Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa reîncepe să parieze pe tancuri la mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece: România a ales să comande 54 de tancuri Abrams, iar Polonia a comandat 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3
19 Martie 2023, 14:49
Comanda totală de tancuri în Europa este deja de peste 1.800 de unități și sunt așteptate mai multe. SUA, Germania și Coreea de Sud se conturează ca principali furnizori, în timp ce Franța și Marea Britanie se pare că au pierdut startul pe acest segment de arme, considerat în declin acum câțiva ani.  

Războiul în adevăratul sens la cuvântului, care are loc în Ucraina de mai bine de un an, a pus într-o oarecare măsură punct dezbaterii - dacă mai există loc pentru tancuri pe câmpul de luptă de astăzi. Am spus ”într-o oarecare măsură”, deoarece, încă părerile experților sunt împărțite, iar tancurile moderne încă nu au fost văzute la lucru. Totuși, cert este că la nivel înalt s-a decis abordarea unei soluții considerate sigură și ieftină pentru descurajare și anume – saturarea câmpului de luptă cu blindate.

În ceea de privește cererea europeană de tancuri, pe primul loc se află Polonia, care a anunțat cele mai ambițioase planuri de a avea operațional un imens parc de tancuri. Desigur, relieful predominant de câmpie favorizează întrebuințarea tancurilor, iar după tentativa de invadare a Ucrainei de către Rusia, Varșovia ”suflă și în iaurt” pentru a descuraja orice acțiune beligerantă a Moscovei.

Astfel, Polonia a comandat 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3 și alte 116 unități în versiunea M1A1 FEP, la care se adaugă 180 de K2 coreene și alte 820 dintre versiunile lor K2PL, care vor fi produse în Polonia, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

Adică, în total, doar Varșovia a comandat 546 de tancuri gata făcute și, împreună cu producția proprie, poate aduce numărul lor total la 1.366 de unități noi, care, împreună cu aproximativ 240 de Leopard-2 în diverse versiuni, vor forma un pumn blindat de 1.600 de tancuri.

Desigur, în acest context, planurile altor țări palesc puțin, dar în general arată o anumită tendință. De exemplu, Italia caută să cumpere Leopard 2A7+. Șeful Statului Major al Armatei, Pietro Serino, consideră că este nevoie de 125 de unități, deși unele publicații italiene scriu despre intenția de a cumpăra 250 de Leopard 2A7+. Ar fi luată în calcul de italieni, inclusiv varianta închirierii acestora.

Se remarcă faptul că Italia intenționează să-și crească contribuția operațională în cadrul NATO. Recent, oficiali din apărare au anunțat că vor trimite, spre finalul anului, portavionul Cavour în zona Japoniei, iar tancurile pe care, Italia urmărește să le achiziționeze, vor fi destinate, cel mai probabil, întăririi flancului estic al Alianței nord-atlantice, deoarece pe teritoriul său este puțin probabil că vor fi folosite. Potrivit publicației Politico, la nivelul NATO se discută un plan de creare a unei forțe gata de luptă, formată din aproximativ 300.000 de militari, din care până la 100.000 să fie staționați în țările de pe flancul estic, inclusiv actualele grupuri de luptă ale NATO, iar restul să poată fi dislocați rapid din țările de origine.

Un alt viitor operator al lui Leopard 2A7 este Norvegia, care a comandat 54 de unități cu posibilitatea extinderii numărului la 72. Și, de asemenea, Republica Cehă, care dorește să comande încă cincizeci de unități în această versiune pe lângă cele 14 obținute prin livrări circulare ale Leopard 2A4.

Pe de altă parte, România a ales să comande 54 de tancuri Abrams. Lituania intenționează să achiziționeze 54 de tancuri pentru a echipa un batalion în cadrul preconizatei divizii mecanizate pe care intenționează să o înființeze în următorii unul la doi ani.

Pe lângă procesul de achiziție de tancuri noi este necesar să se adauge programe pe scară largă pentru modernizarea celor existente. De exemplu, Grecia intenționează să modernizeze 183 de Leopard 2A4 la versiunea A7.

