Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Combaterea Ştirilor False: Soldații NATO din Letonia au picat testul
03 oct, 13:26
Centrul NATO pentru Comunicare Strategică din Riga a început să caute mijloace pentru a răspunde în fața avalanșei de informații false, care vin în special din Rusia. Această inițiativă vine după ce experții au testat cât de ușor pot fi duși de nas soldații prin utilizarea de boți, arată o anchetă der Tagesspiegel, citată de  Euroactiv.com.

Într-o pădure din Lituania, nu departe de granița cu Rusia, mii de soldați din diferite state membre NATO se antrenează şi desfăşoară exerciţii militare pentru a asigura o prezența militară continuă a NATO în Europa de Est.

Dar în timpul manevrelor care s-au întins pe durata a câteva zile, unii dintre soldați, în timp ce își petreceau timpul liber accesând internetul de pe telefon, au dat peste o aplicație foarte cunoscută construită special pentru militari. Aici, aceștia discutau despre armată, vreme și viața în general. Unii dintre ei chiar și-au comandat tricouri prin intermediul aplicației, achiziție pentru care au trebuit să își dea adresa de domiciliu pentru livrare.

Pe Tinder, o aplicație populară pentru întâlnirii, unii dintre militari chiar au comunicat cu o femeie, trimițându-și poze cu ei în uniformă. Într-o seară, doi soldați chiar au vrut să se întâlnească cu o femeie pe care au cunoscută prin intermediul acestei aplicaţii, luând hotărârea să paraseasca unitatea militară, o mișcare care s-a dovedit a fi o greșeală.

Site-ul și profilul Tinder s-au dovedit a fi o capcană - un test realizat de o echipă de experți NATO în numele armatei letone în vara anului 2018 pentru a identifica punctele vulnerabile. 

Rezultatul testului a fost unul dezamăgitor, ajungându-se la concluzia ca soldații şi-au făcut publice adresele, au răspândit fotografii din timpul unor manevre militare și chiar şi-au părăsit postările, toate cu o foarte mare lejeritate şi lipsa de responsabilitate.

Pentru experții cibernetici din NATO, experimentul însemna că același lucru se poate întâmpla oriunde şi oricând. Cine ar putea exclude posibilitatea ca soldații să nu-și trădeze nici măcar pozițiile sau să fie șantajați din cauza informațiilor pe care le răspândesc online?

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone