Publicația Washington Post, citând „o persoană apropiată lui Budanov”, scrie că șeful serviciului de informații al Armatei ucrainene a fost vizat în ultimii ani de cel puțin 10 încercări de asasinat.
„Dovezile strânse în cauză indică faptul că suspectul intenționa să ofere părții ruse informații despre, printre altele, apărarea și securitatea statului; era pregătit să îndeplinească și alte sarcini care i-au fost încredințate”, a declarat şi purtătorul de cuvânt al Parchetului Național din Varşovia, procurorul Lukasz Lapczinski.
Potrivit Agenției de Securitate Internă (ABW), suspectul se aștepta ca în schimbul informaţiilor oferite să primească sume importante de bani.
Man ready to work for the Russian intelligence detained by the Poland' Internal Security Agency (#ABW).
— Stanisław Żaryn (@StZaryn) August 18, 2022
Read more in our press release!https://t.co/pCa05JjVYR
„Folosindu-și cunoscuții, a intenționat să ofere părții ruse o gamă largă de informații, inclusiv din sfera apărării și securității statului. De asemenea, era pregătit să îndeplinească și alte sarcini solicitate de serviciile de informații ruse, pe teritoriul Republicii Polone. Suspectul era conștient de caracterul ilegal al acțiunilor întreprinse, care vizează stabilirea unei cooperări pe termen lung cu serviciile rusești de informaţii", a spus purtătorul de cuvânt.
Reținerea lui Jaroslaw A a avut loc pe 11 iulie 2022 în regiunea Slaskie. Ofițerii ABW au efectuat percheziționat și în alte locaţii care aveau legătură cu activitatea lui Jaroslaw A, dar şi la locuinţele unor persoane înrudite cu care acesta era în contact şi pe care intenționa să le folosească în folosul serviciilor ruse de informații.
Parchetului Național din Varşovia ia prezentat lui Jaroslaw A. o acuzație în baza art. 130 alin 3 din Codul penal: disponibilitatea de a acționa pentru servicii de informații străine împotriva Republicii Polone.
Suspectul a recunoscut acuzaţiile care i se aduc și a oferit explicații detaliate despre acţiunile sale. La cererea parchetului, Judecătoria din Varșovia a impus o măsură de arest preventiv împotriva lui Jaroslaw A - detenției temporare pe o perioadă de trei luni.
„El riscă o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare” – a adăugat procurorul Lukasz Lapczinski
Ancheta a fost încredințată în întregime conducerii Agenției de Securitate Internă. Cazul este supravegheat şi de Departamentul pentru Crimă Organizată și Corupție din cadrul Parchetului Național din Varșovia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Publicația Washington Post, citând „o persoană apropiată lui Budanov”, scrie că șeful serviciului de informații al Armatei ucrainene a fost vizat în ultimii ani de cel puțin 10 încercări de asasinat.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Republica Moldova rezistă tot mai greu atacului hibrid masiv la care e supusă de Federația Rusă. Iar Serviciul Federal de Securitate (FSB) se află în spatele protestelor de la Chișinău și a tentativei de a răsturna guvernul pro-european.
Site-ul de informații francez "Africa Intelligence" a relatat că vizita directorului CIA, William Burns, la Tripoli, la începutul acestei luni, a avut scopul de a avertiza asupra influenței grupului rus Wagner asupra mai multor câmpurile petroliere din Libia.
Administrația Biden a anunțat joi o serie de noi sancțiuni și măsuri suplimentare care vizează aşa-zisa companie militară privată rusă (PMC) Wagner Group, afirmând că aceasta este implicată într-un "model continuu de activități criminale grave" în Ucraina, Republica Centrafricană și Mâli. De asemenea, Statele Unite ale Americii au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională" şi a blocat activele acesteia din SUA, pentru ajutorul pe care i-l acordă armatei ruse în războiul din Ucraina.
Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a vizitat în secret Kievul la sfârșitul săptămânii trecute. Zelenski și Budanov au fost informați despre planurile rușilor
Marocul și Israelul au convenit să-și extindă cooperarea militară în domenii precum informații, apărare antiaeriană și război electronic, se menționează într-un comunicat emis de Comandamentul Forțelor Armate Regale, marți, în urma unei reuniuni a unui comitet mixt desfășurate la Rabat.
Fostul ministru adjunct iranian al apărării, Alireza Akbari, a fost spânzurat în Iran, după cum a informat agenția de știri de stat Mizan. Acesta avea o a doua cetățenie, britanică, și a fost acuzat de spionaj pentru serviciile britanice de informații. Activiștii pentru drepturile omului consideră că mărturisirile lui Akbari au fost obținute prin tortură.
În prezent, rușii au un deficit de rachete balistice Iskander, stocurile de Kalibr se epuizează, iar numărul de rachete de croazieră Kh-101, Kh-555 este în scădere. În același timp, Ucraina face tot posibilul pentru a împiedica creșterea producției de orice fel de arme în Rusia, potrivit lui Vadim Skibitski, reprezentant al Serviciului de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina, relatează Ukrinform.
Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a vorbit despre cât de serioasă este ameninţarea unei noi agresiuni militare ruse din Belarus, despre câte drone kamikaze iraniene aşteaptă Rusia să primească și care este stadiul acordului cu Iranul privind rachetele balistice. Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful GUR, consideră că manevrele Rusiei cu trupe pe teritoriul Belarusului sunt o încercare a Moscovei de a convinge Ucraina că armata rusă se pregătește să atace din nord.
Un agent al serviciilor de informaţii germane, suspectat că a transmis informaţii Rusiei, a fost arestat miercuri la Berlin, a anunţat joi parchetul federal, citat de Agerpres și France Presse.
Serviciul Român de Informații (SRI) a desecretizat 13 dosare care au legătură cu Revoluția Română din Decembrie 1989.
Analiştii site-ului ucrainean Sprotyv - cunoscut şi sub denumirea de ''Centrul Rezistenței Naționale'' din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale armatei ucrainene - au relatat într-un raport, bazat pe informaţii primite din Belarus, că Federația Rusă pregătește o provocare pe teritoriul Belarusului, în imediata apropiere a graniței cu Ucraina.
Potrivit rapoartelor ameircane, în ceea ce privește spionajul militar, China se află de departe pe primul loc în lume. Ascensiunea militară fulminantă a Chinei e pusă de Occident și pe seama spionajului militar.
Autorităţile americane au acuzat cinci cetăţeni ruşi şi doi cetăţeni americani că au conspirat pentru achiziţionarea de tehnologii militare pentru sectorul apărării din Rusia, prin eludarea sancţiunilor.
Chiar dacă guvernele statelor occidentale au impus mai multe pachete de sancţiuni Federaţiei Ruse, aceasta reuşeşte să aibă în continuarea acces la componente şi echipamente occidentale, în special cipuri, care sunt extrem de necesare în producţia de arme. O investigație realizată de agenţia de presă Reuters și think tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) arată că Rusia reuşeşte să aibă acces la cipuri prin intermediul unui lanţ de aprovizionare care trece prin Turcia și Hong Kong.
Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, ar fi fost fotografiat la Viena, Austria. Mai multe surse ucrainene vorbesc despre prezența sa în capitala Austriei. În imaginile publicate apare un bărbat care seamănă izbitor cu Serghei Narîşkin, dar prezența sa în Austria nu e confirmată oficial.
Brittney Griner, vedeta WNBA (Women's Naţional Basketball Association), care a fost reținută de Rusia pentru mai multe luni de zile, în baza unor acuzații de trafic de droguri, a fost eliberată joi în cadrul unui schimb de prizonieri cu traficantul internațional de arme Viktor Bout, a precizat CBS News, citând un oficial american.
