Acest weekend când se organizează la Singapore așa-numitul dialog "Shangri-La" sau Summit-ul de securitate pentru Asia.
Informaţia a fost confirmată agenţiile de ştiri ruse, care citează Kremlinul. Potrivit acestuia, citat de agenţia RIA, Putin şi Biden vor discuta cu acest prilej, printre altele, despre pandemia de COVID-19 şi conflicte regionale, transmite Agerpres.
Această primă întâlnire între cei doi lideri de la venirea la putere a lui Joe Biden va interveni într-un climat de tensiuni puternice între Washington şi Moscova, pe fondul unor acuzaţii şi sancţiuni reciproce. De asemenea, va avea loc imediat după reuniunile G7 şi NATO, care vor afişa un front comun anti-Moscova, notează France Presse.
"Liderii vor discuta despre întreaga gamă de chestiuni presante, în contextul în care încercăm să restabilim predictibilitatea şi stabilitatea în relaţia SUA-Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.
Biden a declarat anterior că vrea ca Putin să nu mai influenţeze alegerile americane, să oprească atacurile cibernetice provenind din Rusia asupra unor reţele de infrastructură americane, să nu mai ameninţe suveranitatea Ucrainei şi să-l elibereze pe opozantul încarcerat al Kremlinului Aleksei Navalnîi.
Anterior în cursul acestei luni, Reuters a relatat că SUA şi Rusia încearcă să diminueze aşteptările privind mari realizări la acest summit, întrucât cele două ţări nu sunt dispuse momentan la concesii în chestiuni în care nu sunt de acord.
Oficiali ruşi au declarat pentru Reuters că văd summitul ca pe o oportunitate de a-l asculta direct pe Biden, după ce o sursă apropiată de guvernul rus a descris drept "mesaje amestecate" din partea noii administraţii americane.
Această primă întâlnire între cei doi lideri de la venirea la putere a lui Joe Biden va interveni într-un climat de tensiuni puternice între Washington şi Moscova, pe fondul unor acuzaţii şi sancţiuni reciproce. De asemenea, va avea loc imediat după reuniunile G7 şi NATO, care vor afişa un front comun anti-Moscova, notează France Presse.
Oraşul Geneva a găzduit, în 1985, un summit între preşedintele american Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov.
Anunţul privind summitul de la Geneva intervine în chiar ziua în care opozantul rus încarcerat Aleksei Navalnîi a declarat că este vizat de trei anchete penale, presiunea accentuându-se de mai multe săptămâni împotriva mişcării şi a susţinătorilor săi.
Potrivit unei surse americane, notează AFP, se insistă asupra faptului că o întâlnire cu Vladimir Putin nu este o recompensă pentru acesta din urmă, ci modul cel mai eficient de a gestiona relaţiile între cele două ţări, care sunt dificile şi ar urma să rămână astfel în viitorul previzibil.
Cu prilejul acestei întâlniri, Joe Biden ar intenţiona să evoce şi chestiunea regimului lui Aleksandr Lukaşenko în Belarus, al cărui principal susţinător este Moscova. Ţara este din ce în ce mai izolată după intrarea în vigoare a restricţiilor împotriva spaţiului ei aerian, drept represalii împotriva Minskului, acuzat că a deturnat un avion de linie european pentru a aresta un opozant aflat la bord.
La începutul lui februarie, SUA şi Rusia au prelungit tratatul de dezarmare NEW START cu încă cinci ani. Semnat în 2010, acordul limitează arsenalele la maximum 1.550 de focoase desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări, respectiv o reducere de aproape 30% în raport cu plafonul fixat în 2002.
Ucraina, programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord, Arctica, schimbările climatice sau Siria ar urma să se afle şi ele pe agenda summitului.
Preşedintele elveţian Guy Parmelin s-a declarat "foarte fericit" că Elveţia găzduieşte acest summit. "Fac urarea ca discuţiile să fie fructuoase pentru cele două ţări şi comunitatea internaţională", a postat el pe Twitter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Acest weekend când se organizează la Singapore așa-numitul dialog "Shangri-La" sau Summit-ul de securitate pentru Asia.
