Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oferirea de avioane de luptă Ucrainei, o poveste fără sfârşit | Un zvon că mai multe avioane MiG-29 au fost transferate pe bugăţi, dezminţit repede de Varşovia
27 ian 2023, 14:26
Peste aproximativ o lună de zile se împlineşte un an de când Rusia a pornit o agresiune militară sângeroasă împotriva Ucrainei şi tot atunci se împlineşte aproape un an de când discuţia privind transferul de avioane către ucraineni se tot reia. Dacă până acum au fost o serie de zvonuri şi presupuneri cu privire la transferul unor avioane de concepţie sovietică - mai nou se vorbeşte şi de cele occidentale - cel mai des fiind vorba despre avioanele MiG-29 ale Forţelor Aeriene Poloneze, recent a apărut o nouă ''poveste frumoasă''. Astfel, un jurnalist polonez a susţinut că are ''informaţii pe surse'' că  în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, dar piesă cu piesă.  
EXCLUSIV

Ce nuanţe a mai căpătat frumoasă poveste a transferului de avioane MiG-29 poloneze către Forţele Aeriene Ucrainene? Dacă până acum subiectul părea uitat, deoarece a fost înlocuit cu păreri şi presupuneri despre ''un posibil transfer de avioane de luptă occidentale'' către Ucraina, un jurnalist polonez a scris, în urmă cu două zile, un editorial în care susţine că are ''informaţii pe surse'' că  în 2022, Polonia a livrat Ucrainei o parte din flota sa de avioane de vânătoare MiG-29.

Nimic nou am putea spune. Au mai tot fost articole pe acest subiect! Dar, jurnalistul polonez susţine că avioanele de luptă au fost exportate în Ucraina pe bucăți. Fuselajul și aripile avioanelor de vânătoare MiG-29 au fost, de asemenea, livrate "ca piese de schimb". Acesta insistă că deține aceste informații de la o sursă din cadrul guvernului polonez. Cu alte cuvinte, singura dovadă pe care acesta o aduce pentru a susţine cele afirmate este o declaraţie a unui oficial polonez care se vrea a fi anonim.

La scurt timp a venit şi reacţia oficialilor polonezi care au negat vehement informaţiile apărute în presă. De asemenea, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi pentru postul francez LCI că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru. Oficialul polonez nu a propus trimiterea de aeronave, spunând că aceasta ar trebui să fie o decizie a NATO, dar că ţara sa va sprijini o astfel de decizie.

Amintim că, anul trecut, publicaţia spaniolă Infodefensa a afirmat că Bulgaria a oferit mai multe avioane Su-25 pe bucăţi, prin intermediul unor țări terțe, către Ucraina. Anul acesta, într-un articol publicat de această dată în Bloomberg, de analistul Michael Winfrey, cel care coordonează și proiectul olandez Oryx, trece în revistă echipamentele militare primite de Ucraina de la parteneri și menționează că Bulgaria a vândut 14 avioane de atac Su-25 de fabricație sovietică țărilor membre NATO, care le-au predat, ulterior, Ucrainei. Guvernul bulgar a negat ulterior acest lucru. Astfel, oficialii bulgari din ministerul apărării, citați de ziarul Novinite, au infirmat varianta Bloomberg și au precizat că Sofia nu a trimis Su-25, care să aibă destinația Ucraina. 

 

De ce reapare în discuţie subiectul avioanelor MiG-29 poloneze?

 

Polonia a fost prima țară care, după începerea războiului din Ucraina, s-a oferit să transfere Ucrainei avioanele sale de luptă MiG-29. Acest lucru s-a întâmplat în lună martie a anului 2022. Varșovia era pregătită să furnizeze mai multe astfel de aeronave Forţelor Aeriene Ucrainene. În schimb, Varşovia dorea ca Washingtonul să ofere la schimb forțelor aeriene poloneze avioane de luptă F-16, iar tot ceea ce ţinea de partea de livrare a avioanelor MiG-29 către Ucraina să fie asigurată şi coordonată de către SUA.

Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.

Ucraina le-a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane de luptă MiG-29 pe care piloții săi știu deja să le piloteze și pe care le au câteva țări din Europa de Est.

De la solicitarea Kievului cu privire la transferul de avioane de provenienţa sovietică, din statele europene care mai deţin astfel de aparate de zbor, au apărut multe speculaţii şi au fost vehiculate multe aşa zis ''oferte de nerefuzat''.

Totul a început cu un du-te-vino în privinţa disponibilităţii Poloniei de a oferii avioanele sale Mig-29 către Ucraina. În primă fază, polonezii au spus că nu sunt dispuşi să facă acest transfer, apoi că sunt, dar să primească avioane F-16 second-hand la schimb din partea SUA. Washingtonul a dat de înţeles că acceptă această propunere, dar Polonia a făcut iar un pas în spate deoarece nu dorea ca ea să transfere direct avioanele în Ucraina, ci Statele Unite.

Ulterior, a apărut povestea cu Slovacia care tot lua în considerare donarea întregii sale flote de avioane de luptă MiG-29 către Ucraina, în schimbul garantării protejării spaţiului aerian de către alte națiuni NATO. Au fost o serie de discuţii despre posibilitatea ca Slovacia să transfere cele 12 avioane de vânătoare de tip MiG-29 pe care Forțele Aeriene Slovace le-au consemnat la sol începând cu luna august 2022. Din moment în care Slovacia a renunţat să mai opereze aceste aeronave, despre transferul lor către Ucraina au tot apărut discuţii, dar nimic concret până în acest moment. Aşa că a trecut şi povestea asta!

Bulgăria are și avioane de luptă MIG-29, dar nici vorbă să renunţe la el, pentru că la capitolul avioane de luptă este tot ce are până primeşte din Statele Unite primul F-16 Block 70, din cele opt pe care le-a achiziţionat.

Ultimele discuţii avute în anul 2022 pe tema transferului de avioane Mig-29 către Ucraina a băgat la mijloc şi Republica Moldova. Astfel, în mass-media ucraineană au apărut atunci informaţii că oficialii de la Kiev au solicitat Chișinăului vânzarea pe repede înainte a celor 6 avioanelor MiG-29 pe care Republica Molodva le ţine consemnate la sol de ani buni. Această solicitare ar fi avu loc în primele zile de după declasarea invazie ruse asupra Ucrainei. Cu toate acestea, conducerea Republicii Moldova ar fi refuzat oferta Ucrainei. 

 

De la MiG-29 către avioane de luptă occidentale

 

În paralel cu discuţiile despre transferul avioanelor MiG-29 din Polonia şi Slovacia către Ucraina, prin presa occidentală, dar mai mult prin cea ucraineană, circulau periodic declaraţii ale unor oficiali ucraineni că Forţele Aeriene Ucrainene au mare nevoie de avioane, dar nu de unele de concepţie sovietică - considerate a fi depăşite din punct de vedere tehnic - ci de unele occidentale. 

La sfârşitul anului trecut, Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Iurii Ignat a precizat că ,,pentru a răspunde amenințărilor existente, Ucraina are nevoie de avioane multi-rol, cum ar fi F-15 și F-16. La urma urmei, inamicul declară în mod deschis că intenționează să continue să ne lovească infrastructura. Pentru a respinge această amenințare, avem nevoie de arme cu rază lungă de acțiune, atât de rachete, cât și de arme care pot funcționa de pe avioane multi-rol''.

Recent, tot colonelul Iurii Ignat a susţinut că statele occidentale ar fi decis deja ce tip de aeronave de luptă ar urma să primească Ucraina şi că deja mai mulţi piloții ucraineni sunt în Statele Unite și au fost alocate fonduri pentru pregătirea lor. De precizat că oficialul ucrainean nu a precizat cu exactitate ce tip de avioane de luptă ar urma să primească Forțele Aeriene Ucrainene şi nici când ar urma să ajungă acestea în Ucraina.

