Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Amazon îl acuză pe Donald Trump că a făcut presiuni pentru contractul Pentagonului cu Microsoft
09 dec 2019 / 21:50
Amazon l-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump că a influenţat atribuirea de către Pentagon, la sfârşitul lui octombrie, a unui mega-contract pentru stocarea datelor online (cloud) în valoare de 10 miliarde de dolari companiei Microsoft, potrivit unui document judiciar dat publicităţii luni, relatează AFP, transmite Agerpres.
preşedintele american, Donald Trump

Potrivit gigantului comerţului online, liderul de la Casa Albă "a avut în mod repetat atacuri publice şi în culise" pentru ca Amazon să nu obţină contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe zece ani, care vizează modernizarea totalităţii sistemelor informatice ale forţelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligenţă artificială.

Divizia Amazon Web Services (AWS), care domină sectorul de "cloud computing" şi furnizează servicii securizate altor organizaţii guvernamentale americane, printre care şi CIA, era considerată favorită pentru obţinerea contractului.

Într-un document de circa o sută de pagini, grupul din Seattle estimează că ostilitatea lui Donald Trump faţă de patronul Amazon Jeff Bezos, "perceput ca un duşman politic" a jucat un rol în decizia Pentagonului.

Jeff Bezos este ţinta frecventă a atacurilor virulente ale lui Donald Trump, în special din cauza investiţiei sale la Washington Post.

"Preşedintele SUA şi comandantul şef al armatei noastre s-a folosit de puterea sa pentru a 'înlătura Amazon' din contractul JEDI, în cadrul unei vendete personale şi intens mediatizate împotriva dlui Bezos, Amazon şi Washington Post", se afirmă în document.

În această plângere, Amazon cere Pentagonului "să reevalueze ofertele de manieră corectă şi fără influenţă inadecvată, directă sau indirectă".

O purtătoare de cuvânt de la Pentagon a dat asigurări că decizia a fost luată "de o echipă de experţi care au făcut carieră în serviciul public şi de ofiţeri militari din întreg Departamentul Apărării, în conformitate cu procesul normal de selecţie a surselor" şi nicio presiune externă nu a fost exercitată.

Vezi și: Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI

Ştiri Recomandate

Rusia are noi interese strategice în Libia. Generalul Gregory Hadfield: Avioanele aduse din Siria, suport militar pentru mercenarii din Grupul Wagner
Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană
Document strategic: Rusia a inclus armele dislocate în spațiu în categoria ameninţărilor militare
Germania susţine participarea Ucrainei la Programul Parteneriatului Consolidat al NATO
Ambasada Rusiei la Bucureşti promovează teorii ale conspiraţiei. Informaţii despre presupuse experimente efectuate de cercetători americani în Ucraina
Şeful diplomaţiei germane: Manifestaţiile paşnice din SUA sunt ''mai mult decât legitime''
Situația degenerează în SUA. Polițiști împușcați de protestatari
Zaharova spune că teoria implicării Rusiei în protestele din SUA e 'manipulare murdară'