Începând din anul 2005, conform prevederilor Legii 390/2004, prima duminică a lunii aprilie este declarată Ziua NATO în România. Această dată amintește atât momentul în care România a depus, la 29 martie 2004, instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Alianței Nord-Atlantice, cât și ceremonia arborării drapelului românesc la Cartierul General al NATO, în cadrul reuniunii ministeriale Aliate de la 2 aprilie 2004.
[citeste si]
Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea, la 1 aprilie 2018, a Zilei Alianței Nord-Atlantice în România
La 14 ani de la arborarea drapelului național în fața sediului NATO, Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al apărării și securității României și un liant permanent cu o comunitate de 28 de state care împărtășesc aceleași valori și un angajament ferm față de libertate și democrație. Apartenența la o Alianță în care solidaritatea și unitatea reverberează în deciziile colective ale membrilor săi are o semnificație deosebită pentru profilul României centenare.
NATO a dovedit în timp o capacitate remarcabilă de adaptare la amenințările cu care se confruntă statele membre și de a acționa în mod eficient, calibrat și ferm în combaterea acestora. Viitorul Summit aliat, care va avea loc în vara acestui an, reprezintă o oportunitate de reconfirmare a unei legături care dăinuie de aproape 70 de ani, păstrând pacea și generând prosperitate pe ambele maluri ale oceanului Atlantic.
Uniți de promisiunea solemnă a apărării colective, șefii de state și de guverne ai NATO vor evalua progresul realizat în implementarea deciziilor adoptate la reuniunile din Marea Britanie, din 2014, și din Polonia, din 2016, și vor stabili direcțiile de acțiune viitoare pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare și a rolului Alianței în proiectarea stabilității la nivel internațional, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
România rămâne un aliat de nădejde
Fidelă profilului asumat încă înainte de aderarea la NATO, România rămâne un aliat de nădejde, responsabil și activ angajat în dezbaterile politice și conceptuale la nivel aliat. De-a lungul celor 14 ani petrecuți în cadrul NATO, țara noastră a reușit să valorifice eficient apartenența la această organizație, dovedind că este deplin integrată, capabilă și decisă să își asume toate angajamentele ce decurg din acest statut.
România a dovedit că este nu doar un beneficiar al politicilor și deciziilor NATO, dar și un contribuitor semnificativ, un adevărat furnizor de securitate la nivel euro-atlantic și internațional. Militarii români sunt prezenți în teatrele de operații, precum cel din Afganistan, oferim asistență statelor partenere, atât celor din vecinătatea estică și Balcanii de Vest, cât și celor din sud, contribuim la întărirea prezenței aliate pe flancul estic, găzduim elemente ale sistemului de apărare antirachetă, proiect de importanță strategică pentru Alianță.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.
Azerbaidjanul a susținut luni că Armata armeană a folosit ”arme mortale” pentru a viza orașul Shusha, capitala culturală a regiunii. Printre ele, controversatele sisteme Iskander. ”Cum au fost procurate astfel de arme mortale de către Armata armeană”, se întreabă președintele azer Ilham Aliyev.
Emisarul american pentru schimbările climatice John Kerry se va deplasa la Shanghai în această săptămână, a anunţat Departamentul de Stat marţi, aceasta fiind prima călătorie a unui membru al administraţiei lui Joe Biden în China, relatează Agerpres, citând AFP.
În timpul primei sale vizite la Berlin, șeful Pentagonului, generalul Lloyd Austin a subliniat angajamentul administrației Biden față de NATO și de securitatea Europei.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să trimită la Curtea Constituțională dosarul prin care Damen a contestat modul în care Curtea de Apel a închis dosarul prin care constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța au fost declarați câștigători în iulie 2019 în programul „Corveta multifuncțională”.
Rusia ”nu doreşte un conflict direct” cu Statele Unite ale Americii, chiar dacă ”îşi va continua eforturile de destabilizare a Ucrainei”, apreciază serviciile de informaţii americane în raportul lor anual cu privire la ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
De la Kiev la Washington, diplomați, oficiali din serviciile de informaţii și experți militari, toţi se străduiesc să discearnă semnificația desfăşurării masive de noi trupe ruse de la graniţa cu Ucraina. Este o demonstrație de forță? Un semn al unei invazii iminente? Sau un test pentru Ucraina și aliații săi? Acestea sunt doar câteva întrebări la care revista Time a încercat să găsească răspuns.
„Scenariul retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria este imposibil în acest moment”, susține liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, în ceea ce privește retragerea Armatei ruse din Transnistria.
O navă comercială care aparţine unei companii israeliene a fost atacată în Golful Persic, în largul Emiratelor Arabe Unite (EAU), au relatat marţi un post de televiziune israelian şi o media pro-iraniană, citate de Reuters, informează agenția Agerpres.