Anterior, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a menționat că subiectul furnizării de avioane către Ucraina a avansat pe agenda discuţiilor cu statele occidentale. Potrivit ministrului de externe, partea ucraineană a stabilit cu statele aliate din Occident, în acest an, ca Forțele Armate ale Ucrainei ar trebui să primească toate tipurile de arme necesare pentru a respinge agresiunea militară rusa.

Decizia Statelor Unite și a Germaniei de a trimite tancuri în Ucraina a reaprins discuțiile pe acest subiect, despre care oficialii europeni din domeniul apărării au avertizat că se află într-un stadiu incipient.

Potrivit directorului companiei americane Lockheed Martin, Frank John, deși compania nu participă în mod direct la negocierile privind o posibilă furnizare de avioane de luptă către Ucraina, aceasta a fost implicată în numeroase discuții cu anumite state care iau în considerare posibilitatea de a ajuta Kievul cu avioane F-16.

Lockheed Martin a declarat că este pregătită să satisfacă viitoarele cereri pentru F-16, în condițiile în care unii dintre cei mai apropiați aliați europeni ai Ucrainei reiau negocierile cu privire la posibilitatea de a furniza avioane de luptă Kievului.

Frank St John, director la Lockheed Martin, cel mai mare contractor american în domeniul apărării, a declarat pentru Financial Times că există "o mulțime de discuții despre transferul de F-16 de la terți" - prin care țările ar reexporta avioanele americane către Ucraina pentru a-și apăra spațiul aerian. Lockheed nu este implicat direct în discuțiile privind potențiala livrare de avioane către Kiev.

Cu toate acestea, John a declarat că Lockheed Martin va accelera producția de avioane F-16 pentru a ajunge în punctul în care vom putea susţine destul de bine orice țară care va alege să transfere o parte dintre avioanele de luptă pe care le deţin către Ucraina.

Financial Times aminteşte că oficialii de la Casa Albă au respins anterior apelurile ucrainene pentru avioane de luptă moderne, precum F-16, de teamă că acestea ar putea fi folosite pentru a lovi direct teritoriul Federaţiei Ruse. Guvernul SUA trebuie să aprobe vânzările sau transferurile către țări terțe de avioane de luptă de producție americană, ceea ce înseamnă că țările europene ar avea nevoie de sprijin politic din partea administrației Biden.

 

 

 

 

