Potrivit unui comunicat de presă al MApN, la manifestările organizate de Ministerul Apărării Naţionale, dedicate comemorării Primului Război Mondial, celebrării Marii Uniri şi împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, vor lua parte Margareta, Custodele Coroanei române, Principele Radu, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, militari activi, în rezervă sau în retragere, precum şi un grup de elevi reprezentând comunităţile istorice româneşti de peste graniţe.
MApN precizează că vineri, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie din Buşteni, va avea loc de la ora 15.00 o manifestare ştiinţifică ce cuprinde expuneri ale unor personalităţi culturale şi ştiinţifice şi ale reprezentanţilor conducerii MApN, vizionarea filmul documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri şi lansarea Albumului Monografic cu titlul "Crucea - slăvitul semn de biruinţă în Războiul de Întregire a României - 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri".
Ceremonie de depuneri de coroane de flori
Sâmbătă, de la ora 11.00, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman şi a acţiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, dar şi o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară.
În acelaşi timp, în Buşteni vor fi prezentate publicului larg expoziţii dedicate evenimentului, vor avea loc exerciţii demonstrative (supravieţuire, escaladă şi tiroliană, intervenţie EOD etc), iar de la ora 18.00 un concert de muzică de fanfară şi un spectacol susţinut de formaţii artistice ale Cercurilor militare din Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Naţional Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din oraşul Buşteni, precum şi ale elevilor din comunităţile istorice româneşti de peste graniţe (elevii din comunităţile istorice româneşti din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintă).
Spectacol la Peleş
Duminică, 16 septembrie, de la ora 10.00, la Castelul Peleş va avea loc un spectacol de muzică de fanfară şi o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia Tradiţia Militară. Activităţile sunt iniţiate şi organizate de Secretariatul General al MApN, în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar.
China și Japonia au o dispută care nu de puține ori a fost pe punctul de a escalada militar în Marea Chinei de Est, în ceea ce privește controversatele insule Senkaku.
Jurnaliștii militari ruși se plâng de faptul că țara lor este amenințată tocmai de Republica Moldova, în baza unei ipotetice alianțe militare cu Ucraina și Georgia, cu scopul de a contracara influența Federației Ruse în Marea Neagră.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Guvernul ungar va continua să protejeze graniţele Ungariei şi pe cele ale Europei şi va face toate eforturile posibile pentru a împiedica crearea de coridoare internaţionale ale migraţiei, a declarat joi ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, în reacţie la o opinie a avocatului general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la legislaţia ungară privind migraţia, transmite MTI.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.