Aflate pe lista de priorități ale Marinei României, viitoarele nave de patrulare și fregate ar putea fi echipate cu sonare Thales
La invitația Thales, DefenseRomania a vizitat centrul de la Gémenos de lângă Marsilia, unde sunt dezvoltate și testate cele mai multe dintre echipamentele electronice care sunt integrate pe navele de suprafață și submarine.
La Gemenos se produc și se dezvoltă în condiții stricte de securitate echipamente de comunicații, senzori etc, care ar putea fi integrate și pe navele militare. ”Acoperim aproximativ jumătate din piața echipamentelor pentru submarine, excluzând China și Rusia. Investim în componenta AI, iar acesta lucru este crucial din două motive: AI reușește să filtreze o cantitate uriașă de informații, mult peste ce poate gestiona un operator uman, iar al doilea avantaj este că se poate adapta și își modifica misiunea în funcție de condițiile de pe teren”, ne-au comunicat oficialii companiei.
Ce se întâmplă acolo e de interes și pentru România. Militarii români așteaptă primele nave noi de câteva decenii, iar lucrurile s-ar putea, în sfârșit, concretiza. Șeful Forțelor Navale a anunțat săptămâna trecută că Marina României va avea, în următorii ani, două nave de patrulare și trei fregate. De asemenea, oficialii români vorbeau anul trecut și despre achiziția a două submarine Scorpene, un proiect despre care nu se mai știe mare lucru.
Thales este un actor major în industria apărării, iar centrul de la Gémenos este esențial în furnizarea de tehnologii critice, mai ales că, în zilele noastre, navele au o sarcină mult mai dificilă.
Spre exemplu, explica contraamiralul Erich Chaperon (foto), consilier pentru apărare navală al Thales, dacă în urmă cu doar un deceniu lupta navală se limita în special la domeniul marin, acum înglobează elemente de război cibernetic, aerian și spațial.
”Viteza este totul. Asistăm la o evoluție rapidă amenințărilor la adresa navelor care trebuie să se adapteze la noile riscuri și să își crească nivelul de conștientizare a situației operaționale”, explică Erich Chaperon.
Ce se produce la Gemenos
Centrul Thales din Gémenos este un important punct de dezvoltare și producție pentru echipamente militare de înaltă tehnologie (sisteme de comunicații, senzori și echipamente electronice) destinate atât navelor de suprafață, cât și submarinelor.
Sonarul CAPTAS-2 oferă capacitate de detectare a submarinelor într-un format compact; poate opera atât în mod pasiv (ascultând zgomotele submarinului), cât și activ (emițând unde sonore și detectând ecourile) / Foto: DefenseRomania
Am mers în zona de testare, unde am putut vedea sonarele cu adâncime variabilă CAPTAS-4 și CAPTAS-2.
Dacă sonarele CAPTAS-4 sunt vârful de lance al Thales în domeniul senzorilor de pe navele de suprafață (fiind destinate navelor de război anti-submarin mai mari, cum ar fi fregatele și distrugătoarele), CAPTAS-2 este destinat navelor mai mici - corvete, fregate sau nave de patrulare - care nu dispun de o capacitate mare de remorcare sau depozitare a echipamentelor sonar mai mari.
Zona de asamblare pentru cablurile ombilicale și de remorcare ale sonarelor. Cablurile care transportă semnalele electrice și acustice sunt învelite într-un tub în care se introduce un ulei special cu vâscozitate redusă. Aceasta contribuie la performanța sistemului sonar și reducerea zgomotelor subacvatice. Foto: DefenseRomania
O confirmare că sonarele Thales sunt compatibile cu marea majoritate a navelor este și decizia US Navy de a cumpăra sonare CAPTAS-4 pentru fregatele din clasa Constellation.
CAPTAS-4 au fost integrate și pe nave ale Marinei Britanice, din clasa Type 23 și Type 26 sau pe clasa FREMM și FDI ale Marinei Franceze, F110-urile spaniole și FREMM-urile italiene.
România, dacă va folosi soluțiile de la Thales, este de așteptat să opteze, la fel ca Polonia, pentru sonarul CAPTAS-2, care este adaptat pentru navele mai mici, având greutate redusă și mobilitate.
De asemenea, acolo sunt testate și sonarele SonoFlash (foto), de tip geamandură scufundabilă. Acestea sunt dispozitive acustice autonome lansate de pe nave sau aeronave, care sunt scufundate în ocean pentru a detecta zgomotele submarinelor.
Odată dispersate, sonarele SonoFlash formează o rețea de senzori care pot monitoriza simultan o zonă mare în timp real, dar dezavantajul acestora este că au o autonomie de doar câteva ore. ”Sunt o adevărată evoluție în domeniu”, susțin cei de la Thales.
Aceste sisteme, împreună, formează coloana vertebrală a unui sistem modern de detectare și combatere a submarinelor, capabil răspunde provocărilor actuale în războiul modern anti-submarin.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News