Un ministru israelian crede că Israelul și Iranul vor ajunge la război în cazul în care Biden revine la acordul nuclear
Un membru din Executivul israelian se teme că o eventuală revenire la acordul nuclear cu Iranul, din care administrația Donald Trump s-a retras unilateral, ar duce la o confruntare militară între Iran și Israel.
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Cunoscut ca JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action - planul de acţiune comun cuprinzător), acordul a fost semnat de puterile internaţionale (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi de Iran, pentru a se asigura că Teheranul nu va dezvolta arme nucleare.
În 2018 Donald Trump a retras SUA din acest acord impunând din nou sancțiuni Iranului. Președintele Trump a considerat că acordul avea lacune majore care permiteau Iranului să continue dezvoltarea nucleară, în pofida suspendării sancțiunilor.
Confruntare violentă și război între Israel și Iran în cazul unui nou acord nuclear?
Ministrul israelian Tzachi Hanegbi se teme că poziția președintelui ales Joe Biden în ceea ce privește acordul nuclear cu Iranul ar putea duce la un război între Israel și Iran.
„Biden nu s-a ferit să declare de mai multe ori că se va întoarce la acordul nuclear (n.r. - acordul cu Iranul). Văd acest lucru ca pe o acțiune ce va duce la o confruntare între Israel și Iran”, a declarat ministrul israelian, citat de The Jerusalem Post.
În interviul pe care l-a acordat în urmă cu două zile, înainte de proclamarea victoriei lui Biden, Hanegbi a subliniat că nu este îngrijorat cu privire la o posibilă administrație Biden în ceea ce privește Israelul, dar problema Iranului este o excepție.
Hanegbi spune că atât el, cât și premierul Benjamin Netanyahu, dar și majoritatea israelienilor, consideră că acordul cu Iranul din 2015 semnat de administrația Obama a fost o greșeală. „În cazul în care Biden nu renunță la acest demers va exista, în cele din urmă, o confruntare violentă între Israel și Iran”, a conchis ministrul din cadrul cabinetului condus de Netanyahu.
Condițiile acordului ar trebui schimbate, sunt de părere și experții mai optimiști
Pe de altă parte, Zvi Hauser, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi apărare din Knesset (n.r. - Parlamentul unicameral al statului Israel) are o abordare mai optimistă. Acesta amintește că Joe Biden este un „prieten al Israelului” iar în cazul în care se decide resemnarea acordului nuclear cu Iranul, e convins că acesta va fi mult mai bun decât anteriorul.
Hauser subliniază că deși Trump și Biden au modalități diferite cu privire la gestionarea problemei Iranului, scopul SUA și al Israelului e să impiedice Iranul să dezvolte arme nucleare, acesta fiind cel mai important lucru.
Președintele Donald Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale - SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania - cu Iranul, afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News