Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.
Rusia încearcă să creeze un sistem multivalutar, care să permită tranzactii între băncile centrale ale țărilor BRICS.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că activitatea noului centru de comandă, care va coordona asistența militară internațională acordată Ucrainei sub conducerea Alianței, va fi evidentă pe câmpul de luptă și în beneficiul securității aliaților. Luni, 14 octombrie, Mark Rutte a efectuat prima sa vizită la centrul de comandă, cunoscut sub acronimul NSATU (NATO Security Assistance and Training Ukraine), în Wiesbaden, Germania.
În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații vor „ataca direct Sankt Petersburgul”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la conferința „Defending Baltics”, conform Bild din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri.
Ministrul adjunct al Apărării din Coreea, Sung Il, împreună cu Ambasadorul Rim Kap-soo, vor fi prezenți în studiourile DC Media Group în cadrul unui interviu eveniment despre dezvoltarea cooperării bilaterale dintre România și Republica Coreea.
Cele mai mari submarine din lume, cele din clasa Akula (desemnarea NATO Typhoon), ar fi un simplu pitic pe lângă proiectul noului submarin de transport.
Statele Unite vor trimite sistemul de apărare aeriană THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) în Israel pentru a consolida capacitățile de interceptare în cazul unui atac cu rachete balistice iraniene, a informat JPost, sâmbătă seara.
Retragerile succesive ale armatei ruse din ultimele zile din punctele de observare din apropierea liniilor de contact cu Golanul sirian ocupat au ridicat semne de întrebare cu privire la poziționarea Rusiei în contextul agravării confruntării din Liban, ale cărei fragmente s-au răspândit rapid în geografia siriană, precum și asupra priorităților Moscovei în faza următoare în ceea ce privește evoluțiile preconizate și ceea ce Israelul și Statele Unite numesc "rearanjarea situației regionale și reducerea influenței iraniene în regiune".
La câteva zile după ce a fost făcută publică informația privind cutremurul din provincia iraniană Semnan, pe rețelele de socializare continuă speculațiile că aceste cutremure ar fi fost provocate de primul test nuclear din Iran.
Personalul militar care participă la exerciții va simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, notează Reuters.
Comandantul suprem al armatei americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, a întocmit o listă a sistemelor de armament pe care SUA le dețin și care ar putea ajuta Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei și pe care administrația Biden nu le-a furnizat încă, inclusiv rachete aer-sol și o rețea de comunicații securizată utilizată de NATO.
Într-un raport publicat la 9 octombrie și consultat de The Guardian, institute de cercetare germane și britanice au îndemnat factorii de decizie să înființeze o „bancă NATO” pentru a „proteja de Trump” cheltuielile militare ale alianței.
Producătorii ucraineni ar putea primi până la 20 de miliarde de dolari în cazul ridicării interdicției privind exporturile de arme și, de exemplu, ar putea înveşti această sumă în creșterea producției interne pentru propria armată. Financial Times scrie despre acest lucru, analizând dorința industriei ucrainene și a unor oficiali ca aceasta interdicţiei să fie ridicată, după ce a fost introdusă în 2022.
De la formarea Alianței Sahel cu partenerii săi Mali și Burkina Faso, Nigerul a apărut ca un caz excepțional prin deschiderea sa față de tratarea cu Algeria și consolidarea relațiilor sale bilaterale cu aceasta, ceea ce a încurcat situația din cadrul confederației.
Documentul „Fundamentele păcii”, care va stabili condițiile detaliate pentru un sfârșit just al războiului, va fi gata până în noiembrie. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat acest lucru la Dubrovnik (Croația), în timpul unui discurs susținut la cel de-al treilea summit Ucraina-Europa de Sud-Est, relatează Ukrinform.
Serviciile de informații americane și agențiile ONU estimează că armele Republicii Islamice ar putea fi gata până la sfârșitul anului.
Stimulată de creșterea dramatică a cheltuielilor de apărare de către multe guverne europene în urma invaziei Rusiei în Ucraina, precum și de creșterea tensiunilor geopolitice în Indo-Pacific și în Orientul Mijlociu, Coreea de Sud a apărut ca o alternativă viabilă la furnizorii mai tradiționali de echipamente militare. Țările europene către care comaniil sud-coreene au inceput să-și exporte produsele includ deja Polonia, Finlanda, Norvegia, Lituania, Estonia, România, Slovacia, Cehia și Regatul Unit.
