Wagner, Șor, sute de preoți moldoveni la Moscova, cel puțin 130.000 de voturi cumpărate - asta înseamnă războiul hibrid al Rusiei în acțiune. Ținta: menținerea Republicii Moldova în zona de influență a Moscovei.
Wagner, Șor, sute de preoți moldoveni la Moscova, cel puțin 130.000 de voturi cumpărate - asta înseamnă războiul hibrid al Rusiei în acțiune. Ținta: menținerea Republicii Moldova în zona de influență a Moscovei.
Analiştii occidentali au atras atenția asupra retoricii nucleare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat că existența Ucrainei ca stat poate fi asigurată doar prin aderarea la NATO sau prin obținerea de către Kiev a armelor nucleare. Comentatorii amintesc că, în primii ani de independență, Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear, care era considerat al treilea ca mărime după Rusia și Statele Unite, în schimbul unor garanții de securitate, dar de care nu a beneficiat niciodată.
Complexele de rachete balistice intercontinentale Yars, în versiuni staționare și mobile, sunt considerate baza înzestrării RVSN (Forțele nucleare Ruse).
Într-o postare apărută pe rețelele de socializare, grupul de monitorizare Belarusian Hajun Project a informat, pe 17.10.2024, că Federația Rusă și Republica Belarus continuă pregătirile pentru exercițiul comun major planificat pentru anul viitor, sub denumirea de Vest-2025.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 18 octombrie 2024, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că i-a spus candidatului republican Donald Trump că soluția Ucrainei este fie să își restabilească statutul de stat nuclear, fie să devină membru NATO, dar Kievul a ales-o pe cea din urmă. Zelenski a precizat că i-a spus lui Donald Trump că ori se alătură NATO, ori construiește bombe nucleare.
Un grup mic de militari americani merge în mod regulat la Kiev pentru a aduna informații despre război, potrivit unui general. Unitățile Forțelor Terestre ale SUA (US Army) staționate în Europa, de la plutoane până la cartierul general, învață de pe câmpul de luptă din Ucraina, în timp ce serviciul pornește în a doua fază a unui efort de înzestrare, au declarat oficialii pe 16 octombrie.
Militarii statelor membre NATO continuă să se bazeze pe arme şi să lupte conform unor principii de securitate „moștenite din timpul Războiului din Coreea”, care nu vor fi relevante în războaiele moderne, a declarat Valeri Zalujnîi, fost comandant suprem al armatei ucrainene și actual ambasador în Regatul Unit, la 17 octombrie.
Valeri Zalujnîi, fost comandant-șef al fortelor armate ucrainene și actual ambasador în Regatul Unit, a declarat că este aproape imposibil să se iasă din starea de război „prelungit” cu Rusia. În acelaşi timp, Ucraina propune implementarea unui plan de descurajare non-nucleară pe teritoriul său pentru a forța Rusia să se așeze la masa negocierilor și pentru a se proteja de viitoare agresiuni, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul Consiliului European.
Forțele ucrainene au lovit terminalul petrolier Feodosia din Crimeea pentru a doua oară în 2024, semnalând continuarea presiunii asupra activelor militare rusești din regiune. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că Ucraina a lovit terminalul petrolier maritim Feodosia din Crimeea ocupată temporar la 7 octombrie 2024. Acest terminal a fost vizat anterior în martie 2024 de vehicule aeriene ucrainene fără pilot, informează Defense Intelligence din Regatul Unit.
U.S. Air Force a desfășurat bombardierul stealth cu rază lungă de acțiune B-2 într-o nouă operațiune militară. Potrivit secretarului american al apărării, Lloyd Austin, loviturile aeriene au vizat cinci depozite de arme puternic fortificate în zonele controlate de houthi. Bombardamentele au avut loc joi dimineața devreme. Deocamdată, nu există informații oficiale cu privire la amploarea pagubelor.
