Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
Confruntate cu situația generată de războiul din Ucraina, statele membre NATO au constatat că există un deficit de persoane care ar putea restabili liniile de producție închise anterior pentru fabricarea armelor de care au nevoie. Julianne Smith, reprezentantul permanent al SUA la NATO, a făcut această afirmație în timpul unui discurs despre priorități în contextul războiului ruso-ucrainean.
Sursa foto: Rheinmetall.
Prin eforturile depuse în cadrul NATO, statele aliate au scos în evidență fragilitatea industriei transatlantice de apărare, inclusiv obstacolele cu care se confruntă atunci când "industria a încercat să readucă linii de producție care au fost închise cu ani în urmă", a declarat ambasadorul.
,,Există un deficit de forță de muncă în timp ce unele țări încearcă să găsească oameni care să știe cum să repornească aceste linii de producție", a adăugat diplomatul.
Smith a confirmat că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO la summitul din acest an de la Washington. Dar se va apropia "cât mai mult posibil" de acest obiectiv.
Potrivit lui Smith, Ucraina nu poate deveni stat membru NATO în mijlocul unui război, deoarece Alianța nu poate face față unei situații în care aderarea unui nou membru ar pune sub semnul întrebării propriile granițe din cauza invadării teritoriului respectiv de către un stat vecin.
,,Prin urmare, aici, în NATO, ne concentrăm acum pe sprijinirea eforturilor Ucrainei de a scoate Rusia de pe teritoriul său și de a pune capăt acestui război. Aceasta este prioritatea noastră în acest moment", a adăugat ea.
Întrebată despre o eventuală schimbare a politicii SUA în cazul unei schimbări de președinte, Julianne Smith a răspuns "Lansăm o nouă inițiativă de sprijinire a Ucrainei, permițând NATO să supravegheze întreaga asistență acordată Ucrainei, care nu este legată de nicio situație viitoare care ar putea afecta Statele Unite. Este vorba despre a face ce este mai bine pentru Ucraina. Ucraina are nevoie de o mai bună coordonare și coerență a tuturor eforturilor care au fost făcute pentru a o sprijini, iar noi credem că NATO este cel mai bun loc pentru a face acest lucru."
Smith a declarat că încă își amintește că a primit un telefon la ora 3 dimineața, când i s-a spus că Rusia a lansat un război la scară largă împotriva Ucrainei. În acea dimineață, spune ea, reprezentanții NATO s-au adunat foarte repede la sediul alianței din Bruxelles și au arătat o unitate izbitoare de susținere a Ucrainei care, spune ea, a continuat până în prezent.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News