Armata franceză se pregătește pentru o confruntare militară cu Rusia, relatează Politico. Publicația notează că anul viitor se va dovedi un test crucial pentru armata franceză, pe măsură ce aceasta se transformă într-o forță capabilă să facă față unor ameninţări de securitate generate de Rusia.
În contextul actual, NATO se întoarce la misiunea sa principală de descurajare și apărare împotriva amenințărilor din est, în primul rând din partea Rusiei. Președintele finlandez Alexander Stubb a declarat acest lucru la Bruxelles, în timpul unei conferințe de presă, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
De un an și jumătate, Occidentul vorbește despre posibila aderare a Ucrainei la NATO după ''scenariul german'', adică modelul când Germania a devenit membră a Alianței în ciuda faptului că era împărțită între vest și de est. Subiectul a fost readus în discuție de Financial Times, dar și de mai mulți experți, consultați chiar de către presă ucraineană. Fără urmă de îndoială, Kievul îşi menţine poziţia faţă de această propunere şi susţine că este o simplă speculație.
Drona aeriană rusească, presupusă stealth, S-70 „Okhotnyk”, care s-a prăbușit zilele trecute lângă Konstantyanivka, era echipată cu o bombă glisantă ghidată, potrivit celor mai recente informații.
Franța înțelege că declarațiile politicienilor de la Paris trebuie să fie susținute de o Armată cu capabilități credibile.
Guvernul norvegian va crește bugetul apărării cu 19,2 miliarde de coroane norvegiene în 2025. Aceasta este o creștere de 21,2% față de 2024. Cheltuielile pentru apărare vor fi majorate la un total de 110,1 miliarde de coroane norvegiene. Această decizie reprezintă îndeplinirea primei promisiuni a guvernului norvegian privind planul de apărare pe termen lung al Norvegiei și depășește obiectivul NATO de a cheltui 2,16% din PIB pentru apărare.
Forțele ucrainene au reușit să obțină succese tactice semnificative în timpul operației Kursk. Cu toate acestea, succesele tactice nu s-au tradus încă în avantaje strategice și politice pentru Ucraina. Aceasta este observația făcută de generalul australian în retragere Mick Ryan într-un articol care analizează operația de la Kursk la două luni după începerea acesteia.
Cea mai modernă dronă de luptă a Rusiei, Okhotnik-B, a fost doborâtă pe 5 octombrie în apropiere de localitatea Kostiantynivka din regiunea Donețk, au anunțat autoritățile locale. Analiştii militari occidentali califică incidentul drept un „eșec” pentru Rusia și subliniază că este probabil să aibă consecințe grave și de durată pentru programele Rusiei de dezvoltare a sistemelor de luptă fără pilot.
Rusia scoate lansatoare de rachete nucleare Yars pentru o serie de exerciții mai puțin obișnuite: lansatoare autonome ale Yars PGRK au fost desfășurate pe rutele de patrulare.
„V-am trimis o invitație, sper că domnul președinte o va accepta”, îi spunea Putin premierului sârb Alexandar Vulin, la începutul lunii septembrie.
De ce Statele Unite și aliații lor ajută la respingerea atacurilor asupra Israelului, dar nu și asupra Ucrainei? Ca răspuns la această întrebare din partea unui jurnalist al biroului ucrainean al Voice of America, Pentagonul a declarat că acestea sunt „câmpuri de luptă diferite” și a precizat că Ucraina se apără cu succes împotriva atacurilor aeriene rusești datorită sistemelor de apărare aeriană furnizate de Occident.
La jumătatea lunii septembrie, mai multe publicaţii ucrainene, printre care şi Kyiv Post, au relatat despre ancheta desfășurată de site-ul de informații din surse deschise (OSINT) InformNapalm cu privire la modul în care antreprenorii din domeniul apărării din Kazahstan foloseau două companii franceze producătoare de componente aeronautice pentru a ajuta Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident.
Zelenski se pregătește pentru o nouă întâlnire cu miză mare cu aliații săi la Ramstein. Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că va participa la o reuniune internațională pentru a discuta despre sprijinul militar acordat Ucrainei, care va avea loc în Germania în această săptămână.
Din 2022, NATO a evaluat Rusia drept cea mai semnificativă și apropiată amenințare la adresa securității statelor membre. În 2023, într-o unanimitate politică, s-a convenit că NATO trebuie să fie pregătită, dispusă și capabilă să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat. Pentru aceasta, în primăvara anului 2024, aliaților li s-au prezentat „cerințele minime de capacitate” (MCR) considerate absolut necesare pentru atingerea scopului. Acestea arată în esență ce creștere a capacităților militare consideră comandanții NATO că este necesară pentru atingerea obiectivelor alianței.