Marina americană cumpără aeronave fără pilot Valkyrie XQ-58A pentru proiectul secret „Killer drone”
Forțele Navale ale SUA au decis să facă prima mutare în proiectul dronelor de luptă colaborative. Vor fi testate aeronave invizibile fără pilot, care colaborează între ele, pentru a îndeplini misiuni de luptă, inclusiv suprimarea apărării antiaeriene inamice - una dintre cele mai dificile.
În acest scop, Marina americană (U.S. Navy) a acordat recent companiei Kratos un contract pentru achiziționarea a două aeronave stealth fără pilot de tipul XQ-58A, ca parte a unui program necunoscut până acum, numit Penetrating Affordable Autonomous Collaborative Killer.
După Forțele Aeriene americane, U.S. Navy devine, astfel, al doilea utilizator cunoscut al dronelor XQ-58A Valkyrie. Aviația militară a SUA a folosit drona pentru testare, inclusiv în proiecte care aparțin programului secret Collaborative Combat Aircraft (CCA), potrivit publicației americane The War Zone.
Pentagonul a anunțat, pe 30 decembrie 2022, că U.S. Navy a finalizat o înțelegere pentru cumpărarea a două drone XQ-58A. Contractul este evaluat la aproximativ 15,5 milioane de dolari și acoperă producția și livrarea dronelor, precum și a „încărcăturilor utile de senzori și a sistemelor de arme” nespecificate.
Aeronava fără echipaj va fi folosită pentru a „îndeplini obiectivele portofoliului penetrating affordable autonomous collaborative killer (ucigaș penetrant, colaborativ autonom și accesibil – în traducere)”, potrivit anunțului.
Contractul va include „[servicii] de inginerie, integrare de sistem/subsistem, instalare, testare, operațiuni la sol și de zbor, logistică și întreținere pentru UAS, precum și operațiuni deținute de guvern operate de contractori pentru teste de zbor și evenimente demonstrative în poligoane de testare guvernamentale”, se mai precizează în anunț. Termenul de finalizare este anul fiscal curent, care se încheie pe 30 septembrie.
Drona Valkyrie poate zbura până la o altitudine de 14.000 de metri, are o autonomie maximă de 5.600 km și poate atinge o viteză de cel mult 882 km/h. Masa maximă la decolare este de 2.722 kg, având o încărcătură utilă totală de 544 kg (272 kg intern și 272 kg extern).
Contractul a fost atribuit direct fără o licitație anterioară, lucru posibil în cazul achizițiilor în scopuri de experimentare. Pe lângă faptul că drona XQ-58A este una de ultimă generație, fiind realizată în tehnologie stealth, are și un cost mic de producție. Kratos, constructorul XQ-58A, este unul dintre cei trei producători de aeronave aleși de Forțele Aeriene americane (USAF) pentru a construi prototipuri de drone autonome, denumite și Skyborg. Pe 29 aprilie 2021, o aeronavă fără pilot tip UTAP-22 a companiei Kratos a efectuat primul test de zbor, în cadrul USAF, al unei drone autonome.
Drona XQ-58A reprezintă primul pas în dezvoltarea noilor concepte de luptă care vor deveni posibile după ce se va valida capacitatea de colaborare între două sau mai multe drone de luptă. Acestea vor însoți un avion de luptă de generația a cincea sau a șasea, care le va și superviza, la modul general, acțiunile. Execuția în detaliu a zborului și angajării în luptă va fi decisă însă autonom de dronă care, totodată, va ține cont și de activitatea celorlalte drone din echipă.
U.S. Navy are și ea în dezvoltare propriul avion de luptă de generația a șasea, denumit F/A-XX, destinat să înlocuiască F/A-18E/F Super Hornet, în anii 2030. Cel mai probabil, acesta va fi însoțit de drone colaborative de luptă, cum va fi cazul avionului NGAD (Next Generation Air Dominance).
Se estimează că dronele care vor face echipă cu NGAD, vor costa cam cât un avion de vânătoare de generația a patra. Posibil și în cazul F/A-XX al Marinei să fie la fel, iar XQ-58A Valkyrie să fie doar începutul de drum sau/și varianta pentru misiunile cu risc ridicat de pierderi.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News