Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
CERT-RO avertizează în legătură cu e-mail-uri potenţial maliţioase. Utilizatorii ar fi notificaţi că au devenit subiectul unei anchete
06 apr, 15:20
Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Poliţia Română semnalează apariţia unor e-mail-uri potenţial maliţioase, pe care utilizatorii le primesc de la adrese neoficiale şi în care aceştia ar fi notificaţi despre faptul că au devenit subiectul unei anchete.

Conform unui comunicat al CERT-RO, textul mesajului specifică faptul că destinatarul ar trebui să se prezinte la un sediu al Poliţiei din Bucureşti, la o anumită dată şi oră, eventual împreună cu avocatul. Nu se oferă un motiv anume.

"Din moment ce informaţiile nu sunt clare în textul furnizat, un utilizator ar putea acţiona impulsiv (din teamă sau curiozitate) şi ar putea accesa fişierul ataşat acestui mesaj, pentru a afla mai multe date concrete despre pretextul invitaţiei. Ataşamentul este de tip .pdf şi odată accesat ar putea infecta dispozitivul victimei cu malware. Mai mult, textul respectiv pare unul tradus cu instrumente disponibile online de traducere automată, este unul pe alocuri incorect gramatical şi neadaptat limbii române. În plus, semnătura din e-mail nu corespunde deloc expeditorului în numele căruia este trimisă această 'invitaţie'", menţionează specialiştii CERT-RO, transmite Agerpres.

Echipa CERT-RO îndeamnă "la răbdare şi vigilenţă" în această perioadă a restricţiilor, una în care activitatea zilnică a migrat puternic spre zona online. Pentru a evita o posibilă infectare cu malware trebuie: să fie verificată întotdeauna sursa mesajului; să fie evitată accesarea de url-uri sau ataşamente din surse necunoscute; atenţie la calitatea textului furnizat, precum eventuale greşeli de redactare, gramaticale sau de exprimare; atunci când utilizatorii nu sunt siguri de veridicitatea mesajului, să valideze telefonic transmiterea lui; să fie folosită o soluţie de securitate (antivirus) actualizată; să se facă back-up regulat şi să fie aplicate update-urile de securitate imediat cum acestea devin disponibile.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
Rusia neagă atacul cibernetic asupra Bundestagului
Întâlnire între liderii milițiilor din Libia
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private