Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
11 septembrie 2001 - comemorare la Deveselu. Mihai Fifor şi Hans Klemm prezenţi la ceremonie
11 sep 2018 / 12:01
Victimele atentatelor de la 11 septembrie 2001 au fost comemorate, marţi, la Baza Militară Deveselu, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm. 
Mihai Fifor

În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă. În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie. Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste. 

Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive "nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi". El a afirmat că Parteneriatul Strategic România -SUA a fost semnat în 1997 şi a amintit de implicarea trupelor române, înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak, după 11 septembrie 2001. Diplomatul a descris parteneriatul România-SUA drept unul din "punctele forte" ale ţării sale şi ale Tratatului Organizaţiei Alianţei Nord-Atlantice. 

Mihai Fifor a descris atacurile de la 11 septembrie drept unele "împotriva democraţiei şi a libertăţii"

"Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor", a punctat el. Fifor a mai spus că "11 septembrie a arătat cât de puternici putem fi împreună" şi a amintit că patru români au murit în atentate. "În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi", a mai spus ministrul Apărării. 

Totodată, el a vorbit şi despre sistemul antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic. "Sistemul de apărare din spatele nostru este unul din exemplele acestui parteneriat", a spus Fifor. Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. "Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici", a spus el. 

Ministrul Fifor şi ambasadorul SUA au sosit la baza militară cu un elicopter Puma. Cei doi au fost primiţi cu onor şi au avut prima dată o discuţie în partea română a facilităţii militare. 

Ştiri Recomandate

Fregata rusă Amiral Essen din Marea Neagră a executat un exercițiu pentru distrugerea vehiculelor aeriene fără pilot
Rusia a dislocat elicoptere într-o fostă bază militară americană din Siria (Video)
Operaţiunea lansată în Siria de Turcia a creat o stare de tensiune în interiorul NATO
Rusia şi Turcia poartă negocieri pentru livrări suplimentare de sisteme S-400
Arsenal de muniţii din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperit în R. Moldova (Video)
Securitate energetică. Ungaria va putea achiziţiona gaze naturale din Qatar
Rusia vrea să construiască în Filipine o fabrică de armament
Avioane de vânătoare rusești, în locul F-35. Turcia, între negocieri şi consultări cu Federaţia Rusă