Luni dimineaţa sunt programate ceremonii militare în memoria comandorului Ion Stăiculescu, în toate unităţile militare din ţară.
Marţi, la Palatul Parlamentului, are loc Atlantic-Black Sea Security Forum - "Bracing for the Storm - Is United Western Action Possible?", eveniment internaţional la nivel înalt sprijinit de MApN, MAE, SRI.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 31 mai, un mesaj cu prilejul Zilei Rezervistului Militar.
Restricţii de trafic în Bucureşti miercuri, 30 mai, pe durata desfăşurării unei ceremonii militare.
Un miting aviatic va avea loc sâmbătă în Brăila.
Conferinţa Comandanţilor Academiilor Navale din Europa şi NATO se desfăşoară, în perioada 29 mai-1 iunie, Constanţa.
Sâmbătă, 26 mai, între orele 10.00 și 17.00, are loc evenimentul Ziua Porților Deschise la Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul" din Bucureşti.
Memorialul Eroilor Neamului, Muzeul Aviației și Muzeul Marinei Române vor putea fi vizitate în cadrul programului "Noaptea muzeelor"
Didier Philippe, vicepreședintele MBDA, compania numărul unu în producția de rachete tactice în Europa, a discutat în exclusivitate cu DEFENSE ROMÂNIA despre revitalizarea industriei în România.
Serge Durand, directorul Airbus în România, a discutat cu DEFENSE ROMÂNIA despre activitatea Airbus în țara noastră.
Enrico Bonetti, vicepreședinte senior al Diviziei Navale a grupului italian Fincantieri, unul dintre cei mai mari constructori de nave din lume, a discutat cu DEFENSE ROMANIA despre activitatea și despre proiectele companiei în România. Fincantieri este candidat calificat în licitația pentru realizarea corvetelor pentru Forţele Navale Române, un program pentru care ţara noastră a alocat 1,6 miliarde de euro. Competiția este în plină desfășurare, câștigătorul urmând să fie desemnat spre sfârșitul acestui an, după cum a anunțat recent ministrul Apărării, Mihai Fifor.
IDEB 2018. Zetor Engineering Slovacia, a.s., parte a sectorului de inginerie al HTC INVESTMENTS, a.s., prezintă un prototip inovator, vehiculul de apărare tactic blindat 4x4 denumit GERLACH.
Nava Școală Mircea împlinește joi 79 de ani, motiv pentru care va avea loc și o ceremonie.
BSDA 2018. MApN va participa, cu militari și tehnică, la Expoziţia internaţională dedicată industriei aeronautice, apărării, securităţii naţionale şi securităţii private – Black Sea Defense and Aerospace.
Militarii Forțelor Navale Române participă la ceremoniile organizate cu prilejul Zilei Eroilor.
BSDA Expo, cea de-a 7-a editie, între 16 - 18 mai la Romaero Băneasa va gazdui peste 270 de expozanți, din peste 25 de țari.
În cadrul BSDA 2018, MBDA va prezenta soluții GBAD și maritime de top.
Mihai Fifor, ministrul Apărării, aflat într-o vizită de două zile în Grecia, a ținut să scoată în evidență menținerea bugetului pentru Apărare pentru programele strategice de înzestrare.
Thales Group va fi prezent la BSDA 2018 Bucureşti cu o gamă largă de sisteme de ultimă generație.
În cadrul expoziției și conferinței BSDA 2018, Airbus prezintă elicoptere militare și civile de top.
Fincantieri, unul dintre cei mai mari constructori de nave din lume, lider în inovare și diversificare, va prezenta soluții navale de top, dezvoltate atât pentru sectorul civil, cât și cel militar, cu ocazia Black Sea Defense & Aerospace 2018 (BSDA) în București, în perioada 16-18 mai 2018 (standul B1242).
Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, va efectua o vizită oficială în Republica Elenă, în zilele de 14 și 15 mai, la invitația ministrului elen al apărării, Panos Kammenos.
A 12-a ediție SOFEX a fost un succes, scrie Jane's 360, participanții putând admira de la spectacolul Forțelor Aeriene Iordaniene până la cele mai recente tehnologii și capabilități în operațiunile speciale și securitatea internă.
