainean din România.
Kievul explică însă că decizia ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie limba română e deja adaptată.
Însă aceste lucruri nu se pot schimba peste noapte. Astfel, în mod logic, manualele apărute acum sunt comandate cu luni în urmă, fiind deja achitate și tipărite, lucru pe care mulți jurnaliști din România l-au „ratat”. Mai mult, ucrainenii au oprit deja orice tipărire suplimentară a acestor manuale.
Ambasada Ucrainei în România transmite comentariul oficial al Ministerului Educației și Științei al Ucrainei privind utilizarea în Ucraina a termenului „limba română” în locul termenului „limba moldovenească”.
„Guvernul Ucrainei a adoptat o hotărâre privind utilizarea termenului „limba română” în locul termenului „limba moldovenească” în Ucraina.
În prezent, se lucrează pentru a aduce legislația actuală a Ucrainei în conformitate cu această decizie, care include multe acte juridice de reglementare interne. Separat, observăm că toate actele ulterioare ale guvernului vor fi adoptate ținând cont de acorduri. Și toți funcționarii publici care permit încălcări ale hotărârii guvernului vor fi supuși măsurilor disciplinare.
Faptele relatate în mass-media cu privire la manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipărire în luna mai a acestui an. Ediția principală a acestor manuale a fost tipărită în vară, înainte de a se lua decizia de a nu folosi termenul „limba moldovenească”.
Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, dezvoltă un mecanism de înlocuire a copiilor tipărite anterior cu manuale în limba română”, transmite Kievul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News