„Orchestrike” sau lovitura orchestrei, dezvoltată în timp record de MBDA: Rachetele Spear se transformă într-un roi de atac și colaborează între ele
MBDA, unul dintre giganții europeni din industria de apărare, a dezvoltat, în doar un an, un sistem prin care rachetele se coordonează între ele în timpul atacului. „Orchestrike” (în traducere „lovitura orchestrei”) este numele proiectului de arme colaborative, bazat pe folosirea inteligenței artificială (AI) care, crește letalitatea și capacitatea de supraviețuire a rachetelor Spear, transformându-le într-un roi de lovire.
Eric Beranger, CEO al MBDA, a declarat: „A fi în fruntea inovației în domeniul inteligenței artificiale evidențiază modul în care MBDA are tehnologii și expertiză unice în Europa pentru a furniza capabilități decisive de rachete lansate din aer pentru a permite forțelor noastre armate să ne apere valorile și libertățile.”
Orchestrike s-a concentrat pe patru direcții, inclusiv inteligența artificială
Orchestrike sau lovitura orchestrei, photo source: MBDA
Potrivit MBDA, Orchestrike va îmbunătăți performanța rachetelor SPEAR prin coordonarea, colaborarea și cooperarea bazată pe AI între rachete și pilotul care le controlează din aeronava de lansare. Orchestrike va permite rachetelor SPEAR să reacționeze la amenințări și să lucreze între ele dar și cu pilotul pentru a rezolva provocările tactice, crescând atât supraviețuirea rachetelor, cât și a platformei, precum și performanța generală a misiunii. Rachetele vor funcționa întotdeauna numai în limitele intervenției operatorului, asigurând o utilizare legală și etică în orice moment.
Proiectul Orchestrike s-a concentrat pe patru direcții: algoritmii AI, comunicația rachetă-rachetă, integrarea celor două elemente, integrarea produsului final pe racheta aer-sol Spear.
De când a fost dezvăluit la Paris Air Show 2023, MBDA a dezvoltat rapid Orchestrike de la concept la capabilitate în douăsprezece luni. Activitatea s-a concentrat, în special, pe perfecționarea algoritmilor AI, dezvoltarea legăturilor de date rachetă-rachetă, integrarea celor două elemente împreună, integrarea produsului pe racheta de croazieră SPEAR.
Prin Orchestrike, MBDA a demonstrat că deține o capacitate mare de a inova, de introduce, rapid, capabilități în serviciu și apoi de a le actualiza în spirală.
Pe standul MBDA de la Farnborough International Airshow (20 – 24 iulie), un simulator digital al Orchestrike și hardware real pentru rachete, inclusiv noi legături de date activate în rețea, a permis utilizatorilor militari să efectueze un raid simulat în care rachetele reacţionează în direct la evoluții colaborarând între ele într-o situație tactică.
Despre rachetele SPEAR. În viitor de Orestrike sau lovitura orchestrei pot beneficia și alte tipuri de muniție
Photo: MBDA
SPEAR este o familie de rachete de croazieră conectate în rețea, dezvoltate de MBDA pentru a răspunde nevoii aviației de a suprima apărarea antiaeriană inamică. Acestea prezintă toate caracteristicile avansate ale unei rachete de croazieră, inclusiv metode de planificare avansată a misiunii, rază mare de acțiune (140 km) raportată la o dimensiune revoluționar de mică (100 kg) - un singur F-35 fiind capabil să transporte opt rachete Spear-3 în compartimentele sale de arme.
În viitor, sistemul Orchestrike poate fi extins la alte muniții cu capabilități de legătură de date în rețea, a mai precizat MBDA în comunicatul de presă.
Unul dintre multiplicatorii de forță care va modela viitoarele conflicte este abilitatea de coordonare între roboți, iar capacitatea de a acționa ca un adevărat roi reprezintă, probabil, cea mai avansată formă de coordonare.
Pe 25 mai 2021, SUA au testat primele muniții colaborative lansate din aer, în cadrul proiectului numit „Hoarda de Aur” („Golden Horde”). Două avioane F-16 au lansat șase SDB (Small Diameter Bombs) care s-au sincronizat între ele pe timpul zborului către ținte. Comandantul de atunci al Laboratorului de Cercetare a Forțelor Aeriene americane, general-maior Heather Pringle, a declarat că testul a reprezintat un salt tehnologic mai mare decât apariția bombelor ghidate prin laser din anii 1960. „Aceste tehnologii schimbă complet modul în care gândim despre capacitățile armelor”, a adăugat Pringle într-un comunicat de presă.
Munițiile colaborative reprezintă primul pas și, probabil, cel mai oportun și mai la îndemână din prezent, în dezvoltarea armelor colaborative. Următorul pas, care se conturează, este cel al dronelor aeriene de luptă colaborative (cele mai avansate fiind proiectele CCA din SUA, Europa și Australia) în care două la patru avioane de vânătoare mai mici și fără echipaj lucrează în echipă pentru misiuni complexe, dintre care prima pe lista priorităților este cea de lovire.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News