Eurosatory 2018 este un eveniment comercial internațional de apărare și securitate, organizat la Paris-Nord Villepinte Exhibition Centre, Franța.
Primul seminar "How to become Boat" s-a desfășurat în această săptămână la șantierul Fincantieri din Muggiano, La Spezia. Manifestarea a avut loc în data de 9 aprilie 2018. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea celei de-a 8-a fregate din înzestrarea armatei italiene, FREMM Antonio Marceglia, lansate la începutul acestui an.
ILA BERLIN Air Show este un eveniment extrem de important pentru profesioniștii din industria aerospațială și fanii aviației.
Veteranii, sau cel puțin unii dintre aceștia, au în față un drum lung spre vindecare. Pentru a le veni în ajutor, săptămâna viitoare, marți, va începe un curs gratuit de 12 săptămâni la Centrul comunitar Rockfish Valley din Afton.
Începând cu anul 2005, conform prevederilor Legii 390/2004, prima duminică a lunii aprilie este declarată Ziua NATO în România.
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe al României, a participat la reuniunea miniştrilor de externe NATO.
Ultima unitate a armatei franceze a părăsit Mali luni, potrivit unui comunicat al armatei franceze, la nouă ani după ce Parisul a trimis trupe în țara din Africa de Vest pentru a ajuta la alungarea extremiștilor islamici de la putere.
Bundeswehr-ul (Armata germană) a primit mai multe machete robotizate ale tancurilor rusești de tip T-72, T-90A, dar și atât de promovatul T-14 Armata, „bijuteria” forțelor terestre ruse.
SUA au anunţat marţi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, un test amânat de două ori pentru a nu agrava mai întâi tensiunile din jurul Ucrainei, iar mai recent în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Adversarii cumpărării unor avioane de luptă F-35A de către Elveţia au depus marţi în faţa autorităţilor o iniţiativă pentru organizarea unui vot popular pe acest subiect, relatează AFP.
Aflat în vizită oficială în Turcia, Laszlo Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei, a admis că Ungaria e interesată să achiziționeze drone turcești produse de Baykar Makina.
Agenția de presă RIA Novosti din Rusia a semnalat faptul că în apropiere de zona de desfășurare a operațiilor militare din Ucraina au apărut complexe de apărare antiaeriană de tip S-350 Vityaz.
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a vorbit despre înzestrarea Armatei române cu ocazia Zilei Marinei, eveniment care a avut loc în cursul zilei de ieri.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 16.08.2022, în urma unui incendiu izbucnit la o unitate militară din districtul Dzhankoi din Peninsula Crimeea, s-a produs detonarea muniției aflate într-un depozit temporar.
Flota de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA și-a reluat misiunile normale de zbor după ce în urma verificărilor a sute de cartușe propulsoare (n.r. sistemul de propulsie care face posibilă catapultarea scaunului pilotului) nu au fost depistate probleme.
O grupare jihadistă afiliată la Al-Qaeda a anunțat uciderea a patru mercenari din grupul aparținând companiei private ruse de securitate Wagner, într-o ambuscadă în centrul Mali, potrivit site-ului “SITE” specializat în monitorizarea activităților islamiste extremiste.
Războiul din Ucraina, privit dinspre Federația Rusă, e total diferit față de desfășurarea conflictului cunoscută în Occident. Federația Rusă, prin vocea ministrului Serghei Șoigu, nu doar că a reiterat „capturarea de armament occidental”, dar a ironizat sistemele SUA pe care le consideră ... inutile.
Şase avioane militare Eurofighter ale Forţelor Aeriene Germane au ajuns în zona indo-pacifică pentru prima dată, a anunţat Bundeswehr (armata germană), transmite Agerpres, care citează AFP.
Belaruski Hajun, un grup independent care monitorizează mișcările de trupe și echipamente militare rusești în Belarus, consideră că Rusia a stocat un număr mare de sisteme de rachete antiaeriene, precum şi între 15 şi 60 de rachete pentru acestea, pe aerodromul Ziabrovka din regiunea Gomel, Bielorusia.
Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. 'Împreună vom învinge!'', a scris Oleksii Reznikov pe Twitter, luni, referindu-se la cele şase obuziere americane autopropulsate M109.