Unele rachete pe care Rusia le foloseşte acum pentru a bombarda Ucraina sunt produse recent şi vin direct de pe linia de producție. Printre armele folosite de ruşi se numără rachete produse în luna august a acestui an, a declarat sâmbătă generalul Vadim Skibitsky, şef adjunct al serviciului ucrainean de informaţii militare [GUR]. Ucraina a făcut de mai multe ori apel la statele occidentale să impună un pachet de sancţiuni mai dur industriei ruse de apărare pentru a îngreuna reaprovizionarea armatei ruse cu armament.
Un agent rus a fost arestat la Odesa de SBU (Serviciu de Securitate al Ucrainei), în timp ce se pregătea să transmită informații privind plasamentul bateriilor de coastă Neptun, precum și a sistemelor de apărare antiaeriană.
La câteva săptămâni după inaugurarea (04.11.2022) noului sediu al Wagner din Sankt Petersburg,, ultranaționalistul sârb Damjan Knezevic a efectuat o vizită la sediul controversatei companii ruse.
Pe 1 decembrie, Serbia l-a numit șef al serviciilor de informații pe Alexander Vulin, o cunoscută personalitate pro-rusă, apropiată președintelui Alexander Vucic, după cum a informat televiziunea sârbă de stat.
Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai poliţiei ucrainene au descins marţi dimineaţa la celebra mănăstire ortodoxă Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev, parte a unor operaţiuni menite să contracareze "activităţile subversive ale serviciilor speciale ruse", a anunţat SBU.
Un raport al serviciilor secrete americane a dezvăluit că Emiratele Arabe Unite au depus eforturi intense pentru a manipula sistemul politic american de mult timp, unele dintre ele constituind "activități de spionaj", în ciuda descrierii statului arab drept "partener apropiat și de încredere al Statelor Unite".
Noua Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) va intra în curând în Parlament, a declarat șeful Legislativului Igor Grosu.
În luna octombrie au apărut primele informaţii că o dronă iraniană de recunoaștere și atac Mohajer-6, care a fost "adusă" cu mare grijă la sol de către Forțele Armate Ucrainene, la sfârșitul lunii septembrie, a fost construită cu componente occidentale. Acum, The Wall Street Journal dezvăluie că drona iraniană Mohajer-6 este asamblată în proporție de 75% din componente fabricate în ţările occidentale, inclusiv cu componente de provenienţă israeliană.
Ministrul israelian al apărării în exerciţiu, Benny Gantz, a declarat miercuri că Israelul nu dispune de capacităţile de producţie necesare pentru a furniza Ucrainei mult-doritele sisteme de apărare antiaeriană cum este Domul de Fier (Iron Dome), relatează TPS.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a destructurat un grup de sabotori care plănuia să ucidă comandanții Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale armatei ucrainene. Direcţia de contrainformații a SBU a destrcturat grupul de sabotori și colaboratori ai serviciilor speciale ruse care activau la Kiev și în regiunea Sumi.
Rusia a oferit Iranului 140 de milioane de euro în numerar și o serie de arme britanice și americane confiscate pe câmpul de luptă din Ucraina, în schimbul unor drone pe care acum le utilizează pentru a lovi infrastructura ucraineană.
Pe 24 februarie 2022 Federația Rusă a declanșat cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, prin invadarea neprovocată la scară largă a Ucrainei, ceea ce avea să fie primul război de cucerire de după 1939 pe care bătrânul continent avea să-l vadă.
Primul grup de aproximativ 400 de militari ucraineni a început să se antreneze în Germania în operarea și întreținerea tancurilor americane M1 Abrams. Primele tancuri americane vor ajunge în Ucraina, cel mai devreme, în august-septembrie.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.
Șapte companii rusești supuse sancțiunilor SUA, printre care și un producător de elicoptere militare utilizate în războiul cu Ucraina, vor lua parte la întâlniri extinse în Arabia Saudită săptămâna viitoare, ca parte a unei misiuni comerciale pentru a stimula cooperarea bilaterală dintre Riad și Moscova.
Ucraina a solicitat Germaniei, în mod oficial, să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus. Președintele Zelenski și cancelarul Olaf Scholz discutaseră despre furnizarea de rachete, cu ocazia vizitei de la Berlin, efectuată de președintele ucrainean la începutul lunii mai.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr a participat, vineri, la Consiliul Afaceri Externe în formatul miniştrilor apărării din statele Uniunii Europene şi, respectiv, la Comitetul director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și trimisul special chinez Li Hui au discutat vineri la Moscova despre perspectivele de soluționare a conflictului din Ucraina, a anunțat Ministerul rus de Externe.
După ce ploile din aprilie au întârziat contraofensiva forțelor Kievului, în sudul Ucrainei s-a instalat seceta, iar terenul din regiunile Zaporojie și Herson a devenit propice pentru deplasarea blindatelor grele pe șenile.
Susținătorii Ucrainei a alocat aproximativ 65 de miliarde de dolari în asistență militară pentru a consolida și perfecționa capacitatea Forțelor Armate Ucrainene, după cum a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în cuvântul său de deschidere la cea de-a 12-a întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Fondatorul companiei „Wagner”, a început să-și retragă mercenarii din apropierea lui Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor de personal ale armatei ruse.
”Rotativa” probabil se va desfășura în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice.
Înainte de semnarea ultimului contract privind achiziția celor 32 de F-16 din Norvegia, România a achiziționat o primă escadrilă formată din 17 avioane din Portugalia. Planul era însă achiziția de avioane noi, pe modelul Poloniei, F-16 Fighting Falcon Block 52, dar pentru Guvernul român nu a fost din păcate o prioritate.
Președintele sârb Aleksandar Vučić a ordonat vineri Armatei sârbe să-și ridice pregătirea de luptă la cel mai înalt nivel și să-și mute trupele mai aproape de granița cu Kosovo, după ce protestatarii și poliția s-au ciocnit în nordul Kosovo din cauza asumării mandatului de către noii primari după alegerile boicotate.
Primul an de război în Ucraina a însemnat un dezastru cap-coadă pentru Armata Federației Ruse, dar analiștii de la think-tank-ul britanic Royal United Services Institute (RUSI) remarcă rapiditatea cu care Kremlinul învață din greșeli.
Chiar dacă pe parcursul războiului a utilizat deja peste o mie de rachete cu rază lungă de acţiune de diferite tipuri pentru a bombarda Ucraina, Rusia are încă suficiente rachete pentru a continua să încerce să lovească teritoriul ucrainean, a declarat expertul militar Mihailo Jirokov într-un interviu acordat publicaţiei The New Voice of Ukraine.
Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au oferit joi noi detalii cu privire la un program de pregătire pentru piloții ucraineni care vor pilota avioane de luptă F-16 Fighting Falcon, spunând că acesta va include participarea a cel puțin șase state europene, dar a rămas neclar ce rol vor juca SUA în acest efort. Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina va costa bani. Acest lucru a fost spus clar de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și de generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA. Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă la Pentagon, la 25 mai. Aceasta a avut loc imediat după reuniunea în format online a ''Grupului de contact pentru Ucrain''.
Noul buget militar (Loi de Programmation Militaire - LPM) al Franței pentru perioada 2024-2030, va fi cel mai probabil votat în parlamentul francez la sfârșitul săptămânii viitoare. În urma unor decizii declarate de autoritățile franceze „fără precedent”, bugetul prevede 413 miliarde de euro pentru următorii șase ani, o creștere de 40% a bugetului de apărare al Franței.
Una dintre dronele maritime, utilizată de armata ucraineană pentru a lovi nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), pe 24 mai, a reușit să ajungă la țintă și să lovească nava. Ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a declarat, pe 24.05.2023, că, în dimineața zilei de miercuri, Ucraina a încercat să atace nava Ivan Khurs a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) cu trei drone navale.
Ministerul britanic al Apărării susţine cel mai recent raport ca, în ultimii cel puţin 20 de ani, Rusia a înregistrat o proliferare a grupurilor paramilitare provenite din forţele sale armate regulate, iar tendinţa se accelerează
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o convorbire telefonică cu omologul său din Regatul Arabiei Saudite, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, context în care s-a discutat despre situaţia de securitate din Marea Neagră şi din Orientul Mijlociu, informează MAE român.
Seful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a avertizat joi că avioanele F-16 nu vor acționa ca o "armă magică" pentru Ucraina, dar SUA sprijină pe deplin un grup de aliați NATO care să preia initiativa în ceea ce privește instruirea și eventualul transfer al avioanelor către Kiev.
Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a informat că, pe 23.05.2023, avioane de vânătoare rusești au fost ridicate în aer deasupra Mării Baltice, pentru escortarea a două bombardiere strategice americane de tip B-1B Lancer.
După ce SUA au dat undă verde privind pregătirea piloților ucraineni pe aeronavele F-16, au apărut și primele opinii privind cum pot fi valorificate cel mai bine aceast capabilitate de luptă, în condițiile în care Rusia are una dintre cele mai bune apărării antiaeriane din lume.
Bombardierele strategice americane au început să sosească la baza aeriană Fairford din Marea Britanie pentru a asigura “coloana vertebrală” a Bomber Task Force Europe 2023, în conformitate cu rotațiile planificate în sprijinul Comandamentului European al SUA și a eforturilor de descurajare întreprinse NATO.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este 'ţinta principală dintre criminalii de război' şi obiectivul serviciilor de informaţii ucrainene este reţinerea şi aducerea sa în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei şi 'nu eliminarea sa fizică', a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
F-16 Fighting Falcon e un avion de luptă nu doar sofisticat, cât și foarte complex, complet diferit de avioanele sovietice. Azi, când toată lumea vorbește despre antrenarea piloților ucraineni, puțini realizează ce muncă titanică vor avea de depus tehnicienii de la sol care vor fi responsabili de pregătirea avioanelor.
Norvegia avea un inventar de 57 de avioane de vânătoare F-16. România a decis să cumpere un număr mare de avioane de luptă norvegiene second-hand. Vorbim despre cele 32 de avioane F-16. Primele 16 aeronave sunt așteptate să ajungă anul acest, în timp ce Bucureștiul va aștepta cu nerăbdare al doilea lot, compus tot din 16 aeronave, să ajungă anul viitor. În prezent, mai există destul de multe avioane F-16 stocate în hangarele Royal Norwegian Air Force (RNoAF), dar unele sunt folosite și pentru piese de schimb, așa că intacte au mai rămas 12 aeronave de acest tip.
La două zile după ce autoproclamați "partizani ruși anti-Putin" au organizat o incursiune în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul acestei regiuni spune că au avut loc mai multe atacuri cu drone și sisteme de artilerie. Între timp, partizanii au revendicat o aşa-zisă victorie în regiunea rusă Belgorod, în ciuda declarațiilor Kremlinului care afirmă contrariul, iar Statele Unite au promis să investigheze circumstanțele exacte în care au fost folosite unele vehiculele americane pe timpul derulării acestei incursiuni.
Armata Republicii Moldova va efectua, de joi până pe 2 iunie, exerciţii de apărare antiaeriană împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa joia viitoare la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC), transmite EFE.
Guvernul Republicii Cehe a autorizat-o pe ministrul apărării, Jana Černochová, să negocieze posibilitatea ca industria cehă de apărare se alătura achiziționării de tancuri Leopard în noua versiune 2A8, dezvoltată de Germania. Acest lucru deschide oportunitatea ca armata cehă să achiziționeze un tanc de ultima generaţie.
Miniștrii apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, Serghei Șoigu și Viktor Hrenin, au semnat, pe 25.05.2023, la Minsk, un acord privind dislocarea de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus.
În perioada 22-26 mai, Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară, în parteneriat cu Institutul pentru strategie și studii de război din Danemarca, a organizat conferința anuală a Grupului de Lucru privind Studierea Conflictelor (CSWG) din cadrul Consorțiului Parteneriatului pentru Pace al Academiilor de Apărare şi Institutelor pentru Studii de Securitate.
eful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat joi că unităţile sale au început retragerea de pe poziţiile din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, fiind înlocuite de armata rusă, transmite Agerpres, care citează Reuters.