Pe 14 octombrie, Grupul de Lovire Harry S. Truman (HSTCSG) a intrat în Marea Nordului după ce a tranzitat îngusta Strâmtoare Dover, care separă Marea Britanie de Europa, potrivit unui comunicat de presă al Flotei a 6-a americane.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că „planul de victorie” anunțat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un „semn bun”, dar că nu îl poate „susține în totalitate”. În acelaşi timp, NATO nu intenționează să invite Kievul să adere la Alianță în viitorul apropiat. Acest lucru a fost anunțat în timpul reuniunii miniștrilor apărării din NATO de la Bruxelles de către șeful misiunii SUA la NATO, Julianne Smith .
Acest „plan” ar trebui să dezmembreze mașinăria de război rusă și are un aspect interesant care anulează efectiv statutul său nenuclear. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anunțat astăzi, 16 octombrie, planul de victorie în fața parlamentului ucrainean. În esență, este vorba despre un plan de război pregătit de echipa sa, care ar trebui să încheie războiul împotriva Rusiei, Ucraina deținând un avantaj strategic în negocierile de pace.
Reprezentantul Ucrainei la NATO a reafirmat speranța Kievului privind acceptarea de către președintele american Joe Biden a invitației Ucrainei de a adera la Alianță înainte de încheierea mandatului său.
Statele Unite nu vor desfășura sistemul de apărare aeriană THAAD pentru a proteja Ucraina, așa cum intenționează să o facă in cazul Israelului, deoarece nevoile de apărare ale acestor țări sunt complet diferite. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, în timpul unui briefing organizat marți, 15 octombrie.
Pe16 octombrie, președintele Zelenski a făcut o prezentare a planului de victorie în războiul împotriva Rusiei.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Sud a fost prezent în studiourile DefenseRomania unde a discutat despre dezvoltarea cooperării bilaterale la nivelul industriei de apărare și a explicat și de ce, în comparație cu alte companii vestice, coreenii sunt mai mult decât dornici să deschidă linii de asamblare și producție în România. Planul ar viza mai multe tipuri de armament, nu doar obuziere K9 Thunder.
Armata SUA a decis să renunțe la efortul de a înlocui racheta Patriot cu un interceptor de ultimă generație, potrivit generalului-maior Frank Lozano, ofițer executiv al programului pentru rachete și spațiu.
Estonia a devenit un susținător ferm al Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, făcând presiuni asupra celorlalte state membre NATO să sporească ajutorul militar și să își asume angajamente pe termen lung pentru apărarea Kievului. Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, s-a aflat în fruntea acestui efort, îndemnând partenerii Kievului nu doar să ajute Ucraina să continue lupta, ci și să obțină victoria. Împărțind o graniță cu Rusia, țara baltică cu 1,3 milioane de locuitori se teme că, dacă Ucraina cade, Tallinn ar putea deveni următoarea țintă a ambițiilor expansioniste ale Moscovei.
Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că activitatea noului centru de comandă, care va coordona asistența militară internațională acordată Ucrainei sub conducerea Alianței, va fi evidentă pe câmpul de luptă și în beneficiul securității aliaților. Luni, 14 octombrie, Mark Rutte a efectuat prima sa vizită la centrul de comandă, cunoscut sub acronimul NSATU (NATO Security Assistance and Training Ukraine), în Wiesbaden, Germania.
În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații vor „ataca direct Sankt Petersburgul”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la conferința „Defending Baltics”, conform Bild din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea, Sung Il, împreună cu Ambasadorul Rim Kap-soo, vor fi prezenți în studiourile DC Media Group în cadrul unui interviu eveniment despre dezvoltarea cooperării bilaterale dintre România și Republica Coreea.
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Personalul militar care participă la exerciții va simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, notează Reuters.
Comandantul suprem al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a întocmit o listă a sistemelor de armament pe care SUA le dețin și care ar putea ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și pe care administrația Biden nu le-a furnizat încă, inclusiv rachete aer-sol și o rețea de comunicații securizată utilizată de NATO.