O delegație militară turcă a plecat luni în Statele Unite pentru a purta noi discuții cu oficialii de la Washington privind vânzarea a 40 de avioane F-16 Block 70/72 către Turcia.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Interfax, vicepremierul rus și ministru al industriilor, Denis Manturov, a declarat că primul zbor al avionului ușor de vânătoare Su-75 Checkmate a fost amânat pentru anul 2024.
Războiul din Ucraina stagnează de câteva luni în faza actuală în care cele mai importante tipuri de arme implicate sunt sistemele de artilerie și rachete, responsabile pentru majoritatea pierderilor suferite de ambele părți.
Flota rusă din Marea Neagră continuă să utilizeze rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pentru a sprijini ofensiva terestră din Ucraina, a declarat marţi Ministerul britanic al Apărării, informează Reuters.
Azi, în timpul evenimentelor dedicate Zilei Marinei, microfonul Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, a fost tăia în timpul ceremoniei, fapt ce a născut controverse la nivelul BOR și în presă.
Directorul general al companiei Baykar, Haluk Bayraktar, a declarat (12.08.2022) pentru fundația ucraineană “Come Back Alive” că firma turcă a atins în prezent capacitatea de a produce aproape 20 de aparate Bayraktar TB2 pe lună, sau mai precis câte un sistem (șase aparate) în 10 zile.
Forțele Navale Române, în ciuda poziției geografice a țării și mai ales în contextul războiului din Marea Neagră, a fost categoria de forțe cea mai văduvită în ceea ce privește înzestrarea cu tehnică militară modernă.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 15.08.2022, un avion de cercetare radiotehnică și luptă radioelectronică de tip RC-135 aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a încălcat granița de stat a Federației Ruse lângă Capul Svyatoy Nos și a fost interceptat de un avion de vânătoare rusesc.
Obuzierul autopropulsat (ACS) german Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) este considerat unul dintre cele mai moderne și mai bune sisteme de artilerie din lume, dar utilizarea sa în condiţii reale de luptă, pe frontul din Ucraina, a ridica deja câteva semne de întrebare cu privire la această ''etichetă''.
Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a prelungit din nou legea marţială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite Agerpres, care citează DPA.
Forțele Armate Ucrainene ar fi bombardat o bază a mercenarilor ruși ai „companiei militare private ruse (PMC) Wagner Group”, care se afla în orașul Popasna, regiunea Lugansk din Ucraina, controlată de separatiștii pro-ruși. Cu toate acestea, faptul că ucrainenii nu au confirmat oficial acest atac, ci ruşii au scris primii pe canalele de Telegram indică faptul că aceştia şi-au dezvăluit în mod intenţionat locul unde se aflau, în speranţa că armată ucraineană o să folosească sisteme HIMARS şi astfel aşa le-ar putea identifica poziţiile.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi-a exprimat, luni, convingerea că "începând chiar de anul viitor" Ziua Marinei Române va găsi Forţele Navale mai bine echipate şi pregătite decât în acest an.
China a anunţat luni că a organizat noi exerciţii militare în jurul Taiwanului, unde cinci parlamentari americani se află în prezent în vizită, informează Reuters şi France Presse.
Se profilează un eșec în colaborarea franco-germană pentru avionul de luptă de generația a 6-a. Parisul are plan de rezervă – mizează pe o dezvoltare nouă a Rafale, echipat cu un fel de R2D2 (”Războiul Stelelor”)
În perioada 27-28 iunie 2022, Grupul Sociologic „Rating” a efectuat un sondaj de opinie în Ucraina, în cadrul unui studiu social finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din SUA (USAID).
Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, transmite Agerepres, care citează Reuters.
Premierul Nicolae Ciucă afirmă într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Marinei Române, că securitatea regiunii este vitală pentru securitatea noastră, iar conflictul din apropierea graniţelor subliniază, o dată în plus, necesitatea ca România să aibă o armată modernă, cu echipamente de ultimă generaţie.
Presa siriană a informat duminică despre uciderea a trei soldaţi şi rănirea altor trei într-un atac aerian, dând vina pe forţele israeliene, transmite Agerpres, care citează DPA.