Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
John Bolton: China a furat planurile avionului de vânătoare american F-35
29 aug 2019 / 01:26
John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al SUA, a acuzat miercuri China că a furat planurile avionul de vânătoare   F-35, fabricat de un consorţiu de mai multe ţări, sub patronajul  corporaţiei  americane  Lockheed Martin , precizând că avionul  de lupta  de generaţia a  cincea construit de industria chineză de apărare arată suspect de similar cu cel american, a informat  bbc.com/ukrainian .

,,Suntem preocupați de faptul că China primește tehnologie militară. Vedem, de exemplu, că aeronava de luptă chineză de a cincea generaţie arată foarte mult ca F-35, asta pentru că este F-35, doar au furat-o", a declarat John Bolton, în cadrul unei conferinţe de presă miercuri la Kiev.

El a afirmat că avionul de vânătoare F-35 a servit ca un exemplu al faptului că Beijingul a furat proprietatea intelectuală de zeci de ani a Statelor Unite.

,,SUA şi China au acum poziţii semnificativ diferite faţă de comerţ. Nu este vorba doar de dezechilibrul balanţei comerciale dintre Statele Unite şi China. [...] Este vorba despre motivele fundamentale pentru care există acest dezechilibru".

Declaraţia cu privire la faptul că China a furat planurile avionului de vânătoare F-35, a fost făcută de consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, John Bolton, după o întâlnire cu mai mulţi oficiali ucraineni, inclusiv cu preşedintele Vladimir Zelenski.

Bolton a spus că a avertizat Kievul împotriva cooperării economice dăunătoare cu China, ceea ce ar putea duce pe viitor la furtul tehnologiei militare de către Beijing, mai precizează Interfax-Ukraine.

Cu câteva zile înainte ca John Bolton să ajungă la Kiev, publicația americană The Wall Street Journal a scris că Statele Unite vor să împiedice China să pună mâna "pe tehnologie de apărare vitală" prin achiziționarea companiei ucrainene Motor Sich, unul dintre cei mai mari producători de motoare de avioane și elicoptere din lume.

Casa Albă consideră că achiziția unei astfel de fabrici este importantă pentru Beijing, deoarece aceasta va crește semnificativ capacitatea de apărare a Chinei. Pentru a preveni acest lucru, John Bolton, consilierul preşedintelui SUA pentru securitate naţională, a decis să discute cu conducerea ucraineană de la Kiev.

 

Bolton, aluzie la J-31

 

Cel mai probabil, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a referit la avionul chinezesc J-31, atunci când a afirmat că Beijingul a realizat o copie a avionului american F-35.

Încă de când a fost lansat prima dată, avionului invizibil J-31 a fost considerat o replică chineză la avionul stealth F-35 al armatei aerului a SUA, chiar dacă nu atinge nivelul de sofisticare a aparatului de zbor american.

(w670)

Beijingul nu a răspuns încă acuzaţiilor aduse de consilierul pentru securitate naţională al SUA .

La începutul acestei luni, Bolton a susţinut că Rusia a „furat" tehnologia americană legată de dezvoltarea armelor hipersonice. Ministerul rus de Externe şi-a respins observaţiile şi a sugerat că Washingtonul a copiat nenumărate tehnologii de la mai multe ţări.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private
Angela Merkel și premierul Ludovic Orban au purtat discuții cu caracter strategic și economic
Violențe la Hong Kong, sute de arestări. Pompeo: Hong Kong-ul nu mai are o mare autonomie față de China