SUA au evaluat critic influența pe care o are Ministerul ucrainean al Apărării asupra dezvoltării tehnologiilor militare
Defense Innovation Board din SUA a publicat o analiză privind capacitățile Ucrainei de a valorifica potențialul tehnologic al Forțelor Armate ale Ucrainei. Potrivit consiliului consultativ, care lucrează în numele Departamentului american al Apărării, succesele recente ale Ucrainei pe câmpul de luptă au fost susținute în mare măsură de un avantaj tehnologic asupra inamicului, care a fost obținut prin integrarea în armată a tehnologiilor comerciale ușor disponibile și prin dezvoltarea rapidă a acestora.
Un UGV denumit D-21-11 dezvoltat pentru armata ucraineană. Acest sistem a fost creat ca parte a clusterului tehnologic de apărare Brave1. Sursa foto: Militarnyi.
Capacitățile tehnologice aflate în plină dezvoltare ale forțelor ucrainene se bazează în prezent pe un model de interacțiune directă între programatori, ingineri, manageri de proiect și soldații aflați pe linia frontului. Această interacțiune este susținută de voluntari și de start-up-uri și finanțată din surse private, se arată în raport.
Cu toate acestea, această abordare la nivel local, deși eficientă din cauza lipsei de control guvernamental și a birocrației, rămâne nepotrivită pentru extinderea la nivel național și interacțiunea cu partenerii străini.
Peste 900 de drone transferate armatei ucrainene în cadrul proiectului ''Army of Drones'', 8 noiembrie 2023. Sursa foto: Facebook/Mikhailo Fedorov.
Potrivit analiștilor, statul ar trebui să devină principalul manager al dezvoltării viitorului potențial tehnologic al Ucrainei. În prezent, clusterul de dezvoltare a tehnologiei militare Brave1 joacă un rol-cheie în acest sens, preluând unele dintre sarcinile Ministerului ucrainean al Apărării.
,,În timp ce Brave1 a depus eforturi considerabile pentru a dezvolta ecosistemul ucrainean în ceea ce privește inovarea în domeniul apărării, promovând legăturile internaționale și accelerând anumite aspecte ale procesului național de achiziții publice în domeniul apărării, Ministerul ucrainean al Apărării (MoD) și Statul Major General (GS) nu au o abordare coerentă a dezvoltării rapide a capacităților", au declarat analiștii.
În special, Consiliul subliniază lipsa de coordonare departamentală între dezvoltatori și armată și incapacitatea Ministerului ucrainean al Apărării de a formula și comunica în mod corect cerințele și solicitările armatei către industrie sau partenerii străini.
,,Coalițiile de capacități pentru drone și IT ale Grupului de contact pentru apărare al Ucrainei (UDCG) au fost deprioritizate de către Ministerul Apărării/GS, în favoarea coalițiilor de capacități care abordează platforme majore, cum ar fi blindatele, artileria și munițiile. Această prioritizare reflectă nevoia urgentă de platforme militare, dar reflectă, de asemenea, lipsa de capacitate în cadrul Ministerului Apărării/Secției Speciale de a articula și de a conduce un proces rapid de dezvoltare a capacităților militare", notează analiștii şi experţii militari americani.
Raportul subliniază, de asemenea, contribuția altor platforme ucrainene de sprijinire a proiectelor tehnologice de apărare. Pe baza raportului, Defense Innovation Board a prezentat Departamentului Apărării al SUA o serie de recomandări care ar trebui să contribuie la soluționarea problemelor de mai sus.
În special, potrivit consilierilor, guvernul SUA ar trebui să consolideze cooperarea cu Ucraina în domeniul dezvoltării tehnologice și să facă lobby pentru această politică în cadrul Ministerului Apărării și al Statului Major al Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News