Kinjalul rusesc, hipersonic doar pe hârtie. Aliații trebuie să colaboreze intens: Armele cu adevărat hipersonice, abia peste 20 de ani
Întârzierile din programele militare americane de tehnologie hipersonică, interceptarea rachetelor hipersonice rusești Kh-47 Kinjal de către sistemele Patriot, pun la îndoială eficacitatea armelor hipersonice actuale. Dar, în prezent, rachetele supersonice pot fi interceptate iar hipersonica ar fi următorul pas logic în mai buna supraviețuire a armelor ofensive. În acest context, cercetătorii occidentali cer unirea eforturilor națiunilor pentru depășirea mai rapidă a obstacolelor.
Prototipul rachetei hipersonice X-51A. Sursa Foto: U.S. AIR FORCE
Armele hipersonice veritabile sunt, probabil, încă la decenii distanță de a fi desfășurate, iar cercetările necesare vor fi cel mai bine realizate în colaborare între națiunile occidentale, potrivit lui Kerstin Huber, ofițer executiv pentru Tehnologia Vehiculelor Aplicate la Organizația pentru Știință și Tehnologie a NATO. "Aș crede că mai sunt necesari încă 20 de ani," a spus Huber pentru Defense News în cadrul unei discuții la masa rotundă despre tehnologie, la expoziția de apărare Eurosatory de la Paris.
Rachetele hipersonice sunt definite ca având viteze mai mari de cinci ori viteza sunetului, făcând manevre în timp ce zboară la înălțimi atmosferice. Provocarea fundamentală este căldura extrem de mare generată în timpul zborului.
"Cu acest nou tip de tehnologie, nu vei putea să te grăbești," a spus Huber în timpul briefingului. "Va fi nevoie de mai multe națiuni, de un număr de oameni de știință, industrii care să colaboreze pentru a aborda provocările."
Partenerii NATO ar trebui să ia în considerare lucrul la tehnologia hipersonică în cadrul Alianței, "pentru că fiecare națiune aduce o piesă de puzzle la imaginea de ansamblu." Statele Unite au multă infrastructură legată de spațiul cosmic, care va fi necesară pentru dezvoltarea tehnologiei, Australia are spațiul necesar – geografic vorbind – pentru testare, iar Europa este puternică în știința materialelor și simularea numerică, a spus Huber.
Programul hipersonic al SUA HAWC. Sursă foto: DARPA.
Cercetările americane din timpul Războiului Rece în acest domeniu au eliminat pista hipersonică. Dar, după anunțurile Chinei și Rusiei privind operaționalizarea primelor rachete hipersonice, SUA au lansat un nou program de arme hipersonice care se lovește însă de vechile probleme.
Protejarea electronicelor sensibile ale rachetelor hipersonice, înțelegerea comportamentului diferitelor materiale și prezicerea aerodinamicii la temperaturi de peste 3.000 de grade Fahrenheit (1.649 grade Celsius) vor necesita teste de zbor extinse, a spus Biroul pentru Buget al Congresului (CBO) SUA într-un raport din 2023, adăugând că eșecurile în testele din ultimii ani au întârziat progresul. Rachetele hipersonice ar putea costa cu o treime mai mult decât rachetele balistice cu aceeași rază de acțiune cu focoase manevrabile, conform analiștilor CBO.
În timp ce Rusia folosește ceva ce numește arme hipersonice, Huber a pus sub semnul întrebării dacă țara a dezvoltat cu adevărat o tehnologie care să îndeplinească definiția tipică.
Numărul actorilor care ar putea construi o astfel de capacitate este "destul de limitat" datorită nivelului înalt de tehnologie necesar, potrivit colonelului Christophe Cabaj, responsabil de arhitectura capacităților de rachete la agenția de armamente a Franței, care a participat la masa rotundă.
Căldura generată ca urmare a vitezei mari de zbor determină înconjurarea rachetelor de aer ionizat, ceea ce face "foarte dificile" comunicarea, navigația, ghidarea și controlul, conform lui Huber. Dezvoltarea de noi materiale ajută la protejarea senzorilor, a spus ea.
Multe dintre informațiile despre soluțiile pentru hipersonice pentru a face față temperaturilor ridicate sunt clasificate, conform lui Lionel Mazenq, care ajută la dezvoltarea sistemelor avansate la producătorul european de rachete MBDA. "Este bine cunoscut că materialele ceramice sunt de o importanță crucială, la fel ca și aliajele pentru temperaturi foarte înalte. Intrarea în mai multe detalii este dificilă", a concluzionat Mazenq, încercând, probabil, să evidențieze că va fi destul de greu să se pună în comun toate resursele disponibile, domeniul fiind înconjurat de multe secrete.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News