De asemenea, Marea Britanie își modernizează flota blindată, procesul axându-se pe calitate în detrimentul cantității, prin renunțarea la tancurile vechi și fabricarea a doar 148 de unități Challenger 3. Un program similar de modernizare, care implică o reducere a numărului total de tancuri, are loc și în Franța cu Leclerc. Dar, tendința generală de impulsionare a dotării cu tancuri, pare să se consolideze pe termen mediu.

Deocamdată, cu excepția Poloniei, comenzile de tancuri par a fi la început, iar alte țări urmează să ia decizii în ceea ce privește înzestrarea propriilor forțe terestre. Italia dă un prim semnal la nivelul Occidentului că va merge pe această cale, iar companiile germane de armamente par dispuse să se implice în onorarea comenzilor.

Dacă, acest proces de înzestrare cu tancuri se lansează la scară mare, va fi greu să se mai dea înapoi. Deși este o soluție la îndemână pentru descurajare, tancurile nu pot ele singure face minuni pe câmpul de luptă modern, unde nu mai există loc să te ascunzi de mijloacele de cercetare/observare și de loviturile de precizie, potrivit concluziilor think-tankului britanic RUSI referitoare la primele luni ale războiului din Ucraina.

Atacurile cu tancuri executate de forțele ruse din Ucraina, au eșuat în marea lor majoritate datorită armelor antitanc extrem de precise și suficient de puternice pentru a le scoate din luptă. În plus, minele antitanc s-au dovedit și ele foarte eficiente, contribuind la limitarea folosirii blindatelor în general, nu doar a tancurilor. Ceea ce nu știm însă, este care a fost contribuția tancurilor la respingerea atacurilor sau la dejucarea manevrelor rapide de învăluire. Este posibil ca în astfel de misiuni, tancurile să fi fost folosite cu mai mult succes, decât în spargerea apărării. Unele informații în acest sens, dar care sunt din primele zile de război, sugerează că ucrainenii au întrebuințat tancurile cu succes, dar situația a depins în mare măsură de mobilitatea ridicată și de nivelul bun de instruire al militarilor.

Cheile în care desfășoară acum operațiile militare la nivel tactic sunt: cantitatea uriașă de informații de pe câmpul de luptă cu procesarea rapidă a acestora, mijloacele ieftine de lovire de înaltă precizie, posibilitățile mari de limitare a mobilității adversarului și viteza mare de acțiune. Tancurile nu sunt nici rapide, nici silențioase și încă nu pot trece de câmpurile antitanc, pentru a fi o armă adecvată pentru ofensivă. Au nevoie ca alte mijloace să le curețe drumul, să se asigure că adversarul nu mai are suficientă apărare antitanc care să le pericliteze.

Pe acest fond, este interesant că Germania, deși a promis bugete mari pentru apărare, încă nu este destul de tranșantă privind dotarea sa cu tancuri. Mai degrabă, pare să opteze pentru o înaltă mobilitate a apărării antitanc, deoarece intenționează să achiziționeze 82 de elicoptere Airbus H145M, iar 24 dintre ele să le doteze cu rachete antitanc.

La rândul său, Marea Britanie pare să meargă tot pe mobilitate ridicată în defavoarea protecției fizice, deoarece mobilitatea în sine este un factor important de protecție. Noul tanc Challenger 3 va avea o viteză de aproape 100 de km/h.

