În spaţiul dedicat ceremoniei au fost ridicate steagurile SUA şi României şi drapelul NATO. Drapelul SUA a fost arborat în bernă. În cadrul evenimentului a fost prezentată cronologia atentatelor de la 11 septembrie 2001 de pe teritoriul SUA şi a fost comemorată memoria victimelor şi a celor de la serviciile de intervenţie. Aproximativ 3.000 de persoane, printre care şi români, au murit în atacurile teroriste.
Ambasadorul Hans Klemm a spus că ce a urmat atacurilor a demonstrat că acest gen de acţiuni agresive "nu pot distruge fundaţia Americii şi a aliaţilor săi". El a afirmat că Parteneriatul Strategic România -SUA a fost semnat în 1997 şi a amintit de implicarea trupelor române, înainte ca România să devină ţară NATO, în misiunile din Afganistan şi Irak, după 11 septembrie 2001. Diplomatul a descris parteneriatul România-SUA drept unul din "punctele forte" ale ţării sale şi ale Tratatului Organizaţiei Alianţei Nord-Atlantice.
Mihai Fifor a descris atacurile de la 11 septembrie drept unele "împotriva democraţiei şi a libertăţii"
"Un atac asupra unui prieten este un atac asupra noastră, a tuturor", a punctat el. Fifor a mai spus că "11 septembrie a arătat cât de puternici putem fi împreună" şi a amintit că patru români au murit în atentate. "În acea dimineaţă, noi, ca români, am fost atacaţi", a mai spus ministrul Apărării.
Totodată, el a vorbit şi despre sistemul antirachetă, în contextul Parteneriatului Strategic. "Sistemul de apărare din spatele nostru este unul din exemplele acestui parteneriat", a spus Fifor. Mihai Fifor a subliniat solidaritatea poporului român cu cel american. "Ştiu că românii din lume vă menţionează în rugăciunile lor. Împreună suntem mai puternici", a spus el.
Ministrul Fifor şi ambasadorul SUA au sosit la baza militară cu un elicopter Puma. Cei doi au fost primiţi cu onor şi au avut prima dată o discuţie în partea română a facilităţii militare.
Au fost momente provocatoare pentru mecanicii conductori nou brevetați din cadrul Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.
Grupul de luptă condus de portavionul USS Theodore Roosevelt care se află în Marea Chinei de Sud a executat o misiune pentru asigurarea unei navigații libere într-o zonă intens contestată de China.
România urmează să demareze programul de finanțare pentru modernizarea bazei militare din Tunari, aflată în nordul Bucureștiului.
Corpul marinei americane lansează mii de noi puști automate de infanterie M27 pentru a înzestra trupele sale de infanterie.
România revine încet dar sigur în lumea producătorilor de echipamente militare.
Compania Large Infrastructure Projects din Bulgaria a prezentat preşedintelui CCIR, Mihai Daraban, unul dintre cele mai ample proiecte de infrastructură regională, respectiv autostrada Dunăre - Marea Egee, un tronson din aceasta urmând să conecteze Bucureştiul cu reţeaua de autostrăzi deja existentă în Bulgaria şi Grecia.
Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vorbit despre construcția unui nou spital militar în Municipiul București.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi că bugetul alocat MAE pentru 2021 este cu 1,07% mai mare faţă de 2020, care permite atingerea obiectivelor asumate prin programul de guvernare în acest an.