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Militarii americani s-au jucat cu sentimentele rușilor: Rachetele antitanc Javelin, prezentate lângă un stand cu arme rusești (Foto)
SUA promit să trimită mai multe drone în Ucraina: ALTIUS-600 ar urma să ajungă în mâinile armatei ucrainene
Final de eră pentru F/A-18 Super Hornet, după patru decenii. Producția vârfului de lance al Marinei SUA va fi sistată în 2025
Cum se făceau în România achizițiile. Miron Mitrea: S-a cumpărat muniție pentru MiG-29, deși avioanele erau în proces de ieșire din serviciu
Industria poloneză de apărare a dat lovitura: Un posibil contract pentru 1.000 de vehicule blindate Borsuk aşteaptă să fie semnat
Forţele Terestre Poloneze au primit încă 12 obuziere autopropulsate K9 Thunder (Foto)
Cehii au oferit Ucrainei o versiune specială a HIMARS, confecţionată din cauciuc, pentru a fi folosită pe post de momeală (Video)
Compania israeliană Rafael prezintă noul Typhoon Mk30-C adaptat luptei navale împotriva dronelor mici și medii
Fără oameni și cipuri, uzinele din Urali care au oferit Rusiei T-34, au paralizată producția de tancuri T-90. China nu poate nici ea ajuta Rusia
Serbia confirmă un moment istoric: Avioane franceze Rafale. Cum explică Serbia ruptura bruscă de aviația din Rusia - aliatul ei tradițional
Undă verde hipersonică în SUA pentru Zumwalt - cel mai modern și scump distrugător construit vreodată. Rachetele CPS vor fi produse de Lockheed Martin
M1 Abrams ar putea ajunge mult mai repede în Ucraina. SUA ar putea totuși apela la tancuri aflate în stocurile U.S. Army
“Cadou pentru Putin”: Cehii au demarat o nouă strângere de fonduri pentru un lansator de rachete RM-70 destinat Ucrainei
Ministrul Apărării s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Airbus şi Lockheed Martin: Am discutat despre importanţa acordată de România dezvoltării unor capabilităţi militare performante
Fregata Regina Maria, sursă foto: Forțele Navale Române
EXCLUSIV
În așteptarea navelor moderne. Fregata Regina Maria a intrat într-un proces complex de mentenanță la Mangalia
Rusia deține doar 10 avioane Su-57, dar are planuri mari accelerând producția: Primul regiment de Su-57 ar trebui să fie atins în 2024
Decizie istorică pentru F-35: Fuzelajul avioanelor americane va fi construit în Germania. Cu producția dublată, supremația Occidentului devine de necontestat
De ce Leopard 2 va fi pumnul de oțel al Ucrainei. Cu un consum uriaș și un tonaj pe măsură, SUA s-au folosit de Abrams pentru a „elibera Leoparzii”
”How It's Made”. CNN prezintă cum se fabrică obuzele pentru Ucraina / SUA, comenzi-record pentru muniţie de artilerie
Conferința de Securitate de la Munchen: UE propune achiziții de muniție în comun. Europa nu își permite luxul de a aștepta ani pentru refacerea stocului
SUA caută să dea șah-mat Rusiei pe piața indiană: F-35, prezentat în premieră Indiei. Marele obstacol? Precedentul Turcia și S-400
China „răzbună” balonul doborât de un F-22. Gigantul american Lockheed Martin, introdus pe lista de sancțiuni
Arme și muniții, singura cale pentru înfrângerea Rusiei în Ucraina (Stoltenberg). Statele UE ar putea cumpăra în comun muniţii
Cehia va produce pentru Ucraina sisteme de apărare antiaeriană, instalate pe vehicule de teren Toyota
Franța se întoarce la tunuri antiaeriene după tot ce a văzut în Ucraina. RapidFire - o soluție mai ieftină împotriva dronelor decât rachetele Mistral
SG NATO anunță planuri răspuns la pericolul rusesc. Pe listă se află și creșterea capacităților industriale pentru a ”reumple tolba” de armament și muniție
SUA revoluționează tancurile Abrams. U.S. Army a testat un sistem inedit de țintire bazat pe inteligență artificială (Foto)
Ucraina vrea tancuri, dar logistica va fi un coșmar. Pentru cele 70 de tone ale Abrams, consumul și infrastructura din Ucraina - marile provocări
Soldații ucraineni au început antrenamentele pe Leopard 2 în Polonia (Foto/Video)
Stocurile de muniţii, o problemă serioasă pentru Alianță. După avertismentul amiralului Bauer, Jens Stoltenberg confirmă: Trebuie să majorăm producţia