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Forţele Terestre Poloneze au primit încă 12 obuziere autopropulsate K9 Thunder (Foto)
Cehii au oferit Ucrainei o versiune specială a HIMARS, confecţionată din cauciuc, pentru a fi folosită pe post de momeală (Video)
Compania israeliană Rafael prezintă noul Typhoon Mk30-C adaptat luptei navale împotriva dronelor mici și medii
Fără oameni și cipuri, uzinele din Urali care au oferit Rusiei T-34, au paralizată producția de tancuri T-90. China nu poate nici ea ajuta Rusia
Serbia confirmă un moment istoric: Avioane franceze Rafale. Cum explică Serbia ruptura bruscă de aviația din Rusia - aliatul ei tradițional
Undă verde hipersonică în SUA pentru Zumwalt - cel mai modern și scump distrugător construit vreodată. Rachetele CPS vor fi produse de Lockheed Martin
M1 Abrams ar putea ajunge mult mai repede în Ucraina. SUA ar putea totuși apela la tancuri aflate în stocurile U.S. Army
“Cadou pentru Putin”: Cehii au demarat o nouă strângere de fonduri pentru un lansator de rachete RM-70 destinat Ucrainei
Ministrul Apărării s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Airbus şi Lockheed Martin: Am discutat despre importanţa acordată de România dezvoltării unor capabilităţi militare performante
Fregata Regina Maria, sursă foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
În așteptarea navelor moderne. Fregata Regina Maria a intrat într-un proces complex de mentenanță la Mangalia
Rusia deține doar 10 avioane Su-57, dar are planuri mari accelerând producția: Primul regiment de Su-57 ar trebui să fie atins în 2024
Decizie istorică pentru F-35: Fuzelajul avioanelor americane va fi construit în Germania. Cu producția dublată, supremația Occidentului devine de necontestat
De ce Leopard 2 va fi pumnul de oțel al Ucrainei. Cu un consum uriaș și un tonaj pe măsură, SUA s-au folosit de Abrams pentru a „elibera Leoparzii”
”How It's Made”. CNN prezintă cum se fabrică obuzele pentru Ucraina / SUA, comenzi-record pentru muniţie de artilerie
Conferința de Securitate de la Munchen: UE propune achiziții de muniție în comun. Europa nu își permite luxul de a aștepta ani pentru refacerea stocului
SUA caută să dea șah-mat Rusiei pe piața indiană: F-35, prezentat în premieră Indiei. Marele obstacol? Precedentul Turcia și S-400
China „răzbună” balonul doborât de un F-22. Gigantul american Lockheed Martin, introdus pe lista de sancțiuni
Arme și muniții, singura cale pentru înfrângerea Rusiei în Ucraina (Stoltenberg). Statele UE ar putea cumpăra în comun muniţii
Cehia va produce pentru Ucraina sisteme de apărare antiaeriană, instalate pe vehicule de teren Toyota
Franța se întoarce la tunuri antiaeriene după tot ce a văzut în Ucraina. RapidFire - o soluție mai ieftină împotriva dronelor decât rachetele Mistral
SG NATO anunță planuri răspuns la pericolul rusesc. Pe listă se află și creșterea capacităților industriale pentru a ”reumple tolba” de armament și muniție
SUA revoluționează tancurile Abrams. U.S. Army a testat un sistem inedit de țintire bazat pe inteligență artificială (Foto)
Ucraina vrea tancuri, dar logistica va fi un coșmar. Pentru cele 70 de tone ale Abrams, consumul și infrastructura din Ucraina - marile provocări
Soldații ucraineni au început antrenamentele pe Leopard 2 în Polonia (Foto/Video)
Stocurile de muniţii, o problemă serioasă pentru Alianță. După avertismentul amiralului Bauer, Jens Stoltenberg confirmă: Trebuie să majorăm producţia
Primul transport cu vehicule de luptă Bradley, destinat Forţelor Armate Ucrainene, a sosit în Germania (Video)
MANTIS, unul dintre cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană, oferit gratuit Slovaciei de catre armata germana
India a rămas cel mai mare cumpărător de arme din Rusia: Aproximativ 20% din portofoliul actual de comenzi al Moscovei
Marea Britanie intenționează să înceapă producția de armament în Ucraina, inclusiv cea de vehicule militare britanice
Rusia și-ar dori să exporte Su-57. Prezență masivă a aviației în India, cu Su-57E, Su-75 Checkmate, elicoptere și drone