Iranul 'va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%', a anunţat marţi agenţia oficială de presă IRNA, la două zile după un 'sabotaj' survenit la uzina de la Natanz şi de care Teheranul acuză Israelul, transmite Agerpres, citând AFP.
Ministrul ceh de Externe, Tomas Peticek a fost demis. Anunțul a fost făcut de biroul președintelui Milos Zeman care motivează decizia că ministrul s-a opus achiziționării și folosirii vaccinului rusesc Sputniv V. Ministrul de Interne, Jan Hamacek va prelua interimar postul.
Un val de emoţie a cuprins marţi Israelul după ce un fost soldat suferind de stres post-traumatic şi-a dat foc cu o zi în urmă în faţa serviciului de asistenţă pentru soldaţii răniţi, caz care a avut ecou până la vârful conducerii statului israelian, relatează France Presse.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei, informează Reuters.
Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, transmite marţi EFE, care citează un comunicat de presă al armatei ruse.
Preşedintele francez Emmanuel Macron îl va primi vineri pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat marţi Palatul Elysée, într-un moment de creştere a tensiunilor în Ucraina din cauza trupelor trimise de Rusia în apropierea frontierelor sale, relatează Agerpres, citând AFP.
Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul de ură rasială şi "politică genocidară" din cauza unei expoziţii de trofee de război la Baku, care arată în special căşti ale soldaţilor armeni ucişi în timpul războiului din Nagorno-Karabah, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria, care se mărgineşte cu aceasta. Imagini din satelit publicate de canalul Nexta Telegram, cu sediul în Polonia, arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol, relatează marţi portalul deschide.md.
Autorităţile egiptene au sechestrat nava port-container ''Ever Green'' în aşteptarea plăţii sumei de 900 de milioane de dolari, reprezentând despăgubiri pentru costul salvării navei după ce aceasta a rămas blocată în Canalul Suez timp de aproape o săptămână, a anunţat portalul de ştiri Ahram Gate, citat de Bloomberg.
Miniştrii de externe ai G7 şi şeful diplomaţiei europene au îndemnat luni Rusia să pună capăt "provocărilor" sale şi să se angajeze în "dezescaladare" la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.
Statele Unite ale Americii nu mai au în plan o retragere a trupelor americane din Germania, a declarat marţi, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, aflat în vizită la Berlin, transmite Reuters.
Potrivit jurnalistului Mark Episkopos de la revista americană The National Interest, deși Moscova și Kievul au dislocat grupări militare puternice către granițele republicilor nerecunoscute din Donbas, nici Forțele Armate ale Rusiei și nici cele ale Ucrainei nu vor să atace primele. La urma urmei, partea care va începe ostilitățile se va afla automat în dezavantaj.
Ministerul Apărării Naționale sprijină efortul național de vaccinare, prin pregătirea unor centre mobile de vaccinare, care vor asigura imunizarea populației care locuiește în mediul rural sau în zone greu accesibile, precum și prin creșterea capacității de vaccinare a populației generale pe fluxurile deschise în centrele asigurate de minister.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, se află la Bruxelles în această săptămână pentru a-şi coordona cu NATO o abordare comună faţă de mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina şi pentru a discuta despre retragerea trupelor Alianţei Nord-Atlantice din Afganistan, transmite EFE.
Moscova a avertizat marţi Statele Unite ale Americii ''să stea departe'' de Rusia şi Crimeea, atenţionând că riscul de incidente este foarte ridicat, informează agenţia de presă Interfax care îl citează pe ministrul adjunct al afacerilor externe rus Serghei Riabkov, transmite Reuters.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat, pe 13.04.2021, că echipaje ale Aviației Operativ-Tactice din cadrul armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană au efectuat relocarea aeronavelor pe aerodromuri operative, în vederea îndeplinirii de misiuni comune cu Aviația navală a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în cadrul verificării de control asupra perioadei de instrucție de iarnă.
Activităţile de spionaj şi interferenţa externă în Canada au atins anul trecut un nivel comparabil cu cel din perioada Războiului Rece, una dintre cauzele acestei realităţi fiind vulnerabilităţile cauzate de pandemia de COVID-19, a declarat luni Serviciul canadian de informaţii pentru securitate (CSIS), potrivit Reuters.
Guvernul canadian a anunţat luni anularea vânzărilor de arme către Turcia, aliatul său din NATO, după ce o anchetă a concluzionat că tehnologia canadiană utilizată în drone a fost folosită de Azerbaidjan împotriva forţelor armene din Nagorno-Karabah, notează AFP.
MApN vine cu precizări după ce pe rețelele de socializare circulă un fake news cu privire la faptul că zeci de avioane transferă armament și trupe de pe aeroportul Otopeni către Ucraina.