Israelul a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe arme nucleare în ultimul an, potrivit unei analize a Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), dintre care o parte a fost preluată de ziarul israelian Globes.
Israelul a cheltuit aproximativ 1,1 miliarde de dolari pe arme nucleare în ultimul an, potrivit unei analize a Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), dintre care o parte a fost preluată de ziarul israelian Globes.
Pentru a ieși din impasul războiului, Ucraina are nevoie de o aviație eficientă, precum și de o pregătire de luptă care să-i permită să fie utilizată în mod decisiv. Această declarație a fost făcută de generalul în retragere din Forțele Aeriene ale SUA, David A. Deptula, în timpul unei reuniuni a generalilor americani dedicată unui raport privind posibilele modalități de consolidare a poziției Ucrainei în contracararea războiului rusesc.
Eforturile autorităților ruse de a forța migranții să se înroleze în forțele armate ruse în schimbul cetățeniei sau al evitării arestării pe baza unor acuzații inventate sunt "încă o modalitate inventivă" de a crește recrutarea, încercând în același timp să își limiteze influența asupra părților populației ruse care au o putere politică mai mare, afirmă serviciile de informații britanice.
Niciodată după victoria lumii libere din timpul Războiului Rece NATO și Federația Rusă nu au fost mai aproape vreodată de un conflict militar direct precum azi, la peste doi ani de la invadarea pe scară largă, brutală și neprovocată a Ucrainei, eveniment ce a aruncat Europa în cea mai gravă criză de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.
La 1 iulie, Parlamentul finlandez a aprobat în unanimitate Acordul de cooperare în domeniul apărării (DCA) cu Statele Unite. În temeiul acordului, Finlanda va oferi acces la 15 dintre facilitățile sale militare pentru utilizarea de către armata SUA. De asemenea, acordul permite desfășurarea de personal militar, arme, muniții și echipamente militare americane în Finlanda. În plus, acordul prevede stabilirea anumitor zone militare, care vor include facilităţi militare accesibile numai personalului american.
Washingtonul consideră că ar trebui creată o "punte" pentru a garanta aderarea Ucrainei la NATO. Acest lucru a fost declarat de prim-adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în timpul unei conferințe de presă luni, 1 iulie. Acesta a comentat un interviu acordat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, publicației The Philadelphia Inquirer, în care acesta a declarat că "Statele Unite nu văd Ucraina în NATO în prezent, deoarece se tem să nu-l înfurie pe Putin".
În timpul unei vizite la Kiev, mai mulţi congresmenii americani au cerut acordarea unui ajutor mai rapid pentru Ucraina și permisiunea ca ucrainenii să poată utiliza armele furnizate pentru a lovi adânc în interiorul teritoriului rusesc. Congresmenii americani care vizitează Kievul în aceste zile au declarat că împărtășesc preocupările autorităților ucrainene cu privire la necesitatea accelerării asistenței pentru Ucraina, a declarat de congresmanul republican Mike Turner.
Dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia și Moscova reușește să o cucerească, ar fi o ''victorie a la Pirus'' pentru Rusia, a declarat Carl Bildt, copreședinte al Consiliului European pentru Relații Externe și fost prim-ministru și ministru de externe al Suediei. O victorie rusă ar fi o catastrofă pentru Ucraina și o sursă de nesiguranță și destabilizare pentru Europa și restul lumii. Dar ar putea duce și la prăbușirea statului rus însuși, a spus Bildt.
Într-o analiză privind situația din Ucraina, publicată în ediția din 01.07.2024, cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) apreciază că Ucraina și Rusia se confruntă cu o vară sângeroasă, cu mii de morți, în care niciuna dintre părți nu poate obține câștiguri mari. Potrivit jurnalului american, nici Ucraina și nici Rusia nu par capabile să întreprindă acțiuni decisive.
Un prim lot de 14 tancuri americane M1 Abrams însoțite de un vehicul blindat de recuperare M88 au fost livrate bazei militare NATO din orașul polonez Powidz, după cum a informat pe 28 iunie ziarul Departamentului de Apărare al SUA, Stars and Stripes citând un reprezentant al armatei.
La 28 iunie 2024, Pentagonul a organizat o conferință de presă condusă de secretarul adjunct de presă Sabrina Singh, ca răspuns la intensificarea amenințărilor Rusiei privind zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre. Această escaladare este urmarea directivei ministrului rus al apărării, Andrei Belousov, adresată oficialilor de a pregăti un răspuns la aceste operațiuni de recunoaștere.
NATO a redesfășurat aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) în spațiul aerian de deasupra Poloniei pentru a monitoriza spațiul aerian al Ucrainei și activitatea militară rusă și pentru a consolida prezența Alianței în regiune, a relatat pe 30 iunie Defense Journal din Marea Britanie.
Singurul model viabil de negociere cu dictatorul rus Vladimir Putin ar putea fi un acord trilateral cu intermediari, similar aranjamentelor făcute pentru inițiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat lui Trudy Rubin, editorialist la The Philadelphia Inquirer, la 30 iunie.
Rusia încearcă să reia producția de rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune care vor utiliza focoase nucleare. Președintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru în timpul unei videoconferințe cu membrii Consiliului de Securitate.
În timp ce NATO și-a sărbătorit recent cea de-a 75-a aniversare, au apărut tot mai multe speculații cu privire la viitorul Alianței, în special odată cu temerile legate de revenirea lui Trump la Casa Albă. Acest lucru a stârnit multe discuții despre cum ar putea arăta NATO fără Statele Unite, se arata într-o analiză a publicaţiei britanice UK Defence Journal care începe cu întrebare: Se poate descurca Europa pe cont propriu?
Poate că nu e corect ca istoriografia să și-l amintească pe președintele Joe Biden ca acel octogenar reprezentat al gerontocrației americane, care s-a trezit - și apoi a adormit - la o dezbatere prezidențială. Iar pe 5 noiembrie a pierdut alegerile. Căci spre un asemenea scenariu ne îndreptăm.
Că F-16-urile ajung în Ucraina deja din această vară, este aproape o certitudine. Totuși ce nu e deloc sigur - iar experții încearcă să găsească soluții în acest sens - este impactul pe care aeronavele îl vor avea asupra situației de pe front și, mai ales, cum vor fi protejate F-urile 16 de surprizele pregătite de ruși.
Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare posibilitatea de a permite contractorilor militari americani să opereze direct în Ucraina pentru a facilita procesul de întreținere și reparare a echipamentelor militare americane. Acest lucru a fost relatat de CNN, citând o discuție recentă purtată cu patru oficiali americani care au dorit să rămână anonimi.
Apărarea, descurajarea Rusiei și sprijinirea Ucrainei vor fi prioritățile summitului NATO de la Washington, DC, care începe în iulie, potrivit experților de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington. Țările europene abordează summitul NATO cu o poziție de securitate mult mai puternică, spun cercetătorii.
În ciuda atitudinii sale prietenoase față de Rusia, Slovacia va juca un rol important în asigurarea muniției pentru Ucraina. Fabricile de acolo vor recondiționa și vor produce o parte semnificativă a muniției pentru care țări din întreaga lume au convenit, a declarat Președintele slovac Peter Pellegrini.
O investigație realizată de Asharq Al-Awsat din 20 iunie a arătat că Hezbollah avea rezerve cu privire la participarea facțiunilor irakiene cu elemente luptătoare la un potențial război în Liban, din motive legate de asigurarea posibilității de "luare a deciziilor pe teren" și de situația sensibilă din Liban.
Consolidarea poziției NATO în Europa de Est, susținerea aderării Ucrainei la Alianță și consolidarea capacităților de apărare ale Ucrainei ar putea fi trei criterii-cheie pentru succesul summitului NATO din iulie de la Washington. Aceasta este opinia fostului ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst, director al Centrului Eurasia al Atlantic Council.
Planurile NATO trebuie accelerate, inclusiv în privința procesului de recrutare și a planurilor de mobilizare.
Michael Carpenter, director senior pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a explicat la ce se referă aliații atunci când vorbesc despre crearea unei "punți către NATO pentru Ucraina". Carpenter a confirmat că Ucraina nu va primi o invitație de a adera la NATO la următorul summit de la Washington: "Cred că acest lucru a fost comunicat destul de clar".
Comandantul șef al Armatei Naționale Libiene (ANL) și omul forte al regiunii Cirenaica, Khalifa Haftar, a primit ieri la sediul său din Benghazi o delegație a Statelor Unite condusă de trimisul special al SUA în Libia, Richard Norland, și de însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Libia, Jeremy Berndt.
Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major rus, Valeri Gerasimov. Aceștia sunt acuzați de săvârșirea de crime de război și crime împotriva umanității sub forma provocării de vătămări accidentale excesive civililor sau de daune aduse bunurilor civile. Este vorba despre atacuri asupra obiectelor civile ale infrastructurii ucrainene comise între 10 octombrie 2022 și cel puțin 9 martie 2023.
Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat la 24 iunie că Ucraina va primi în două tranșe, începând cu luna iulie, veniturile rezultate din activele rusești înghețate. "Avem aceste venituri care provin din activele înghețate și trebuie să căutăm o modalitate pentru a le utiliza, evitând orice fel de blocaj", a declarat Borrell în timpul briefingului de presă de la Luxemburg.
Un comandant ucrainean a declarat că dronele navale ucrainene sunt organizate în escadrile care pot reproduce capacitățile unei singure nave de război. Generalul Ivan Lukashevich, creierul din spatele flotei de drone a marinei ucrainene, a descris această activitate într-un interviu acordat The Wall Street Journal. Generalul ucrainean a declarat că echipajele, fiecare cu aproximativ 10-20 de drone, vor lucra împreună pentru a combina mai multe funcții diferite. "Avem o flotă, dar aceasta este împărțită în elemente mai mici", a declarat Lukashevich
Potrivit general-locotenentului Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) din Ucraina, situația din estul Ucrainei va rămâne dificilă, dar "nu va fi Armageddon". Întrebat de un jurnalist de la publicaţia The Philadelphia Inquirer dacă trupele ucrainene vor putea opri ofensiva rusă actuală din est, unde Moscova urmărește câștiguri teritoriale mici, dar stabile, Budanov a răspuns tranșant: Vestea bună este că nu se va întâmpla niciun Armageddon. Vestea proastă este că situația este destul de complicată. Așa va fi cel puțin încă o lună și nu va deveni mai ușoară.
Cel mai spectaculos (și poate cel mai important) Euro din istorie a avut loc pe 9 iunie. Alegerile europarlamentare clatină serios spațiul politic european.