Ştiri Recomandate

Comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene: Cei mai buni piloţi ucraineni mor în timp ce noi aşteptăm să primim avioane F-16
UE își propune să furnizeze Ucrainei aproape 1 milion de obuze și aprobă planul de cumpărare ”la comun” a muniției
Pakistanul se oferă să transfere 44 de tancuri T-80UD către Ucraina în schimbul unei asistențe financiare din partea țărilor occidentale
Antony Blinken: Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de propunerile Chinei privind soluţionarea conflictului din Ucraina
În timpul discuțiilor dintre președinții Rusiei și Chinei, un bombardier strategic american B-52H s-a apropiat la 60 de kilometri de frontierele rusești
Norvegia a anunţat că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis
Rusia mută confruntarea din aer sub apă: Submarinele rusești din Marea Neagră au executat lansări de torpile
Macedonia de Nord a oferit Ucrainei avioane Su-25: Aceste aeronave sunt aceleaşi pe care Skopje le-a achiziţionat în 2001 de la Kiev
Japonia plănuiește investiții de 75 de miliarde de dolari în zona Indo-Pacific pentru a contracara influența Chinei
Pregătirea unei noi contraofensive împotriva forțelor ruse: Forțele Armate Ucrainene îl ''recheamă sub arme'' pe fostul comandant al Trupelor de Desant din perioada 2015 - 2019
Chiar dacă Ucraina se afla în război, industria aeronautică ucraineană a livrat motoarele pentru elicopterul de atac turcesc T929
Xi, la Moscova ca pacificator. Șansele ca Beijingul să deschidă robinetul armelor pentru Armata rusă
„Bătălia de la Stalingrad în sens invers”. Igor Strelkov spune că Bahmutul ar putea însemna o mare rușine pentru Rusia
NATO pregătește 3 planuri regionale de apărare și 300.000 de militari pentru flancul estic - ”Cordonul sanitar” care trebuie să oprească Rusia
Livrarea în Ucraina a sistemului antiaerian Samp/T (MAMBA) intră în linie dreaptă: Militarii ucraineni au încheiat instrucția din Italia
Președintele ceh, gen. Pavel: Forțele Armate ale Ucrainei vor avea o singură șansă pentru o mare contraofensivă
Rusia a „repetat” intens doborârea dronei MQ-9 Reaper a SUA. Un Su-27 a încercat același lucru cu un Bayraktar TB2 ucrainean (Video)
O nouă demonstrație de forță a SUA: Bombardierul strategic B-52H, trimis la aproximativ 16 km de granița cu regiunea rusă Kaliningrad
Europa reîncepe să parieze pe tancuri la mai bine de 30 de ani de la sfârșitul războiului rece: România a ales să comande 54 de tancuri Abrams, iar Polonia a comandat 250 de tancuri M1A2 Abrams SEPv3
Marea bătălie pentru Insula Șerpilor: Serviciul militar ucrainean de informaţii (GUR) a publicat noi imagini din timpul eliberării insulei de sub ocupaţie rusă
Tanchiştii ruși, care operează T-90M, sunt instruiţi cum să lupte cu tancurile Leopard 2, Challenger 2 şi M1A2 Abrams în Ucraina (Foto/Video)
Turcia și Egiptul fac pași istorici spre reconciliere: Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013
Industria turcă de apărare lucrează la o nouă dronă de atac. UAV-ul ANKA-3 a fost prezentat publicului (Foto)
Cum văd sud-coreenii cooperarea cu industria poloneză de apărare: Polonia nu este doar clientul nostru, ci este partenerul nostru în producția de armament
Presa britanică, după incidentul cu drona MQ-9: Rusia a fost aproape de șase ori de a declanșa un război direct cu NATO
Momentul în care o unitate a forţelor ucrainene pentru operaţii speciale distruge zece tancuri ruseşti în Donetk (Foto/Video)
România continuă să organizeze exercițiul multinațional „Sea Shield” în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea
Un oficial turc le dă ruşilor planurile peste cap: S-ar putea să nu mai fie nevoie de S-400", deoarece Turcia și-a dezvoltat propriul sistem de apărare antiaeriană
Bahmutul rezistă. În pofida tuturor șanselor, Ucraina reușește să livreze apărătorilor din oraș muniție, alimente și echipamente medicale
Mandatul de arestare, începutul sfârșitului pentru Putin? Peste 120 de țări au obligația să aplice decizia, chiar dacă Moscova vine cu argumente false că Putin nu poate fi arestat
Forțele Aeriene ale SUA s-au răzgândit în privința numărului de avioane F-15EX Eagle II pe care le vor achiziţiona
T-90M Proryv, cel mai modern tanc al armatei ruse, ''disecat'' de armată ucraineană (Foto/Video): Este mai mult un T-72 cu componente occidentale