Ştiri Recomandate

F-16 românești second hand, dar cu rachete aer-aer de ultimă generație - AIM-120 și AIM-9. Distanța la care vor putea lovi F-urile României
Turcia a prezentat oficial tancul Altay (Foto/Video). Salvarea programului militar s-a făcut cu sprijin din părea industriei sud-coreene
Șantajul lui Prigojin: Bucătarul lui Putin amenință că va scoate Wagner din Ucraina și își va reloca mercenarii în Africa
Comandantul forțelor terestre ucrainene sugerează posibilitatea începerii unei contraofensive: Forţele ruse devin tot mai slabe
Cele 7 mituri despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Lituania amintește că Rusia nu e invincibilă, dar are ambiții teritoriale mari
SUA reașează forțele. Pentagonul intenționează să aducă avioane A-10 Warthog în Orientul Mijlociu, în timp ce avioanele avansate merg în zona Asia-Pacific
Ungaria anunță că nu-l va aresta pe Putin dacă președintele Rusiei ar intra pe teritoriul ungar. Budapesta sfidează mandatul CPI
Salvarea noului tanc KF51 Panther german ar putea fi Ucraina? Americanii cred că o producție a KF51 de patru ori mai mare decât Abrams e un „scenariu SF”
Lecțiile războiului din Ucraina schimbă jocul. SUA spun că superioritatea aeriană e decisivă în apărarea Taiwanului
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a uitat de ”operațiunea specială” din Ucraina și a scăpat porumbelul
Marina militară a Chinei spune că a alungat un distrugător american. SUA au negat acest lucru
Gherasimov schimbă prioritățile în Donbas: Rusia încetinește ofensiva la Bahmut și pregătește terenul la Avdiivka
Le Figaro: Mai mulţi piloți ucraineni s-ar antrena în Franţa pe avioanele de luptă Mirage 2000. Kievul neagă informaţiile
Bombardierele strategice americane B-52H - misiune de opt ore în zona Mării Mediterane. Italia și Grecia survolate pentru exerciții
PSRL-1, versiunea americană a lansatorului portabil sovietic de grenade antitanc RPG-7, se potrivește perfect trupelor ucrainene
Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”: Au fost desfăşurate manevre militare de apărare a infrastructurii critice din Marea Neagră (Foto)
Mai multe tancuri K2 și obuziere K9 au ajuns din Coreea de Sud în Polonia. Ministerul polonez al Apărării vrea să le desfăşoare la graniţa cu enclava rusă Kaliningrad
În așteptarea tancului-fantomă T-14 Armata, Rusia scoate din depozite ”temutele” T-54, produse în perioada Stalin
Diplomat american: Războiul lansat de Rusia are ca scop eradicarea Ucrainei ca entitate suverană, nu este legat de NATO sau SUA
Misiune dificilă. Zelenski simte momentul greu și merge în prima linie, la Bahmut, pentru a-și încuraja militarii
Marea Britanie a alocat 5,5 miliarde de lire sterline pe un program militar cu probleme: Vehiculul blindat Ajax rămâne o problemă spinoasă pentru armata britanică
Isterie rusă la vestea că Challenger 2 vor trage proiectile cu uraniu sărăcit. Gen. Mîndrescu: Moscova știe că așa tancurile T90 nu au șanse
Preşedintele Chinei, la final de vizită în Rusia. A obținut Putin ce și-a dorit?
Slovacia primește un ”bonus” serios din partea SUA dacă va trimite MiG-29 în Ucraina: Contract excelent, pentru 12 elicoptere noi Bell AH-1Z Viper și 500 de rachete AGM-114 Hellfire II
MQ-9, drona atât de râvnită de ruși, îmbunătățește dramatic capabilitățile de lovire ale Marinei americane și NATO
Pentagonul a încheiat analiza cost-beneficii în cazul ”MQ-9 în Marea Neagră” și a decis: Dronele SUA își vor schimba rutele după incidentul cu avioanele rusești
Rușii susțin că au respins un nou atac cu drone asupra Sevastopolului. Mai multe explozii au fost auzite în oraș
Polonia s-a bătut și a reușit: Prima bază militară permanentă a SUA din estul Europei este operaționalizată în Polonia
Sistemele Patriot vor fi desfășurate în Ucraina mai devreme decât era planificat, pentru a răspunde atacurilor aeriene rusești
MApN cere Parlamentului aprobarea pentru achiziţia de sisteme de arme, obuziere, rachete aer-aer şi maşini de luptă pentru infanterie
Ucraina ar putea primi anul acesta tancurile americane Abrams, dar nu versiunea M1A2
Forțele Aeriene Ucrainene au publicat imagini din timpul utilizării sistemului francez de apărare aeriană Crotale (Foto/Video)